Saturday, May 12, 2007

Kαι ξανά κουσκούς

Να συνεχίσω εγώ;
Από τα πιο αγαπημένα μας φαγητά είναι το κουσκούς με λαχανικά.

Σωτάρω σε ελάχιστο λάδι σε δυνατή φωτιά χωριστά το καθένα (για λόγους άνεσης στο ανακάτεμα) λαχανικά κομμένα σε κύβους 2 εκατοστών :
  • κολοκύθια
  • μελιτζάνες
  • καρότα
  • πιπεριές
  • κρεμμύδι
  • σέλινο

  • και μετά τα βράζω σε πολύ νερό με
  • χυμό ντομάτας
  • λάδι
  • αλατοπίπερο
  • ρεβίθια ήδη βρασμένα σε σκέτο νερό
  • μπόλικο θυμάρι.
    Βάζω σε βαθύ μπολ ωμό κουσκούς (αγοράζω προψημένο), το περιχύνω με το ζωμό των λαχανικών (καυτό) (αναλογία : 1 μέρος κουσκούς με 1 και 1/3 ζωμό), προσθέτω και λίγο αλάτι και αφήνω να φουσκώσει.
    Σερβίρω το κουσκούς με στραγγισμένα λαχανικά από πάνω. Η ήδη εξαιρετική γεύση απογειώνεται με σάλτσα Harissa.
    Νοστιμότατη παραλλαγή είναι να βράσει και αρνί (ή μοσχάρι) μαζί με τα λαχανικά (σωταρισμένο ή όχι).
    Καμιά φορά παραλείπω τα ρεβίθια (όταν το φτιάχνω την τελευταία στιγμή με λαχανικά που έχουν περισσέψει, οπότε και δεν μπαίνουν όλα τα παραπάνω είδη λαχανικών στη μαρμίτα). Κατά κανόνα δεν σωτάρω τα λαχανικά - πάλι θαυμάσιο είναι.

    Συμβουλές : Να έχει μισοβράσει το κρέας όταν προσθέσετε τα λαχανικά και ν΄αφήσετε για το τέλος πιπεριές, κολοκύθια και μελιτζάνα που βράζουν γρηγορότερα.
  • 3 comments:

    oneiromageiremata said...

    Μαρή άλλη....Θα περάσεις από δω πριν φύγεις; ή δεν το 'χεις σκοπό; Έλα μια μέρα από το πρωί και φεύγεις απόγευμα!

    η άλλη Α said...

    Μη με ξεσηκώνεις βρε!
    Σκοπό τό ΄χω, αλλά έχω και δουλειές.
    Άμα τελειώσω, θα σου σφυρίξω! ;-)

    witch of daffodils said...

    μια τέτοια συνταγή με ρεβύθια φτιάχνει μια φίλη που έμενε χρόνια στην Τυνησία, πολύ νόστιμο!

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...