Tuesday, April 03, 2007

Μεξικάνικο γλυκό με τρία γάλατα

TRES LECHES
Είναι το αγαπημένο μου γλυκό και έχω φτιάξει όλες τις υπάρχουσες συνταγές. Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη.
Συστατικά:
� 1 1/4 κούπα φαρίνα
� 1 κουταλάκι γλυκού baking powder
� 1 κούπα ζάχαρη
� 1/3 κούπα βούτυρο
� 5 αυγά
� 1 1/2 κούπα γάλα 3.5% λιπαρά
� 1 κούπα ζαχαρούχο γάλα
� 1 κούπα κρέμα γάλακτος
� 1 κουταλιά σούπας ρούμι
� 1 πρέζα αλάτι
και - ένα σιρόπη καραμέλας εμπορίου
Παρασκευή:
Σε ένα μπόλ ανακατεύω αλέυρι με baking powder και το αλάτι. Σε άλλο μπόλ ανακατεύω βούτυρο με ζάχαρη και όταν λιώσει η ζάχαρη ρίχνω ένα ένα τα αυγά. Προσθέτω σε αυτό το μείγμα και μισό ποτήρι γάλα. Ρίχνουμε σίγα σιγά στο μείγμα του αλευριού το παραπάνω μείγμα και ανακατεύουμε καλά. Ρίχουμε σε ταψάκι τετράγωνο και ψήνουμε σε 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά ακολουθώντας την ίδια πρακτική (ξέρετε οδοντογλυφίδα...) Αφήνουμε να κρυώσει το κεϊκ έως θερμοκρασία δωματίου.
Ανακατεύω καλά τα γάλατα και το ρούμι και το ρίχουμε σιγά σιγά πάνω στο κεϊκ που έχει κρυώσει στο οποίο έχουμε κάνει τρυπούλες με οδοντογλυφίδα για να τραβήξει καλύτερα το μείγμα των γαλάτων.Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Μετά το βγάζουμε και ρίχνουμε από πάνω μια στρώση από καραμέλα. Το τρώμε με το κουτάλι από το ταψί. Καλή επιτυχία!

update 16-8-07
Η μανούλα Λυδία μας έστειλε φωτό από το γαλακτογλυκάκι της. Ευχαριστούμε Λυδία!

17 comments:

Despina said...

Μμμμ το έχω φτιάξει και είναι ωραίο.
Αυγά βάψατε, αρνιά ψήσατε, αλλά... τσουρέκια δεν βλέπω πουθενά.
Αν και είναι παραφορεμένο και χιλιοειπωμένο θέμα, τα δικά σας φώτα, θα είχαν αλλη χρησιμότητα.
Όχι απαραίτητα με συνταγή, όσο με μυστικά και κόλπα ;-)
Ααα... επίσης έχω προβλήματα με το ψωμί που επιχειρώ τελευταία να φτιάχνω.Πού να κάνω τις ερωτήσεις μου;

Juanita La Quejica said...

Γλυκό όχι μόνο μεξικάνικο, αλλά πολύ αγαπητό σε όλη την Καραϊβική και την Κεντρική Αμερική. Ωραία συνταγή Λύδια, ευχαριστούμε!

Amo... ίσως αν δοκίμαζες να ρωτήσεις στο chat box, κάποιος να το έβλεπε και να σε βοηθούσε. Γενικά, να έχεις υπόψη ότι τα blogs δεν λειτουργούν όπως τα sites. Που σημαίνει ότι το hungry for life δεν λειτουργεί όπως το hungry, δεν είναι αυτός ο σκοπός ούτε και ο τρόπος λειτουργίας του. Αν λοιπόν βρεις εδώ κάποια συνταγή που να σε ενδιαφέρει και έχεις κάποια απορία, φαντάζομαι ότι όποιος την έγραψε θα χαρεί να σε βοηθήσει, αφού αναφέρεις κάτι σχετικό στο chat box.

kiki said...

Ωραία η συνταγή. Εσύ την είχες γράψει και στο χάνγκρυ;
Αμο, για πες την ερώτηση. Εχουμε κάνει ποστς για ψωμί. Βρες τα και ρώτα εκεί ή στο τσατ μποξ. Εγώ η Πηνελόπη η Σταυρούλα και άλλες θα βοηθήσουμε.

Anonymous said...

Dreamcook, είχα βάλει στο hungry συνταγή για tres leches αλλά όχι αυτήν. Αυτή είναι πιο περίπλοκη αλλά και πιο νόστιμη.
Όπως λέω και στο ποστ έχω δοκιμάσει όλες της συνταγές για tres leches - αυτή δε μου την έδωσε μια μεξικάνα όταν ήμουν στην Αμερική και νομίζω ότι είναι η καλύτερη - πάντα για τα δικά μου γαλακτερά χι χι χι γούστα

Penelope said...

Διάβασα κι' εγώ τον τίτλο "ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΟ ΓΛΥΚΟ..." και λέω η Juanita το έγραψε, για να δούμε το έφτιξε και το πέτυχε κιόλας ή είχαμε κανένα ατύχημα πάλι;

Αλλά παραπλάνηση. Αχ, βρε Λυδία...
Νόστιμο φαίνεται. Λέω να το απαπειραθώ μιας κι' εγώ με τα γαλακτοκομικά τα πάω καλά, όπως κι' εσύ.
Καλή Ανάσταση σε σένα και την οικογένειά σου.

Juanita La Quejica said...

