Friday, May 11, 2007

Κουσκούς, το βορειοαφρικάνικο

Απαραίτητο στην βορειοαφρικάνικη κουζίνα, το κουσκούς. Ιδιαίτερα αγαπητό στο Μαρόκο όπου το αρωματίζουν με σαφράν αλλά και στην Τυνησία που το ανακατεύουν με καυτερή χαρίσα. Για να δούμε μερικά πράγματα πιο αναλυτικά...


Τι είναι το κουσκούς
Το κουσκούς είναι χοντρόκοκκο σιμιγδάλι το οποίο βρέχεται με νερό, κυλιέται σε αλεύρι και αφήνεται να στεγνώσει στον ήλιο (στην παραδοσιακή του παρασκευή). Στην συνέχεια κοσκινίζεται και φυλάσσεται.
Πού το βρίσκουμε
Συσκευασμένο στα περισσότερα σούπερ μάρκετ αλλά και χύμα σε μαγαζάκια πέριξ της κεντρικής αγοράς της οδού Αθηνάς.
Πού χρησιμοποιείται
Χρησιμοποιείται ως γαρνιτούρα για διάφορα κρεατικά (όπως ακριβώς και το ρύζι), για ψητά λαχανικά, για ψάρια. Ακόμα γεμίζει και λαχανικά όπως ντομάτες, πιπεριές κ.λπ. Προστίθεται σε κρεατόσουπες (και άλλες σούπες), στα όσπρια, σε σαλάτες (το αφρικάνικο ταμπούλι γίνεται με κουσκούς αντί για πλιγούρι). Με γάλα είναι ένα θρεπτικότατο πρωινό, ενώ όταν συνυπάρξει με ζάχαρη, ξερά φρούτα και καρπούς, ροδόνερο και βούτυρο γίνεται ένα ξεχωριστό γλύκισμα.
Πώς μαγειρεύεται
α) Υπάρχει ειδική συσκευή, η λεγόμενη κουσκουσιέρα η οποία είναι ένα σκεύος με σίτα αντί για πάτο που προσαρμόζεται σε μια ελαφρά μεγαλύτερη κατσαρόλα. Στην κατσαρόλα βράζουν κρέατα ή λαχανικά (ή και τα δυο μαζί) ενώ στο σκεύος με τη σίτα τοποθετείται το κουσκούς που μαγειρεύεται στον ατμό.
Εννοείται ότι την ίδια δουλειά με το «ειδικό» σκεύος κάνει και ένα σουρωτήρι που θα προσαρμοστεί σε μια κοινή κατσαρόλα. Ραντίστε το κουσκούς με λίγο νερό, ανακατέψτε, και βάλτε το στο σουρωτήρι. Στην κατσαρόλα μπορείτε, όπως ειπώθηκε, να βράζετε κρέας, λαχανικά, νερό με κύβο κότας-βοδινού-λαχανικών ή σκέτο νερό. Σκεπάστε με το καπάκι της κατσαρόλας. Το κουσκούς θα είναι έτοιμο σε 15’-20’. Στο ενδιάμεσο μην το αφήνετε στην τύχη του, ανακατεύετε συχνά με ένα πηρούνι για να μαγειρευτεί ομοιόμορφα και να μην κάνει σβώλους.
β) Εναλλακτικά παρασκευάζεται ως εξής: Βράζετε το νερό (ή ζωμό) σε ένα σκεύος. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το κουσκούς σε αναλογία 1:1 περίπου. Το αφήνετε 5’ να φουσκώσει και να μαλακώσει και είναι έτοιμο (κάπως έτσι είναι οι οδηγίες που θα βρείτε στα κουτιά του συσκευασμένου κουσκούς).

Ακολουθεί και συνταγή.

7 comments:

Rena said...

Elie, το κους κους είναι από τα αγαπημένα μου. Δυστυχώς δε το τρώνε οι υπολοιποι της οικογένειας και έτσι το φτιάχνω σπανίως. Όταν βρω όμως ευκαιρία, σε κανά τραπέζι με φίλους fun κλπ το έχω σαν must. Αδυναμίες βλέπεις.

Anonymous said...

