Tuesday, August 21, 2007

Φανουρόπιτα

Στις 27 Αυγούστου γιορτάζουμε τον Άγιο Φανούριο. Το έθιμο λέει να φτιάχνουμε φανουρόπιτα ώστε ο Άγιος να μας «φανερώσει» κάτι που ψάχνουμε.
Σχεδόν κάθε χρόνο φτιάχνω μια φανουρόπιτα την παραμονή έτσι για το καλό που λέει και η μάνα μου. Είναι ένα πραγματικά νόστιμο κέικ. Σας δίνω τη συνταγή που έχω και η οποία είναι πράγματι πολύ καλή. Δεν θυμάμαι να απέτυχε ποτέ. Υπάρχει μεγάλη φιλολογία για τον αριθμό των υλικών ότι πρέπει να είναι 9, 11,12. Τι να σας πω. Τούτη τη συνταγή έχω, τούτη μολογάω.
Επίσης έχω ακούσει ότι πολλοί πάνε στην εκκλησία τις φανουρόπιτες και τις διαβάζουν. Δεν έχω τύχει ποτέ. Ίσως γιατί στην πατρίδα μου δεν το συνήθιζαν.
Υλικά
• 1 κούπα ζάχαρη +2 κ.σ.
• 1 κούπα λάδι
• 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
• ½ κούπα νερό
• 2 κ.σ. κονιάκ
• λίγο ξύσμα λεμόνι
• λίγο ξύσμα πορτοκάλι
• 1 κουταλιά σούπας κανέλα
• 3 ½ κούπες αλεύρι φαριν απ
• 1 κούπα σταφίδες ( ½ ξανθές ½ μαύρες)
• 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
Εκτέλεση
1. Χτυπάμε στο μίξερ ζάχαρη και λάδι.. Προσθέτουμε και τα άλλα υλικά εκτός από τις σταφίδες και τα καρύδια Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170o C.
2. Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα καρύδια και ζυμώνουμε για να σκορπίσουν μέσα στο μίγμα.
3. Λαδώνουμε ένα ταψί Νο. 32, πασπαλίζουμε λίγη γαλέτα και τινάζουμε, στρώνουμε το μίγμα και το ψήνουμε στούς 170o C για 45'-50' λεπτά.
4. Το αφήνουμε να κρυώσει. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Ψαχνοντας στο διαδίκτυο έπεσα σε τούτο το όμορφο άρθρο της κ. Χαραμή.
Επισημαίνω ότι έχω φτιάξει τη συνταγή από τα «Σαρακοστιανά» και η ζύμη βγαίνει πολύ σφιχτή. Επίσης λάδι βάζω καλής ποιότητας ελαιόλαδο. Μου έδωσε όμως μια ιδέα αντί απλής ζάχαρης να χρησιμοποιήσω φέτος καστανή.
Καλή επιτυχία αν τη φτιάξετε και καλά «φανερώματα».
Φωτό θα έχουμε τη Δευτέρα που θα τη φτιάξω.
Σταυρούλα Μ

update 28-8-07
Φωτό από Κική

16 comments:

kiki said...

Να συνεχίσω πάνω σ΄αυτά που είπε η Σταυρούλα σχετικά με την παράδοση. Όταν φτιάξουμε τη Φανουρόπιτα, δεν την κρατάμε να τη φάμε εμείς μόνο, αλλά τη μοιράζουμε και λέμε "για την ψυχή της μάνας του Αγίου Φανουρίου", η οποία λέγεται πως ήτο αμαρτωλή, οπότε εμείς συμβάλλουμε στο να συγχωρεθεί. Νοστιμότατη πάντως η Φανουρόπιτα...Ευχαριστούμε Σταυρούλα!

Αθήναιος said...

Η Φανουρόπιτα πρέπει οπωσδήποτε να μοιραστεί!!
Δεν μου λέτε, έχει ακούσει κανείς για τη φανουρόπιτα που φτιάχνουν στη Λήμνο και λέει πως βάζουν μέσα 40 υλικά; Αυτο στέκει ή είναι ένας ακόμη μαγειρικός μύθος;

ΕΛΕΝΑ said...

