Με κίνδυνο να φάω ξύλο απο την Έλενα72 , βάζω συνταγή για τα σταφιδοκεκάκια:) Θα χει και δίκιο γιατί τις ημέρες νηστείας εμείς την "κολάζαμε" και τώρα βάζω νηστίσιμη συνταγή . Τα μαφινάκια τα έκανα εχτές , χωρίς λόγο απλά μου έπεσαν οι σταφίδες στο κεφάλι! Τα έκανα όπως θυμόμουν την κλασσική συνταγή για σταφιδόψωμα που μου χει πεί η θεία μου και φυσικά με το δικό μου χεράκι . Ωραία βγήκαν , αφράτα και μοσχομυριστά οπότε είπα να σας κεράσω :)Υλικά :
1 κουπα σταφίδες (σουλτανίνα ,μάυρες)3/4 κούπας καλαμποκέλαιο
1 μπεικιν παουντερ (15 γρμ)
1/2 κούπα ζάχαρη
1/3 κούπας μέλι
λίγο αλάτι
Κανέλα , γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ
1 δόση κονιάκ ή κόκκινο γλυκό κρασί ή Μαυροδάφνη (προαιρετικά)
Αλευράκι όσο πάρει (2 -2,5 κούπες νομίζω)
Φτιάχνουμε :
Βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολάκι , ρίχνουμε 1-1,5 κούπα ζεστούτσικο νεράκι και τις αφήνουμε για κανα μισάωρο να μουλιάσουν. Αν χρησιμοποιησετε και μαύρες σταφίδες να τις αφήσετε για πολύ περισσότερο , εγώ δεν είχα και εβαλα μόνο σουλτανίνα. Μετράμε το νεράκι που έχει αρωματιστεί και χρωματιστεί απο την σταφίδα μια κούπα και το ρίχνουμε μαζί με όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ . Ανακατεύουμε καλά και στο τέλος προσθέτουμε το αλέυρι , τόσο ώστε να έχουμε μια ζύμη σαν του κεικ αλλά σφιχτούτσικη . Λαδώνουμε και αλευρώνουμε τις θήκες των μάφφινς και σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 , ψήνουμε για 20 λεπτάκια . Θα μοσχομυρίσει το σπίτι :)
Tips : Όπως έχω ξαναπεί για να μην κάνουν μακροβούτια στον πάτο οι σταφίδες και ότι βάζουμε στο κέικ , κάνουμε σφιχτούτσικη την ζύμη . Ρευστή αλλα σφιχτούτσικη . Με μαύρες σταφίδες γινεται πιο σκούρο το μείγμα σαν μουστοκούλουρα κάπως. Στη γέυση μοιάζουν με τα σταφιδόψωμα της Θείας μου , στην υφή και την όψη καθόλου . Αφήστε να κρυώσουν καλά στις θήκες και μετά βγάλτε τα. Την επόμενη μέρα είναι πιό νόστιμα!
Tips : Όπως έχω ξαναπεί για να μην κάνουν μακροβούτια στον πάτο οι σταφίδες και ότι βάζουμε στο κέικ , κάνουμε σφιχτούτσικη την ζύμη . Ρευστή αλλα σφιχτούτσικη . Με μαύρες σταφίδες γινεται πιο σκούρο το μείγμα σαν μουστοκούλουρα κάπως. Στη γέυση μοιάζουν με τα σταφιδόψωμα της Θείας μου , στην υφή και την όψη καθόλου . Αφήστε να κρυώσουν καλά στις θήκες και μετά βγάλτε τα. Την επόμενη μέρα είναι πιό νόστιμα!
16 comments:
Σε συγχωρώ παλιο-δασκάλα... σε συγχωρώ... Αλλά δεν θα την κάνω τώρα την συνταγή... θα την κρατήσω για την νηστεία του 15αύγουστου...
Και... το νου σας ρεμάλια... μη σας πιάσει 1 - 15 Αυγούστου, που είναι πάλι νηστεία, ο οίστρος και η έμπνευσή.... Το νού σας... :)
Καλημέρες ξανά :)
Χρυσοχέρα μου εσύ, όνειρο είναι.