Την Δευτέρα θα παμε με τους συμμαθητές μου να φαμε σε Τυνησιακό εστιατόριο και φυσικα κους κους που μας εχει γανιάσει η συμμαθητρια μας η Αρμπια τι νοστιμο ειναι.
Εχω φαει να της λεω στην Ελλαδα , το ξερω μου αρεσει .Οχι αυτη , το δικο μας ειναι καλύτερο !
Θα σας πω την Δευτερα το βράδυ.

Anonymous said...

Λοιπόν Έλλη έφτιαξα ένα μαροκινό κουσκούς το περασμένο Σάββατο (θα βάλω τη συνταγή μες στο σαβ/κο). Στο σούπερμάρκετ αν κατάλαβα καλά υπάρχουν δύο είδη. Το ένα έλεγε "από 100% σιμιγδάλι" και το άλλο "με 100% σιμιγδάλι". Δηλαδή μάλλον το ένα (δεν το άνοιξα ακόμα) είναι το κουσκούς όπως το περιγράφεις, δηλαδή πολύ χονδρό σιμιγδάλι, και το δεύτερο ήταν ζυμαρικό, baby pasta όπως το λέει και η Nigella. Εγώ μαγείρεψα το ζυμαρικοειδές, γιατί έτσι το ήξερα από την Αγγλία και το έφτιαχνα. Όμως αυτό που πήρα ήταν πολύ χονδρές μπιλίτσες, αλλά τεσπά, μου άρεσε πώς βγήκε.

Προσωπικά το προτιμώ από το πληγούρι και το θεωρώ πολύ χρήσιμο υλικό για ευφάνταστα συνοδευτικά ή για σαλάτα.

Για δώστε λοιπόν τα φώτα σας στην υπόθεση "κουσκούς, κουσκουσάκι" που υπάρχει στα ράφια των σ/μ!

Juanita La Quejica said...

Κοίτα σύμπτωση! Και ό,τι κουβεντιάζαμε με την Kallie για το κουσκούς αυτές τις μέρες που της πέτυχε πολύ και αναρωτιόμασταν σχετικά με το πόσα είδη υπάρχουν τελικά. Ωραία επεξηγηματική εισαγωγή Elie, περιμένουμε και την συνταγή!

nikos said...

Την Κυριακή είναι η γιορτη της
ΜΑΝΑΣ
ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΝΑΔΕΣ ΣΤΟ BLOG
ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ

SUNDAY IS MOTHER'S DAY

I wish to all mothers on the Blog
HAPPY MOTHERS DAY

elie said...

@ rena
Κάνε συχνά τραπέζια σ' αυτούς τους φίλους! Μπορεί να το συνηθίσει και η οικογένεια!

@ λαμπρινή
Το σίγουρο είναι ότι θα φάτε πολύ καλά! Νομίζω ότι η συμμαθήτριά σου έχει δίκιο, το παραδοσιακό κουσκούς στην Ελλάδα είναι ζυμαρικό (αυτό έχεις φάει?), άλλο θα σε ταΐσουν στο τυνησιακό! Περιμένω εντυπώσεις μετά τη Δευτέρα.

@ κάλλη
Προβληματίστηκα τι συνταγή να προτείνω, προτίμησα τη σαλάτα λόγω της ζέστης. Με χαρά θα δω τη συνταγή σου!
Πράγματι, εγώ έγραψα για το βορειοαφρικάνικο κουσκούς που μ' αρέσει πολύ. Υπάρχει και το ζυμαρικό (στην Ελλάδα με διάφορες ονομασίες όπως κουσκούσι, κεσκέσι κ.ά.).
Το πλιγούρι είναι πιο... ρουστίκ, το κουσκούς πιο ντελικάτο. Τρελαίνομαι και για τα δύο.

@ juanita
Ακολουθώ τους κανόνες του blog, δεν βάζω δύο post την ίδια μέρα :))
Αλλά ήθελα να είναι κολλητά οπότε... ένα το βράδυ ένα το επόμενο πρωί ;)

@ nikos
Ευχαριστώ.

kiki said...

Πολύ κατατοπιστικές οι πληροφορίες elie...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...