Nα πω κι εγώ ότι ξέρω για την φανουρόπιτα (ότι έχω ακούσει δηλαδή). Η πίτα πρέπει να φτιαχτεί με μονό αριθμό υλικών, 7,9 ή 11. Τα 7 βασικά υλικά παραπέμπουν στα 7 μυστήρια της εκκλησίας. Η πίτα πρέπει να κοπεί σε 40 κομμάτια (ίσως αυτό το 40αρι να έχεις ακούσει Αθήναιε)και οπωσδήποτε να μοιραστεί.
Ανεξάρτητα πάντως από τις παραδόσεις που υπάρχουν για την παρασκευή της, η φανουρόπιτα είναι μια πολύ νόστιμη πίτα και ευχαριστούμε την Σταυρούλα για την ωραία συνταγή.

kiki said...

Δείτε κι εδώ

Anonymous said...

Λεώ να την δοκιμάσω αυτή την συνταγή στις 27 Αυγούστου φέτος. Θα γράψω τότε εντυπώσεις.

Συμφωνώ με Έλενα - και εγώ από την γιαγιά μου ξέρω ότι σε 40 κομμάτια την κόβουν και οποσδήποτε μοιράζεται!

Anonymous said...

Το ελαιόλαδο νομίζω ότι πέφτει κάπως βαρύ στα γλυκά. Το σπορέλαιο είναι πιο ελαφρύ. Γούστα όμως είναι αυτά.
Αυτό που συνιστώ ανεπιφύλακτα είναι να δοκιμάσετε να αντικαταστήσετε ένα μέρος της μιας κούπας χυμού πορτοκαλιού με ρούμι (εννοείται ότι σ' αυτήν την περίπτωση δεν βάζετε κονιάκ). Εγώ βάζω κάτι λιγότερο από μισή κούπα ρούμι και συμπληρώνω με χυμό πορτοκαλιού μέχρι να φτάσω τη μια κούπα. Δίνει μια πιο μερακλίδικη διάσταση στη φανουρόπιτα και ταιριάζει απίστευτα με τις σταφίδες. Άλλωστε, μια που είναι να καλοπιάσουμε τον άγιο, ε να τον κεράσουμε και κανένα ποτηράκι ρούμι...

Anonymous said...

Πάντα τη μοιραζω τη φανουρόπιτα και συνήθως φέρνω στο γραφείο όπου δεν μένει ψίχουλο.
40 κομάτια ε; Η συγκεριμένη δόση θα βγεί σε τύπου αντίδωρο το κομάτι.Αλλά αν ετσι επιβάλλεται να το τηρήσουμε.

Nena said...

Θυμηθείτε να μη χαράξετε/κόψετε τη φανουρόπιτα. Ο παπάς θα κάνει το πρώτο κόψιμο σε σταυρό, και μετά την κόβετε και την μοιράζετε.
Σταυρούλα κάπως έτσι την κάνω κι εγώ, έτσι θα την κάνω και φέτος.Την παραμονή ανοίγει το εκκλησάκι του Αγ. Φανουρίου, πούχει στο σπίτι της μια καλή φίλη και μαζευόμαστε με φανουρόπιτες πολλοί φίλοι και συγγενείς της.Γίνεται εσπερινός, αρτοκλασία κ.λπ. (ε, μετά πέφτει και ο μεζές).΄Αλλωστε γι αυτό έσκασα μύτη. Κυριακή απόγευμα φανουρόπιτες, Δευτέρα την ξανακοπανάω. Δε λέω να μαζευτώ ακόμα. Σας γλυκοφιλώ όλες.

Anonymous said...

Να περάσετε καλά Νένα

Rena said...

Την έφτιαξα την πίτα σήμερα ανήμερα του Αγίου και την πήγα στην εκκλησία, όπου τη διάβασε ο ιερέας μαζί με πολλές άλλες.

