Για ταψί -σινί 32-34 εκ περίππου
2 κούπες καλαμποκίσιο αλεύρι
200 γρμ τυρί φέτα (προαιρετικά )
3 πράσσα
300 γρμ σπανάκι (μιά χεριά )
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
300 γρμ λάπατα , μυρώνια κλπ (μια χεριά)
Μαιντανό , μακεδονίσι ή μάραθο ή άνιθο , μελισσόχορτο κ.α
Ελαιόλαδο
Αλάτι , πιπέρι
Βραστό νερό
Τι κάνουμε :
Πλένουμε και κόβουμε τα χορταρικά μας όπως κάνουμε για την χορτόπιτα. Βάζουμε 2-3 κουταλιές λάδι σε μια κατσαρόλα και τα αχνίζουμε ως ότου μαραθούν και τραβήξουν τα πολλά υγρά . Βάζουμε το αλεύρι μας σε μια λεκανίτσα και προσθέτουμε καυτό νερό ως ότου επιτύχουμε έναν χυλό όπως στις τηγανίτες . Ανακατεύουμε συνέχεια να μην κάνει σβολάκια . Προσθέτουμε τα χορταρικά μας , αλατοπιπερώνουμε , ρίχνουμε 1-2 κουταλιές λάδι , χοντροτρίβουμε την φέτα (αν βάλουμε) και είναι έτοιμα να τα βάλουμε στο ταψί μας . Έχουμε λαδώσει πολύ καλά το ταψί μας και προθερμάνει τον φούρνο στους 180 . Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί , ραντίζουμε με λάδι την επιφάνεια και έτοιμο για φούρνο . Ψήνουμε για 50-60 λεπτά (με το μάτι και ανάλογα το φούρνο) καλύτερα με αντιστάσεις πάνω κάτω. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε .
Tips (που λέει και η Κικίτσα) : Η δόση αυτή είναι για μπομπότα φτενή (λεπτή) με μπόλικα χορταρικά , όπως μου αρέσει εμένα . Μπορείτε να αυξήσετε λίγο την ποσότητα στο αλεύρι αλλά για να γίνει νόστιμη δεν πρέπει να ξεπερνά σε πάχος το ένα δάχτυλο (οριζόντια:) ) . Μπορεί να γίνει μόνο με πράσσα ή σπανάκια ή διάφορα χορταρικά , αυξάνοντας ανάλογα τις ποσότητες . Ο συνδιασμός όλων δίνει το καλύτερο και πιο μυρωδάτο αποτέλεσμα . Επίσης μπορούμε να μην αχνίσουμε τα χορταρικά αλλά να τα χειροτρίψουμε πάρα πολύ ώσπου να μαραθούν . Μπορείτε να την ψήσετε και κανα 10λεπτο λιγότερο , προσωπικά μου αρέσει να έχει "αρπαξει" λίγο γύρω γύρω . Επίσης αν θέλουμε προσθέτουμε αυγά , βούτυρο , γιαούρτι ή γάλα στο χυλό για πιο "γεμάτο" αποτέλεσμα . Εμένα η απλή νηστίσιμη ή με λίγο φέτα συνταγή μου αρέσει περισσότερο , ίσως γιατί είναι πιο κοντά στις μνήμες μου :)
2 κούπες καλαμποκίσιο αλεύρι
200 γρμ τυρί φέτα (προαιρετικά )
3 πράσσα
300 γρμ σπανάκι (μιά χεριά )
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
300 γρμ λάπατα , μυρώνια κλπ (μια χεριά)
Μαιντανό , μακεδονίσι ή μάραθο ή άνιθο , μελισσόχορτο κ.α
Ελαιόλαδο
Αλάτι , πιπέρι
Βραστό νερό
Τι κάνουμε :
Πλένουμε και κόβουμε τα χορταρικά μας όπως κάνουμε για την χορτόπιτα. Βάζουμε 2-3 κουταλιές λάδι σε μια κατσαρόλα και τα αχνίζουμε ως ότου μαραθούν και τραβήξουν τα πολλά υγρά . Βάζουμε το αλεύρι μας σε μια λεκανίτσα και προσθέτουμε καυτό νερό ως ότου επιτύχουμε έναν χυλό όπως στις τηγανίτες . Ανακατεύουμε συνέχεια να μην κάνει σβολάκια . Προσθέτουμε τα χορταρικά μας , αλατοπιπερώνουμε , ρίχνουμε 1-2 κουταλιές λάδι , χοντροτρίβουμε την φέτα (αν βάλουμε) και είναι έτοιμα να τα βάλουμε στο ταψί μας . Έχουμε λαδώσει πολύ καλά το ταψί μας και προθερμάνει τον φούρνο στους 180 . Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί , ραντίζουμε με λάδι την επιφάνεια και έτοιμο για φούρνο . Ψήνουμε για 50-60 λεπτά (με το μάτι και ανάλογα το φούρνο) καλύτερα με αντιστάσεις πάνω κάτω. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε .
