Σας περίσσεψαν αυγά από το Πασχα; Μην τα πετάξετε. Κάντε τα τουρσί. Την ιδέα μας την είχε δώσει η Ελένη από το hungry.
Πειραματίστηκα κάμποσες φορές διότι διαπίστωσα ότι αν τα αβγουλάκια μείνουν στο ξύδι αρκετά γίνονται πολύ τουρσάτα και κατεληξα στα παρακάτω.
Τι θα χρειαστούμε;
-Φρέσκα αυγά βρασμένα σφιχτά. Εγώ χρησιμοποίησα τα λάφυρα του Πάσχα.
Πειραματίστηκα κάμποσες φορές διότι διαπίστωσα ότι αν τα αβγουλάκια μείνουν στο ξύδι αρκετά γίνονται πολύ τουρσάτα και κατεληξα στα παρακάτω.
Τι θα χρειαστούμε;
-Φρέσκα αυγά βρασμένα σφιχτά. Εγώ χρησιμοποίησα τα λάφυρα του Πάσχα.
Η λεία μου ήταν 6 μικρά και 8 μεγάλα αυγά. Τα μικρά προέρχονται από μια κότα νάνο που βρέθηκε - Κύριος Οίδε – στο κοτέτσι της μαμάς μου. Το αφεντικό της, παρόλες τις έρευνες, παρέμεινε αγνωστο, οπότε την υιοθετήσαμε. Δύο χρόνια τώρα δεν σταματάει να γεννάει αυγουλάκια. Επίσης θέλουμε
-ξύδι από κοκκινο κρασί, λάδι και μυριστικά. Αυτή τη φορά έβαλα δενδρολίβανο, θυμάρι, δάφνη, σκόρδο, διάφορα πιπέρια και καυτερή πιπεριά. Θέλουμε και λίγο ξύδι βαλσάμικο. Αυτό «ευθύνεται» για το καφέ χρώμα των αυγών που τα κάνει «εξωτικά».
Πως τα φτειάχνουμε;
-Καθαρίζουμε τα αυγά.
-Βράζουμε το απλό ξύδι με τα μισά μυριστικά. Αφήνουμε να κρυώσει.
-Βάζουμε σε βάζο τα αυγά. Ρίχνουμε βαλσάμικο. Γεμίζουμε με ξύδι "μυρωμένο". Αν τα αυγουλάκια «ξεπετάγονται» χρησιμοποιήστε δύο καλαμάκια από σουβλάκια, χιαστί, για να «καθήσουν» φρόνιμα». Στο ψυγείο για 48 ώρες. Εν τω μεταξύ σε κατσαρολίτσα χλιαραίνετε το λάδι με τα υπόλοιπα μυρωδικά και το αφήνετε να ησυχάσει και να απορροφήσει τα αρώματα.
-ξύδι από κοκκινο κρασί, λάδι και μυριστικά. Αυτή τη φορά έβαλα δενδρολίβανο, θυμάρι, δάφνη, σκόρδο, διάφορα πιπέρια και καυτερή πιπεριά. Θέλουμε και λίγο ξύδι βαλσάμικο. Αυτό «ευθύνεται» για το καφέ χρώμα των αυγών που τα κάνει «εξωτικά».
Πως τα φτειάχνουμε;
-Καθαρίζουμε τα αυγά.
-Βράζουμε το απλό ξύδι με τα μισά μυριστικά. Αφήνουμε να κρυώσει.
-Βάζουμε σε βάζο τα αυγά. Ρίχνουμε βαλσάμικο. Γεμίζουμε με ξύδι "μυρωμένο". Αν τα αυγουλάκια «ξεπετάγονται» χρησιμοποιήστε δύο καλαμάκια από σουβλάκια, χιαστί, για να «καθήσουν» φρόνιμα». Στο ψυγείο για 48 ώρες. Εν τω μεταξύ σε κατσαρολίτσα χλιαραίνετε το λάδι με τα υπόλοιπα μυρωδικά και το αφήνετε να ησυχάσει και να απορροφήσει τα αρώματα.
Μετά 48 ώρες στραγγίζετε τα ξύδια και γεμίζετε τα βάζα με το αρωματισμένο λάδι.
Μετα 2-3 μέρες είναι έτοιμα. Διατηρούνται στο ψυγείο πολύ καιρό.
