Friday, July 20, 2007

Κοτομεζέδες

Καιρό έχω να σας γράψω και το ξέρετε. Είπα λοιπόν, στο μεσημεριανό μου διάλλειμα, μεταξύ αλλαγή πάνας, ταίσματος με μπιμπερόν και μαγειρέματος (ψαράκι ψητό με πράσινα φασολάκια σαλάτα για σήμερα) να κάνω μια προσπάθεια, και να σας κεράσω "ηλεκτρονικό" & εύκολο μεζεδάκι για τα γεννητήρια του μπέμπη μας.
Δυό εύκολες συνταγές, που απλά προσάρμωσα λιγάκι στα δεδομένα μας. Μιας και στο πρωτότυπο ήταν πολύ πιο "καυτερές" κατάλληλες ίσως μόνον για την κουζίνα της Juanitas μας!!! Κοτοκεφτέδες με σως γιαούρτι & πιτάκια κοτόπουλου.

Κοτοκεφτέδες ή κοτομπουκιές (αν τα κάνετε μικρά σαν μπουκιές) με σως γιαουρτιού
Υλικά που θα χρειαστείτε:
500 γραμμ. κιμά κοτόπουλου (ή γαλοπούλας)
μισό κουταλάκι κοφτό αλάτι
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μια σκελίδα σκόρδο λιωμένη
λίγη πάπρικα σκόνη (αν τα θέλετε καυτερά, μπορείτε να βάλετε τσίλι σε σκόνη ή πάστα)
λίγο τριμμένο καρότο (δική μου προσθήκη)
2 φέτες ξερό ψωμί σε τρίμμα και μισό ποτηράκι νερό για το ζύμωμα.
Αναμειγνύετε όλα τα πιο πάνω υλικά μαζί και ζυμώνετε, όπως τα κεφτεδάκια.
Σκεπάζετε το μπωλ και το αφήνετε για μισή ώρα στο ψυγείο, έτσι ώστε να ενωθούν τα αρώματα
Με νωπά χέρια πλάθετε τα κεφτεδάκια και τα βάζετε σε ταψάκι. Προθερμένετε τον φούρνο και αφού τελειώσετε με το πλάσιμο, αλείφετε με λίγο λάδι και τα ψήνετε για 2-3 λεπτά και από τις δύο πλευρές.
Για την σως γιουρτιού θα χρειάζεστε 200 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό και 2 κουταλιές γλυκού, γλυκιά σάλτσα τσίλι (υπάρχουν έτοιμες) ενώ μπορείτε να την αντικαταστήσετε με κάποια παρόμοια σάλτσα της αρεσκείας σας, αν θέλετε κάποια άλλη γεύση στο πιάτο σας.
Σερβίρετε πάνω σε αραβικές πίτες ελαφρώς ψημένες, 3 κοτοκεφτέδες και περιχύνετε με την σάλτσα γιαουρτιού. Τις επιπλέον μερίδες τις βάζετε σε πιάτα και μπολάκια, γιατί θα τιμηθούν δεόντως, στην συνέχεια.

Πιτάκια Κοτόπουλου
Για κάπου 20 κομμάτια υλικά που θα χρειαστείτε:
500 γραμ. κιμά κοτόπουλου (ή γαλοπούλας)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη επίσης
1 κοφτό κουταλάκι κάρυ
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
2 φέτες ξερό ψωμί σε τρίμμα
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο και λίγο κόλιαντρο
αλάτι, πιπέρι
2 φύλλα ζύμης σφολιάτας, 1 κουταλιά γάλα για άλειμμα και λίγο σουσάμι
Σε λάδι σωτάρετε το ψιλοκομμένο κρέμμυδι και το σκόρδο, προσθέτετε το κάρυ και τον χυμό του λεμονιού, ανακατεύετε ελαφρά και μετά ρίχνετε τον κιμά κοτόπουλου, τα τρίμματα του ψωμιού, το αλάτι, το πιπέρι, τον μαϊντανό και τον κόλιαντρο, ανακατεύετε ελαφρά και τα αφήνετε για 2 λεπτά στο τηγάνι. Αποσύρετε από την φωτιά και με την γέμιση φτιάχνετε 2 ρολά από τα φύλλα της ζύμης. Πιέζετε σφιχτά κατά το κλείσιμο τα άκρα του φύλλου της σφολιάτας, έτσι ώστε να μην φύγει η γέμιση. Εδώ τώρα μπορείτε να προχωρήσετε σε δύο διαφορετικά μονοπάτια. Ή να έχετε 2 όμοια ρολά που θα τα ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο, αφού χαράξετε τις επιφάνειες των ρολών με κοφτερό μαχαίρι, σε 3 μεριές και αφού βεβαίως τα έχετε αλείψετε με γάλα και πασπαλίσει με σουσάμι. Ή τέλος, κόβετε τα μεγάλα ρολα σε 4-5 ίσα κομμάτια και έτσι έχετε ατομικά ρολλάκια (βρέχοντας πάντα με γάλα και πασπαλίζοντας με σουσάμι).
Η προτίμηση δική σας. Και βέβαια η σφολιάτα θέλει καλά προθερμασμένο φούρνο.
Μόλις πια έχει ροδίσει, το μεζεδάκι σας είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Σας φιλώ και σας εύχομαι τα καλύτερα.

