Tuesday, June 05, 2007

Κανελόνια καλοκαιρινά

…και καθόλου πρωτότυπα, αν και πρέπει να είμαι ο τελευταίος άνθρωπος στη χώρα που προ-βράζει τα κανελόνια.
Ελάχιστα μεν, αλλά τα βράζω ώστε να φουσκώσουν και να πάρουν το τελικό τους μέγεθος. Έτσι ξέρω ακριβώς πόση γέμιση θα βάλω και πώς θα τα τοποθετήσω στο ταψάκι ώστε να μην παραμορφωθούν (βίτσιο, ε?).
Υλικά
1 πακέτο κανελόνια
½ κιλό κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 περίπου κούπες ντομάτα περασμένη από τρίφτη
2 αυγά χτυπημένα
3 φύλλα δάφνης
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
τριμμένο τυρί
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνετε τα κανελόνια να βράσουν μόνο 3 λεπτά. Σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν σε μια πετσέτα για να μην κολλήσουν.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο. Προσθέτετε τον κιμά και τον ανακατεύετε καλά να διαλυθούν οι σβώλοι. Μόλις πάρει χρώμα προσθέτετε τη μισή ντομάτα, αλατοπίπερο, τα μπαχαρικά και νερό αν χρειαστεί, και αφήνετε να βράσει και να πιει τα υγρά του. Αποσύρετε από τη φωτιά και ενσωματώνετε στο μίγμα τα αυγά.
Λαδώνετε ένα πυρέξ. Γεμίζετε τα κανελόνια με το μίγμα του κιμά. Όπως θα τα ακουμπάτε ένα ένα στη λαδωμένη επιφάνεια τα φέρνετε και μια βόλτα ώστε να πάει το λαδάκι γύρω γύρω και να μην κολλήσουν στο ψήσιμο (tip, που λένε και κάποια κορίτσια).
Αραιώνετε την υπόλοιπη ντομάτα με τόσο νερό όσο χρειάζεται για να καλυφθούν τα κανελόνια μέχρι τη μέση. Περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με τη φρυγανιά και τον μαϊντανό και ψήνετε (καλυμμένο το πυρέξ με αλουμινόχαρτο) στους 200 βαθμούς μέχρι να μείνουν με τη σάλτσα τους. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζετε με το τυρί και τα βάζετε πάλι στο φούρνο για λίγο, μέχρι να λιώσει (το τυρί) και να κάνει κρούστα.
ΜΗ σερβίρετε αμέσως. Αφήστε λίγο να σταθούν στο πυρέξ.

Υ.Γ. Η πεθερά μου δεν χρησιμοποιούσε το ζυμαρικό. Έφτιαχνε τα κανελόνια της με κρέπες τις οποίες γέμιζε με αυτό το μίγμα. Σλουρπ!

11 comments:

elie said...

Άντε, με καλοκαιρινές συνταγές, μπας και ξορκίσουμε τον χειμωνιάτικο καιρό...

witchofdaffodils said...

με πεθάνατε αγαπητη μ'αυτές τις φωτό, έχω και μια πείνα..

kiki said...

Αγαπημένο φαγητό που έκανε η μαμά όταν ήμουν παιδί...

ΕΛΕΝΑ said...

Mα τι λαχταριστές φωτό!!!
Τα αυγά τα βάζεις ολόκληρα στο μείγμα? Εγώ πάλι βάζω μόνο τους κρόκους.
Ωραία ιδέα μου έδωσες για τα αυριανό φαγάκι μας.

Anonymous said...

Ελιεεεεεεεε :)))
Σλουρπ και γιαμι γιαμι :)
Να σου πω και γω προτιμούσα τις κρέπες , αλλα έχω πολύ καιρό να φάω κανελόνια και πολυ τα λιγουρέυτηκα τωρα :))

Juanita La Quejica said...

Τρελλαίνομαι για κανελλόνια, αν και πια δε τα κάνω συχνά γιατί είναι...αμαρτωλά τα άτιμα!
Είναι ένα από τα στάνταρ φαγητά της πεθεράς μου, εξίσου λιγουρευτικά με τα δικά σου Elie.

άλλη Αγγελική said...

Και για να έχουμε ποικιλία :

Άλλη καλοκαιρινή τους εκδοχή είναι με γέμιση (αντί για κιμά) ένα μίγμα από μελιτζάνα και πιπεριές σε κυβάκια, ντομάτα, βασιλικό, σκόρδο -και βέβαια κρεμμύδι, λάδι, αλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη- που έχουμε μισοβράσει και αφήσει με λίγα υγρά για να ψηθούν τα κανελόνια.

Επίσης συχνά τα φτιάχνω με γέμιση από σπανάκι, πράσο, άνηθο, τυριά (γενικά όλα τα υλικά της σπανακόπιτας) και καλύπτω με αραιή μπεσαμέλ και τυριά.

Αν έχω διάθεση να φτιάξω κρέπες, κάνω το κόλπο της πεθεράς σου,΄Ελλη. Γεμίζω τις κρέπες με μίγμα σπανακόπιτας με κίτρινα τυριά, τις τοποθετώ σε pyrex και επάνω βάζω (αντί για μπεσαμέλ) λίγη κρέμα γάλακτος και τυριά. Εξαιρετικό πρώτο για εκλεκτούς καλεσμένους!

Anonymous said...

Elie dear, καταπληκτική συνταγή. Θέλω μόνο να σε πληροφορίσω πως δεν είσαι η τελευταία που βράζει τα κανελόνια. Έχεις και παρέα.
Φιλιά. Πέπη

Anonymous said...

Elie περίσσεψε κανένα κανελόνι για Θεσσαλονίκη μεριά?

elie said...

@ all
ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!

@ έλενα
ναι, ολόκληρα τα βάζω τα αβγά. Τα έφτιαξες τελικά?

@ άλλη αγγελική
Αυτό με τις μελιτζάνες με ξετρέλανε και θα το φτιάξω... καλοκαιρινό δεν λες τίποτα! Κάτι εδώ, κάτι στο hungry πού ρώταγα προχθές, συνταγές για μελιτζάνες έχω μαζέψει κάμποσες!

@ Πέπη
Αλήθεια??!!!!

@ εύη
Άστα... σε μισή ώρα δεν υπήρχε "λέπι".

ΕΛΕΝΑ said...

Εlie εννοείται ότι τα έφτιαξα. Την ίδια μέρα που μπήκε η συνταγή σου χα χα χα. Δεν κρατιόμουνα. Ευτυχώς είχα στο σπίτι κανελόνια και όλα τα σχετικά, κι έτσι μου' δωσες ιδέα. Τα αυγά όμως δεν τα'βαλα ολόκληρα, τους κρόκους μόνο όπως σου είπα. Πεντανόστιμα έγιναν.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...