Tuesday, May 08, 2007

Σαλάτα με μαριναρισμένα μανιτάρια

Πριν από λίγες μέρες βρισκόμουν συνεχώς στις «εξοχές» του νομού μας και με την ευκαιρία μάζευα διάφορα μυρωδικά (μάραθο, θυμάρι, θρούμπι), ρίγανη, όμως, δεν είχα συναντήσει. Μέχρι που με συνάντησε εκείνη, στη λαϊκή. Από τότε τη βάζω σχεδόν παντού, ακόμα και στα... «λάχανα».
Υλικά
1 γαλλική σαλάτα
1/2 ματσάκι ρόκα
1 μικρό καρότο
3-4 κορυφές φρέσκια ρίγανη
2 κούπες μανιτάρια φρέσκα
1-2 λεμόνια
1/3 κούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβετε τα μανιτάρια σε φέτες και τα τοποθετείτε σε ένα μπολ με το χυμό του λεμονιού, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη φρέσκια ρίγανη. Προσθέτετε και το ελαιόλαδο και τα αφήνετε για 30’ στη μαρινάτα. Στο διάστημα αυτό τα γυρνάτε απαλά μερικές φορές.
Κόβετε τη σαλάτα και τη ρόκα σε μεγάλα κομμάτια (πάντα με το χέρι). Βγάζετε και «φλούδες» καρότου (με το «Υ» της φωτό ή το εργαλείο που καθαρίζετε πατάτες) και τις προσθέτετε στη σαλάτα. Στο τέλος θα βάλετε και τα μανιτάρια (στραγγισμένα). Αν θέλετε προσθέτετε αλάτι, λίγο ελαιόλαδο ακόμα και ίσως λίίίγο λεμόνι. Καλύτερα να μη χρησιμοποιήσετε τη μαρινάτα γιατί έχει νερώσει από το νερό των μανιταριών και θα μουλιάσουν τα λαχανικά. Η σαλάτα πρέπει να σερβιριστεί αμέσως.
Συνοδεύει άριστα κρέατα σχάρας (με φρέσκια ρίγανη, επίσης).

Επειδή τη φρέσκια ρίγανη δεν τη βρίσκουμε κάθε μέρα ούτε παντού (και θα γκρινιάζει η Λαμπρινή) τα μανιτάρια μαρινάρονται πολύ ωραία και με αποξηραμένο εστραγκόν. Ακόμη και με λίγο σκόρδο.

17 comments:

elie said...

Είπα να κρατήσουμε λίγο τις ισορροπίες μετά το σερί το γλυκών! Να εξευμενίσουμε και τις ζυγαριές που άρχισαν να κόβουν βόλτες...;)

Αθανασία said...

Φρ.ρίγανη (μικρή σχετικά) βρίσκω στην Καισαριανή, πάνω στον Υμηττό.
Φρ.δενδρολίβανο μαζεύω από το Λυκαβηττό. .
Πάντα από ψηλά σημεία, να μην τα φτάνουν π.χ. σκυλιά (με τις γνωστές συνέπειες) και καλό πλύσιμο έτσι κι αλλιώς!
Επίσης, μάραθος υπάρχει άφθονος αυτή την εποχή στην Πεντέλη (Ντράφι)
*Όσο για τις ισορροπίες... Άμα δεν έχω φτιάξει γλυκό, την πέφτω στη μερέντα με το κουτάλι, πατατάκια ή Doritos ή φιστίκια από δίπλα σε εναλλαγή και ό,τι σοκολάτα ή μπισκότο βρω στα ντουλάπια μου. Αν υπάρχει παγωτό στην κατάψυξη το παίρνω όπως είναι με το κουτί και πιάνω πάτο!!! Δε συμφέρει...
Καλύτερα μια κανονική μερίδα σπιτικό γλυκάκι.

Anonymous said...

Απο την μια γελάω , απο την αλλη λέω καλύτερα να σου βγεί το όνομα στο ιντερνετ (τα ματάκια μου τα θέλω). χαχα

Ελλη μου θα σας καταπλήξω ολους μου φαινετε .
Μπορει να μην βρισκω 1000 πραγματα αλλα η φρέσκια ρίγανη και πολλα φρέσκα μυρωδικά σε γλαστράκια διακοσμουν την κουζίνα μου.
Μετα την 180ο στροφή των Γερμανών προς την μεσογειακή κουζίνα , το ευκολοτερο πραγμα ειναι να βρεις ριγανη φρέσκια και ολα τα μυρωδικά !!
Το επισης ευχαριστο για μένα ειναι οτι δεν αρέσουν στις γατες , οπως τα λουλουδια , οποτε γλυτωσανε !

Σ΄ευχαριστώ που με σκεφτηκες για την ρίγανη και για την σαλάτα γιατι κανονικα δεν με παιρνει να τρωω τιποτα αλλο !
Θα δοκιμαστεί ισως και εντος της ημέρας !

Penelope said...

Elie,
πολυ μου άρεσε, έτσι που την διάβασα, και ήθελα μια σαλάτα ανάλαφρη για το σημερινό κρεατικό του menu μας. Μένει να προμηθευτώ τα φρέσκα μανιτάρια φεύγοντας απο το γραφείο.
Να 'σαι καλά... Κι' άσε βρε τις ζυγαριές να κάνουν τσάρκες... Να πάρουν κι' αυτές τον αέρα τους θέλουν, κλεισμένες στα ντουλάπια όλον το χειμώνα!

kiki said...

Πολλή καλή ιδέα elie. Λατρεύω τις σαλάτες και πρέπει να τη δοκιμάσω. Έχω και εστραγκόν...

Λία Π. said...

