Υλικά :
Βάση :
200 γραμ μπισκότα σοκολάτας (εγώ έβαλα ολικής που στην μια πλευρά εχουν επικάλλυψη κουβερτούρας)
Μαργαρίνη
κονιάκ
Γέμιση:
500 ml κρέμα γάλακτος
250 γρμ μασκαρπόνε
2 βανίλιες
Καραμέλα :
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
4 κουταλιές νερό
+ 1 φλιτζάνι νερό
15 γρμ ζελατίνη
Επικάλυψη σοκολάτας:
100 γρμ κουβερτούρα
100 γρμ γάλα
1 κουταλίτσα βούτυρο
Σιρόπι καραμέλας (προαιρετικό)
3/4 φλιτζάνι ζάχαρη
3 κουταλιές νερό
20 γρμ βούτυρο
1/3 φλιτζάνι νερό
Φαινεται κουραστικό αλλά το μόνο "δύσκολο" είναι να πετύχουμε την καραμέλα . Παίρνουμε ένα τσέρκι ή σούστα 24 εκ και ξεκινάμε. Τρίβουμε τα μπισκότα , ανακατέυουμε με μαργαρίνη και κονιάκ και φτιάχνουμε την βάση μας. Σε ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο ρίχνουμε τη ζάχαρη τις 4 κουτ. νερό και αφήνουμε την καραμέλα μας να γίνει , πετυχαίνοντας ένα χρώμα σαν του ουίσκι . Αποσύρουμε απο την φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει . Χτυπάμε τις κρέμες γάλακτος σε σαντιγύ , προσθέτουμε το μασκαρπόνε και τις δύο βανίλιες. Η καραμέλα μας ενώ κρυώνει (να είναι ελαφρά ζεστή ) εχει χρώμα σαν του κονιάκ , προσθέτουμε σιγά το μισό νεράκι ανακατευοντας συνέχεια . Στο υπόλοιπο μισό νερό διαλυουμε την ζελατίνη και την προσθέτουμε στο μείγμα.
Οταν η καραμέλα εχει κρυώσει αρκετά την προσθέτουμε σιγά σιγά ανακατευοντας συνέχεια στο μείγμα της γέμισης. Ρίχνουμε την γέμιση στη φόρμα μας και τοποθετούμε στο ψυγείο για 3 τουλάχιστον ώρες . Τώρα έχουμε κάνει σχεδόν το γλυκό , το πώς θα το "στολίσουμε" είναι θέμα προσωπικού γούστου . Εγώ στην αρχή ήθελα να βάλω σιρόπι καραμέλας αλλά μου φάνηκε αρκετά γλυκό και προτίμησα γκανάζ σοκολάτας και να σερβίρω με λίγο σιρόπι. Έκανα την γκανάζ , την έριξα πάνω στο γλυκό οταν είχε αρχίσει να πήζει καλα και κουνησα την φόρμα να πάει παντου . Για το σιρόπι καραμέλας ακολουθούμε την ίδια διαδικασία , δεν αφήνουμε να σκουρήνει πολύ και απλά στο τέλος προσθέτουμε λιγο βούτυρο .Η μυρωδιά και η γεύση μας θυμίζουν τις καραμελίτσες Κοκος που τρώγαμε παιδιά :)Το γλυκό αυτό είναι αφιερωμένο σε ένα παιδάκι που είχε γεννέθλια χτες και έχει την τύχη να έχει για μαμά μια φωτεινή Ηλιαχτίδα :)
Οταν η καραμέλα εχει κρυώσει αρκετά την προσθέτουμε σιγά σιγά ανακατευοντας συνέχεια στο μείγμα της γέμισης. Ρίχνουμε την γέμιση στη φόρμα μας και τοποθετούμε στο ψυγείο για 3 τουλάχιστον ώρες . Τώρα έχουμε κάνει σχεδόν το γλυκό , το πώς θα το "στολίσουμε" είναι θέμα προσωπικού γούστου . Εγώ στην αρχή ήθελα να βάλω σιρόπι καραμέλας αλλά μου φάνηκε αρκετά γλυκό και προτίμησα γκανάζ σοκολάτας και να σερβίρω με λίγο σιρόπι. Έκανα την γκανάζ , την έριξα πάνω στο γλυκό οταν είχε αρχίσει να πήζει καλα και κουνησα την φόρμα να πάει παντου . Για το σιρόπι καραμέλας ακολουθούμε την ίδια διαδικασία , δεν αφήνουμε να σκουρήνει πολύ και απλά στο τέλος προσθέτουμε λιγο βούτυρο .Η μυρωδιά και η γεύση μας θυμίζουν τις καραμελίτσες Κοκος που τρώγαμε παιδιά :)Το γλυκό αυτό είναι αφιερωμένο σε ένα παιδάκι που είχε γεννέθλια χτες και έχει την τύχη να έχει για μαμά μια φωτεινή Ηλιαχτίδα :)
19 comments:
εσεις στις δροσιες σοκολατοκαραμελωνεστε :P
εδω , λιγο νεράκι αρκει..
πολύ ωραίο πάντως!
Πολύ κατατοπιστικός ο τρόπος που το περιγράφεις, ευχαριστώ πολύ Λαμπρινή! Ακόμα και για όσους δεν έχουμε πείρα από γλυκά, είναι ξεκάθαρες οι οδηγίες.
