Thursday, June 21, 2007

Σούσι αλά Ελληνικά ή ...

...αλλιώς Γαύρος Μαρινάτος .
Η φίλη του μπλοκ και δική μου Έλενα72, θέλησε να μοιραστεί μαζί μας μια κατεξοχήν μεζεκλίδικη συνταγή .Ένα πολύ ωραίο κι ελαφρύ συνοδευτικό για ουζάκι. Παίρνουμε ένα κιλό γαύρο .
Αφαιρούμε και πετάμε κεφάλια, εντόσθια και ραχοκοκαλιά, ώστε να γίνει όπως στη φωτογραφία. Τοποθετούμε τον καθαρισμένο γαύρο σε τρυπητό ή σουρωτήρι, τον ένα δίπλα στον άλλον. Μόλις καλυφθεί η επιφάνεια του τρυπητού, αλατίζουμε και κάνουμε κι άλλη στρώση και ξανά αλατίζουμε, μέχρι να καθαρίσουμε όλο το γαύρο.
Αφήνουμε με το αλάτι 2-3 ώρες. Μετά ξεπλένουμε τα φιλέτα, τα τοποθετούμε σε δοχείο και το γεμίζουμε με ξύδι. Αφήνουμε τα φιλέτα στο ξύδι για περίπου 8 ώρες. Είναι έτοιμα μόλις το χρώμα τους γίνει λευκό
. Το ξύδι το πετάμε, τακτοποιούμε τα φιλέτα και γεμίζουμε το δοχείο με λάδι. Διατηρείται στο ψυγείο για όσο θέλουμε.Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο σκορδάκι και άνηθο ή μαϊντανό. Συνοδεύουμε με ούζο ή τσίπουρο και, κατά προτίμηση με παραλία και βουτιές...Θέλω διακοπές επειγόντως!!!
Έλενα72

16 comments:

Anonymous said...

Ααα θα το αποτολμήσω φέτος μου φαίνεται αυτό το λατρεμένο μεζεδάκι. Όταν αφήνουμε στο αλάτι και μετά στο ξύδι, εκτός ή εντός ψυγείου;

ΕΛΕΝΑ said...

Αυτο κι αν είναι μεζεδάκι για ουζάκι. Μπράβο Ελενάκι για την ωραια συνταγούλα.
Ευχαριστούμε και την Λαμπρινη που μας την παρουσίασε.

Σου εύχομαι σύντομα να απολαύσεις ξεκούραστες διακοπές,με ουζάκια και μεζεδάκια τόσο νόστιμα όσο αυτό που μοιράστηκες μαζί μας,για να μην μου παραπονιέσαι ότι σου λειπουν διακοπουλες.

Λαμπρινη said...

Εγω το έκανα με ίδια συνταγή απο την Νενούκο , απλα καταπληκτικό. Ειχα πάρει λίγο γαυρο ομως και δεν εμεινε ουτε λέπι!

Θα μας πει και η Ελενίτσα , αλλά εγώ Καλλη μου λογω καλοκαιριού το έβαλα στο ψυγείο .

Ελενάκι μου , να κάνεις τις διακοπές που χρειάζεσαι , ακόμα και αν χρειαστεί να μετατρέψετε το σπιτι σας σε ξενοδοχείο:) Εχετε πειρα εσεις απο αυτα;)******

elie said...

Κι έλεγα θα περάσει η εβδομάδα μεζέ και δεν θα βάλει κανείς τη θεσπέσιο αυτό μεζεδάκι... Κατά τη γνώμη μου είναι Ο ΟΡΙΣΜΟΣ του μεζέ.
Ελενα72 ευχαριστούμε πολύ και για το μεζεδάκι και για τη συμμετοχή!

E said...

Εγώ ευχαριστώ κορίτσια για την φιλοξενία και ιδιαιτέρως την φίλη μου τη Λαμπρινή που έκανε τον κόπο και το ανέβασε. Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε. Η διαδικασία "ψησίματος" στο αλάτι και στο ξύδι, έγινε εκτός ψυγείου. Μετά θέλει οπωσδήποτε λάδι και ψυγείο. Μπορεί να μπει είτε σε ελαιόλαδο, είτε σε σπορέλαιο. Το μόνο μειονέκτημα του ελαιολαδου είναι ότι πήζει στο ψυγείο, αλλά επανέρχεται αν μείνει για λίγο σε θερμοκρασία περιβάλοντος. Έχει όμως τόσα πλεονεκτήματα, που το προτιμώ.

Αγγελική Ν said...

Πολύ θα ήθελα να το κάνω, αλλά φαντάζεστε πως θα είναι γαύρος ωκεανού?

Anonymous said...

Μπράβο. Αυτός είναι μεζές. Συμφωνώ απόλυτα με την ellie. Είναι Ο ΜΕΖΕΣ. Και πολύ συχνά τον φτιάχνω Όταν τώρα το καλοκαίρι ακούω τη λέξη μεζεδάκι στο νού μου ερχονται απλά πράγματα που βρίσκονται στο ψυγείο ή στο ντουλάπι και τάκα - τάκα κάνεις μιά ποικιλία για τους φίλους που ξεπέζεψαν στην αυλή σου.
Γαύρος μαρινάτος, χταπόδι τουρσί (νάσαι καλά Γιάννη), αυγά βραστά τουρσί, σύγλινο, συνήθως υπάρχουν κάποια από αυτά στο ψυγείο μου και μαζί με ελιές, τυράκι, παξιμάδι ντομάτα. Τέλεια.

dimitris-r said...