Μετα 2-3 μέρες είναι έτοιμα. Διατηρούνται στο ψυγείο πολύ καιρό.
Χουανίτα τα αυγουλάκια σε περιμένουν.
13 comments:
Πολύ ωραία! Μου αρέσουν τα μεζεδάκια που διατηρούνται για καιρό, χρήσιμα για απρόοπτα ουζάκια. Αλήθεια πόσον καιρό περίπου διατηρούνται; Επίσης, τα μυρωδικά τα βγάζουμε πριν βάλουμε τα αυγά στο λάδι;
Eχουν μείνει και δύο μήνες και δεν έχουν πάθει τίποτα.΄
Εγώ βαζω τα μυρωδικά μέσα. Αν δεν θές εντονη παρουσία τους τα αφαιρείς.
Επιτέλους τ' αυγά που άκουγα τόσον καιρό από τη Σταυρούλα, και δεν είχα αξιωθεί να τα φτιάξω για να δω πως είναι.. Σταυρούλα η καυτερή πιπερίτσα είναι απαραίτητη ή μπαίνει προαιρετικά?
Τα έφτιαξα κι εγώ πριν λίγες μέρες και τώρα είναι έτοιμα προς κατανάλωση. Ωραία λύση για τα αυγά του Πάσχα...
rena προαιρετική η καυτερή πιπερίτσα. Επίσης μπορείς να παίξεις με ότι μυρωδικά σου αρέσουν εσένα καλύτερα. Ενα άλλο σετ που είχα φτειάξει ήταν πιπέρια, κύμινο, κόλιαντρο, μπαχάρι (σποράκια ελαφρά κοπανισμένα).
Ευχαριστώ Σταυρούλα!
Ευχαριστώ πολύ. Πάω να σώσω τ αυγουλάκια μου. Και τι κρίμα χτες η καλή μου φιλενάδα πέταξε 20 για να μην τα κρατά και δεν ξέρει τι να τα κάνει τα θεώρησε μπαγιάτικα.
Τώρα κατάφερα να δω το ποστ! Μπράβο, μια χαρά το έβαλες, Καλή Αρχή! Δεν ξέρω πόσο βοήθησε η Κική, πάντως τώρα φαίνονται όλα τέλεια.
Και τα αυγουλάκια ακόμα καλύτερα στις φωτογραφίες, ελπίζω να τα καταφέρω να τα δοκιμάσω πριν τα φάτε όλα!
Αν όλα πάνε καλά, ελπίζω να είμαστε καλύτερα την επόμενη εβδομάδα, οπότε Σταυρούλα, Νένα, ετοιμαστείτε για καφεδάκι συνοδεία αυγού τουρσί!
Εγώ πάντως τα έβαλα πριν 3 μέρες και έγιναν ξυδάτα ωραιότατα...Μόλις δοκίμασα!
Την είχα διαβάσει τη συνταγή και στο hungry αλλά δυστυχώς ούτε φέτος κατάφερα να "περισώσω" κόκκινα αυγά, φαγώθηκαν όλα.
Ίσως κάποια στιγμή βράσω αυγά επί τούτου, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τουρσάτα και θα σκάσω από την περιέργεια!
Πρώτο ποστ αν κατάλαβα καλά? Να τα εκατοστήσεις!
Χουανίτα και βέβαια με βοήθησε η Κική, είχα ένα σωρό απορίες (οι περισσότερες κουφές).
ellie με βόλευε να κάνω την ασχετη και τα φόρτωνα στη Χουανίτα. Ειχε πέσει και πολλή δουλειά το προηγούμενο δίμηνο.
Ωραία μοιάζουν τούτα τ' αυγουλάκια, σαν καραμελωμένα, με το βαλσάμικο. Αλλά δεν μας περίσσεψαν πολλά και μάλλον θα τα καταναλώσουν οι φτερωτοί μας οικότροφοι (καθώς δεν είναι και λίγοι).
Αυτό το σπίτι τελικά είναι ιδανικό για γεννητούρια! Όλοι αυξάνονται και πληθύνονται εκεί! Βρε! Μπας και έχει κάτι το νερό; Να το βρούμε να το πατεντάρουμε;
Πόσοι είναι τώρα οι φτερωτοί σας οικότροφοι Λόπε μου; Πάνω από 300;
Post a Comment