Tuesday, May 15, 2007

Κολοκυθακια γεμιστα με αυγολεμονο






Αγαπημενο φαγητο και μαλιστα ....χειμωνα, καλοκαιρι!
Υλικα
>10 κολοκυθακια
>750 γρμ κιμα αναμεικτο μοσχαρισιο-αρνισιο
>1 φλ.ελ.καφε ρυζι
>3-4 κρεμμυδακια(φρεσκο ομως μας κανει και το ξερο)ψιλοκομμενα
>1 ματσακι δυοσμο
>Αλατι
>Πιπερι
>Ελαιολαδο
>1 αυγο
>χυμο 1ος λεμονιου
Εκτελεση
Αδειαζουμε τα κολοκυθακια. Ψιλοκοβουμε τα κρεμμυδακια και τον δυοσμο.
Εγω ζυμωνω ολα τα υλικα μαζι, (ωμα!)και γεμιζω! Τοσο απλο και τεμπελικο!(Καποιες φιλες,κουνιαδες ,πεθερες τα περνανε απο το τηγανι και προσθετουν και ενα αυγο. Νομιζω πως το αυγο τα παρασφιγγει!
Εχουν υπαρξει φορες που εχω βαλει και κολοκυθακι μεσα στην παραπανω ζυμη, απο αυτο που χω αφαιρεσει,καθως τα αδειαζα.) Στρωνω την ψιχα κατω, στο κατσαρολικο μου και τοποθετω τα κολοκυθακια. Προσθετω ενα ποτιρακι νερο, και σε χαμηλη φωτια ψηνω για 40 λεπτακια. Παντα βγαζω 3/4 του νεροποτιρου ζωμο, τον οποιο και χρησιμοποιω στο αυγολεμονο. Αξιζει να σας πω, οτι ,τις περισσοτερες φορες, την ιδια μερα, τρωμε και γιουβαρλακιααα.(τα υλικα
τα δινω με επιφυλαξη,γι ατι μαγειρευω με το ματι)
Επειδη διαβασα οτι καποιες εχουν προβλημα με το αδειασμα των κολοκυθιων σαν δειχνω
το εργαλειο που ....με βοηθα!

16 comments:

elie said...

Πω πω! Το αγαπημένο (ελληνικό) φαγητό του καλού μου. Και δεν το κάνω συχνά γιατί δεν τα καταφέρνω στο άδειασμα του κολοκυθιού!

Λαμπρινη said...

Elie ειναι να του παρεις τον αερα δεν ειναι τιποτα το αδειασμα . Βοηθουν καποια εργαλεια αλλα εγω με κουταλακι και την ουρα του πηρουνιου το κανω .
Πολυ μου αρεσει και μενα αυτο το φαγητό αλλα το προτιμώ με κρεμώδες σαλτσα αυγολέμονο .
Λουνα ήθελα να σε ρωτησω κατι .
Αν εχω καταλαβει καλα μενεις και συ Γερμανία ?! Που τα βρηκες αυτα τα ωραια κολοκυθάκια?
Εγω μονο εκεινα τα σκουρα πρασινα βρισκω που δεν μου αρεσουν πολυ .

Rena said...

Luna, από τα αγαπημένα μας (να μην πω οικογενειακώς-του Γ. και εμένα-ο μικρός από τέτοια μόνο λαχανοντολμάδες).

Οι διαφορές μας είναι ότι εγώ βάζω πάντα και μόνο ξερό κρεμμυδι και άνηθο + μαϊντανό, αντί δυόσμο. Επίσης ποτέ δε στρώνω την ψυχα στην κατσαρόλα τα βάζω απευθείας, εν αντιθέσει με τους λαχανοντολμάδες που πάντα μα πάντα βάζω φύλλα λάχανου στη βάση της κατσαρόλας.

Για το αυγολέμονο πάντα 2 αυγά και τουλάχιστον 2 λεμονάκια..μας αρέσουν τα ξυνά, βλέπεις :)

Πάντως μου φαίνεται θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή και με το δυόσμο.

η άλλη Α said...

Λούνα, νομίζω πως έχεις δίκιο ότι το αυγό μέσα στη ζύμη τα σφίγγει.
Το δυόσμο ούτε εγώ τον βάζω, αλλά με ιντρίγκαρες να τον δοκιμάσω!