Καλωφάφωτος ο γαύρος.
Δυο λεπτομέρειες μόνο.
Σημαντικές νομίζω.
Αλατίζουμε με ημίχοντρο αλάτι, το ψιλό τον κάνει λίγο αλμυρό.
Η διαδικασία της αναμονής καλά είναι να γίνεται στο ψυγείο. Οι οικιακές συνθήκες με το μπετόν να βράζει απέχουν πολύ από των ψαράδων τα πετρόκτιστα κι ανήλιαγα συνήθως νησιώτικα σπίτια (χώρια που κάνουν τη δουλειά τους αξημέρωτα). Την έχω πατήσει με φρίσα κι ακόμα την κλαίω!
Ένα ουζάκι κι από μένα!

E said...

@ αγγελική ν: Να σου έστελνα καρδούλα μου, αλλά είναι πολλά τα κύματα που πρέπει να περάσει. Εδώ δεν φτάνουν τα e-mail. Σιγά μη φτάσει ο γαύρος... Η λύση είναι μία. Έλα στα πάτρια εδάφη να κεράσουμε ουζάκι :)

@ σταυρούλα μ: έτσι ακριβώς. Μέσα στα απλά είν΄ τα ωραία :)

@ dimitris r: Κύριε Δημήτρη, ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις. Συνήθως χρησιμοποιώ, αλάτι θαλασσινό, σχοινουσιώτικο, ευγενική χορηγία της πεθεράς μου. Παράληψη που δεν το ανάφερα. Όσο για το ψυγείο, δεν γνώριζα ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ο συγκεκριμένος γαύρος έμεινε εκτός και βγήκε λίαν εύγευστος. Χρήσιμη πληροφορία πάντως. Με τις θερμοκρασίες στις πόλεις τελευταία, καλό είναι να μην το ρισκάρει κανείς. Να σας πω, με την ευκαιρία, ότι ξελιγώθηκα (κυριολεκτικά) με το μαγιάτικό σας... Πάντα τέτοια :)

kiki said...

Εγώ, που δεν είμαι φανατική των μικρών ψαριών, θεωρώ το γαύρο μαρινάτο ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΖΕ του καλοκαιριού. Έφαγα για πρωτη φορά στην ταβέρνα του Σπύρου Τσουκαλά στα Ξύγκια, που το φτιάχνουν μόνοι τους βέβαια. Αν έρθει κανείς Ζάκυνθο, να πάει εκεί. Για μένα, είναι η καλύτερη ταβέρνα του νησιού. Θ δοκιμάσω κι εγω κάποια στιγμή να τον κάνω. Το καθάρισμα γίνεται γρήγορα; Εύκολα; Με το χέρι βγαίνουν όλα αυτά ή με μαχαιράκι παίρνουμε το φιλέτο του;

Juanita La Quejica said...

Μαζί σου Έλενα και ως προς το γαύρο και ως προς τις διακοπές!

E said...

@ oneiromageiremata. Με μαχαίρι κόβεις το κεφάλι και και φαίνεται η άκρη από τη ραχοκοκαλιά. Την τραβάς και μαζί βγαίνουν και τα υπόλοιπα που δεν χρειαζόμαστε. Το ξεπλένεις και έτοιμο το φιλετάκι.

@ juanita: Πάμε τα φύγουμεεεεε....

@ Hungry for life: Και πάλι ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Καλό Σαββατοκύριακο :)

Rena said...

Βρε κορίτσια μα είναι τόσο νόστιμο αυτό το μεζεδάκι? Μη σας φανεί χαζή η ερώτηση αλλά τα ψάρια και ειδικά το γαύρο ούτε να τα δω. Αντε κανα μεγάλο φαγκρί και τέτοια.

Η γεύση του έτσι θυμίζει καθόλου το γνωστό ψαρακι οταν ειναι διαφορετικά μαγειρεμένο?

E said...

@ rena: γιατί δεν δοκιμάζεις με μια μικρή ποσότητα αρχικά? Φτιάξε λίγα κι αν σ΄αρέσουν το επαναλαμβάνεις. Εναλλακτικά, όταν σε βγάλει ο δρόμος από Πειραιά, κόπιασε να σε τρατάρω:)

Rena said...

Λενάκι μάλλον θα το δοκιμάσω όπως λες με μικρή ποσότητα. Όσο για το κέρασμα το σκέφτομαι μια και απ΄ότι καταλαβαίνω μια πόρτα είμαστε που λένε. Κι εγώ Πειραιώτισσα.

Nena said...

Να επαναλάβω λίγο και τη δική μου εκδοχή που πενεύει κι η Λαμπρινούλα που τη δοκίμασε. Το κάνω μόνο και μόνο γιατί δεν γίνεται αλμυρός, αλλά "γκλύκισμα".
Σ ένα κιλό γαύρο,που καθαρίζω από εντόσθια και κεφάλι μόνο, βάζω 750 ml ξύδι (που δε χρειάζεται νάναι πολύ δυνατό) μαζί με μία κουταλιά φαγητού αλάτι κοινό. Το αφήνω 8 ώρες και μετά τον ξεπλένω, τότε βγάζω τη ραχοκοκαλιά, και το βάζω στο λάδι και στο ψυγείο. Είναι μια εκδοχή.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...