Friday, June 08, 2007

«…στο πιάτο κι ο μεζέέές…»

Καλοκαιράκι έφτασε -λέμε τώρα- και τα μικροτσιμπουσάκια σε μπαλκόνια, αυλές και κήπους σκαρώνονται πιο γρήγορα από ποτέ. Θέλουμε λύσεις γρήγορες με υλικά που υπάρχουν λίγο πολύ στο ψυγείο ή στα ντουλάπια μας (π.χ. ένας ντάκος). Ή λύσεις για τις οποίες έχουμε δουλέψει μέρες πριν και απλά τις σερβίρουμε (π.χ. παστά, τουρσάκια κ.λπ.). Κανένας δεν αποκλείει βέβαια και πιο περίτεχνες παρασκευές, όταν υπάρχει χρόνος ή όταν τα πράγματα είναι πιο οργανωμένα ή πιο επίσημα.
Προτείνω λοιπόν Εβδομάδα μεζέ, αφιερωμένη σε ιδέες σαν αυτές που περιέγραψα παραπάνω συν ό,τι άλλο σχετικό προταθεί! Να παρουσιάσουμε τέτοιες λύσεις που θα συνοδεύουν την μπυρίτσα, το ουζάκι ή κάποιο άλλο απόσταγμα. Παραδοσιακές ή πειραγμένες. Πικάντικες ή δροσερές. Του χεριού, της οδοντογλυφίδας, του μικρού πιρουνιού. Και, γιατί όχι, ολοκληρωμένες προτάσεις π.χ. τι μεζεδάκια σκάρωσα προχθές που είχα καλέσει τους … τάδε να «αποσπερίσουμε» (έκφραση της μητέρας μου αυτή).

Ανεπίσημα το έχουμε κάνει. Π.χ. τότε με τις φράουλες, κάποιος ξεκίνησε με μια συνταγή και σιγά σιγά όλοι λίγο πολύ κάτι θυμήθηκαν και συνεισέφεραν ώστε να μαζευτεί σεβαστός όγκος προτάσεων. (Για να μην πω για τη μαφινομανία που μας είχε πιάσει λίγο πιο παλιά και είχε συμπέσει μάλιστα με το πρώτο Muffin Monday!!!)
Ε, λέω τώρα να το κάνουμε πιο… οργανωμένα με τους μεζέδες, όχι διαγωνισμούς και τέτοια, πιο χαλλλλαρά πράγματα.
Να τολμήσω να προτείνω να μπουν και σε ξεχωριστή κατηγορία; Σκεφτόμουν ότι οι παστές σαρδέλες π.χ. ναι μεν είναι ψάρι αλλά δεν προορίζονται για κύριο γεύμα. Ούτε ορεκτικό μπορείς να το πεις, τις περισσότερες φορές όταν μαζευόμαστε για μεζέ, δεν υπάρχει «κύριο» πιάτο. Για πείτε καμιά γνώμη…

Εννοείται ότι δεν είναι υποχρεωτικό όλα τα posts της εβδομάδας να αφορούν μεζέδες. Αν κάποιος θέλει να βάλει κάτι άλλο, κανένα πρόβλημα.

21 comments:

elie said...

Σε δυο τρεις ώρες θα στολίσω την πρόταση και με φωτό. Ήθελα να σας προλάβω πριν μου φύγετε για Σ/Κ!

Anonymous said...

....μαρίδα και τυρι"
Εκλεισα με το υπόλοιπο ασμα:)

Δεν το καταλαβα καλα ..θα επεξεργαστω λιγο ακομα την προταση να την εμπεδώσω αλλα εγω μεσα σε ολα ειμαι οποτε ..:)))

Anonymous said...

AAA πολύ ωραία ιδέα!

kiki said...

Ωραία ιδέα..μ 'αρέσει...

Juanita La Quejica said...

Ωραία ιδέα! Θαυμάσια!

Εβδομάδα του Μεζέ! Να το κάνουμε!
Να θυμόμασταν πώς γίνεται και ένα bannerάκι αν το προχωρούσαμε, τί καλά που θα ήταν, χαχα!

Για την ξεχωριστή κατηγορία μεζέ και ορεκτικού δεν συμφωνώ, γιατί έτσι θα είναι πολύ δύσκολη η κατηγοριοποίηση και θα βρίσκονται δύσκολα οι συνταγές, καθώς είναι πολύ σχετικό το που ξεκινά το ορεκτικό και που τελειώνει ο μεζές.
Για παράδειγμα, αρκετός κόσμος βγάζει σαρδέλες στο τραπέζι του, που μένουν μάλιστα επάνω και σε όλη τη διάρκεια του φαγητού. Είναι θέμα προσωπικών συνηθειών.
Εννοείται ότι ο μεζές υπάγεται στην κατηγορία των ορεκτικών και αντίστροφα, δεν υπάρχει χώρος στην στήλη για να τα βάλουμε όλα στον τίτλο.

elie said...