ΧΑΧΑΧΑ!!!
Λόπε, χθες έδειχνα τα ποιημάτακια των γενεθλείων στην περιοδοντολόγο και μου έκανε παράπονα, χαχαχα!!! Λες να της πάω κανένα cheesecake με τα υπόλοιπα βυσσινάκια με το κουκουτσάκι που ακόμα δεν μου κάνει καρδιά να πετάξω; Ή να φτιάξω το tres leches και να χώσω μέσα τα βυσσινάκια; Πωπω! Σαν δεν ντρέπομαι, χρονιάρες μέρες!

Anonymous said...

@penelope,

Εύχομαι και σε σένα καλό Πάσχα με υγεία και αγάπη. Καλώς να τον ορίσετε το νέο μέλος της οικογένειας σας που θα αλλάξει σίγουρα την ζωή σας (προς το καλύτερο βέβαια).

Φιλιά

Penelope said...

Βρε συ (Juanita) μέρες που είναι, μην βγάζεις κακίες, ασε την γιατρίνα να φάει κανένα κοψιδάκι...που ξέρεις μπορεί να είναι και κείνη τυχερή με κανένα κοκαλάκι (κακίες.....)

Penelope said...

Βρε συ (Juanita) μέρες που είναι, μην βγάζεις κακίες, ασε την γιατρίνα να φάει κανένα κοψιδάκι...που ξέρεις μπορεί να είναι και κείνη τυχερή με κανένα κοκαλάκι (κακίες.....)

Αθανασία said...

Λυδια, έχω μια απορία: το γλυκό φαίνεται να'χει στρώσεις (ή δε βλέπω καλά;), αλλά λες ότι περιχύνεις ολόκληρο το κέικ με τα γάλατα, δηλ. δεν το χωρίζεις σαν παντεσπάνι;
Τα γάλατα πήζουν ωραία ωραία από πάνω ή τρέχουν; Περιμένω απάντηση όταν με το καλό γυρίσεις από τις πασχ.διακοπές σου.
Amo, ρώτα με ό,τι θες για ψωμιά, φτιάχνω εδώ και χρόνια! (ekatn@hotmail.com)

Αγγελική Ν said...

Αθανασία γεια σου,
Στο ποστ δεν είναι φωτογραφημένο το συγκεκριμένο γλυκό της συνταγής. Η Λυδία έγραψε ότι έβαλε φωτογραφία από το ίντερνετ.
Το γλυκό της φωτογραφίας έχει δυο επίπεδα με frosting κρέμας πάνω και ανάμεσα, ενώ της Λυδίας έχει ένα επίπεδο και καραμέλα.
Το γάλα έχει κατά κάποιο τρόπο τον ρόλο του σιροπιού που βάζουμε σε κάποια κέικ, δεν είναι κρέμα.
Το γλυκό αυτό ανήκει στα γλυκά που διέδωσαν στα πλαίσια μεθόδων μάρκετινγκ για την προώθηση του ζαχαρούχου γάλατος στις χώρες της Ν. Αμερικής.
Καλό Πάσχα

Anonymous said...

@Αθανασία & Αγγελική Ν.

Αθανασία η Αγγελική Ν. έχει απόλυτο δίκιο, είναι όπως τα λέει.

Υπάρχει μια δυνατότητα όπως στην φωτό να το χωρίσεις σαν παντεσπάνι και να βάλεις frosting cream με κρέμα γάλακτος και ζάχαρη - ΄το ίδιο και από πάνω αλλά για μένα παρά είναι γλυκό.
Εγώ το κάνω με μόνο μια στρώση καραμέλας από πάνω και το γάλα παίζει το ρόλο του σιροπιού. Τα γάλατα τρέχουν λίγο στο σερβίρισμα αλλά το γλυκό είναι ωραίο, αξίζει ο κόπος να το δοκιμάσεις. Αγγελική Ν. τι λες, αξίζει (εσύ το έχεις δοκιμάσει?)

Αθανασία said...

Αγγελική και Lydia ευχαριστώ! Πολύ καλή η εξήγηση (μη γίνει παρεξήγηση, χα χα χα, και νομίζω ότι το κατέστρεψα το γλυκό).
Lydia, δε θέλω να το κάνω πιο γλυκό, προτιμώ τα ελαφρώς άγλυκα γλυκά, οπότε θα σ'ακούσω και για το θέμα κρέμα ενδιάμεσα.

Αγγελική Ν said...

Ναι Λυδία μου! Το έχω δοκιμάσει και τώρα που μου το θύμισες θα το ξαναδοκιμάσω!
Είμαι γλυκατζού...και μου αρέσει το γαλατάκι και τα εξωτικά γλυκίσματα!

heart n soul said...

δεν μου πέτυχε :(
το μίγμα του κέηκ ήταν πολύ νερουλό, το φοβήθηκα, πρόσθεσα 1/2 κούπα αλεύρι ακόμα να πήξει λίγο, έγινε πέτρα και δεν απορρόφησε καθόλου γάλα παρότι το κατατρύπησα και το άφησα όλη νύχτα στο ψυγείο:(
Είναι σίγουρα σωστή η αναλογία 1 1/4 κούπα αλεύρι και 3 κούπες γάλατα (για το "σιρόπιασμα")? το ρουφάει όλο? αν το κέηκ δεν γινόταν πέτρα θα το ρουφούσε? Γιατί θα ήθελα να το πετύχω!

Anonymous said...

Heart n soul
πέρασε αρκετός καιρός που το έφτιαξα, για να σε βοηθήσω με λεπτομέρειες. Δεν ήταν τόσο νερουλό.Ζουμερό θα έλεγα.Μήπως σου έπεσε λίγο γάλα παραπάνω;

heart n soul said...

amo μερσί :) η επιμένουσα νικά, που θα μου πάει ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...