Sunday, August 12, 2007

Κοτόπουλο με πιπεριές και καλαμπόκι

Κοτόπουλο με μεξικάνικες ρίζες, ευρωπαϊκές επιρροές, και μεσογειακή εκτέλεση.Υλικά:
1 κοτόπουλο κομμένο μερίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο
6-7 πιπεριές φλωρίνης
300 gr καλαμπόκι φρέσκο ή κατεψυγμένο (άντε, και κονσέρβα κάνει)
1 ποτήρι του κρασιού ουΐσκυ
1 λεμόνι το χυμό
2 πορτοκάλια το χυμό
αλάτι, πιπέρι, (μπούκοβο ή ταμπάσκο για τους πιο γενναίους)
λάδι
1-2 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
Εκτέλεση:
Βάζουμε τις πιπεριές να ψήνονται στο γκρίλ, να φουσκώσει η φλούδα και να μαυρίσει ελαφρά, για να τις ξεφλουδίσουμε, όχι να παραψηθούν και να λειώνουν. Τις έχουμε στο νου μας για να τις γυρίσουμε να ψηθούν γύρω γύρω (αρπάζουν εύκολα) και βάζουμε να γίνεται το κοτόπουλο.
Ιδανικό σκεύος γι' αυτή τη δουλειά, είναι ένα μεγάλο, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι, αλλά και οποιαδήποτε κατσαρόλα καλή είναι. Βάζουμε λάδι και το βούτυρο με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πιπέρι ή το μπούκοβο (ή και τα δύο) και τσιγαρίζουμε να γυαλίσει το κρεμμύδι. Τα αφαιρούμε όλα με μια τρυπητή κουτάλα, και στο ίδιο λάδι σωτάρουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του κοτόπουλου να πάρουν λίγο χρώμα απ'όλες τις πλευρές. (Δεν ξεχνάμε τις πιπεριές, οι οποίες πρέπει να θέλουν ήδη γύρισμα). Μόλις τα σωτάρουμε όλα, τα ξαναρίχνουμε στο σκεύος, ξαναρίχνουμε και τα κρεμμύδια, και σβήνουμε με το ουίσκυ. Μόλις περάσει η πρώτη ταραχή από το σβήσιμο, ρίχνουμε και τους χυμούς και αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει σκεπασμένο για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος χρειαστεί επιπλέον υγρά,προσθέτουμε κι άλλο χυμό πορτοκαλιού.
Στο μεταξύ πρέπει να έχουν γίνει οι πιπεριές. Τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τους σπόρους, τις κόβουμε χοντρές λωρίδες και τις αφήνουμε στην άκρη.
Μόλις γίνει το κοτόπουλο, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε ένα ταψάκι. Για λόγους εμφάνισης και μόνο, το βάζουμε στο γκρίλ για 3-4 λεπτά, να ξεροψηθεί λίγο η πέτσα.
Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το καλαμπόκι να πάρει βράση για λίγα λεπτά, και μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε τις πιπεριές. Αυτές είναι ήδη ψημένες οπότε θέλουν ελάχιστο βράσιμο, ίσα ίσα να πάρουν γεύση. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και δένουμε τη σάλτσα προσθέτοντας το κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό.Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τις πιπεριές και το καλαμπόκι, και μπόλικη σάλτσα. Η σάλτσα βέβαια ζητάει ένα ωραίο ψωμάκι, και το φαγητό στο σύνολό του μια παγωμένη μπύρα.
Αν πεινάμε λίγο παραπάνω μπορεί να συνοδευτεί με ένα απλό ρύζι. Ταιριάζει και με ψημένες πιτούλες - τορτίγιες, αραβικές ή σπιτικές. Γίνεται πολύ ωραίο και με χοιρινό.

4 comments:

Anonymous said...

Arxontia mou!!!nase kala,me thn nea syntagh sou!!!prepei na einai glyka!!!tha parei,sxedon amesh hmeromhnia,gia na thn baloume sto trapezi mas!!!geia sta xeria sou!!!kai ti thaymasia xrwmata!!!
filakia!!!

kiki said...

Εμφανισιακά πάντως δείχνει άψογο. Ωραία ιδέα Αρχοντία!

Anonymous said...

Το πορτοκάλι(το οποίο γενικώς μου αρέσει πολύ στα φαγητά) μου δημιουργεί μια απορία εδώ...για το συνδυασμό με την πιπεριά...(γιατί με το καλαμπόκι τα εσπεριδοειδή δένουν πολύ στη γεύση)

Juanita La Quejica said...

Εμπνευσμένος ο τίτλος!
Συνταγή απόλυτα στα γούστα μου, θα την δοκιμάσω μόλις επιστρέψουμε από Σίφνο. Όλα καλά Αρχοντία;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...