Thursday, March 01, 2007

Πρόταση γιά επιπλέον κατηγορία

Ηδη το blog έχει συσσωρεύσει ένα αρκετά σημαντικό αριθμό συνταγών.
Τι θα λέγατε αν δημιουργούσαμε μία επιπλέον κατηγορία γιά συστατικά, ένα είδος λεξικού συστατικών και ίσως και όρων μαγειρικής.
Δηλαδή να προσθέσουμε στο database των συνταγών, μία νέα κατηγορία "συστατικά". Παράδειγμα "κάρδαμο σπόροι" φωτογραφία και μία απλή περιγραφή με 4-5 λέξεις. Η τι είναι το κοκκάρι η το κρεμόριο. Τωρα αν καποιος άλλος θέλει να συνεισφέρει κάποιο σχόλιο ακόμη καλύτερα. Επίσης θα ήταν χρήσιμο και η αγγλική μετάφραση του κάθε συστατικού ( η λατινική ονοματολογία αφορά τους βοτανολόγους και τους "πυροβολημένους"). Επίσης καλό θα ήτανε και μία αγγλική μετάφραση του συστατικού που ίσως και να αποτελεί και τη μοναδική του περιγραφή, γιά παράδειγμα "nori." Τι να μεταφράσεις κανείς στα ελληνικά ? Μία άλλη προσθήκη με λαογραφικό ενδιαφέρον θα ήταν συστατικά από όλη την ελλάδα με την τοπική ονομασία. Θα είναι επίσης δυνατόν να υπάρχει σε κάθε παραπομπή και hyperlink γιά επιπλέον πληροφορίες.
Πως το βλέπετε ?

29 comments:

Juanita La Quejica said...

Ποιός θα τα γράφει όμως αυτά CGP και ποιός θα τσεκάρει την ορθότητά τους; Γιατί, αν κατάλαβα καλά, μιλάς για ένα είδος λεξικού. Που εκεί δεν τίθεται θέμα προσωπικής ερμηνείας.

CGP said...

@juanit

Ελα τώρα, γιατί στις συνταγές τι ελέγχει κανείς. Απλή καταγραφή θα είναι και με τα σχόλια κάτω όποιος θέλει προσθέτει τις παρατηρήσεις του όπως γίνεται στις συνταγές. Αυτή είναι ή ομορφιά του blog ότι είναι format free.

Juanita La Quejica said...

Στις συνταγές μπαίνει το προσωπικό "στόλισμα" και η προσωπική "ερμηνεία".
Ενώ σε ένα λεξικό... τί είδους λεξικό θα είναι αν ο καθένας γράφει ό,τι του κατέβει, χωρίς να υπάρχει διασταύρωση και επιβεβαίωση των γραφομένων; Ποιό το νόημα τότε;
Επίσης, άλλο ένα πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί, πέρα από την πλήρη έλλειψη αξιοπιστίας, είναι το ότι μπορεί να περιγράφεται πάνω από μία φορά το ίδιο θέμα. Γιατί εμείς τις συνταγές τις περνάμε στις κατηγορίες όποτε μπορούμε, όποτε έχουμε χρόνο. Που σημαίνει ότι θα πρέπει κάποιος να ψάξει και στις κατηγορίες αλλά και στα κείμενα του τελευταίου μήνα για να τσεκάρει αν κάποιος έχει ήδη γράψει για το θέμα που τον ενδιαφέρει, πριν βάλει το δικό του κείμενο.
Προσωπικά τα λεξικά πάσης φύσης πιστεύω ότι είναι δουλειά των ειδικών, για να έχουν και την αντίστοιχη σοβαρότητα.
Από κει και πέρα, αν και οι υπόλοιποι δείξουν ενδιαφέρον και θελήσουν να συμμετέχουν, όλα καλά από εμένα.

Anonymous said...

Γιατί να είναι απαραίτητα λεξικό; Δε θα μπορούσα πχ να γράψω ότι nori είναι το φύκι, και τα δοκίμασα φτιάχνοντας σούσι και τα έβαλα και στα τάδε φαγητά, να γράψω τι συστατικά έλεγε στη συσκευασία και πώς το χρησιμοποίησα; Πιστεύω θα ήταν χρήσιμο για τη χρήση κάποιων υλικών να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας.

Penelope said...

Προσωπικά θα συμφωνήσω με τη Juanita. Τα λεξικά είναι σοβαρή υπόθεση και καθόλου εύκολη διαχειριστικά, θα έλεγα. Η απλή αναφορά σ΄ένα συστατικό μπρρεί να γίνει περιγραφικά και μόνον. Εάν είναι να μπει ενότητα συστάτικα, δεν μπορεί παρά να είναι η "υποκειμενική" περιγραφή του γράφοντος κάθε φορά και τίποτε περισσότερο.
Καλημέρα σε όλες και όλους.

CGP said...