Μαγισσούλα, τελειώσατε από την..."νύστα"; Πίσω στο γραφείο;
Μαγισσουλα γιαυτο σας λεω , ελάτε απο δω να σας κεράσουμε:))
Χουανιτάκι ειναι πολυ ατιμη η καραμέλα ειδικα αν δεν εχεις θερμομετρα και τετοια οπως εγω. Πρωτη φορα το επιχείρησα να βαλω καραμέλα σε γέμιση και πέτυχε καλα ευτυχως:)
Προσπαθησα να το γραψω αναλυτικά γιατι ενα δευτερόλεπτο να βράσει παραπάνω σκληραίνει μαυρίζει πικριζει και γινετε γενικώς χαλια.
Χουανιτα τελειωσατε απο το διάβασμα????
Τέλος... αρχή... τόσο σχετικές έννοιες! ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!!!!!!!
Eχω μείνει άφωνη.
Οταν ξαναβρω την λαλιά μου θα επανέλθω.
Την βρήκα (άργησα πολύ έτσι?)
Καλά τι τέλειο γλυκάκι? Καραμελένιο, σοκολατένιο, λαχταριστό. Αντι για μασκαρπόνε μπορούμε φαντάζομε να βάλουμε φιλαδέλφεια ή θα του αλλοιώσει πολύ την γεύση?
Μπράβο βρε χρυσοχέρα φιλενάδα.
3 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΛΕΠΤΑ ΑΦΩΝΙΑΣ? ΧΑΧΑΧΑ!
Για το μασκαρπόνε θα σου πει βέβαια η Λαμπρινή, εγώ πάντως ψηφίζω ασυζητί το μασκαρπόνε, έχει διαφορετική γεύση από το κάπως άνοστο φιλαδέλφεια. Αν βέβαια δεν βρίσκεις εύκολα, ας πάει και το παλιάμπελο, θα κάνουμε την καρδιά πέτρα και θα το φάμε, μη στεναχωριέσαι!
(Μαζί με ένα τυρομπαλλάκι, που μου το χρωστάς, αφού τα πήρε όλα η Κική!)
Χουανιτα θα σου μετρω τα διαλλειματα και θα χτυπώ κουδούνι για διάβασμα! χαχααχαχ
Ελενα μου αντεξες τοσο πολυ?? χαχαα
Στα cheesecake και στο τυραμισου συνηθως βαζω οτι να ναι τυρι κρέμα , προσωπικα μου αρεσουν αυτα που "ξινιζουν" και λιγο . Σε αυτο , οπως λεει και η Χουανιτα , ηθελα αυτη τη γεμάτη γευση που δεν χαλαει την ισορροπια της καραμέλας. Ειναι πιο "γλυκο" τυρι απο το Φιλαδελφεια και ολα τα αλλα και ταιριαζει καλυτερα νομιζω. Αλλα σιγα δεν χαλασε και ο κοσμος αν δεν το βαλεις !
Eυχαριστω κατ' αρχήν για τον θαυμασμό και των δύο που άντεξα αμίλητη 3 ολόκληρα λεπτά, η γλωσσοκοπάνα.
Juanita μου πάω να φτιάξω κι άλλα τυρομπαλάκια, αφου δεν φτάσανε. Και θα ψάξω να βρω και μασκαρπόνε,αφου η φιλενάδα μας λέει ότι έχει πιο πλούσια γεύση και ταιριάζει καλύτερα. Μετά θα σας καλέσω για τυρομπαλάκια και καραμελογλυκάκι Λαμπρινής.
...tα ρέστα μου!!!
Τύλιξε 2 κομμάτια στη λαδόκολα να φύγω!
aman-aman!!!ti einai auto bre paidaki mou!!! latreuw thn karamela!!!tha to ftiaksw gia thn ypodoxh tou syzygatou mou!xa!xa!
Ρενακι:)))
Κικιτσα οσο και να σου στειλω εσενα παλι λιγο θα ειναι:))
Κλειουλα μου σε εχασα , εισαι καλα?
Να το φτιαξεις να το φτιαξεις να τον γλυκάνεις για τα καλα :))
Δε σας το λέω φίλοι μου για αστείο θα θελα να χα ζαχαροπλαστείο!!!
Τέλειο!! Αλλα καλύτερο ήταν το σχόλιο θυμίζει καραμέλες ΚΟΚΟΣ!!
Τι μου θύμισες τώρα...
Ευη μου :)) Μολις δοκίμασα το σιρόπι , αυτή η γεύση μου ήρθε στο μυαλό.
Ο καλος μου , οταν δοκίμασε γλυκό μου ειπε θυμίζει καραμελέ ...γενικώς κατι αλλο μας θυμίζει αυτο το γλυκο, δεν ξερω τωρα αν αυτο ειναι καλο! χαχαχαχ
...ο ευτυχισμένος μπόμπιρας σε ευχαριστεί απο την καρδιά του. Είναι η πιο γλυκιά αφιέρωση που του έχουν κάνει ποτέ!
Καραμελένια μου...ευχαριστώ.
Ηλιαχτίδα μου :)))))
έχει χάριν που δεν κάνει να τρωώ γλυκά γιατί θα είχα ήδη μπεί στην κουζίνα με τον καύσωνα να το φτιάξω (με ασπρη σοκολάτα βεβαιως, βεβαιως...)
τέλειοοοοοοοοοοοοο :):):)
Post a Comment