Saturday, May 19, 2007

Crumble με κολοκύθια και πέστο

Το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκε στα χέρια μου ένα συμπαθέστατο γαλλικό περιοδικό, το Cuisine et Vins de France, με 100 εύκολες και συμπαθητικές συνταγές για το καλοκαίρι. Την συγκεκριμένη συνταγή προτείνεται να την συνοδεύσουμε με ένα ροζέ bandol της Provence (μην με ρωτάτε περισσότερα, αυτό διαβάζω αυτό σας μεταφέρω!). Διαφέρει από τους συνηθισμένους τρόπους που φτιάχνουμε τα κολοκύθια και είναι πολύ απλή και νόστιμη.
Υλικά
1 κ.μικρά κολοκύθια
150 γρ.παρμεζάνα
50 γρ.κουκουνάρια
1 σκελ.σκόρδο
1 ματσάκι βασιλικού
αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Για το crumble
100 γρ.νιφάδες βρώμης
100 γρ.βούτυρο
30 γρ.καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση
Σωτάρουμε σε λάδι τα κολοκυθάκια, κομμένα σε ροδέλλες, σε δυνατή φωτιά για 5'. Τα βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν.
Τρίβουμε τα 50 γρ.παρμεζάνας και τα υπόλοιπα σε φλοίδες.
Φτιάχνουμε το πέστο χτυπώντας στο γουδί ή στην μουλινέττα τον βασιλικό, το σκόρδο, την τριμμένη παρμεζάνα, τα κουκουνάρια και σιγά σιγά προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε το πέστο με τα κολοκυθάκια και τα τοποθετούμε σε πυρέξ. Αλατοπιπερώνουμε. Εγώ βάζω και πάπρικα και δυόσμο.
Ανακατεύουμε με τα χέρια την βρώμη, το βούτυρο (όχι βιτάμ, ειδικά το κολοκύθι χρειάζεται βούτυρο) σε κομμάτια και την ζάχαρη για να κάνουμε το crumble. To ρίχνουμε πάνω από τα κολοκύθια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο για 10' και αφού χαμηλώσουμε στους 180ο για να μην αρπάξει (ανάλογα και τον φούρνο πάντα), συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλα 10΄.
Πριν σερβίρουμε, γαρνίρουμε με τις φλούδες παρμεζάνας.

7 comments:

witchofdaffodils said...

πεστο με κολοκυθάκια? αυτό κι αν είναι πρωτότυπο και πολύ νόστιμο μου μυρίζει:)

Anonymous said...

Απο πρωτοτυπία σκιζει παντα η Juanita:)
Γαλλικο μπριαμ ε?:) χαχα
Μαλλον αυτη η συνταγή ειναι ο καλύτερος τροπος να φαμε αυτα τα πρασινοσκουρα και οχι τοσο νοστιμα γερμανοκολοκυθάκια !!

Anonymous said...

Αλμυρό κράμπλ! Τέλεια ιδέα για αξιοποίηση λαχανικών χωρίς να επιβαρυνθούμε με τάρτες.

Juanita La Quejica said...

Λέτε να γίνεται καλό και με αλεύρι και φουντούκια για παράδειγμα; Όπως κάνουμε τα διάφορα crumbles; Θα το δοκιμάσω σε μικρή ποσότητα και θα σας ενημερώσω.

Λία Π. said...

Δεν νομίζω να πειράξει το έτοιμο πέστο για πιο γρήγορα;

kiki said...

Να μια διαφορετική ιδέα για το καλοκαίρι!

Anonymous said...

Έρώτηση προς Juanita ή όποια/όποιον μπορεί να βοηθήσει:

Λοιπόν, χάλασε ο φούρνος μου ενώ είχα αρχίσει να κάνω τα κολοκυθάκια (χωρίς φρέσκο δύοσμο - που δεν είχα - και χωρίς σκόρδο)και έτσι τα έκανα στο αντικολλητικό τηγάνι.
Βγήκε λίγο βαρύ!
Σκεπτόμουν:
- να τα λιώσω στο μπλέντερ και να τα κάνω είτε σάλτσα για μακαρόνια είτε για λαζάνια ή
- να ρίξω από πάνω αυγά για γάλα και να κάνω μια ομελέτα
Κάθε πρόταση δεκτή! Ευχαριστώωωωωωωωωωωω

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...