@ penelope

Και τι είναι αντικειμενικό ? Τα παντα έχουν μία δόση υποκειμενικότητας. Εν πάση περιπτώσει, ας το σκεφτούμε. Η ιδέα μου ήρθε από το λινκ στο αρχικό μου σχόλιο.

Anonymous said...

Το τσεκάρισμα για το αν έχει ξαναμπεί είναι δύσκολο;
Αν γράφεις το όνομα του συστατικού σαν τίτλο νομίζω πως μια ματιά θέλει.
Τώρα εσείς ξέρετε...
Σαν ιδέα εμένα μου αρέσει πάντως.
Συμφωνώ και με την Kallie.
Γράφεις σαν πρώτη λέξη το συστατικό για είναι εύκολο να το βρεις τόσο για να δεις αν υπάρχει και να μην το προσθέσεις ξανά, όσο και για να δεις τα σχόλια.
Μετά ο καθένας μπορεί κάτω από την γενική περιγραφή να αναφέρει σαν σχόλιο ότι θέλει.
Πχ. Συνταγές που το δοκίμασε, μέρη που το προμηθεύτηκε, ερωτήσεις για την χρήση του και τέτοια.
Εντελώς ελεύθερα, υποκειμενικά και χαλαρά.

CGP said...

@ gianni

!!!!

kiki said...

C GP, Γιάννη και Κάλλη, προτείνετε πως ακριβώς εννοείτε να είναι η κατηγορία. Σκεφτείτε το γεγονός ότι εδώ είναι μπλογκ, που σημαίνει ότι εγώ και η Juanita ενημερώνουμε τις κατηγορίες. Οι λέξεις αυτές πώς θα μπαίνουν; Σε ένα ποστ και θα εμπλουτίζεται; Ή κάθε φορά θα υπάρχει και ένα νέο ποστ για κάποιο νέο στοιχείο; Και αν είναι έτσι, γιατί κανείς να μην ψάξει στο wikipedia από όπου ουσιαστικά θα αντλούμε πληροφορίες; Προσωπικά, κάθε φορά που ψάχνω κάποιο περίεργο υλικό ή φωτό εκεί πάω. Για δώστε συγκεκριμένες προτάσεις για να καταλήξουμε.

CGP said...

@ ονειρομαγειρέματα

H wikipedia στα αγγλικά είναι πολύ καλη.

Δες το Link http://www.cookingforengineers.com/ingredients/

γιά να παρεις μία ιδέα γιά το τι εννοώ.

Νομίζω ότι τα λήμματα θα μπαίνουν σε αλφαβητική σειρά. Αν το εργαλείο που χρησιμοποιείται στην κατηγοριοποίηση δεν τα βάζει αλφαβητικά από μόνο του, ξεχάστε το project και παμε γιά άλλα.....

kiki said...

Τις κατηγορίες τις βάζουμε χειροκίνητα και γι αυτό δεν είναι και με αλφαβητική σειρά αλλά με τα πιο πρόσφατα πάνω-πάνω. Αν ήταν να τα βάζουμε και αλφαβητικά, θα μας έπαιρνε ακόμα περισσότερο χρόνο...

CGP said...

@oneiromageiremata

Κατανοητό αυτό που λες, αλλα παρατήρησα ότι στο blog του πρώην derlicatessen στις κατηγορίες των συνταγών, υπαρχει αυστηρή αλφαβητική κατάταξη που πρέπει να γίνεται αυτόματα από το πρόγραμμα. Ουτε καν να διανοηθούμε να γίνεται η αλφαβητική κατάταξη από τον administrator.

Αν δεν έχουμε αυτόματη κατάταξη, ας το ξεχάσομε

Juanita La Quejica said...

Αν γίνεται αυτόματα, θα μας πει ο Κώστας ελπίζω. Εμείς πάντως μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει τέτοιον τρόπο, ίσως γιατί δεν έγινε σε beta αυτό το blog, απλά στην πορεία πήρε την νέα μετα-beta μορφή, που υποχρέωνε ουσιαστικά ο blogger.

Κωστας said...

Αυτόματα σε αλφαβητική σειρά, γίνεται. Με το widget "linklist".
Πρέπει όμως να αλλάξει το template σε widget από classic - αν έχετε τη κλασσική.
(Εγώ βέβαια το κάνω χειροκίνητα, μια που χρησιμοποιώ ένα σκριπτάκι).

Κωστας said...

***Προσοχή όμως με την αλλαγή template, χάνονται διάφορα πράγματα...

CGP said...

Ξεχάστε το !!!!!!!!

Game Over !!!!!!!!!!!

Juanita La Quejica said...

Τί μπορεί να χαθεί άραγε αν το μετατρέψουμε; Γιατί η αλήθεια είναι ότι θα ήταν θαυμάσιο να μπαίνουν από μόνες τους αλφαβητικά οι συνταγές.
CGP... γιατί δεν κάνεις την αρχή; Γράψε ένα ποστ όπως το φαντάζεσαι και εμείς θα βάλουμε την κατηγορία των συστατικών μετά για να το κατατάξουμε. Και βλέποντας...

