Thursday, April 19, 2007

Παγωτό λεμόνι

Μετά το lemon sorbet και την lemon pie ας βάλω κι εγώ μια συνταγή με λεμόνι . Αυτή την φορά παγωτό λεμόνι .
Η ιδέα και η παρασκευή του παγωτού έγιναν λόγω μιας εκδρομής σε πάρκο . Άσχετο αλλά και σχετικό συνάμα μιας και όλα ξεκίνησαν από την αναζήτηση μας στον κατάλογο της καφετέριας του πάρκου για παγωτό λεμόνι (το βρίσκω ιδανικό δροσιστικό σε μέρες ζέστης) η οποία ήταν τελικά άκαρπη .
Γι’ αυτό τι κάνουμε όταν δεν βρίσκουμε παγωτό λεμόνι ? Φτιάχνουμε σπίτι παγωτό λεμόνι γρήγορα , εύκολα ,υγιεινά (όσο γίνεται) για να το βρίσκουμε όποτε θέλουμε.
Υλικά :
200 γρμ κρέμα γάλακτος
250 γρμ γάλα εβαπορέ (αδιάλυτο)
1 κούπα ζάχαρη (περίπου)
2-3 λεμόνια (μέτρια)
1 κουταλάκι ζελατίνη
Βάζουμε την κρέμα και το γάλα σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθούν λίγο . Έχουμε πλύνει και στεγνώσει πολύ καλά τα λεμόνια . Κόβουμε στο ψιλό του τρίφτη φλούδες απο τα λεμόνια και έπειτα τα στύβουμε . Προσθέτουμε στο μείγμα τις φλούδες , το μισό χυμό την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη . Σε ένα ποτηράκι διαλύουμε την ζελατίνη με τον υπόλοιπο χυμό . Προσθέτουμε στο μείγμα και δοκιμάζουμε αν είναι αρκετά γλυκό για τα γούστα μας . (εγώ το προτιμώ ξινούτσικο) .
Αποσύρουμε από την φωτιά (δεν χρειάζεται να βράσει η φωτιά χαμηλή απλά να ζεσταθεί αρκετά) και ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό μπολ . Αφήνουμε να πάρει μια ανάσα και το βάζουμε στην κατάψυξη . Τελειώσαμε !
Το μόνο που θα χρειαστεί τώρα είναι για 2-3 φορές κάθε 1-2 ώρες να ανακατέψουμε το μείγμα και να το ξαναβάλουμε στην κατάψυξη .
Σερβίρουμε μόλις το παγωτό παγώσει καλά (φαίνεται στην φώτο) με φλουδάκια λεμονιού και ψιλοκομμένο αμύγδαλο .

Tips (σιγά που δεν θα μιμούμουν την πολυτάλαντη)
Την επόμενη φορά θα αντικαταστήσω την ζελατίνη με 2-3 κρόκους αυγού οι οποίοι δεν θα ναι "άψητοι" μιας και το μείγμα με το γάλα φτάνει περίπου στους 70-80 βαθμούς . Μιας και ήταν Κυριακή όταν το έκανα δεν είχα αυγά οπότε έγινε με ζελατίνη. Όταν το δοκιμάσω θα σας πω.
Η ποσότητα αυτή δεν είναι πολύ βγάζει περίπου 5-6 μερίδες , προσαρμόστε ανάλογα με το πόσο θέλετε.
Δυστυχώς οι φώτο μου δεν είναι καλές ασε που μου χάθηκαν αυτές που είχα βγάλει όταν το σέρβιρα πρώτη φορά (πολύ περιποιημένο , φαινόταν και τα αμυγδαλάκια και το λεμόνι ενώ σ' αυτές όχι ). Σας στέλνω και μια φωτό από το μέρος που επισκεφτήκαμε.
Καλή επιτυχία !!
Λαμπρινή

9 comments:

ΠΡΕΖΑ TV said...

Μμμμ...Ενδιαφερον συνταγη!!!

witchofdaffodils said...

εγώ λέω να κάνουμε lemon party! η μάγισσα τα εύκολα και οι ταλαντούχες τα σοφιστικέ :P

Αγγελική Ν said...

Λαμπρινή μου, ωραίο το παγωτό σου!
Εγώ το κάνω περίπου ίδιο, με μια συνταγή της Τίνας Σταύρου, που είχε δημοσιεύσει στο hungry.gr:
ένα κουτί γάλα εβαπορέ
ένα κουτί γάλα ζαχαρούχο
ένα ποτήρι του κρασιού χυμό λεμόνι
ξύσμα από ένα κάπως άγουρο λεμόνι
Η φωτογραφία μαγευτική! Που την τράβηξες?

kiki said...