Είναι πραγματικά πολύ νόστιμη. Εγώ αντικατέστησα τα καρύδια με αμυγδαλα που τα τρώμε περισσότερο κι αντί χυμό πορτοκαλιού επειδή δεν είχα έβαλα χυμό πεπόνι.Επίσης έβαλα ηλιέλαιο. Σαν δόση μου φάνηκε πολύ λίγη και έκανα τη διπλάσια. Έγινε εξαιρετική!!

Anonymous said...

Καλημέρα σε όλους!
Σταυρούλα συγχαρητήρια για τη συνταγή! Εφτιαξα χτες φανουρόπιτα με τα δικά σου υλικά, και σήμερα στο γραφείο ακόμα γλύφουν τα δάχτυλά τους!!
Να σας έχει καλά όλους ο Θεός, και να έχετε πίστη!

Anonymous said...

Και του χρόνου!!! Ευχαριστώ Κική για τη φωτο. Ξεχαστηκα με τουτα και με τ'άλλα να βγάλω.

Juanita La Quejica said...

Η πεθερά μου κάνει κάθε χρόνο (νομίζω με 9 υλικά) και ζητά διάφορα από τον Άγιο, αλλά αυτά μετά συμβαίνουν στα λάθος άτομα, μάλλον κάπου τα μπερδεύει εκείνη και ενώ ζητά μια καλή δουλειά για τον ένα, προκύπτει για παράδειγμα στον άλλο που δεν ενδιαφέρεται και πάει λέγοντας. Είναι το οικογενειακό αστείο "ωχ, τί θα ζητήσει φέτος η μαμά από τον Άγιο και θα μας μπερδέψει πάλι"! Μας είχε κάνει εντύπωση η μεγάλη της συγκίνηση κάποια στιγμή που την είχαμε πάει σε κάποια εκκλησία κοντά στο εξοχικό τους, η μεγάλη της συγκίνηση σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης στην εκκλησία και του μοιράσματος της πίτας, έκλαιγε συνέχεια και πίστευε πραγματικά σε αυτό που έκανε, περίμενε την θεία χάρη, την είχε σχεδόν δεδομένη.
Το δικό μου κομμάτι επειδή είμαι η μεγαλύτερη θαυμάστριά της στην φανουρόπιτα, θα το παραλάβω αύριο με κάποιες μέρες καθυστέρηση λόγω διακοπών.
Να είσαι καλά Σταυρούλα μου και του χρόνου να ξαναφτιάξεις με το καλό!

Anonymous said...

kalimera, xekinaw se ligo na ftiaxo tin fanouropita... eixa valei perisi kai mou fanerose alla thelo na valo kai fetos gia na do ti tha mou faberosei....

Anonymous said...

καλησπερα σε ολους...
πολυ ωραια η συνταγη σας,θα ηθελα να ρωτησω,αν κανω την φανουροπιτα κ ζητησω απο τον αγ.φανουριο να μου φερει καποιον ανθρωπο πισω θα το κανει???νομιζω πως οι ανυπαντρες κοεπελες απευθυνονταν στον αγιο.
μηπως γνωριζετε???

Anonymous said...

Ψάχνοντας μια συνταγή φανουρόπιτας διάβασα τη συζήτηση αυτή( αν και πάρα πολύ ετεροχρονισμένα!!) και θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να συμπληρώσω με όσα ξέρω για την φανουρόπιτα από μια κύπρια φίλη μου.Πίστευαν οικογενειακώς πολύ στην φανουρόπιτα (δικαιωματικά) και έφτιαχναν κάθε φορά που έχαναν κάτι,από ένα πολύτιμο αντικείμενο όπως μια ταυτότητα αλλά και έως ένα απλό και ταπεινό στυλό!( πράγμα που συνέβαινε αρκετά συχνά!!).Θυμάμαι ότι την έφτιαχναν με εφτά υλικά και την μοίραζαν στους ανύπαντρους και ανύπαντρες της γειτονιάς προς εύρεση συντρόφου!Πάντως αυτή η συνταγή φαίνεται πολύ ωραία. θα την δοκιμάσω!Ευχαριστούμε πολύ!Ρ.Ρ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...