Λία Π. said...

Αγαπημένη συνταγή αυτή.
Με τα εξής υλικά
κιμάς
ρύζι
μαϊντανός
κρεμμύδι ξερό
αλάτι, πιπέρι και 1/2 κ.γλ.κίμινο
γέμιση κολοκυθιών
ζωμός κρέατος, λάδι

Juanita La Quejica said...

Πωπω! Ανοίγεις πληγές τώρα! Το αγαπημένο μου φαγητό είναι το καλοκαίρι τα κολοκυθάκια με αυγολέμονο και το χειμώνα οι λαχανοντολμάδες. Αμφότερα τα κάνω σπάνια γιατί ο Δ. δεν τα τρώει και επειδή έχουν αρκετό κόπο, λυπάμαι να τα κάνω μόνο για μένα. Στείλε ένα πιάτο τώρα που έχω διάβασμα και χρειάζομαι "καύσιμα"!

Juanita La Quejica said...

Ο δυόσμος κορίτσια είναι μυριστικό που ταιριάζει κατ΄εξοχήν με τα κολοκύθια, σε όλους τους τρόπους μαγειρέματος. Ειδικά στον κρύο πουρέ κολοκυθιού, αλλά και στα γεμιστά.

froufrou said...

kalhmera kai apo mena! Ta kolokythakia augolemeno einai apo ta agaphmena muo faghta kai ennoeitai oti vazo dyosmo mesa. Ta kitrina kolokythakia edo ta pairno apo ta tourkika. Augo den vazo sthh gemish kai oso gia to adeiasma to kano em to koutalaki!

Juanita La Quejica said...

Εγώ βάζω και ντομάτα στην γέμιση, άνιθο, πάπρικα. Και ό,τι περισσέψει, το ενώνω με την ψίχα του κολοκυθιού που έχω στραγγίξει, προσθέτω τυράκια γλυκά και αλμυρά και ψήνω σαν πίττα χωρίς πάτο, αν βαριέμαι να φτιάξω βάση.

Λαμπρινη said...

Φρουφρου στους Τουρκους ε? Μαλλον πρεπει να αλλαξω Τουρκο !! χαχα
Ευχαριστώ :))

Juanita εγω την ψιχα την κανω κολοκυθοκεφτέδες προσθέτοντας και κανα ολόκληρο κολοκυθακι.
Μου αρέσουν τα φαγητά που κανεις ενα και προκυπτει και δευτερο :)

Αθανασία said...

Ο δυόσμος είναι τέλειος στα γεμιστά!!!

froufrou said...

ax koritsia kai exo mia peina!!! Ena giaourtaki proi proi ti na se kanei! Oute ston laruga den eftase!

oneiromageiremata said...

Μεγάλη αδυναμία μου τα κολοκυθάκια αυγολέμονο αλλά δεν παραρέσουν στα παιδιά μου...

Anonymous said...

kalispera san theatis afto pou den m aresei sta blogs einai na vlepw diamaxes tha itan kalo na vriskontai liseis gia na mi simvainei afto.
tha thela na rwtisw kati giati den ftiaxnete ena xoro ston opoio na mpainoun oi sintages xwris foto etsi tha einai stin efxereia tou kathenos an tha tis dei i oxi empasi periptosi isws den einai douleia mou tha pei kapoios alla epeidi parakolouthw to blog afto tha thela na mi vlepw na simvainoun kapoia apo ta parapanw efxaristw pou me akousate (diavasate)

luna said...

Καλησπερα σας!Αγαπημενο φαγητο ολων μας, για αυτο και το φτιαχνω χειμωνα, καλοκαιρι.
Λαμπρινητα κολοκυθακια τα αγοραζω απο τουρκικοοπως και η γλυκεια Φρουφρουδενια.

maya said...

ξεκινάω τα κολοκυθάκια....
και θα σας πω τι έγινε!

είναι πρωί και μούχει ανοίξει
η όρεξη με τις κουβέντες σας.
γι'αυτό δεν έρχομαι συχνά!!!

πολύχρωμη καλημέρα
:)))))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...