Monday, June 18, 2007

Φαγητό σε μπαλάκι ή ρυζοκεφτέδες

Την συνταγή αυτή σκεφτόμουν να την βάλω σε άρθρο με θέμα "ανακύκλωση" φαγητών.
Οι ρυζοκεφτέδες για μένα ηταν πάντα μια νόστιμη λύση να αξιοποιήσω ήδη μαγειρεμένα υλικά οπως ρύζι , κρέας, γαριδούλες κλπ . Οι ρυζοκεφτέδες γίνονται με βασικό υλικό φυσικα το ρύζι και απο γέμιση οτι μας αρέσει οπως κρέας ,λαχανικά , τυριά , αλλαντικά , θαλασσινά ή και συνδυασμός .Ρωτησα τα κορίτσια αν ειναι μεζές οι ρυζοκεφτέδες , μου απαντησαν θετικά και παμε να τους κανουμε απο την αρχή :)
Ρυζοκεφτέδες με γέμιση κρέας και λαχανικά
Υλικά :
1 φλυτζάνι ρύζι
100 γρμ κρέας
1 κρεμμυδι μικρο
1 καρότο μικρο
1 πιπεριά
2 μανιταράκια

2 ντοματουλες
Μαιντανό

Λιγο τυρι
Αλατι , πιπέρι , μπαχαρικά
Αυγό , γαλέτα
(Υλικά για 10-12 τεμ ανάλογα το μέγεθος)
Εκτέλεση :

Βράζουμε το ρύζι ανάλογα με το ρυζι (καρολίνα , νυχάκι , μπασμάτι , κίτρινο κλπ ) που θα χρησιμοποιήσουμε . Εγω έβαλα μπασμάτι που μου αρέσει και είναι μυρωδάτο . Αν θέλουμε προσθέτουμε λιγες κλωστούλες σαφράν ή λιγο κάρυ . Το αφήνουμε να κρυώσει καλα και ετοιμάζουμε το κρέας μας . Αν εχουμε ετοιμο μαγειρεμένο κρέας το ψιλοκόβουμε , το εμπλουτίζουμε με λιγα μυρωδικά ή λαχανικά και προχωράμε παρακάτω . Αν οχι , τοτε μαγειρευουμε το κρεατάκι κατα τα γνωστά προσθέτοντας τα υλικά μας .
Αφου κρυώσουν ολα παίρνουμε στο χέρι μας λιγη ποσότητα ρυζιού το πατάμε ελαφρά γεμιζουμε με το κρεατάκι και παιρνοντας λιγο ακομα ρυζι κλείνουμε και δίνουμε με τα χέρια μας σχήμα στρόγγυλο . Πολλοί κανουν ενα μπαλάκι και ανοιγουν μια μικρή τρυπα αλλα ετσι δεν χωράει αρκετή γεμιση.
Το πανάρουμε με το αυγό και την γαλέτα και ψήνουμε σε μπόλικο καυτό λαδάκι . Αφήνουμε λιγο να παρουν χρώμα , ολα τα υλικά ειναι μαγειρεμένα δεν χρειάζεται πολυ τηγάνισμα .
Σερβίρουμε :)

7 comments:

Juanita La Quejica said...

Δηλαδή το ρύζι βρασμένο ε; Τελείως; Άρα... αν περισσέψει κρέας με ρύζι για παράδειγμα, μια χαρά γίνεται ορεκτικό την επομένη. Πολύ καλή ιδέα! Γιατί συνήθως μου μένει λίγο ρύζι με γαρίδες, κάνω μεγάλη ποσότητα επειδή μας αρέσει αλλά την δεύτερη μέρα δεν είναι τόσο καλό.

ΕΛΕΝΑ said...

Πολυ πρωτότυπο μεζεδάκι και αξιοποιεις και τα περισσεύματα από μαγειρεμένα υλικά.
Από εμφάνιση δε..... τέλειο.
Σου είπα τι δωρο θέλω να μου φέρεις όταν με το καλό έλθεις στην Ελλάδα. Αυτή την καταπληκτικη γερμανική γαλέτα, που δεν μαυρίζει ποτέ και φαίνεται σουπερ.

Λαμπρινη said...

Juanita μου ακριβώς :) Εγω παντα με περισσευματα το κάνω , σημερα ειχα το κρέας που το εμπλουτισα με λαχανικά.
Με γαρίδες ειναι το αγαπημένο του καλου μου :) Το ρυζι κανονικά βρασμένο οπως το μαγειρευεις παντα . Ειναι πολύ ωραιο , "φρεσκάρονται" τα υλικά με το τηγάνισμα και ειναι κρατςς απο εξω και νοστιμο απο μεσα :)

Ελενα μου , κιβώτιο θα σου φέρω :)
Κοιτα , αν μιλάς καμια ώρα με φιλους στην Ελλάδα , μαυριζει και αυτή ! χαχααχ

Η φωτο τραβήχτηκε μολις τους εβγαλα απο το τηγάνι και δεν ξεχωριζει καλα η γέμιση και το ρύζι. Μετα που καθησαν λιγο ήταν πολυ καλύτερα ..δεν μπορουσα να παρω το πιατο απο τον καλο μου ομως :) χαχαχα
Εγω το σέρβιρα με σαλτσούλα ως κύριο πιάτο :)

kiki said...

Στη φωτό πάντως σκίζουν...σου ΄ρχεται να ορμήσεις!!!

E said...

Επιτέλους, τηγάνι. Με σκέφτεται η Λαμπρινούλα και για μένα που μ΄αρέσουν τα... αμαρτωλά πιάτα :) Πολύ καλή ιδέα, θα δοκιμαστεί άμεσα.

Λαμπρινη said...

Χαχαχα Ελενακι μου :) Φαινομαστε εμεις οι ...αμαρτωλες:)
Γινονται και νηστισιμα να ξερεις . Δεν χρειαζεται αυγο στο παναρισμα , αν ειναι μαγειρέμενο το ρυζι και οχι ξεπλυμένο. Κολλαει ευκολα η γαλέτα επανω .
Ωραια γεμιση ειναι αρακάς , καροτακια, μανιτάρια και καλαμπόκι με φρεσκια ντοματουλα :)

E said...

Λαμπρινή μου, με σώζεις!! δυό μέρες χαζεύω μεζέδες και μετράω μέρες... Έχω ήδη έτοιμα τα μενού για μετά τη νηστεία, αλλά το συγκεκριμένο πιάτο, θα τιμηθεί και πριν :)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...