Thursday, June 07, 2007

Αλμυρά κουλουράκια ολικής άλεσης

Το αλεύρι ολικής άλεσης έχει τις ιδιαιτερότητές του στο ζύμωμα, είναι πιο βαρύ οπότε θέλει έξτρα βοήθεια σε διογκωτικές ύλες και υγρά. Είχα 2-3 αποτυχίες όταν για να φτιάξω κουλουράκια ολικής έπαιρνα μια κλασική συνταγή και απλά αντικαθιστούσα το λευκό αλεύρι με ολικής (σε κουλούρια και μπισκότα). Συνταγή δοκιμασμένη με το επίμαχο δεν έβρισκα, οπότε, αυτοσχεδιάζοντας και ρωτώντας, κατέληξα στην ακόλουθη που μας άρεσε οικογενειακώς.
Υλικά
¾ κούπας καλαμποκέλαιο
¾ κούπας νερό
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
2 κουταλιές ελιές σε ροδέλες
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ρίγανη
λίγο πιπέρι
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
αλεύρι ολικής άλεσης, όσο σηκώσει (3 κούπες και 3 κουταλιές μου πήρε)
Εκτέλεση
Ξεπλένετε τις ελιές. Τις αλέθετε στο μούλτι μαζί με το κρεμμύδι και 2-3 κουταλιές από το καλαμποκέλαιο που θα χρησιμοποιήσετε.
Ανακατεύετε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν, και στη συνέχεια τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτετε το νερό, το καλαμποκέλαιο και τον πολτό ελιάς-κρεμμυδιού. Ζυμώνετε να πετύχετε ομοιόμορφη μαλακιά ζύμη, μπορεί να χρειαστεί λίγο αλεύρι ή λίγο νερό παραπάνω.
Πλάθετε κουλουράκια και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά.
Γίνονται περίπου 50 κουλουράκια.

Ευχαριστώ όλα τα κορίτσια που με τις ιδέες τους στο chat box με βοήθησαν στις αναζητήσεις μου…

10 comments:

elie said...

Η τελευταία φωτό είναι μέσα στο φούρνο εεεεεε εννοώ ότι τα κουλουράκια είναι ήδη μέσα στο φούρνο (την κατανόησή σας για την ποιότητα αλλά είχα ξεχάσει να τα φωτογραφίσω ωμά).
Το σερβίτσιο είναι της κόρης, το πρωινό της περιλαμβάνει ένα κουλουράκι που της αρέσει πολύ!

Λία Π. said...

Πολύ ωραία είναι, τα κατάφερες, Έλλη. Μπράβο!! λαχταριστά και μέσα και έξω από το φούρνο.

Anonymous said...

Η πρωτη μου ερωτηση θα αφορουσε το σερβίτσιο αλλα απαντηθηκε!
Τελεια και τα κουλουράκια και το πιατάκι :)))
Ελιε μου , αν θελεις την επόμενη φορά αραιωσε γιαουρτάκι με το νερό ή προσθεσε το αυτουσιο.
Δεν θα ναι πλεον νηστίσιμα αλλα θα βοηθηθει η σόδα και θα αφήσει ωραια γευση και οψη.
Μπραβο σου!!

kiki said...

Πρωινή και αλμυρή η elie μας σήμερα. Πάνε ωραία με ποτάκια αυτά τα μεζεδάκια. Κάποια στιγμή θα σας γράψω κι εγώ αλμυρές μπουκίτσες με τυρί.

witchofdaffodils said...

love it!
μπορούμε να κάνουμε και παιχνίδι με τα βότανα π.χ μάραθος-άνιθος ή μαιντανός, ή κορίανδρο ή.. ή..:)

Juanita La Quejica said...

Τέλεια, για όλες τις ώρες!

Anonymous said...

Miammmm ωραια. Θα τα κάνω χωρίς κρεμμύδι αλλά θα βάλω τυρί. Πειράζει?

ΕΛΕΝΑ said...

Τι νόστιμα που φαίνονται!! Καλά για το σερβίτσιο δεν το συζητώ.
Θα μπορούσαν να γίνουν και με πατέ ελιάς ανακατεμμένο με τριμμένο κρεμυδάκι??
Εγώ την καταχωρώ στις νηστίσιμες μου συνταγές, αν και θα μ΄αρεσε να βάλω και λίγα τριμμένα τυριά μέσα.

elie said...

@ λία π.
Thanx!

@ λαμπρινή
Τώρα που το λες και το παρατηρώ είναι νηστίσιμα αν και ομολογώ ότι δεν είχα τέτοιο στόχο! Ενδιαφέρον αυτό με το γιαούρτι, θα το δοκιμάσω. Για τη σόδα έχεις δίκιο, αν δεν έχει κάτι "ξινό" η ζύμη ώστε να γίνει η αντίδραση, είτε βάλεις είτε δε βάλεις σόδα το ίδιο είναι.

Θυμάσαι που λέγαμε τότε και για κουλουράκια με μαγιά? Τα είχα φτιάξει και ήταν ωραία αλλά έχασα τις σημειώσεις μου και πρέπει να ξανακάνω πειράματα, κλαψ!

@ oneiromageiremata
ναι, ναι να βάλεις. Εμείς όλα αυτά τα "αλμυρά" τα τσιμπάμε στο πρωινό.

@ witch
ναι, ναι!

@juanita
:))))

@ lydia
ποιον να πειράξει καλέ? (αν τα φτιάξεις και είναι καλά ειδοποίαααα)

@ ελενα
ναι στο πατέ, εμείς αποφεύγουμε τα έτοιμα ένεκα το πιτσιρίκιον...
Κι εσύ τυριά, εεεε????

ΕΛΕΝΑ said...

Μόλις βγήκαν απ' τον φούρνο. Πολύ αφράτα και ευωδιαστά. Εβαλα 3 κουταλάκια γεμάτα πατέ ελιάς αντί για ελίτσες,και πολύ περισσότερη ρίγανη (του πάει)Δεν έβαλα τυριά τελικά (μου φαίνονται καλύτερα άνευ). Είναι νοστιμότατα, και σας τα συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...