Tips (που λέει και η Κικίτσα) : Η δόση αυτή είναι για μπομπότα φτενή (λεπτή) με μπόλικα χορταρικά , όπως μου αρέσει εμένα . Μπορείτε να αυξήσετε λίγο την ποσότητα στο αλεύρι αλλά για να γίνει νόστιμη δεν πρέπει να ξεπερνά σε πάχος το ένα δάχτυλο (οριζόντια:) ) . Μπορεί να γίνει μόνο με πράσσα ή σπανάκια ή διάφορα χορταρικά , αυξάνοντας ανάλογα τις ποσότητες . Ο συνδιασμός όλων δίνει το καλύτερο και πιο μυρωδάτο αποτέλεσμα . Επίσης μπορούμε να μην αχνίσουμε τα χορταρικά αλλά να τα χειροτρίψουμε πάρα πολύ ώσπου να μαραθούν . Μπορείτε να την ψήσετε και κανα 10λεπτο λιγότερο , προσωπικά μου αρέσει να έχει "αρπαξει" λίγο γύρω γύρω . Επίσης αν θέλουμε προσθέτουμε αυγά , βούτυρο , γιαούρτι ή γάλα στο χυλό για πιο "γεμάτο" αποτέλεσμα . Εμένα η απλή νηστίσιμη ή με λίγο φέτα συνταγή μου αρέσει περισσότερο , ίσως γιατί είναι πιο κοντά στις μνήμες μου :)
12 comments:
Καλημερούδια!
Άψογα γραμμένη η συνταγή, να είσαι καλά και να μοιράζεσαι τις αναμνήσεις σου Λαμπρινάκο.
Μπορώ να έχω λίγη ή την έφτιαξες όλη για την μαγισσούλα? Λοιπόν δεν ήξερα ότι στην μπομπότα βάζεις και χορταρικά, νόμιζα ότι ήταν κάτι σαν ψωμί.
Μόλις εφοδιαστώ με τα σχετικά (γιατί μετά τις διακοπές με άδειο ψυγείο είμαι) θα φτιάξω κι εγώ μπομπότα (ζήλεψα).
Ωραία τα είπες Λαμπρινή! Και η εκδοχή με χορταρικά είναι πολύ πλούσια!
Σας ευχαριστώ κορίτσια :)
Χίλιοι καλοί τρώνε Ελενα μου κατά το ....χίλιοι καλοί χωράνε :))))
Όπως έχω δει υπάρχουν πολλές και διαφορετικές συνταγές για μπομπότα. Κάθε περιοχή έχει και τη δική της εκδοχή με ένα μόνο κοινό , το καλαμποκίσιο αλέυρι .
Ελπίζω , αν την δοκιμάσετε , να σας αρέσει και αυτή η συνταγή . :)
λαμπρινή dearest,
χίλια ευχαριστώ, πως και πως την περίμενα τη συνταγή και είναι καλύτερη απ' ότι φανταζόμουν, σμακ σμακ :)
πέρασα από τα μέρη σου φέτος, όμορφα σαν τις πίτες σου!
Μάγισσα μου με τα Βότανα για σας όλο τα ταψί :)))
Ελπίζω να σας αρέσει . Στον καλό μου άρεσε παρα πολυ αν και την ειπε χορτοπιτα χωρίς φύλλο...δεν ξέρω αν ειναι καλό αυτο :))
Απο τα μέρη μου? Τα παράλια ή τα ορεινά ??:) Χαιρομαι πάντως που περασατε όμορφα :)
Σύβοτα και στα πέριξ, νεκρομαντείο, Αχέροντας,..Λευκάδα (άσχετο), Ιωάννινα(άσχετο) κλπ κλπ
:-)
Αύριο που έχει λαϊκή στη γειτονιά μου λέω να την κάνω την μπομπότα, πολύ μου άνοιξε την όρεξη.
Μαγισσούλα, μασήσατε κανένα "κουκί" στο μαντείο, να μάθετε τα μελλούμενα;
Μαγισσα μου ελπίζω να περάσατε και απο την Πέρδικα μια και διπλα ησασταν :)) Ωραια τουρ κάνατε , πολυ ομορφα ειναι αλήθεια :)
Jua κοτζαμ Μάγισσα κουκιά θα μασούσε? Το πολύ πολυ να πήρε κανα κουκί να κάνει καμια κρέμα :))
Να την κάνεις πιστευω θα αρέσει και στον Δ:))
Στέκομαι και κυτάζω τον φούρνο μέχρι να ψηθεί αυτή η πιτούλα.
Αχ,τι έπαθα η δύστυχη με την πιτούλα αυτή.
Να και τα ορθογραφικά λάθη με τη βιασύνη να επιστρέψω στην πιτούλα.Όταν θα δοκιμάσω θα επανέλθω
Με ανησυχεί που δεν επανήλθατε:)
Ελπίζω να σας άρεσε η πιτούλα και να την ευχαριστηθήκατε :))
Post a Comment