Sunday, May 13, 2007

Ραβανί

..και μια και ξεκίνησα να φωτογραφίζω και κυρίως να φτιάχνω ότι "ταψοειδές" σιροπιαστό ή μη, να σας γράψω και μια συνταγή για ραβανί, που έφτιαξα σήμερα και το τίμησε δεόντως ο μικρός μου με την παρέα του που ήταν σπίτι σήμερα.


Υλικά
1 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό (σήμερα το αντικατέστησα με ψιλό γιατί δεν είχα)
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
5 αυγά
1 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 φακελάκι baking powder
1 1/2 φλιτζάνι γάλα
Για το σιρόπι
4 φλιτζάνια νερό
3 φλιτζάνια ζάχαρη
Χυμό ½ λεμονιού ή τη φλύδα του

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από το γάλα. Το μίγμα που βγαίνει είναι μια αρκετά υδαρής ζύμη. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι και τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Ρίχνουμε το μίγμα και ψήνουμε για μισή ώρα στους 200 βαθμούς. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Όταν βγει το γλυκό από το φούρνο το περιχύνουμε με το γάλα και αμέσως μετά με το σιρόπι κουταλιά κουταλιά και αργά για να τραβάει.. Μη το περιχύσετε όλο μαζί ή σε μεγάλη ποσότητα γιατί τότε το γλυκό μουλιάζει και μαλακώνει πάρα πολύ.

Προτάσεις σερβιρίσματος-πολλές εναλλακτικές. Μπορούμε είτε να πασπαλίσουμε με αμύγδαλο φιλέ, ή να σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι και επιπλέον λιωμένη κουβερτούρα και ακόμα μπορούμε να φτιάξουμε μία sauce σοκολάτας με 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και 1 κουβερτούρα και να περιχύσουμε το γλυκό.

16 comments:

Λία Π. said...

Λασταριστό φαίνεται.
Τι μέγεθος είναι το ταψάκι;
Το γάλα που περιλούζουμε το ραβανί είναι χλιαρό ή κρύο;
Αμέσως μετά το γάλα σιροπιάζουμε το
ραβανί ή περιμένουμε λίγο ή όταν απορροφήσει το γάλα;
Όλο αποριές είμαι απόψε!!

Anonymous said...

Εγω αυτην την εκδοχή με το γάλα απο πάνω πρωτη φορα την ακουω πολυ ενδιαφέρον .
Αφου στην αρχη Ρενακι μου σκεφτομουν οση ωρα το διαβαζα , να θυμηθώ να σου πω οτι ξεχασες να σημειωσεις ποτε μπαινει το γαλα ! χαχα
Περιμένω το επόμενο γλυκό σου , σε βλέπω πηρες φόρα !!

Rena said...

Το γάλα κορίτσια το βάζουμε κρύο. Δεν περιμένουμε καθόλου για να ρίξουμε το σιρόπι γιατί καθώς το γλυκό είναι ζεστό το γάλα απορροφιέται αμέσως. Το ταψάκι είναι στρογγυλό στα 32 εκ.

Rena said...

Υπάρχει βέβαια κι αλλη εκδοχή που δε μπαίνει γάλα καθόλου. Αντ' αυτού βάζουμε 1 1/2 φλιτζάνι βούτυρο στην αρχή μαζί με όλα τα υλικά και αντί για χυμό πορτοκάλι και ξύσμα βάζουμε βανίλιες ..αλλά μου κάθεται καλύτερα έτσι χωρίς τα περιττά λιπαρά του βούτυρου.

kiki said...

Αχ Ρενάκι...πήρες φόρα..καλά ειπα! Κι εγώ πήρα κιλά...και να δω πως θα τα βγάλω από πάνω μου... Αυτή η 2η φωτο με μαχαιρώνει...

Rena said...

Βρε Κική μου, εδώ κολλάει το κλαίνε οι χήρες κλαίνε κι οι παντρεμένες...Τι ανάγκη έχεις εσύ κορίτσι μου, μια χαρά είναι τα κιλάκια σου. Χαλάρωσε κι απόλαυσε ότι μπορείς :)...κι αν σου αρέσει το ραβανί σου στέλνω και ταψάκι, και είμαι σίγουρη ότι θα το δοκιμάσεις άνευ τύψεων ..είπαμε δεν έχεις αναγκη εσύ!!!

elie said...