@ λαμπρινή
Μπορεί και να 'χεις δίκιο, να μην είναι και τόσο κατανοητό. Έγραψα 281 λέξεις για να πω το εξής απλό:
Θέτε από Δευτέρα (ας πούμε) και για μία εβδομάδα να βάζουμε συνταγές για μεζέδες για ούζα-τσίπουρα-μπύρες?

Έβαλα και μία φωτό με τον πιο απλό μεζέ (εντάξει δεν εννοώ να βάζουμε τέτοιες συνταγές, αλλά σε μισή ωρίτσα δεν προλάβαινα να μαρινάρω γαύρο!).

ΑΝ πούμε να το κάνουμε τελικά, όποιος έχει φωτό από μεζέ της προκοπής, μπορεί (και παρακαλώ) να μου στείλει κι εγώ φτιάχνω το λογότυπο, το βάζω στα drafts και όποιος βάζει μεζέ θα μπορούσε να το προσθέτει για να φαίνεται και η "συμμετοχή". Ή το κάνουμε banneraki (αυτό δεν ξέρω πως γίνεται αλλά μέχρι το σχεδιασμό μπορώ να το φτάσω και όποιος ξέρει το μετατρέπει σε banner).

Λία Π. said...

Πολύ μου αρέσει η ιδέα σου,Έλλη.
και το προχωρώ και πάρα κάτω λέγοντας να διοργανώνουμε και άλλες τέτοιες βδόμάδες όπως ψητού, μακαρονάδων, πιτών, κιμάδων.......και μπουφές, πάρτι κά.
και να βγάζουμε η κάθεμια μας τα κιτάπια της και τις συνταγές της και να τα καταθέτει αφού τα μαγειρέψει βεβαίως(και με τη σχετική φωτό). Αν γίνει βέβαια και κάποιος προγραμματισμός θα είναι πολύ καλύτερα. Να ξέρουμε δηλ. την εβδομάδα τόσο του μηνός είναι εβδομάδα για.....και να προετοιμαζόμαστε από πολύ νωρίτερα.

witchofdaffodils said...

αυτος ο ψωμης και ο κασερης με γαργαλανε μεσημεριατικα :)

Juanita La Quejica said...

Διαβάζοντας τα σχόλια της Λίας, να σας πω και μια ιδέα που είχε αρχικά η Κική σχετικά με το banner (μέχρι να επιστρέψει στο pc της) και πώς διαμορφώθηκε στο δικό μου το τσερβέλο.
(Μαγισσούλα, συμφωνώ μαζί σου!)
Να βάλουμε ένα κειμενάκι για εξεύρεση φωτογραφίας για το banner της Εβδομάδας Μεζέ. Εκεί να μπαίνουμε όλοι και να προσθέτουμε τις δικές μας φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που μας έρχεται. Την άλλη Παρασκευή να ψηφίσουμε ποιά φωτογραφία μας αρέσει καλύτερα για το banner και να αρχίσουμε την Εβδομάδα (ή και περισσότερο) Μεζέ από την Δευτέρα 18 Ιούνη, ώστε να έχουν προλάβει να το δουν και οι υπόλοιποι και να έχουν τον χρόνο να κινηθούν πιο άνετα, όπως λέει η Λία.
(Προσωπικά αυτή τη φορά φοβάμαι ότι θα απέχω γιατί είναι εβδομάδες εξετάσεων, αλλά θα σας κοιτώ και θα χαίρομαι στο διάλειμμά μου.)

Anonymous said...

Α καλααα! Αν δεν καταλαβα μια καλά το κειμενο της Elie τωρα ειναι που δεν εχω καταλαβει ΤΙΠΟΤΑ .
Τι ειναι το banner?
Μηπως να παω για μπανιο παλι? Με βαρεσε η ζέστη? Σαν να γραφετε κινέζικα νιωθω !!

Λοιπον ..εγω καταλαβα οτι θα χουμε εβδομαδα μεζέ. Θα δω αν εχω τιποτα αξιολογο και θα το ...δεν ξερω τι θα το κανω και που θα το βάλω θα σας ξαναρωτήσω ! χαχαχα

Αρχοντία said...

Δεν ξέρω τί είναι το banner, αλλά η ιδέα Ορεκτικά - μεζέδες, μου αρέσει πολύ. Βάζω σε draft 2 φωτό που έχω. και πείτε μου τί κάνουμε.

Juanita La Quejica said...

