Thursday, July 12, 2007

Κοτόπουλο τύπου Tandoori με κρούστα καρύδας

Ειδικό φούρνο για να κάνουμε αυθεντικό tandoori όπως στην Ινδία, δεν διαθέτουμε. Γι αυτό θα ψήσουμε το κοτόπουλο στο φούρνο μας και ... άντε να δούμε και καμιά ταινία του Bollywood, για να μπούμε πιο εύκολα στο "ινδικό" κλίμα.
Υλικά
4 στήθη φιλέτα κοτόπουλο
3 σκελ.σκόρδο ψιλοκομμένες
τζίντζερ φρέσκο
garam masala
κύμινο
κόλιανδρο
turmeric (ο "φτηνός" κρόκος)
chillies
πάπρικα γλυκιά
γιαούρτι
λεμονοχυμός
φρέσκο κόλιανδρο
ξύσμα ινδικής καρύδας
βούτυρο
φρυγανιά τριμμένη ή ψίχουλα ψωμιού
αλάτι Εκτέλεση
Αφού ψιλοκόψουμε το τζίντζερ και το σκόρδο (ή τα λειώσουμε σε γουδί), τα ανακατεύουμε με το garam masala, το κύμινο, τη σκόνη κόλιανδρου, το turmeric, chillies σε σκόνη, την πάπρικα, το γιαούρτι, το λεμονοχυμό, αλάτι και 3 κ.σ. ψιλοκομμένο κόλιανδρο.
Χαράζουμε ελαφρά τα στήθη και τρίβουμε παντού με την μαρινάδα. Αφήνουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
Για την κρούστα, ανακατεύουμε τα ψίχουλα με την καρύδα, το garam masala, το βούτυρο και 1 κ.σ.ψιλοκομμένο κόλιανδρο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο και αφού στραγγίξουμε το κοτόπουλο, το τοποθετούμε σε λαδωμένη σχάρα μέσα σε ταψάκι.
Ρίχνουμε από πάνω τα υλικά της κρούστας και τα ζουπάμε για να κολλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο στα φιλέτα κοτόπουλου.
Ψήνουμε για 40΄, στο περίπου, χωρίς να γυρίσουμε τα στήθη πλευρά.
Σερβίρουμε με ρύζι, κάποιο chutney συνοδευτικό, ραϊτα (κάτι σαν το ινδικό τζατζίκι) και πιτούλες αραβικές (μιας και σιγά τώρα που θα κάτσουμε να φτιάξουμε τα υπέροχα ινδικά ναανς).
Μια εύκολη εκδοχή της ραϊτα γίνεται με γιαούρτι, αγγούρι τριμμένο και στραγγισμένο, κόλιανδρο φρέσκο ψιλοκομμένο, κύμινο, δυόσμο ή μέντα, καυτερή πάπρικα και προαιρετικά σκόρδο ή κρεμμύδι λειωμένο.
Αν θέλουμε να δοκιμάσουμε και τα ναανς, θα χρειαστούμε στην μύτη του κουταλιού μαγιά, λίγο αλάτι, 1 φλυτζάνι αλεύρι, 2 αυγά και 1 φλυτζάνι γιαούρτι.
Θα ανακατέψουμε τα υλικά και θα προσθέσουμε όσο νερό χρειαστεί ώστε να πλάθεται η ζύμη. Θα την χωρίσουμε στα 4, θα βάλουμε το κάθε κομμάτι σε ένα μπωλάκι, θα αλείψουμε με λάδι και θα καλύψουμε με διαφανή μεμβράνη. Θα αφήσουμε να ξεκουραστεί η ζύμη για μισή ώρα.
Αφού την ανοίξουμε με τα χέρια (κατά προτίμηση να μοιάζει με δάκρυ το σχήμα), θα ψήσουμε τα ναανς στους 200ο μέχρι να πάρουν χρώμα και να σκάσουν ελαφρά στην επιφάνεια.
Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο θέλουν βουτύρωμα. Μπορούμε να προσθέσουμε αμύγδαλα, τριμμένη καρύδα και σταφίδες και θα έχουμε τα πολυαγαπημένα μου peshwari naans (που ποτέ δεν έχω πετύχει στο σπίτι!).
Α! Και για όσους επιμένουν στις αυθεντικές γεύσεις, εδώ μπορείτε να βρείτε μια σύγχρονη εκδοχή του φούρνου tandoori! Όχι τόσο όμορφος, αλλά θα κάνει τη δουλειά του φαντάζομαι!

10 comments:

Anonymous said...

