Wednesday, August 29, 2007

Μουσακάς του χορτοφάγου

Το παστίτσιο και τον μουσακά τα θεωρούσα πάντα ξαδέρφια . Τον Ιταλοπαστίτσιο τον εισαγώμενο της Έλενας τον θυμάστε ? Ε , του φτιάξαμε και έναν vegeterian ξάδερφο για να μην μείνει παραπονεμένος . Για 6 μερίδες (4 αν τρώτε με μεγαααλη όρεξη) μουσακά του χορτοφάγου θα χρειαστούμε :Υλικά :
2-3 μελιτζάνες μεγαλούτσικες
2 πατάτες (προαιρετικά , εγώ δεν είχα)
300 γρμ αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 καροτάκι
3 ώριμες ντομάτες
1 κουταλίτσα πελτέ
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
μαιντανό
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι , πιπέρι , πάπρικα , λίγη ζαχαρίτσα
Για την κρέμα
2 κούπες γάλα
2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
3 κουταλιές αλεύρι
200 γρμ γιαούρτι
1 κούπα διάφορα τριμμένα τυριά
Πιπεράκι λευκό , μοσχοκάρυδο , με προσοχή αλάτι
Κατα τα γνωστά , πλένουμε , κόβουμε , ξεπικρίζουμε και ψήνουμε ή τηγανίζουμε τις μελιτζάνες. Το ίδιο και τις πατάτες . Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι το βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο λαδάκι να γυαλίσει , προσθέτουμε τον αρακά , το σκορδάκι , το καρότο ψιλοκομμένο , τις ντοματούλες , τον πελτέ , όλα τα μπαχαρικά μας και αφήνουμε το φαγητό να βράσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νεράκι , προσοχή ομως θα πρέπει να μην γίνει νερουλός. Σε άλλη κατσαρόλα ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ κατα τα γνωστά . Βούτυρο , αλεύρι , γάλα και ανακατεύουμε καλά . Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε το γιαούρτι και τα τυριά μας ανακατεύοντας καλά . Κρατάμε λίγο τυράκι για να το ρίξουμε απο πάνω . Συναρμολογούμε όπως και στον μουσακά και αντί του κιμά βάζουμε τον αρακά . (Αν θέλουμε , εγώ θέλω , ανάμεσα στις στρώσεις βάζουμε ένα λεπτό στρώμα κρέμας ) Καλύπτουμε με κρέμα , πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυράκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 30-40 λεπτά περίππου . Αν και δεν είμαι φίλος του αρακά είναι πραγματικά νόστιμο φαγητάκι :)

15 comments:

ΕΥΗ said...

Δε ξέρω πως γίνεται αλλά οι φωτογραφίες σου με ηρεμούν, έχουν φιλοξενία και ζεστασιά!

Το άκρως αντίθετο από το κλίμα που επικρατεί στο hungry.gr...

Λαμπρινή συνέχισε την τέχνη σου.

Αν και σταμάτησα να γράφω και στα 2 σαιτ, σε διαβάζω καθημερινά.

Φιλιά
Ευη

Ρωξάνη said...

Εξαιρετικό μου φαίνεται διαβάζοντάς το. Μας αρέσει
πολύ ο αρακάς.
Θα μπει στο πρόγραμμα το συντομότερο. Μπορώ να το
κάνω χωρίς τυριά?

Λαμπρινη said...

Ευάκι μου , ...τι να πώ εγώ τωρα?
Με συγκίνησες!
Είδα οτι σταμάτησες να γράφεις , εύχομαι μόνο ,εμεις να συνεχίσουμε να τα λέμε .
Πολλά φιλιά , τα πιο πολλά στο λουλουδάκι σου :))***

Ρωξάνη μου , φυσικά και μπορείς να το κάνεις χωρίς τυριά ή να βάλεις κανα διαιτητικό τυρί πχ ανθότυρο. Το οποίο , τώρα που το σκέφτομαι , θα μπορούσες να το βάλεις και ενδιάμεσα στις στρώσεις .
Το γιαουρτάκι όμως βάλτο στην κρέμα γίνετε πολύ νόστιμο ..έστω και αν είναι 2% (βλ. Έυη).

oneiromageiremata said...

Εκείνο που θαυμάζω σε σένα (και σε μερικούς άλλους) είναι ότι κάνεις συνταγές "του κεφαλιού σου" και βγαίνουν θαύματα. Δε νομίζω ότι μπορώ να το κάνω εγώ και θαυμάζω όποιον μπορεί και το κάνει!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλά, το τι χαρά έχω που ο ιταλοπαστίτσιος μου βρήκε ξαδελφάκι, δεν σου περιγράφω. Και τι όμορφο ξαδελφάκι !!! Πεντανόστιμο φαίνεται φιλεναδίτσα. Άσε αυτή η κρεμούλα με το γιαούρτι και τα τυριά! Εμένα που μου αρέσει όπως ξέρεις ο αρακάς, θα το τιμήσω σε πρώτη ευκαιρία οπωσδήποτε.
Κικίτσα έχεις δίκιο, η Λαμπρινή μπορεί να κάνει θαύματα με συνταγές που σκέφτεται μέσα σε μια στιγμή. Τις προάλλες μου έλεγε ότι θέλει να κάνει κάτι με μελιτζάνες, και ιδού…ο vegetarian μουσακάς.
ΥΓ Κικίτσα να θαυμάζεις κι εμένα σε παρακαλώ.

oneiromageiremata said...

Εσύ είπαμε: είσαι θεά! Σε θαυμάζω ούτως ή άλλως! ;-)

ΕΛΕΝΑ said...

Χα χα χα
Ευχαριστώ Κικίτσα μου:))

Λαμπρινη said...

Τι πάθατε σήμερα?
Με κάνετε να κοκκινίζω!!:))))

Κικιτσα μου πολυτάλαντη , μην τα λές σε μένα αυτα , εγώ ξέρω τι θαύματα μπορείς να κάνεις !!:))

Φίλη μου... Θεά , περιμένω να βάλεις την συνταγή της ξαδέρφης ..ξέρεις εσυ! χαχαχα
ΑΑ επίσης να ευχαριστήσω την Ελενα δημοσίως , που μου μαθε να παίζω και να γράφω με χρωματάκια !!

Ρωξάνη said...

Θέλω και εμένα να με μάθετε να παίζω!

ΕΛΕΝΑ said...

Εντάξει βρε παραπονιάρικο, θα σου μάθουμε κι εσένα.

betty said...

Λαμπρινή τα συγχαρητήριά μου, μ'αρέσει!

Λαμπρινη said...

Betty μου να σαι καλα !! Χαίρομαι που σου άρεσε :))

Juanita La Quejica said...

Θαυμάσια ιδέα για κάποιους αυστριακούς φίλους που ήμασταν μαζί στη Σίφνο και θα μας επισκεφτούν στο δρόμο της επιστροφής. Οι γυναίκες της παρέας έχουν να φάνε κρέας πολλά χρόνια, αν και οι γονείς τους εκτρέφουν ζώα στην πατρίδα τους.
Μπράβο Λαμπρινή, με έβγαλες από τον προβληματισμό.

Λαμπρινη said...

Καλώς το Juanitaki !
Χαίρομαι που θα σου φανεί χρήσιμη η συνταγή :)
Αυτές μου θυμίζουν έναν χασάπη στο χωριό μας που τρώει μόνο ψάρια ! χαχα Παρολα αυτά όμως το κρέας που αγοράζεις απο αυτόν είναι εξαιρετικό .

kleiw said...

kala ti ?na prosthesw?? geia sta xeria sou! galiantritsa mou!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...