Banner είναι όπως η φωτογραφία που έχουμε που γράφει Hungry For Life και όταν κλικάρουμε επάνω μας οδηγεί στο blog μας με το κατάλληλο link.
Οπότε μπορούμε να το βάλουμε στα προσωπικά μας blogs αλλά να το βάλουν και άλλοι που θα θελήσουν να συμμετέχουν στην εβδομάδα μεζέ, χωρίς να είναι απαραίτητα μέλη μας.
Η Κική είχε μια καλή ιδέα, αυτό το banner να οδηγεί στις κατηγορίες, αλλά δεν ξέρουμε πώς να το κάνουμε.
Όπως και να έχει, για να γίνει το banner χρειάζεται μια καλή φωτογραφία σε πρώτη φάση.

Λία Π. said...

Τις φωτό θα τις στέλνουμε με μέιλ στο μπλογκ; Θα τις βάζουμε στο draft;Πού;

Juanita La Quejica said...

Νόμιζα ότι αν φτιάξουμε ένα ποστ κοινό, θα μπορούμε όλοι να μπαίνουμε εκεί και να προσθέτουμε φωτογραφίες. Αλλά η Κική μου λέει ότι δεν γίνεται.
Άρα, θα πρέπει να στέλνετε τις φωτογραφίες για την Εβδομάδα Μεζέ (για το banner) στο mail του blog και θα τις βάζουμε εμείς στο συγκεκριμένο post, το οποίο θα ανεβάζουμε ψηλά κάθε φορά που θα ανανεώνεται με καινούργιες φωτογραφίες.
Τί λέτε; Αν συμφωνείτε, φτιάχνουμε το post αργότερα με την Κική, γιατί εκείνη τώρα λείπει μαλλον και πρέπει και εγώ να φύγω.

ΕΛΕΝΑ said...

Mα τι ωραία ιδέα είναι αυτή? Φυσικά συμφωνω και για την εβδομάδα μεζέ, και για όποιαν αλλη εβδομάδα θέλετε.
Λαμπρινη....χα χα χα, εμείς τον μεζέ τον καταλάβαμε. Από τεχνολογία, banner και λοιπά τα αφήνουμε στις άλλες.

Λία Π. said...

Τώρα βέβαια, και κάποιος μικροδιαγωνισμός να γινόταν με τη συμμετοχή τη δική μας και άλλων μπλογκ, αν θέλουν, θα μου άρεσε. Τι λέτε; Πάνω στο στα ξένα πρότυπα.

kiki said...

Στο θέμα διαγωνισμού εγώ θα διαφωνίσω από την άποψη ότι δε θέλω να δημιουργηθεί μεταξύ μας άμυλα και στο τέλος καμιά μικροπαρεξήγηση του στυλ "γιατί η Κική ψήφισε τη Λία και όχι τη Juanita" (είπα 2 τυχαία ονόματα με αφορμή το σχόλιο της Λίας). Στις εβδομάδες με θέματα, μέσα δαγκωτό.

Λία Π. said...

Kική, την πρόταση αυτή την έκανα για να αποκτήσει η όλη ιστορία μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ο καθένας μας να βάλει τις καλύτερες συνταγές του. Εξ άλλου δεν πίστευα ,όταν έκανα την πρόταση, ότι κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ανταγωνιστικά. Αν δεν θέτε(που λέει και η μαγισσούλα) να μην γίνει.
Πάντως είχα σκεφτεί και το έπαθλο.
Ο νικητής του διαγωνισμού του μεζέ, να έφτιάχνε τη συνταγή που θα βραβευόταν και να μάζευε και τους υπόλοιπους από τους συμμετέχοντες και να τους έκανε το τραπέζι. ΧΑΧΑ!!!!!

Λία Π. said...

Για του λόγου το αληθές, βεβαίως βεβαίως!!

Anonymous said...

Λια μου ΑΝ λεμε ΑΝ (που αποκλειεται) κερδιζα εγω ..θα ερχοσασταν Γερμανία???:))))

Οπως τα ειπαμε και λιγο χτες στο τσατμποξ , ειμαι αντιθετη με τους "διαγωνισμους" μου χαλάνε την χαλαρή διαθεση του παιχνιδιού .
Ο αντρας μου δεν με παιζει ουτε μπιρίμπα ,αφου ολο χαζά κανω μια και ποτε μεσα μου δεν εχω την "ανάγκη του να νικήσω".

Λία Π. said...

Όχι, Λαμπρινή μου, θα μας έκανες το τραπέζι με τη συνταγή σου τώρα που θα ερχόσουν Έλλαδα!!! Εμείς είμαστε οι περισσότεροι.
Αν και μια σκέψη για να έρθουμε Γερμανία το καλοκαίρι, την έχουμε κάνει. Μετά βέβαια από αυτό που είπες ότι έχει πολύ ζέστη( που μου αρέσει πολύ). Θα το ξανασκεφτώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...