Ρένα πολύ ωραίο το ραβανί! Πολύ αρωματικό με το πορτοκάλι. Έκανα δύο ταψιά για τη γιορτή του καλού μου, το ένα με τη συνταγή σου και το άλλο με τη συνταγή της Βέφας με γιαούρτι. Τα σέρβιρα με παγωτό καϊμάκι. Πιστεύω ότι η συνταγή σου θα ταίριαζε καλύτερα με σορμπέ πορτοκάλι! Αυτό θα κάνω κάποια άλλη φορά...
Α! Να μην ξεχάσω. Κρατήθηκα λίγο στο σιρόπι γιατί δεν το "έπινε" το γλυκό (κράτησα περίπου το 1/4) αλλά τελικά θα το σήκωνε όλο.

Anonymous said...

γεια σας δεν εχω γραψει ποτε ξανα εδω αλλα παρακολουθω συνεχεια τη σελιδα.το σαββατο ρενα μου με εσωσες ξαφνικα μαθαινω πως θα εχω επισκεψεις και τελευταια στιγμη πρεπει να κανω ετοιμασιες με ενα μωρο 5μηνων που τωρα μπαινει στις στερεες τροφες αλλα που δεν ξεκολλαει απο το στηθος με τιποτα,ειχα σκοπο να κανω ενα κεικ για μας για την εβδομαδα και λεω δεν μπαινω να δω τιποτα για ραβανι?και βρηκα την συνταγη σου χωρις βουτυρο η γιαουρτι και επαθα πλακα.λεω θα το δοκιμασω και οτι βγει.ΛΟΙΠΟΝ ηταν το καλυτερο ραβανι που εχω φαει ποτε μου.ολοι νομιζαν πως το αγορασα και πως δεν το εκανα εγω.σε ευχαριστω πολυ που με εβγαλλες ασπροπροσωπη.Φιλικα,
ΜΑΡΙΑΝΝΑ

Juanita La Quejica said...

Καλώς την Μαριάννα!
Να σου ζήσει το μπεμπούλι σου!

Anonymous said...

juanita μου σε ευχαριστω πολυ να σαι καλα!αααα!! εχω παθει πλακα με τις γευστικες σου ανησυχιες!!!θα ηθελα να βαλω και εγω καποια στιγμη νια συνταγη,αλλα πρωτον δεν εχω πολυ χρονο στη διαθεση μου αλλα δεν ξερω κιολας πως.ελπιζω καποια στιγμη να τα καταφερω!
ΜΑΡΙΑΝΝΑ

Juanita La Quejica said...

Αν θέλεις να βάλεις συνταγή σου στο Hungry For Life Μαριάννα, θα είναι χαρά μας. Στείλε την μαζί με την αντίστοιχη φωτογραφία στο email του blog hungryforlifeblog@yahoo.gr και θα την αναρτήσουμε με το όνομά σου, όπως κάνουμε με τις συνταγές που μας στέλνουν οι φίλοι που δεν είναι μέλη του blog. Όποτε θέλεις, με την ησυχία σου.

Anonymous said...

θα ηθελα πολυ να γινω μελος.θα προσπαθησω να μπω αυριο το πρωι να μιλησουμε σε αυτο το τυπου τσατ για να μου πεις καλυτερα.χαρηκα πολυ!φιλια!
ΜΑΡΙΑΝΝΑ

Anonymous said...

Γεια σας.
Αν και εχει µπει πολυ παλια η συνταγη αυτη θα ηθελα να ρωτησω κατι,γιατι θελω να το φτιαξω το Σαββατο.Ξερω οτι στα σιροπιαστα γλυκα οταν ειναι να ριξεις το σιροπι ενα απο τα δυο πρεπει να ειναι κρυο,ή το σιροπι ή το γλυκο.Προσεξα οτι εδω το σιροπι το ριχνεις αµεσως δεν ειναι επικινδυνο αυτο να χαλασει το ραβανι; Ή επειδη ριχνεις κρυο(ψυγειου) γαλα πρωτα ερχεται µια ισορροπια;
Ελπιζω να το δει καποιος συντοµα κι να απαντησει...Ευχαριστω!

Rena said...

Καλημέρα. Δοκίμασέ το άφοβα. Το έχω φτιάξει πάρα πολλές φορές και πάντα γίνεται εξαιρετικό. Για το συγκεκριμένο γλυκό ποτέ δεν ισχύει το "ένα ζεστό-ένα κρύο" ίσως όπως λες να εξισορροπεί το γάλα τα πράγματα. Καλή επιτυχία!

Anonymous said...

Eυχαριστω πολυ για την αµεση απαντηση!!! Θα το φτιαξω το Σαββατο και θα σας πω το αποτελεσµα.Ελπιζω να το πετυχω γιατι θα εχω κοσµο!!! :)

Katerina ante portas said...

Moυ φαίνεται η καλύτερη δοκιμασμένη συνταγή στο διαδίκτυο. Το γάλα κάνει τη διαφορά και δίνει εξαιρετική γεύση στο γλυκό.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...