Thursday, May 17, 2007

Διάφανο λικέρ φράουλας


Η φράουλα, αντίθετα με τα άλλα φρούτα δεν μπορεί να παραμείνει μέσα στο αλκοόλ γιατί αλλοιώνεται, λειώνει και το ποτό βγαίνει θολό. Μ'αυτήν τη συνταγή γίνεται ένα διαυγές ποτό με έντονο φραουλί χρώμα.

Χρειαζόμαστε φράουλες και ζάχαρη σε ίσες ποσότητες (ας πούμε 500γρ φράουλες και 500γρ ζάχαρη), καθώς και ποτό της προτίμησής μας.
Εγώ βάζω κονιάκ ή μαύρο ρούμι, ή αν θέλω σκέτο άρωμα φράουλας και έντονο το κόκκινο χρώμα βάζω καθαρό οινόπνευμα.
Η ποσότητα του ποτού θα καθοριστεί από το πόσο σιρόπι θα δώσουν οι φράουλες.
(Στη ζάχαρη μπορούμε να κλέψουμε λίγο για να μήν γίνει υπερβολικά γλυκό, αλλά προτιμώ να αυξάνω το αλκοόλ στο τέλος αν μου φανεί πολύ γλυκό, παρά να μειώνω τη ζάχαρη)

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φράουλες, τις κόβουμε κομματάκια, και τις βάζουμε σε μπώλ με καπάκι ή σε βάζο, μαζί με τη ζάχαρη. Αφήνουμε στο ψυγείο 2-3 μέρες. Ο ακριβής χρόνος παραμονής εξαρτάται από το πόσο ώριμες ή σκληρές είναι οι φράουλες. Σ'αυτό το διάστημα, ανακινούμε ελαφρά μερικές φορές για να λειώσει η ζάχαρη. Οι φράουλες μ'αυτόν τον τρόπο βγάζουν πολλά υγρά που μαζί με τη ζάχαρη γίνονται σαν σιρόπι. Ακόμα κι αν η ζάχαρη δε λειώσει εντελώς, θα διαλυθεί μετά με την προσθήκη του αλκοόλ. Νερό δεν προσθέτουμε καθόλου.

Κατά την 2η ή 3η μέρα θα δείτε οτι οι φράουλες δεν έχουν πια τίποτα να δώσουν και πλέουν στο σιρόπι τους. Τότε σουρώνουμε το σιρόπι, βάζοντας μάλιστα και ένα κομμάτι τουλπάνι διπλωμένο στα τέσσερα στο σουρωτήρι. Μην στύβετε τις φράουλες να βγάλουν κι άλλο ζουμί γιατί θα αρχίσει να βγαίνει θολό.
Μετράμε πόσο σιρόπι πήραμε, και αναμειγνύουμε με ίση ποσότητα ποτού ή καθαρού οινοπνεύματος. Για παράδειγμα 1 lt σιρόπι, θα χρειαστεί 1 lt αλκοόλ.

Βάζουμε σε μπουκάλια και αφήνουμε στον ήλιο το γνωστό 40ήμερο.

Καλή επιτυχία!

19 comments:

witch of daffodils said...

ωραίο λικέρ Αρχοντία και εύκολο, σιγά μη μου ξεφύγει!

a propos, καλώς ώρισες :)

oneiromageiremata said...

Wellcome Αρχοντία! Όντως ευαίσθητες οι φράουλες. Το χαρακτηριστικό τους, επειδη έφτιαξα κι εγώ πρόσφατα λικέρ, είναι ότι "ξεβάφουν" όταν έχουν δώσει όλο το χρώμα. Ασπρίζουν. Θα το δοκιμάσω πάντως και με αυτόν τον τρόπο, γιατί παρόλο που το έκανα με οινόπνευμα, δε μου άρεσε και πολύ το αποτέλεσμα σε γεύση με τη δική μου συνταγή...

tassoula said...

Θα το κάνω.Το φαντάζομαι παγωμένο!!
Καλό βράδυ:))

Αρχοντία said...

Καλημέρα!
Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα!
Οχι μόνο ξεβάφουν αλλά και καφετίζουν, χάλια γίνονται.
Εμένα μου αρέσει η εκδοχή με το κονιάκ, ή μισό οινόπνευμα μισό κονιάκ.

Penelope said...

Αλκοόλ εμεις δεν πίνουμε... αλλά το σιροπάκι έτσι που το διαβάζω παγωμένο κάτι μου "κάνει".
Πω-πω.... Μήπως να κάναμε καμμιά εκδοχή φραουλόχυμου;

Λαμπρινη said...

Να πω την αλήθεια εδω , δεν ξερω για Ελλάδα , αλλα μου φαινετε πολυέξοδη η παρασκευή λικέρ.
Επειδή και εμεις δεν τα πίνουμε σκεφτηκα να κάνω για την χαρά μου αλλα ακριβουτσικο παιχνιδάκι, ασε που χάσαμε και τον ηλιο:)

Αρχοντία να καταχραστώ λιγο απο τον χώρο σου να γραψω ενα "ποτο" με φράουλες? Με αφήνεις ? Ναι εε?:)
Αυτο το "ποτο" θυμίζει οπτικα σαγκριά και φρουιτ παντς αλλα γινετε με μπυρα.
Το δοκίμασα (σε φιλους) και παρόλο που δεν ειμαι φιλος της μπυρας ηταν αρκετά καλο .
Θυμιζει αν εχετε πιει τις Βελγικες μπυρες με φρουτα.

2 κουταλιες ζάχαρη
1 μικρο μηλο
100-150 γρμ φράουλες ή και βατόμουρα μαζι
3 μπουκαλια μπυρας παλιας 330μλ
Βγαινουν περιπου 6-7 ποτήρια αναλογα σε τι ποτηρι θα σερβιριστει.