σε γλυκοφιλώ
χααααχχαχα :)
Ελενάκι μου θα είμαι Ελλάδα εκείνες τις μέρες , εγώ δεν θα φταίω σε τίποτα :)
Μαλλον και το blog κάποια στιγμή τον Αυγουστο θα πάει διακοπές ,μας βαρέθηκε μου λεγε πριν!:)) χαχαχα
ΠαλιοΜαράκι μαζί γράφαμε:) Σε ευχαριστώ πολυ:))
Πάλι καλά που σου έπεσαν οι σταφιδούλες στο κεφάλι και όχι τίποτα άλλο.
Αφράτα αφράτα φαίνονται. Και ωραία τα μυρωδικά που έβαλες.
Ευχαριστούμε για το κέρασμα.
Καλά! Χρυσοχέρα "έγραψες" ξανά!
Για να μην κάνουν βουτιά οι σταφίδες, τις αλευρώνω. Yποθέτω ότι η τριβή τις κάνει να κρατούν την θέση τους! Αλλά δεν αποκλείω και άλλες ερμηνείες
λαμπρινή είστε μια παλιοδασκάλα?
τα κεκάκια έναι τέλεια! αν αποσαφηνίζατε πόση είναι αυτή η μια δόση κονιάκ, θα μας κάνατε χάρη..
ΥΓ δεν το κάνω θέμα που θέτε κι εσεις να μου φάτε τη δουλειά και ονοματισατε το κεικ μαφινάκια :P
Τη φαντάζομαι την ευωδιά! Λέω να τα αφήσω για το χειμώνα, έχω συνδιάσει τα κανελλογαρύφαλλα και τη Μαυροδάφνη με Χριστούγεννα!
Αμ καλά λέει μια ψυχή ότι όλα μαφιν τα κανεις!
Έλενα , ετσι μου ρχονται οι ιδέες, με χτυπάν κατακέφαλα! χαχαχα
Αγγελικούλα μου ναι το αλευρωμα πιάνει συνήθως αλλα για διάφορες γεμίσεις ή βαριά υλικά εχω αποφασίσει στην σφιχτούτσικη ζύμη:))
Μαγισσα μου με τα βοτανα ..χααχχαα:)
Μαγισσα μου προς Θεού, είμαι καλός άνθρωπος εγω:) Την Juanita κυνηγώ μπάς και στρωσει ποπουδάκι να διαβάσει:)
Μια δόση ειναι ..οπως το βλέπει ο καθένας:) Ε ας πούμε οσο θα βάζατε για να πιείτε :)
Juanita μα γιατί? Το φυσιολογικό για σένα θα είναι τωρα που έχεις διάβασμα να κανεις τα πάντα εκτος απο το να ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ !!
Εχεις δίκιο η μυρωδιά και η γευση ειναι χουχουλιάρικη Χριστουγεννιάτικη:)
Κικίτσα είναι μια λυση να κάνω μικρή ποσοτητα και να τα μοιράζω εύκολα :) Να σου φέρω ????
Όχι καλέ!!! ΚΑΙ σταφιδοτέτοια θα φάμε; ελεος!
Galiantritsa mou!molis ta eftiaksa!!einai akoma zesta kauta!!ayrio to prwi me ton kafe tha eksafanisthoun!einai aurata san kai mena!!omorgasan esena!kai murwdata san thn anoiksh!!!
filakia!!!
A!ksexasa me mayrodafnh pou latreyw!! kai maures stfidoules!!
Μμμμμμ! Μέχρι εδώ έφτασε το άρωμα. Κι εγώ πάντως θα τα κρατήσω για το χειμώνα...
(Λαμπρινή, άντε να ανέβει λίίίγο η θερμοκρασία στη Γερμανία γιατί αλλιώς θα μας σερβίρεις... γεμιστή γαλοπούλα χαχαχα)
Κλειούλα μου:) Εμ εμεις εδώ με τις βροχούλες μας θέλουμε τις χουχουλιάρικες μυρωδιές ακόμα και μες το κατακαλόκαιρο!
Σου άρεσαν? Την επόμενη μέρα νομίζω ειναι πιό νόστιμα και μαλακούτσικα:))
χαχααχαχαχ Ελιε τωρα ειδα το σχόλιο σου:)
Να αυτα λεω και στην Κλειω, ρίχνει μια βροχή αλλο πράγμα!
Σε 10 μέρες θα ετοιμαζόμαστε για Ελλάδα....θα την γλιτωσετε την γαλοπούλα καλοκαιριάτικα:)) χααχχα
Post a Comment