Sunday, April 29, 2007

Απάντηση του ΕΦΕΤ στη δημοσίευση έρευνας για την επισήμανση των τροφίμων

Με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας της ΠΑΣΕΓΕΣ, όσον αφορά τη σήμανση των συσκευασμένων προϊόντων διατροφής, επισημαίνεται ότι:

Ο ΕΦΕΤ, ως Αρμόδια Κεντρική Αρχή, και το Υπουργείο Ανάπτυξης παρακολουθούν συστηματικά το θέμα της επισήμανσης των τροφίμων. Έχουν μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια, για πρώτη φορά, προβεί σε σχετικούς κλαδικούς ελέγχους τροφίμων όπως όσπρια, ελαιόλαδο, γάλα, αλάτι, αρτοσκευάσματα, και έχουν δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών.
Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ και θα μελετηθεί και θα συμβάλει στην ανάδειξη της ανάγκης για άμεση προσαρμογή όλων των επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων στις διατάξεις της νομοθεσίας σχετικά με τη σήμανση των προϊόντων τους.
Με την ευκαιρία αυτή, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία, τα στοιχεία και οι ενδείξεις που οφείλουν υποχρεωτικά να αναγράφονται στις συσκευασίες των τροφίμων, είναι τα εξής:

Α. Αναγραφή χώρας προέλευσης.
Οι πληροφορίες που δίδονται από τις ετικέτες των προσυσκευασμένων προϊόντων καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις γενικές διατάξεις για την επισήμανση των τροφίμων, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την εναρμόνισή τους προς την Οδηγία 13/2000/ΕΚ και τις τροποποιήσεις της. Βασικός άξονας της ανωτέρω Οδηγίας είναι η αρχή της πληροφόρησης και της προστασίας των καταναλωτών, και κάθε ρύθμιση σχετική με την επισήμανση των τροφίμων προσανατολίζεται πάντα προς την κατεύθυνση αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει
α. Το όνομα ή την εμπορική επωνυμία και τη διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου σε κράτος μέλος της ΕΟΚ.
β. την αναγραφή του τόπου παραγωγής ή προέλευσης του τροφίμου μόνο στις περιπτώσεις που άλλες πληροφορίες στην ετικέτα οδηγούν σε πλάνη τον καταναλωτή ως προς τον πραγματικό τόπο παραγωγής ή προέλευσης του τροφίμου, ενώ δεν προβλέπεται η αναγραφή ένδειξης σχετικής με τη γεωγραφική προέλευση της πρώτης ύλης που έχει χρησιμοποιηθεί.
Ειδικότερα:
· στα όσπρια, προβλέπεται στην εθνική νομοθεσία να αναγράφεται αν είναι «ελληνικής παραγωγής» ή «εισαγωγής - συσκευασμένα στην Ελλάδα», όχι η χώρα παραγωγής.
· Στα προϊόντα ΠΟΠ αναγράφεται η έδρα του τυροκομείου υποχρεωτικά.
· Στο εξευγενισμένο ελαιόλαδο δεν επιτρέπεται αναγραφή της καταγωγής. Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται η απαίτηση των καταναλωτών να γνωρίζουν τον τόπο παραγωγής των προϊόντων που καταναλώνουν, η επικείμενη αναθεώρηση της Οδηγίας 13/2000/ΕΚ για την επισήμανση, παρουσίαση και διαφήμιση των τροφίμων αναμένεται να περιλαμβάνει και ρυθμίσεις που θα αφορούν στον τρόπο μετάδοσης και αυτής της πληροφορίας, οπότε και η ελληνική νομοθεσία θα προσαρμοστεί αναλόγως.

Β. Υποχρεωτική αναγραφή ημερομηνίας παραγωγής.
Σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις για την επισήμανση των τροφίμων που αναφέρονται στο άρθρο 11 του Κ.Τ.Π. όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την εναρμόνισή τους προς την Οδηγία 13/2000/ΕΚ για την επισήμανση, παρουσίαση και διαφήμιση των τροφίμων, μεταξύ των υποχρεωτικών ενδείξεων δεν περιλαμβάνεται η αναγραφή της ημερομηνίας παραγωγής αλλά μόνο η αναγραφή της ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας.
· Ωστόσο, στα τυριά (Σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά, είτε είναι ΠΟΠ είτε όχι) η αναγραφή της ημερομηνίας παραγωγής είναι υποχρεωτική.

Γ. Υποχρεωτική αναγραφή αλλεργιογόνων συστατικών.
· Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η αναγραφή των αλλεργιογόνων συστατικών πρέπει να γίνεται στον κατάλογο των συστατικών, ώστε ο καταναλωτής που έχει ευαισθησία σε ένα τέτοιο συστατικό, να το αναγνωρίζει στην ετικέτα. ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ.
· Η αναγραφή των θειωδών στα τρόφιμα απαιτείται μόνο όταν αυτά βρίσκονται σε περιεκτικότητα μεγαλύτερη των 10mg/kg στο τελικό προϊόν.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τις επιχειρήσεις να τηρούν τα όσα προβλέπει η νομοθεσία για τη σήμανση των προϊόντων διατροφής και διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν συστηματικά.

Γιάννης Κ.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...