Friday, September 07, 2007

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με καφέ

Τις προάλλες είπα να κάνω ένα κέικ αλλά δεν ήθελα να είναι πολύ "πλούσιο". Τελικά προέκυψε ένα νόστιμο νηστίσιμο κέικ που με λίγο στόλισμα έγινε πεντανόστιμο και ...όμορφο :)Υλικά :
2 κούπες αλεύρι
1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο
1 κούπα καφέ φίλτρου ή εσπρέσσο ή νες καφέ
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα κακάο
2 1/2 κουταλίτσες μπεικιν πάουντερ
2 κουταλιές κονιάκ
Επικάλυψη-σιρόπι
3 κουταλιές κακάο
3 κουταλιές ζάχαρη (ή περισσότερο )
1 κουταλίτσα μαργαρίνη
1/2-3/4 φλιτζάνι νερό
Τι έκανα :
Έκανα τον καφέ , τον άφησα λίγο να κρυώσει , ανακάτεψα όλα τα υλικά μαζί (τελευταίο το αλεύρι) και χτύπησα για 2 λεπτάκια την ζύμη . Προθέρμανα τον φούρνο στους 180 , λάδωσα μια φόρμα 26 εκ , τοποθέτησα το μείγμα και στο φούρνο για 25-30 λεπτάκια . Πριν βγάλω το κέικ απο το φούρνο ετοίμασα το "σιρόπι σοκολάτας" και όπως έβγαλα ζεστό το κέικ του έκανα μερικές χαρακιές και το έλουσα με το σιρόπι . Το σέρβιρα στον καλό μου με μια γεναία κουταλιά μαρμελάδα φράουλα που μας χάρισε η γλυκιά Νελλούκο , αφού πριν την ζέστανα για λίγο στα μικροκύματα με ελάχιστο νεράκι για να γίνει ρευστή . Είναι αφράτο , είναι υγρό , είναι πολύ νόστιμο και θα το κάνω συχνά τελικά :) Νατην και η Γύφτσα μας , η δίδυμη αδερφή του Αραπάκου:)

10 comments:

Elena72 said...

Αχ Λαμπρινούλα μου που μας σκέφτεσαι :) Άκου να δεις τώρα τι έπαθα: Δεν μπορώ να πλησιάσω καφέ, γιατί άρχισα ομοιοπαθητική...

Μπορώ ν΄αντικαταστήσω τον καφέ με κάτι άλλο? Τι θα μπορούσε να ήταν αυτό?

Πολύ δύσκολα μου βάζω φέτος... εμ νηστείες, εμ χωρίς καφέ... :))))

Φιλια φιλενάδα μου.
Ε.

Juanita La Quejica said...

Και δεν πρέπει να έχει συγκριτικά και τόσες πολλές θερμίδες ε; Δείχνει αστέρι με την μαρμελάδα φράουλα.
Η Γύφτσα είναι κουκλίτσα, μάλλον μου αρέσει πιο πολύ από τον ελαφρώς κατσιασμένο Αραπάκο!

Λαμπρινη said...

Ελενάκι μου , στην προσπάθεια βρίσκομαι και γώ να κόψω τσιγάρο , καφέ , γλυκά ..φαγητό ! Μαζεμένα μου πέσαν και μένα :))
Η μυρωδιά του καφέ δυστυχώς εξαφανίζεται οταν ψηθεί οπότε μπορείς να βάλεις ενα μυρωδάτο τσάι ή χυμούς φυσικούς και μή (πορτοκάλι , μήλο , ανανά , μπανάνα κ.α) και να μην "χαλάσει" η γεύση . Μην σου πω θα γίνει και καλύτερο και κάθε φορά απο μια αλλαγή θα χεις και διαφορετικό κεκάκι :)*****

Χουανιτακι αυτό προσπάθησα να κάνω , να κόψω θερμίδες αλλα με το κακάο μου "τρώει" πολυ ζάχαρη .
Κατσιασμένος ο Αραπάκος? χαχαχααχα
Αν τον αγγιξεις ειναι βελούδινος αλήθεια . Νομίζω αυτες οι φωτο ειναι αντιπροσωπευτικές τους .
Αυτη οπως την βλέπεις , όμορφη , ανεξάρτητη , γάτα με τα όλα της .
Ο άλλος ειναι ο μπουμπούνας μας , ναζιάρης , γκρινιάρης , ησυχος , διστακτικός αλλα αξιαγάπητος :)

oneiromageiremata said...

Νομίζω ότι θα είναι το επόμενο κέικ που θα φτιάξω...

Lydia said...

@Λαμπρινή - πολύ ωραία και light συνταγή έβαλες. Εύγε!

Κάτι θέλω να σε ρωτήσω, να στείλω mail?

ΕΛΕΝΑ said...

Φαίνεται τόσο ζουμερό και νόστιμο!
Μπορώ να έχω ένα κομμάτι παρακαλώ?
Υ.Γ Καφέδες πίνω και πολλούς, όπως ξέρεις, δεν θέλω να αντικαταστήσω τον καφέ με τίποτα.
Γιατί όμως το Ελενάκι μας έκοψε τους καφέδες? Τι θα πίνουμε τώρα όταν πηγαίνουμε για "καφέ"?

ΕΛΕΝΑ said...

Αντε πάλι ξέχασα. Κούκλα και η γατουλίνα,και γλύκα σαν τον αδελφούλη της!

Λαμπρινή said...

Λυδία καλώς μας ήρθες :) Περάσατε καλα ?? Φιλιά στα μπουμπουλια:)
Περιμένω μαιλ σου :)))

Φιλεναδα μου καλως ήρθες !!!
Με το Ελενάκι πλέον θα πίνετε τσάι , είναι και πιο sic ! xaxaxa

Λέν@ said...

Λοιπόόόν... Εκτέλεσα την συνταγή κατά γράμμα! Έμπηξα και το μαχαίρι, για να διαπιστώσω αν ψήθηκε! Τέλεια ψημένο και τέλεια εμφάνιση!!!
Έφτιαξα και το σιρόπι και το έριξα πάνω, κουταλιά-κουταλιά να πάει παντού!
«Οποία έκπληξις»: Ξαφνικά το κέικ μεταμορφώθηκε σε «λάσπη»! Έγινε χυλός, όπως ήταν πριν το ψήσιμο!
Το δοκίμασα με το κουταλάκι, αλλά δεν τρωγότανε! Τελικά το έφαγαν τα... σκουπίδια.
Για πείτε μου τώρα, τι έφταιξε??? Γιατί αυτή η αποτυχία?

Έφτιαξα ένα άλλο, ίδιο. Παρέλειψα το σιρόπι και έστρωσα πάνω σαντιγί μόκα (από φυτική κρέμα γάλακτος, με μία κουταλιά καφέ στιγμής -nes café decafeine- και δύο κουταλιές ζάχαρη άχνη). Έγινε υ π έ ρ ο χ ο!

Λαμπρινη said...

Λέν@ , λυπάμαι ειλικρινά για την πρώτη αποτυχία . Μάλλον ήταν πολύ καυτό και το κεικ και το σιρόπι.
Το "σιρόπι" το φτιάχνω την ωρα που ψηνεται το κεικ ετσι ώστε όταν βγει να έχει κρυώσει λίγο να μην είναι καυτό και αφήνω το κεικ (κακώς δεν το έγραψα) να πάρει μια ανάσα πριν το σιροπιάσω .
Χαίρομαι όμως που με τις δικές σου παρεμβάσεις (ωραία ιδέα) τελικά το ευχαριστηθήκατε :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...