Μια και ο λόγος για μυρωδικά και για να μην καταφεύγουμε στα όρη και τα άγρια βουνά, έχω να σας πω ότι μπορούμε να τα βρούμε σε γλαστράκια και στη λαϊκή πια ή και σε φυτώρια. Στην Αθήνα αγοράζω από την Μεσογείων, απέναντι από το Ιασώ, μεγάλο φυτώριο και έχει πάρα πολλά δεντρολίβανο, αρμπαρόριζα , θυμάρι, ρίγανη, μαντζουράνα, κ.α.

kiki said...

Πολλά μυρωδικά φέρνει σε γλαστράκια και το λιντλ...δίπλα σας δηλαδή...

elie said...

@ αθανασία
ωραία, κι εγώ μαραθοσυλλέκτρια της Πεντέλης είμαι

@ λαμπρινή
!!!!!!!!!!

@ penelope
Λαλοφάγωτη (έχει και τόσες πρωτεϊνες). Όσο για τη ζυγαριά τα 'χω καλά μαζί της και κείνη μαζί μου, όποτε συναντιόμαστε. (εξαιρείται ο τελευταίος μήνας της εγκυμοσύνης αλλά τώρα θα το έχει ήδη ξεχάσει!)

@ oneiromageiremata
Επίσης καλοφάγωτη. Κάνε μόνο την ποσότητα που θα φάτε γιατί νερουλιάζει άμα μείνει.

@ λία π. , oneiromageiremata
Σωστά! Και στα ΑΒ επίσης, στο μανάβικο. Πολλά φυτεύονται και από σπόρο, σε γλαστράκια όπως λέει και η Λαμπρινή πιο πάνω. Εμείς διατηρούμε αρκετά στο σπίτι, αλλά μαζεύουμε κιόλας με την πρώτη ευκαιρία ό,τι μας λείπει.

Λία Π. said...

Koρίτσια, αυτά των λιτλ και αβ είναι μιας χρήσης. Εγώ σας μιλώ για κανονικές γλάστρες που θα σας κρατήσουν πολύ καιρό. Εγώ έχω από πέρσι γλάστρες που με φροντίδα μεγαλώνουν τα φυτά και έχω για πολύ.

Anonymous said...

Καλέ κι εγώ έχω κανονικά γλαστράκια, να δεις πλατύφυλλο βασιλικό σε αφθονία που τον ξαναφυτεύουμε απ'τα ανθάκια του κάθε χρόνο και πάντα πιάνει (εγώ μετεξετεστέα στην κηπουρική, ο σύζυγος αναλαμβάνει), καυτερές κόκκινες πιπερίτσες που κουβαλήσαμε πριν χρόνια απ'τη μαμά μου, δυόσμο...
Στα όρη και τα βουνά πάμε τους περιπάτους μας συχνά και συνδυάζουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

maria_pin said...

Ωραία φαίνεται η σαλάτα και τρελαίνομαι για μανιτάρια, αλλά βρε παιδιά, δε μου αρέσει καθόλου η φρέσκια ρίγανη!! Εδώ στην Αγγλία την έχουν περι πολλού, και τη βρίσκεις σε όλα τα σουπερ μαρκετ- τη δοκίμασα και γω, αλλά ήταν απογοητευτική, σε αντίθεση με την αποξηραμένη, που παίρνω απο Ελλάδα κάθε καλοκαίρι.

Τι να πω..

elie said...

maria_pin δεν ξέρω κι εγώ τι να πω. Να σου πω την αλήθεια εμένα το άρωμα μου φαίνεται ίδιο με της αποξηραμένης, αλλά πιο έντονο και πιο δροσερό. Ίσως αυτό το πιο έντονο να μην είναι του γούστου σου.
Αν σ' αρέσει η ιδέα της σαλάτας δίνω εναλλακτικές πάντως...

Rena said...

Elie!!! Λιγώθηκα...Πρέπει να είναι τέλεια η σαλατούλα. Θα τη φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία.

Juanita La Quejica said...

Τί όμορφες φωτογραφίες! Τελικά οι σαλάτες έχουν ... φωτογένεια! Ή απλά εμένα μου τραβούν περισσότερο την προσοχή; Πολύ όμορφη η σαλάτα σου Elie, συνήθως αφαιρώ τα καρότα και προσθέτω κουκουνάρια, αλλά φαίνονται όμορφα και τα καρότα, θα τα δοκιμάσω.

Juanita La Quejica said...

Τί όμορφες φωτογραφίες! Τελικά οι σαλάτες έχουν ... φωτογένεια! Ή απλά εμένα μου τραβούν περισσότερο την προσοχή; Πολύ όμορφη η σαλάτα σου Elie, συνήθως αφαιρώ τα καρότα και προσθέτω κουκουνάρια, αλλά φαίνονται όμορφα και τα καρότα, θα τα δοκιμάσω.

Juanita La Quejica said...

Όσο για τα μυρωδικά από τη γλάστρα, μεγάλη υπόθεση! Πριν 3 χρόνια είχα πάρει πολλά είδη, αρκετά δεν άντεξαν, κάποια διατηρήθηκαν 2 χρόνια. Μεγάλη διαφορά στο φαγητό και στις σαλάτες το φρέσκο από το αποξηραμένο, κακά τα ψέμματα.

Έρση said...

αυτη τη στιγμη που μιλαμε μολις τελειωσα την παρασκευη της ομορφης και λαχταριστης σαλατας!!! οπου να ναι καταφτανει και η αδερφη μου και θα φαγωθει στο αψε σβησε παρεα με το φρεσκο γαβρακι στο φουρνο! τα σαλια μου τρεχουν ηδη ακατασχετα!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...