Tuesday, May 08, 2007

Ντολμαδακια....μμμ

Ελαβα ενα υπεροχο δωρακι απο την μαμα μου, το οποιο σταθηκε αφορμη να παρουν φωτια τα πιρουνια μας....

Τα υλικα μας
>αμπελοφυλλα
>ρυζι
>κρεμμυδακια φρεσκα(και τα ξερα δεν μας χαλανε ομως)
>ανιθο(μπολικο)
>δυοσμο
>αλατι
>πιπερι
>λαδακι(παντα ελιας)
>λεμονι(φρεσκο
>γιαουρτι ασπρο
Τα εξαρτηματα μας
>1 ταψι
>1τηγανι
>1κουταλακι
>και πολυ υπομονη
Εκτελεση
Εγω, περναω τα υλικα απ το τηγανι με την σειρα κρεμμυδι/ρυζι,αλατι/πιπερι(τριχρωμο),μολις αρχιζει να ροδιζει το κρεμμυδακι μας τα σβηνω με λιγο νερακι και μετα ριχνω και τα μυρωδικα. Εν τω μεταξυ εχω οπλιστει και με μπολικη υπομονη! Βαζω την Χαρουλα να μου τραγουδα και ξεκινω.
Το ταψι μου περνει γυρω στα 170φυλλα. Τα σκεπαζω με βρασμενο νερακι και τα ψηνω σε προθερμασμενο φουρνο στους
200 βαθμους για ενα μισαωρο ως 40 λεπτα. Δεν τοποθετω τιποτα πανω τους και δεν υπαρχει περιπτωση να κολλησουν!Επισεις δεν χανω ουτε ενα φυλλο!!!
Ηταν 1 κιλο δηλ 350 φυλλα!!!!!!!Λεπτομερεστατη...με βρισκω.Τα εκανα ολα και εγιναν αναρπαστα!!!!Για να καταλαβετε αρκει να σας πω οτι δεν προλαβα να φωτογραφισω σερβιρισμενα.....
Ακουω και βλεπω παραλλαγες......τα φιλια μου

15 comments:

elie said...

Θέλω να μάθω:
α) Πόσες ώρες πήρε το τύλιγμα
β) Πόσα λεπτά πήρε το φάγωμα.
Ευχαριστώ. Και συγχαρητήρια.

Λαμπρινή said...

Μπράβο σου !
Χαρα στην υπομονή σου!
Μα τα χεις κανει και τοσο λεπτουτσικα και ωραία !
Ξανα μπράβο σου !!!
Ερωτηση λιγο ασχετη . Η Χαρούλα ειναι η γνωστή αοιδός ή καποιο κοριτσάκι?

oneiromageiremata said...

Λούνα κορίτσι μου...τι κέντημα είναι αυτό; Πως μ' αρέσουν τα ντολμαδάκια!!! Πρώτη φορά τα άκουσα ψητά! Και γιαούρτι συνοδεία; Χαρά στην υπομονή σου! Στην πρώτη μου εγκυμοσύνη ήθελα να τρώω συνέχεια ντολμαδάκια...

Περίεργος said...

μερικές απορίες:

γιατί το λεμόνι και το γιαούρτι είναι εξαρτηματα και οχι υλικά?

!!! Τα εξαρτήματα, ταψί, τηγάνι, κουταλάκι, δεν τρώγονται, σε αντίθεση με τα υλικά, ρύζι, κρεμυδάκια, κλπ κλπ, λεμόνι, γιαούρτι...

εκτος απο άσπρο γιαούρτι υπάρχει και μάυρο ή κόκκινο?

Συγνώμη αν ακούγονται, δηλαδή διαβάζονται, ειρωνικά η όπως αλλιώς κακώς αυτά που γράφω, αλλά...

Το γιαούρτι δεν είναι σε καμμία παρίπτωση εξάρτημα... και φυσικά δεν χρειάζεται ο προσδιορισμός ασπρο για το γιαούρτι... λες και υπάρχει πράσινο γάλα που θα μας δώσει λαχανί γιαουρτάκια...

luna said...

Ελλη>Απο τις 13 εως τις 17.30 3κανα την γεμιση και το τυλιγμα.Σε 15 λεπτακια δεν υπηρχε ψιχουλο.Το γιαουρτι περι των 2 κιλων παει κι αυτο μαζι με τα ντολμαδακια.
Λαμπρινη>ΝΑΙ Η ΘΕΑ
Κικιτσα >σε ευχαριστω.Ψητα δεν λασπωνουν ,δεν κολλανε,δεν μενει τιποτα....

Rena said...

Luna αριστούργημα. Κι εγώ πρώτη φορά ακουσα για ψητά. Μόνο στην κατσαρόλα τα φτιάχνουμε κατά παράδοση. Ενδιαφέρουσα εκδοχή. Θα τη δοκιμάσω.

luna said...

Perierge>mia mikrh aproseksia itan,duo klik kai ola diorthothikan. euxaristw pantos!.oso gia to giaourti, aspro, epimeno!

elie said...

Μια που το έφερε η κουβέντα να πω και τη συνήθεια της Κρήτης; Εκεί λοιπόν δεν υπάρχουν ντολμαδάκια κατσαρόλας, τα κάνουν στο ταψί παράλληλα με τα γεμιστά (με ρύζι τα συνηθίζουν). Για την ακρίβεια δεν διανοούνται να κάνουν γεμιστά χωρίς ντολμαδάκια και επίσης όλο το φαγητό έχει επικρατήσει και λέγεται "ντολμάδες". Για το λόγο αυτό μαζεύουν τα αμπελόφυλλα μετά μανίας όταν είναι η εποχή τους και τα αποθηκεύουν στην κατάψυξη ζεματισμένα. Όσο για τη συνοδεία, πάντα γιαούρτι "σακούλας".

Λία Π. said...

Είναι υπέροχα, luna, μπράβο!!!!
Μήπως αν έμπαιναν και οι ποσότητες στο περίπου, διευκόλυνε τις φίλες μας περισσότερο;

Juanita La Quejica said...

Καλημερούδια! Πωπω, πραγματικό κέντημα! Και εμείς που είμαστε;

Penelope said...

Ονειρεμένα φαίνονται. Αυτήν λοιπον την εκδοχη με τον φούρνο την είχα ακούσει μια ακόμη φορά κι' εγώ σε κάποιο ταξίδι μου στην Κρήτη, αλλά δεν την είχα συγκρατήσει. Σ'ευχαριστούμε πολύ Luna.
Θα τον κάνω τον άθλο λοιπόν, με μικρότερο ταψί, να γλυτώσουμε και καμμιά ώρα δηλαδή :-)))

Katerina ante portas said...

Kαλλιτέχνημα! Πολύ ωραία συνταγή αλλά και οι φωτογραφίες που προτρέπουν!

Αθανασία said...

Τα ντολμαδάκια μ'αρέσουν, αλλά το τύλιγμα δεν το μπορώ. Χαρά στο κουράγιο σου!!!

Juanita La Quejica said...

Βρε κορίτσια, μιας και πρόκειται εδώ για έργο τέχνης, υπάρχει καμμιά που να μπορεί να το μεταφράσει και στα αγγλικά για τους φίλους αλλοδαπούς επισκέπτες;

COOK THE BOOK said...

α πα πα....χαρά στο κουράγιο σου κορίτσι μου....αυτό είναι καλλιτεχνημα...αποφεύγω τα ντολμαδάκια γιατί βαριέμαι αφάνταστα κι εγώ το τυλιγμα....μια φορά έκανα λαχανοντολμάδες και φτάνει για μια...ζωή!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...