Κωστας said...

Update:
Δεν αξίζει τελικά.
Για να μπαίνουν μόνες τους σε αλφαβητική σειρά οι συνταγές, θα πρέπει:
α) Να τις ξαναγράψετε μία-μία στο widget, και το χειρότερο,
β) Να φαίνονται όλες στην αρχική σελίδα (όπως τα LINKS - BLOGS ένα πράμα). Η σελίδα θα γίνει σαν τον υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο...

Juanita La Quejica said...

Ααα...
Στο τσακ μας πρόλαβες Κώστα, πάνω που κουβεντιάζαμε με την Κική να το αλλάξουμε. Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες. Άρα άκυρη η αυτόματη αλφαβητική κατάταξη. Γιατί βέβαια δεν είναι δυνατόν να φαίνονται όλες οι συνταγές στην αρχική σελίδα, όπως πολύ σωστά τονίζεις. Κρίμα...
Υπάρχει βέβαια πάντα το search για όποιον θέλει να βρει ένα συγκεκριμένο υλικό στις συνταγές και βαριέται να τις ψάχνει στις κατηγορίες. Κάτι είναι και αυτό.

kiki said...

Απαπαπα...αν είναι να τα βάζουμε πάλι όλα χειροκίνητα να λείπει. Το θέμα είναι να κάναμε την αλλαγή αλλα να κερδίζαμε κάτι. Ευχαριστούμε Κώστα για τις διευκρινίσεις.

CGP said...

http://orologia-magirikis.blogspot.com/

Αυτό πως σας φαίνεται ?

Juanita La Quejica said...

Μεγειά. Αυτό βέβαια είναι ένα καινούργιο blog. Πώς μπορούμε να το συνδυάσουμε με το δικό μας;

CGP said...

Ναι είναι καινούργιο, αλλά λύνει ριζικά το θέμα της αλφαβητικής κατάταξης. Το πρόβλημα είναι ο εμπλουτισμός, αλλά δεν μας κυνηγάει και κανένας γιά να βιαζόμαστε.

Λοιπόν προτείνω να σας κάνω όλους contributors (δηλαδή όποιος θέλει). Και όταν με το καλό φτάσουμε τα 200 λήμματα, να προχωρήσουμε σε ανακοίνωση αν νομίσουμε ότι αξίζει τον κόπο. Οπως είναι στημένο δεν εμφανίζει Posts αλλά επιτρέπει σχόλια στα λήμματα που υπάρχουν.

Η αλφαβητική κατάταξη γίνεται από μόνης της αν κανείς καταχωρήσει χειροκίνητα την διεύθυνση του σχολίου στην ειδική κατηγορία ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ.

Εν πάση περιπτωσει αν ενδιαφέρεστε να έχετε συμμετοχή, δηλώστε το γιά να προχωρήσουμε.

Σημαντικό θα είναι επίσης και το τμήμα με τα βιβλία αναφοράς.

Δεν θα υπαρχουν κανόνες αλλά κάθε λήμμα θα έχει ακολουθία από σχόλια που είτε θα συμφωνούν η θα το "θάβουν".

Juanita La Quejica said...

Οκ, στείλε μου πρόσκληση για να γίνω μέλος. Αν και δεν νομίζω ότι θα μπορώ να συμμετάσχω στο γράψιμο, καθότι μη ειδική, θα μάθω σίγουρα ενδιαφέροντα πράγματα από τους υπόλοιπους.

kiki said...

Κι εγώ ευχαρίστως να γίνω μέλος αλλά για τους επόμενους 2 μήνες ξεχάστε με. Πνίγομαι στην δουλειά κάθε Άνοιξη και με το ζόρι θα προλαβαίνω να βάλω κάτι εδώ και στο δικό μου. Δεν είμαι και ειδική στην ορολογία αλλά θα συμμετέχω με χαρά. Στείλε πρόσκληση.

CGP said...

@oneiromageiramata

Στο προφιλ μου υπάρχει το email μου. Αν έχεις χρόνο και διάθεση να συνεισφέρεις, στείλε μου το email σου γιά να σε κάνω contributor.

Με εκτίμηση,

CGP

zikos said...

geia sas diavazw diafora pou logo asxetosynhs me ta blogg den katalavainw ma katalavainw thn mageirika pioa h sxeshs sas

zikos said...

k poia h agaph sas gia aaythn diavazw gia orologies magirikis pws sas hrthe h idea

CGP said...

Μας αρεσει το καλο φαγητό από Hobby. Στο χρόνο που περασε η Μαρινα, από Hobby έχει μαζέψει 600 λήμματα.

Δεν είμαστε του κλαδου και το κανουμε γιά το κέφι μας

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...