Ευχαριστούμε Λαμπρινή που τη μοιράστηκες μαζί μας!

Anonymous said...

Λαμπρινή, πολύ ωραίο το παγωτάκι σου με το λεμόνι!!!!θα το δοκιμάσω και με τις 2 εκδοχές και τη δική σου και της Αγγελικής. Μπράβο, Κορίτσι μου!!

elie said...

Κι εγώ τρώγομαι με το παγωτάκι! Αν καταφέρω να κόψω τα τελευταία λεμόνια της λεμονιάς (έχουν μείνει στο κέντρο του δέντρου, ποιος να τα φτάσει...).

Anonymous said...

Πρέζα απλή και δροσερή :)

Magica μέσα ! Εσύ , αφού θέλεις να λές οτι δεν κάνεις περίπλοκα (εγώ αμφιβάλω) , θα μας περιποιηθείς με μάσκες ομορφιας με βάση το λεμόνι.
Αχ πολύ μου άρεσε αυτό μακάρι να γινόταν !!

Αγγελικούλα την συνταγή της κ.Σταύρου δεν την έχω δει (όπως και καμία συνταγή για παγωτό λεμόνι) , σχεδόν ίδιες είναι . Εγώ ακόμα δεν έχω βρει ζαχαρούχο εδω και την ζελατίνη την έβαλα γιατί "ο φόβος φυλάει τα έρμα" αν και το λεμονάκι σκέτο κάνει δουλειά. Η "συνταγή μου" δημιουργηθηκε στο μυαλό μου την Κυριακή το πρωί και σε 10 λεπτα εγινε πράξη.
Σε ευχαριστώ για τα πάντα γλυκά σου λόγια . Η φωτογραφία είναι απο το πάρκο που πήγαμε , δεν θυμάμαι πως το λένε , 5 χιλ απο το κέντρο της Κολωνίας . Την καφετέρια θυμάμαι όμως "Haus am See" , στα γερμανικά See είναι η λίμνη . Ζώ σε πολύ όμορφη πόλη πρέπει να το παραδεχτώ . Την κολώνια 4711 κατι πράσινα μπουκαλάκια τα θυμάσαι? "Eau de Cologne" εξού και ο όρος κολώνιες που χρησιμοποιούμε . Τελικά πρεπει και γω μια μέρα να γράψω για την πόλη που ζω:)

Ονειρεμένη Κικίτσα εγώ πρέπει να σε/σας ευχαριστήσω για όλα όσα μου προσφέρετε εδώ μέσα . Ευχαριστώ εγώ πολύ!!

Λια μου σε ευχαριστώ ! Μην παιδεύεσαι διάλεξε οποια σε βολευει καλύτερα , δεν θα παρεξηγηθώ :)

Elie σκαλίτσα και όρμα ή μακρύ ξύλο και απο κάτω σεντονάκι να πέσουν στα μαλακά:) Είναι εύκολο και νόστιμο πάνω απο όλα .

Anonymous said...

Θα τη δοκιμάσω τη συνταγή, μόνο παγωτό (καλύτερα semifredo) μπανάνας έχω φτιάξει, με κρέμα γάλακτος, ελάχιστη ζάχαρη και μπανάνα, όχι ζελατίνες κ.λ.π. κι είχε γίνει καλό!
Με λεμόνι φτιάχνω συνήθως σορμπέ ή την κορυφαία frozen margarita (γρανίτα στυλ, αλλά με πολλή τεκίλα, κουαντρώ&γκραν μαρνιέ).
Thanx Λαμπρινή! :)

Anonymous said...

Αθανασία δεν ξέρω πως γίνεται το semifredo. Πες μας να μαθαίνουμε .

Οπως είπα και παραπάνω , η συνταγή έγινε μέσω λογικής και όχι γνώσεων . Παρόλο που γινε κουτουρού η τύχη του πρωτάρη δούλεψε .
Αλλά και σήμερα (που ένιωθα και πιο σίγουρη) καλά τα πήγα με παγωτό σοκολάτα και μόκα . Αυτή την φορά έφυγε η ζελατίνη και μπήκαν 2 κρόκοι αυγού . Το μυστικό πιστεύω είναι στο συχνό ανακάτεμα (εκτος φυσικά της κρέμας γαλακτος κλπ. τα παγωτά δυστυχώς παχαίνουν!) για να αποκτήσει ωραία υφή .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...