Thursday, April 26, 2007

Κοτοπουλάκι Τυρένιο

Ομολογώ ότι δεν έχω ιδιαίτερη συμπάθεια στο κρέας, αντίθετα με τον καλό μου, που αν του το ταϊζεις κάθε μέρα, όχι δεν θα σου πει.
Έτσι για αύριο, σκέφτομαι να φτιάξω κοτοπουλάκι, καιρό έχω να κάνω και μιας και σήμερα το μενού έχει ψάρι γιατί κάνουμε και κάποια μικρή δίαιτα (χα,χα,χα). Διαίτα ναι μεν. Αλλά να είναι και λίγο πικάντικο και περιποιημένο, γιατί διαφορετικά πως ν το φας; Θα το κάνω λοιπόν, με μια συνταγή που είχα δοκιμάσει τον καιρό του «πυρετού» των πτηνών και την είχα γράψει τότε και στο Hungry.
Θα χρειαστούμε ένα κοτόπουλο (περίπου 1,5 κιλό το ένα), 50 γρ. ελαιόλαδο (κάτι λιγότερο από ένα φλιτζάνι τσαγιού), 300 γρ. λευκό κρασί, 2-3 κουταλιές τσαγιού αρωματικά όπως : δενδρολίβανο, θυμάρι, μαντζουράνα, ρίγανη & ψιλοκομμένο μαϊντανό, 2 σκελίδες. σκόρδο ψημένες και λιωμένες με το πιρούνι, μαύρο & κόκκινο πιπέρι σε κόκκους ελαφρά κοπανισμένους.
Και τέλος για το «γλασσάρισμα» : 100-150 γρ. κατίκι Δομοκού, 1 κρόκο αυγού, ½ κούπας γιαούρτι (σακούλας ή τύπου σακούλας), λίγο 50 γρ. κουκουνάρι (ή λίγο παραπάνω αν σας αρέσει, όπως σ’ εμένα), αλάτι, πιπέρι τριμμένο, πάπρικα γλυκιά (τα τελευταία υλικά σύμφωνα με τις συνήθειές σας).Καθαρίζουμε και πλένουμε το κοτόπουλο και αμέσως μετά το κόβουμε σε μερίδες. Το αφήνουμε σε νερό με λίγο ξύδι για μια ώρα περίπου. Στην συνέχεια πλένουμε από το ξυδό-νερο και ετοιμάζουμε μια μαρινάτα με: το λάδι, το κρασί, το πιπέρι σε κόκκους, το ψημένο & λιωμένο σκόρδο καθώς και όλα τα αρωματικά.
Αφήνουμε το κρέας μέσα στην μαρινάτα μερικές ώρες ή από το βράδυ για την επόμενη μέρα και το βάζουμε στο ψυγείο, ανακατεύοντας κανά-δυό–τρεις φορές.
Όταν είμαστε έτοιμοι για μαγείρεμα, σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το κοτόπουλο, το βάζουμε σε ένα ταψί και το ψήνουμε για 40- 45΄ περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (ανάλογα πάντα με τον φούρνο, μην ξεχνιόμαστε…)
Κατά την διάρκεια που αυτό ψήνεται, χτυπάμε σε βαθύ μπολ το κατίκι Δομοκού με τον κρόκο και το γιαούρτι, προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι, το τριμμένο πιπέρι και την πάπρικα και περνάμε με το μείγμα τα κομμάτια του κοτόπουλου (σαν να τα γλασσάραμε). Πασπαλίζουμε με το κουκουνάρι και ψήνουμε άλλα 10’ (μέχρι να ροδίσει το τυρένιο μείγμα μας).
Σερβίρουμε με λαχανικά σχάρας ή φούρνου, ή με μια δροσερή σαλάτα που σας κάνει κέφι, ή ότι τραβάει η όρεξή σας, δεν θα τα χαλάσουμε.

8 comments:

Katerina ante portas said...

Kαλημέρα penelope, ωραία ιδέα δίνεις για σήμερα!
(Το μωρούλι καλά;)

Penelope said...

Καλημέρα και σε σένα καλή μου Κατερίνα.
Καλά είναι. Και σήμερα είναι μάλλον φρόνιμος, συνήθως τέτοια ώρα έχει κάνει μερικές "εσωτερικές" βόλτες :-))

Juanita La Quejica said...

Δηλαδή τα αλοίφεις με το μείγμα λίγο πριν το τέλος ε; Οπότε δεν χάνεται και η γεύση των υλικών του "γλάσσου", ούτε και κολλάει τελικά στο ταψί από το ψήσιμο.
Πολύ μου άρεσε αυτή η συμβουλή-συνταγή Λόπε! Ευχαριστώ.
Το κατίκι Δομοκού είναι μαλακό; Μπορεί να αντικατασταθεί με ανθότυρο για παράδειγμα (που έχω αρκετό ακόμα στο ψυγείο, ήλπιζα να κάνω το ρολό με τα λαχανικά αλλά τελικά δεν τα κατάφερα με τα διάφορά μας...)

Penelope said...

Σωστή. Ακριβώς όπως το είπες Juanita μου. Αν βάλεις ανθότυρο θα το τρίψεις μ' ένα πιρούνι και ίσως να ρίξεις λιγάκι παραπάνω αλάτι, αν είναι από τα ανάλατα ανθότυρα. Σ' αυτήν την περίπτωση του ανθότυρου θα ταίριζε να βάλεις και λίγο ξερό δυόσμο για περισσότερο άρωμα, νομίζω. Αυτό μου ήρθε τώρα καθώς σου έγραφα.

elie said...

Ωραία κρούστα πρέπει να κάνει... σλουρπ!

kiki said...

Αχ Πηνελόπη τι μας κάνεις...σλουρπ!

Anonymous said...

Υπέροχο ειναι αυτό το κοτοπουλάκι !
Ωραίος τροπος αυτος Πηνελόπη , εγω το έβραζα ελαφρά πρώτα (συμφέρει αν θες το ζουμάκι) και μετά το έψηνα .
Μια και κατίκι φυσικά δεν υπάρχει , ανακατευω φέτα μαλακή "πιπεράτη" με γιαούρτι , μυρωδικά και το πασαλειβω και με μουστάρδα που του πάει.
Ιδέα για Σαβ/κο !!

Λία Π. said...

Πηνελόπη μου, πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή. Το κοτοπουλάκι αγαπημένη τροφή για μένα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...