10 comments:

Anonymous said...

Πηνελόπη να χαίρεσαι το μωρούλι σου:))
Εύχομαι ολόψυχα τα καλύτερα για εσάς και το γλυκουλίνι σας !
Προπάντων υγεία και όλα τα καλά του κόσμου στο σπιτικό σας να ρθουν:)))

Κεράστηκα και απο τα δυό , ελπίζω να φτάσουν για όλους:)))

ΕΛΕΝΑ said...

Kαλώς την μανούλα. Να σου ζήσει το μπεμπουλάκι σου, γερό και τυχερό εύχομαι να είναι σε όλη την ζωή του. Καλή ανάρρωση και σε σένα και κυρίως καλό κουράγιο και δύναμη.

Κεράστηκα κι εγώ από τα νόστιμα κοτομεζεδάκια σου.

kiki said...

Καλώς τη μανούλα. Βρήκες βρε τσακάλι χρόνο με νεογέννητο να γράψεις και συνταγούλες; Τι καλή μανούλα που είσαι εσυ; Κεράστηκα, μιαμ μιαμ.

Rena said...

Πηνελόπη μου να σας ζήσει ο μπεμπούλης. Καλώς τον δεχτήκατε και να στε γεροί και δυνατοί να τον μεγαλώνετε και να χαίρεστε τις στιγμούλες του. Υγεία, καλοτυχία και όλα τα αγαθά του Θεού να τον περιβάλλουν πάντα.

Ευχαριστούμε για τα κεράσματα.

Penelope said...

Κυράδες μου (κατά το επταννησιακόν) θερμά σας ευχαριστούμε για τις ευχές σας, όλη η οικογένεια.

Κικίτσα, κάνω προσπάθειες για να μην πεινάσουν οι υπόλοιποι, μιας και ο μπέμπης μας είναι μονίμως μ' ένα στόμα ανοιχτό. Μας έμοιασε το παιδάκι τι να κάνει. Το μήλο κάτω από την μηλιά... που λένε.

Καλό Σαββατόβραδο.

Juanita La Quejica said...

Όχι "μπέμπης". Ο "παίδαρος" παρακαλώ πολύ! Που ελπίζω να γνωρίσω την επόμενη εβδομάδα και από κοντά και να δώσω πολλά φιλάκια στην νέα μαμά!

witchofdaffodils said...

penelope να χαίρεστε τον παίδαρο!
φιλάτε πατουσίτσες και δαγκώνετε ποπουδάκια? τι καλά :)

nikos said...

Penelopi: και εγώ σου εύχομαι να σου ζήση ο μπέμπη σας.
Yiameeee! φένονται οι κοτοκεφτέδες σου. Εγώ θα έβαζα καιένα κουταλάκι(γλυκού) μπέικιν σκόνη (baking powder)και αντί για νερό λίγο γάλα 2%. Επίσης θα έλεγα ... με σάλτσα γιαουρτιού και όχι σως για να μην χάνουμαι τα Ελληνικά μας.
Κοτοκεφτέδες ή κοτομπουκιές (αν τα κάνετε μικρά σαν μπουκιές) με σως γιαουρτιού
Υλικά που θα χρειαστείτε:
500 γραμμ. κιμά κοτόπουλου (ή γαλοπούλας)
μισό κουταλάκι κοφτό αλάτι
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μια σκελίδα σκόρδο λιωμένη
λίγη πάπρικα σκόνη (αν τα θέλετε καυτερά, μπορείτε να βάλετε τσίλι σε σκόνη ή πάστα)
λίγο τριμμένο καρότο (δική μου προσθήκη)
2 φέτες ξερό ψωμί σε τρίμμα και μισό ποτηράκι νερό για το ζύμωμα.

Anonymous said...

Phneloph mou!!!freskomanoula,na sas zhsei,geros,kalotyxos!!!hxara t oikogeneias!kalh dynamh kai se sena kardoula!!!filakia gluka!!!

Penelope said...

Ευχαριστούμε για τις ευχές σας, Μαγισσούλα, Νίκο και Κλειώ.

Juanita μας (σας περιμένουμε) κάντε μας ένα τηλεφώνημα για το πότε, μιας και στο mail αργώ λιγάκι να μπω, λόγω ανωτέρας ΒΙΑΣ!!! χα,χα,χα...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...