Βραζουμε την ζάχαρη με 50 μλ νερο μεχρι να διαλυθει η ζάχαρη οχι παραπάνω. Κοβουμε τα φρουτα σε κομματακια και τους ριχουμε αφου κρυώσει το σιρόπι που φτιάξαμε.
Τα αφηνουμε σε δροσερό μερος καμια ώρα και μετα τα αδειάζουμε σε μια μεγάλη διάφανη γαβάθα οπου εχουμε βαλει την μπύρα ή αν θελουμε βαζουμε λιγο μειγμα στα ποτηρια και γεμίζουμε με μπυρα .
Διακοσμούμε με μια ολοκληρη φράουλα και λιγο μελισοχορτο.

Αρχοντία said...

Καλησπέρα!
Penelope αυτό το σιρόπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σπιτικό ζελέ. Χτες ρώταγα αναλογίες ζελατίνης τη Λανπρινή και το έκανα: Μέτρησα 500ml σιροπιού. Μέτρησα και 500ml νερό. Απ'αυτό το νερό έβαλα μισό φλυτζάνι και έριξα 2 φακελάκια ζελατίνη να φουσκώσει. Το υπόλοιπο το έβρασα, και μετά του έριξα τη μουλιασμένη ζελατίνη. Μόλις αυτή έλιωσε, έριξα το φραουλόζουμο. Αφησα να κρυώσει, και μετά στο φηγείο να πήξει. Μέχρι το απόγευμα είχε πήξει ωστε να το ξεφορμάρω. Στο σερβίρισμα για διακόσμηση ,έριξα λίγο σιρόπι από το γλυκό του κουταλιού φράουλα, και έκανα σχέδια στο πιάτο.
Δεν έχω δοκιμάσει να το βράσω να δώ μήπως γίνει καλό για παγωτά.

Juanita La Quejica said...

Καλώστην και από μένα! Και ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την συνταγή!

Κατερίνα said...

μία κρίσιμη και χρήσιμη ερώτηση
από που αγοράζουμε καθαρό οινόπνευμα για λικέρ?
με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Λία Π. said...

Kαλωσόρισες, Αρχοντία!
Πολύ ωραίο φαίνεται!!

Λαμπρινή, ενδιαφέρον το ποτό σου με μπύρα, δεν το είχα ξανακούσει. Θα φτιάξω μια μικρή ποσότητα για δοκιμή, αλλά μελισσόχορτο δεν σου εγκιώμαι ότι θα βάλω..

oneiromageiremata said...

Κατερίνα εγώ το αγοράζω από ποτοποιία και μάλιστα από Πάτρα από γνωστό μου, εδώ δεν έχω ιδέα που μπορώ να βρω.

Αρχοντία said...

Καλησπέρα και ευχαριστώ και πάλι για το καλωσόρισμα!
Εγώ το οινόπνευμα το αγοράζω από το φαρμακείο. Αλλη λύση είναι η βότκα ή το λευκό ρούμι.

Κάλλη said...

Σήμερα βάλαμε μπρος και το λικέρ φράουλα για να ολοκληρώσω τη συλλογή (λικέρ καφέ, πορτοκάλι, λεμόνι, αμαρέττο). Το επόμενο όταν βγούνε τα βύσσινα. Ευχαριστούμε για τη συνταγή!

elie said...

Καλώς την Αρχοντία! Καλά μαγειρέματα και καλά γραψίματα!

Juanita La Quejica said...

Λαμπρινή, τα ίδια λέει και ο άνδρας μου, ότι κοστίζει πολύ περισσότερο έτσι, αλλά έχει πλάκα να φτιάχνεις το δικό σου ποτό και να το ... χαρίζεις! Τώρα είδα την συνταγή σου και είμαι σίγουρη ότι θα αρέσει πολύ στην πεθερά μου και στους γερμανούς γείτονές τους.
Γιατί δεν την βάζεις σε κανονικό ποστ, ώστε να μην "κρύβεται" εδώ και πάει ίσως χαμένη;

Κατερίνα said...

αρχοντία και ονειρομαγειρέματα
ευχαριστώ για την πληροφορία

Κάλλη said...

Το δοκίμασα λίγο πριν το αφήσω να ωριμάσει, τέ-λει-ο!!! Θα φτιάξω κι άλλο σίγουρα!

elie said...

Ξεκίνησα κι εγώ να το φτιάχνω (σε πολύ μικρή ποσότητα βέβαια, ίσα για την εμπειρία). Θέλω να προσθέσω το εξής:
Στο πρώτο στάδιο της παρασκευής, δεν είναι και τόσο απαραίτητο να μετρήσουμε ζάχαρη. Όση ζάχαρη βάζουμε, τόσο υγρό βγαίνει από τις φράουλες, τόσο περισσότερο σιρόπι γίνεται (σε ποσότητα, η γλυκύτητα δεν επηρεάζεται καθόλου). Αν θυμάστε από το σχολείο ήταν το κλασικό παράδειγμα για να καταλάβουμε την ώσμωση (τι θυμήθηκα τώρα!). Κάποια στιγμή αυτό πιάνει τα όριά του, όπως λέει και η Αρχοντία, δεν βγαίνει άλλο ζουμί, οπότε προχωράμε στην επόμενη φάση.
Εννοείται ότι για να ισχύσουν τα παραπάνω τη ζάχαρη την προσθέτουμε σταδιακά.

γιωργος said...

υπάρχει περίπτωση η ζάχαρη να μην διαλυθεί στο σιρόπι; αν ναι πως το διαλύω;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...