Wednesday, August 22, 2007
Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο
Υλικά
1,5 λίτρο γάλα (συνιστώ όχι light)
1,5 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό ή 1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό και ½ λεπτό
2 φλ. τσαγιού ακατέργαστη ζάχαρη ή και πιο λίγο
200 γρ. βούτυρο
6 αυγά
χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
2 βανίλιες
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το γάλα να φτάσει σχεδόν στο σημείο βρασμού. Προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύοντάς το σιγά - σιγά το σιμιγδάλι. Σε σιγανή φωτιά βράζετε ανακατεύοντας ώσπου να σφίξει αρκετά η κρέμα. Απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια. Συνεχίζετε να ανακατεύετε ώσπου να λιώσει το βούτυρο και να αναμιχθεί με την κρέμα. Προσθέτετε τους χυμούς, τα ξύσματα και τις βανίλιες. Αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία της κρέμας, ανακατεύοντας συχνά για να μην κάνει κρούστα στην επιφάνειά της. Τέλος χτυπάτε τα αυγά ελαφρά και τα προσθέτετε κι αυτά στην κρέμα ανακατεύοντας. Αδειάζετε την κρέμα σε αντικολλητικό ταψί και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο - πάνω κάτω - στους 180ο C για μία περίπου ώρα ή μέχρι να φτιάξει κρούστα και να πάρει χρώμα από πάνω.
Tip: δεν το αφήνουμε ακριβώς στην μέση αλλά πιο χαμηλά στο φούρνο αφ’ ενός για να μην καεί από πάνω αφ’ ετέρου για να ψηθεί από κάτω.
Σερβρίρουμε πασπαλισμένο με κανέλλα. Τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου.
Υ.Γ. Φωτό από moloch http://docamiok.blogspot.com/ που την έφτιαξε και την έφαγε
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
14 comments:
M' αρέσουν πολύ οι "ανοιχτές" πίτες, γλυκιές και αλμυρές. Πολύ νόστιμη φαίνεται, μου θυμίζει μια πουτίγκα που έκανα πρόσφατα, στην οποία όμως δεν βράζω το σιμιγδάλι.
Γίνεται η γαλατόπιτά σου τόσο "παχιά" όσο της φωτό αλήθεια??
Ναι, γίνεται γιατί έχει σιμιγδάλι και όσο να είναι φουσκώνει...
Ξέχασα να πω ότι το βάζουμε σε μεγάλο ταψί γιατί η στρώση του μείγματος πριν το ψήσιμο πρέπει να είναι 1.5εκ. περίπου.
:)
Μια γειτόνισσα στο χωριό μου, που έχω να πάω και 10 χρόνια, την έφτιαχνε αυτή την πίτα και ήταν άψογη. Θα φτιάξω κι εγώ :)
Ευχαριστώ@
nasai,kala Lydia mas!!!einai omorfo kai grhgoro!!!
kai egw panta stis kremes faghtwn h glukwn bazw to kanoniko paxu gala!nomizw oti ginontai kalhtera!!!filakia!!!
Λυδία να σου ξαναευχηθώ να χαίρεσαι το μωρουλίνι σου και οτι επιθυμείς να το χεις !!
Τι μέγεθος έχει το ταψί που χρησιμοποιείς γιαυτή την δόση και γίνεται τόσο χοντρή ?
Μας έκανε η μανουλίτσα μου οταν πήγαμε χωριό , με φύλλο ομως. Πεντανόστιμη και αφού αρεσε τρελά στον καλο μου θα την κανω και γω πλέον:)
Πολύ νόστιμη και γρήγορη γίνεται και ξεσκέπαστη :)
Αχ, είναι τρέλα γλυκό.Μας κέρασαν στην Πελοπόννησο σε ουζερί, μετά το φαγητό σπιτική γαλατόπιτα.
Σ΄ευχαριστώ για τη συνταγή!
Γλαρένιες αγκαλιές
@moloch: εάν το κάνεις στείλε φωτό να κάνουμε update στο post!
@kleiw: Ευχαριστώ:):)
@Λαμπρινή: Μερσί για τις ευχές και καλώς ήθρες!
32 ταψί στρογγυλό χρησιμοποιώ αλλά δες με το μάτι και πρόσεξε το μέιγμα όταν το ρίξεις να είναι 1.5 εκ. περίπου γιατί αλλιώς δεν ψήνεται καλά...
@φυρδην-μιγδην: αυτή είναι η βερσιόν Ηπείρου αλλά και αυτή από γεύση σκίζει:-*
@
Όλα τα γλυκά με γάλα μου αρέσουν!
Έλενα, παρακαλούμε να έχουμε και τη συνταγή της πουτίγκας!
Ευχαριστούμε μανούλα Λυδία.
Α, δεν χρειάζομαι παρακάλια εγώ χα χα χα
Θα την βάλω κάποια στιγμή, την έχω φωτογραφίσει μάλιστα στο χωριό, με θέα την θάλασσα.
Την έφτιαξα και βγηκε νοστιμότατη! Είμαι στη δουλειά και τώρα είδα το σχόλιο για φώτο! Αν γυρίσω και βρώ κανένα κομμάτι θα το φροντίσω! Ευχαριστώ και πάλι για την υπέροχη συνταγή!
@όνειρο : Παρακαλούμε Κικίτσα μας!
Άντε, φτιαξ'την να μου πεις...
@moloch : Χαίρομαι πολύ που πέτυχε!
Την ανέβασα στο
http://img72.imageshack.us/img72/5245/p1000539cv7.jpg
και μετά την έφαγα :)
@moloch: έκανα update με την φωτό σου! μερσίιιιιιιιιιιιιι :):):):):
Να σας ζήσει το μωράκι Λυδία!
Post a Comment