Friday, March 30, 2007

Κουλουράκια νηστίσιμα

Υλικά
1 π. καλαμποκέλαιο
1 π. χυμό πορτοκάλι
1 π. ζάχαρι
1/3 π. κονιάκ
1 κουταλάκι γλυκού μπεικιν
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
Αλέυρι όσο πάρει
σουσάμι , κακάο , ζάχαρη ακατέργαστη ή και κρυσταλική ,κανέλα , γαρύφαλλο
Oι μετρήσεις των υλικών σε ποτήρι νερού 250 ml
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα 4 πρώτα υλικά μαζί και προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη σε λίγο κονιάκ και χυμό. Αναμιγνύουμε καλά (εγώ με το χέρι τα κάνω) και προσθέτουμε σιγά σιγά αλεύρι ώστε να επιτύχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε πασπαλίζουμε (βουτάμε μαλλον) το κουλουράκι με σουσάμι ή κανέλα ή ζάχαρη ή και συνδιασμό και φουρνίζουμε σε προθεσμασμένο φουρνο στους 170 C για 10 λεπτά ή μόλις πάρουν λίγο χρώμα. Μην τα αφήσετε πάνω απο 12-15 λεπτά θα γίνουν πέτρες οταν κρυώσουν.
Tips: (κλεμμένο απο την Κική αυτό)
Οταν ανακατεύω την ζύμη και πριν ρίξω το τελευταίο αλεύρι (να παίρνει δυο χούφτες αλεύρι ακόμα) χωρίζω την ζύμη στα 3. Το πρώτο κομμάτι το ενισχύω με λιγο σουσάμι , κανέλα, λίγο γαρύφαλλο, ανακατεύω καλά συμπληρώνω αλεύρι και το αφήνω στην άκρη (αυτά τα βουτάω σε σουσάμι πριν τα ψήσω). Το δεύτερο κομμάτι το ενισχύω με πορτοκαλόφλουδα τριμμένη στο ψιλό του τρίφτη, συμπληρώνω αλευρι και το αφήνω και αυτό (αυτά τα βουτάω σε ζάχαρη). Το τρίτο το κάνω σοκολατέ, δηλαδή 2-3 κουταλιές κακάο διαλυμένες σε λίγο νερό, προσθέτω στην ζύμη ανακατεύω καλά και συμπληρώνω αλεύρι.
Ελπίζω να ήμουν αρκετά κατανοητή και περιγραφική. Καλώς σας βρήκα.

Λαμπρινή
* Στις φώτο βλέπετε ότι έχω κάνει μπερδέματα και μείγματα διάφορα.

9 comments:

Anonymous said...

καλως είρθες Λαμπρινή, τα κουλαρακια θα φτιαχτουν (μου άρεσε αυτο το μπερδεμα με το κακαο) την Κυριακή και θα έχουν την τιμητική τους για την Μ.Βδομάδα για την λιγουρα..............

Λία Π. said...

Λαμπρινή, μπράβο!! 3 σε 1.

Aspa said...

Άψογη σε βρίσκω Λαμπρινή ...!

kiki said...

Κι έλεγα θα βάλει κανένας κουλουράκια; Τέλεια μου φαίνεται η ιδέα με το μοίρασμα της ζύμης. Αυτα θα φτιάξω φέτος. Περισσό δε να σας πω ότι η οικογένεια αρέσκεται πιο πολύ στα νηστίσιμα κουλούρια παρά στα αυγοκούλουρα.
Φιλιά από Πάτρα!

Αγγελική Ν said...

Ο Νότος υποκλίνεται στον Βορρά! Πλάκα δεν έχει να βρισκόμαστε στο άλλο άκρο τη γης, να έχουμε σχεδόν τα ίδια προβλήματα, να μας απασχολούν τα ίδια χόμπυ και να μας φέρνουν κοντά η Κική και η Χουανίτα! Γεια σου Λαμπρινή, με τα 3 σε 1 κουλουράκια σου!

elie said...

Σήμερα μου έδωσαν την ίδια συνταγή αλλά με 3 κουταλάκια μπέικιν. Αλλά απ' ό,τι βλέπω στις φωτο μια χαρά φουσκώνουν και με το 1 κουταλάκι!
(Τη συνταγή τη ζήτησα γιατί τα δοκίμασα και μου άρεσαν πολύ!)

Anonymous said...

Σας ευχαριστώ πολυυυυ για τα καλά σας λόγια . Απλή συνταγούλα πολύ γνωστή αλλα πιστευω πολύ χρήσιμη και νόστιμη .
Αγγελικούλα συμφωνώ απόλυτα (η Κική χτες είδε τα χοροπηδητά μου που μιλήσαμε για λίγο). Τα κορίτσια έφτιαξαν μια όμορφη ,ζεστή και μυρωδάτη γωνιά εδώ . Χαίρομαι πολύ που σας "γνώρισα" έστω και τόσο λίγο απο εδώ.
Elie δεν θα είχαν σοδα ομως ναι? Είναι υπερβολή για κουλουράκια (νομίζω) 3 μπεικιν και σόδα . Πάντως απο όσο ξέρω το ένα κουταλάκι σόδα ειναι ίσο με 2 μπεικιν (κάπου το διάβασα αυτο).

elie said...

και όμως! τα υπόλοιπα υλικά είναι ακριβώς ίδια. ΚΑΙ η σόδα.
Όταν τα δοκιμάσω θα βάλω 1 κουταλάκι μπέικιν, αφού μια χαρά φουσκώνουν κι έτσι όπως βλέπω.
Σήμερα φτιάχνουμε πασχαλινά κουλουράκια οικογενειακώς!

kiki said...

Τα έφτιαξα και είναι τε-λει-α! Thanks!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...