Η συνταγή δεν παίζεται!
Επίσης το naan bread που λεει η Juanita μπορειτε να το δειτε εδω step by step πως το φτάχνει ένας από τους αγαπημένους μου cook bloggers:

http://is-that-my-bureka.blogspot.com/2007/03/favourite-flatbread.html

Juanita La Quejica said...

Από το λινκ που δίνει η Λυδία, βρήκα και αυτό που δείχνει πως είναι ένας αυτοσχέδιος φούρνος tandoori και πως ψήνεται εκεί το νααν (κολλάει στα τοιχώματα!)http://oildrumtandoor.blogspot.com/

Anonymous said...

Εκτός του φρέσκου κόλιανδρου και της καρύδας , καταπληκτικό και μυρωδάτο το κοτοπουλάκι φαινεται το κοτοπουλακι:)
Τα ναανς ωραία δεν έχω επιχειρήσει ποτε να φτιάξω , ετσι ωραία και αναλυτικά που τα λες ..μου βάζεις ιδέες :))

witchofdaffodils said...

εξωτικόν! ενδιαφέρουσα συνταγή! να'ξερα και το είναι το garam masala..

Anonymous said...

Μαγισσα μου με τα βότανα μια και η αγαπημένη μας Juanita διαβάζει (και ευκαιρία ψάχνει να ξεφύγει απο το διάβασμα) να σας πω εγω?:)

Ειναι ένα μείγμα μπαχαρικών , νομίζω πλέον κυκλοφορεί έτοιμο σε όλα τα μεγάλα σ.μ. Περιέχει κύμινο, κάρδαμο, κανέλα , γαρύφαλο , μαυρο πιπέρι ίσως τσίλι τα καυτερα και δεν θυμάμαι τι αλλο :)

witchofdaffodils said...

merci ma chere :)

ΕΛΕΝΑ said...

Mε τόσα μυρωδικά, τέλειο πρέπει να γίνεται το κοτοπουλάκι.
Και εξωτικόν (όπως λέει η μαγισσούλα)και μυρωδάτο επίσης.

kiki said...

ΠΟΙΟΣ ΔΕ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΝΑ ΑΓΡΙΕΨΩ;

Αγγελική Ν said...

Χουανίτα υπέροχο! Ευχαριστούμε!
Όσο για τον φούρνο...μικροκαμωμένος δείχνει! Ότι πρέπει για την μισή κουζίνα!
Garam Masala στην Αθήνα, θα αναζητούσα στην Ευριπίδου! Τα μπαχαρικά πρέπει να είναι φρέσκα και αυτά που δεν έχουν ζήτηση στα SM είναι χωρίς γεύση και άρωμα.
Εδώ που έχει μεγάλη ινδική παροικία βρίσκεις εύκολα. Κάθε οικογένεια, όπως μου είπαν φίλοι Ινδοί, το φτιάχνει με δική της αναλογία ή διαφορετικό περιεχόμενο μπαχαρικών. Σωστά είπε η Λαμπρινή, τα βασικά στοιχεία είναι κύμινο, κάρδαμο κλπ κάποιοι βάζουν και τσίλι, κάποιοι σκόρδο. Μου έδωσαν την παρακάτω συνταγή ως συνήθη:
4 κουταλιές της σούπας σπόρους κύμινο
4 κουταλιές της σούπας σπόρους κόλιαντρου
1 κουταλιά της σούπας σπόρους κάρδαμο
2 ρολά κανέλας σπασμένα
1 κουταλιά της σούπας σπόρους μαύρου πιπεριού
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο

Βάλε όλα τα μπαχαρικά και το σκόρδο σε ένα τηγάνι και ζέστανέ τα, σε μέτρια θερμοκρασία, να γίνει πιο έντονο το άρωμά τους. Προσοχή το σκόρδο να μη μαυρίσει! Αν χρειαστεί βγαίνει πιο γρήγορα από τα μπαχαρικά. Τα αφήνεις να κρυώσουν. Μετά τα χτυπάς σε γουδί ή blender να γίνουν σκόνη.
Γιαυτό λέω… Ευριπίδου!

Juanita La Quejica said...

Μαγισσούλα, σου απάντησαν ήδη τα κοριτσάκια ευτυχώς, γιατί έχω θολώσει από το διάβασμα και δεν είδα την ερώτηση.
Το πιο φρέσκο garam masala το βρίσκω όπως λέει και η Αγγελική μας στην Ευρυπίδου, αλλά κατά καιρούς αγοράζω και από super markets. Έχει έντονο άρωμα χωρίς να είναι τόσο διαπεραστικό όσο αυτό από τα διάφορα curries, γι αυτό και το χρησιμοποιώ συχνά, ειδικά σε κοτόπουλο και φακές.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...