Wednesday, September 12, 2007

Μαύρες ταλιατέλες με γαρίδες

Γνωστή συνταγή και από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα. Αλλά ίσως λίγο διαφορετική ή πολύ απλή αλλά πεντανόστιμη η σάλτσα με γαρίδες που επίσης αποτελεί εξαιρετική βάση για σαγανάκι super.
Υλικά
500 γρ. ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς
500 γρ. γαρίδες μέτριες ή μεγάλες, καθαρισμένες
½ φλ. ελαιόλαδο
4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ φλ. ούζο
3 μεγάλες ώριμες τομάτες
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
ü Βράστε τις ταλιατέλες σε αλατισμένο νερό με λίγο λάδι. Σουρώστε. Κρατήστε ½ φλ ζουμάκι.
ü Βάλτε σε βαθύ τηγάνι το λάδι να κάψει. Προσθέστε το σκόρδο να μαραθεί και στη συνέχεια τις γαρίδες. Καντε τες 2-3 βολτες και σβήστε με ούζο. Φλαμπάρετε. ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗ ΒΑΛΤΕ ΚΑΜΙΑ ΦΩΤΙΑ. Όταν εξατμιστεί το ούζο βγάλτε τις γαρίδες και προσθέστε την τομάτα καθαρισμένη και χοντροκομμένη. Βράστε να πιεί τα υγρά και προσθέστε γαρίδες, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό.
ü Μετά 2 λεπτά προσθέστε τις βρασμένες ταλιατελες και το ζουμάκι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.
Μικρά μυστικά
· Το καλύτερο είναι με φρέσκιες γαρίδες αλλά και με κατεψυγμένες (όχι προβρασμένες όμως) μια χαρά γίνεται.
· Προσοχή μην παραψήσετε τις γαρίδες. Σκληραίνουν. Το περασμά τους από το λάδι με το σκορδάκι τους δίνει εξτρα νοστιμιά.
· Μην παραβράσετε την ντομάτα. Τούτο το πιάτο θέλει φρεσκάδα. Και είναι από εκείνες τις συνταγές που η φρέσκια ντομάτα είναι μάλλον απαραίτητη. Και θα σας έλεγα πριν «πειράξετε» τη συνταγή δοκιμάστε την με μόνο αυτά τα υλικά. Οι περισσότεροι έχουμε την τάση να πειραματιζόμαστε αλλά πολλές φορές μπερδεύουμε τόσα υλικά που χάνουμε τις γεύσεις.
· Για σαγανάκι προσθέστε στη σάλτσα φέτα σε μεγάλους κύβους σκεπάστε με το καπάκι το σκεύος και κατεβάστε αμέσως από τη φωτιά. Σε 10 λεπτά το τυρί θα έχει λειώσει και ετοιμαστείτε για απίστευτες βούτες.
Ε αυτό το πιάτο το απολαμβάνεις ένα σούρουπο, κρύο λευκό κρασάκι στο ποτήρι, με τον ήλιο να βουτάει στη Σαρωνικό. Από ένα τέτοιο δειλινό και η φωτο

10 comments:

Λαμπρινη said...

Αχ Σταυρούλα τι μας κάνεις πρωι πρωί?
Απο την μια η υπέροχη γαριδομακαρονάδα με μοσχοβολιά θάλασσας και απο την άλλη η θάλασσίτσα :)))

Μου άνοιξες την όρεξη ...για όλα :)

Juanita La Quejica said...

Συμφωνώ με την Λαμπρινή!
Τί καθόμαστε στις οθόνες μας; Πάμε για ουζάκι!

ΕΛΕΝΑ said...

Eρχομαι κι εγώωωωωωωω!!!
Μοσχομύρισε θαλασσίτσα στ' αλήθεια Σταυρούλα:))
Δεν έχω φτιάξει ποτέ μαύρες ταλιατέλες, μόνο κάτι χρωματιστές φαρφάλες, ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν και μαύρες με μελάνι σουπιάς. Ωραίες φαίνονται οι μαύρες ταλιατέλες με τις γαριδούλες:)

Anonymous said...

Ουζάκιιιιι!!!!! Φύγαμε. Εκεί που εχω τραβήξει το ηλιοβασίλεμα εχει μαγαζάκι σπέσιαλ (κοντά στο Λαγονήσι).
Οι μαυρες ταλιατέλες μου αρέσουν πολύ και τους πάει αγκαλίτσα θαλασσινων. Μου αρέσουν πολύ και με καπνιστό σωλομό.

witchofdaffodils said...

απο τα αγαπημένα πιάτα, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει με αυτές τις ταλιατελες, ωραία ιδέα!

kiki said...

Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε
μαύρη σαν ταλιατέλα!
(που τις πάει το κοκκινάκι και το γαριδάκι όμως)!

Anonymous said...

Λοιπόν ήμουν επιφυλακτική με τα μαύρα ζυμαρικά, αλλά με αυτή τη συνταγή έχω πειστεί, θα δοκιμαστεί σύντομα! Πολύ σπέσιαλ οπτικά και φαντάζομαι και γευστικά!

Anonymous said...

Δινω συνταγή για σάλτσα καπνιστού σολωμού που μου ζητήθηκε με μέηλ.
Μαλακώνω με λίγο βουτυρο φρέσκο κρεμμυδάκι, ρίχνω καπνιστό σολωμό να ζεσταθεί, σβήνω με ενα σφηνάκι βότκα, φλαμπάρω, προσθέτω λίγη κρεμα γάλακτος να ενοποιηθεί η σαλτσα. Αφήνω να εξατμισθούν τα πολλά υγρά. Προσθέτω ανηθο και φρεσκοτριμμένο πιπερι. Αλάτι συνήθως δεν χρειάζεται γιατί ο σολωμός είναι αλμυρός. Ετοιμο. Προσοχή ο καπνιστός σολωμός δεν θέλει πολλά μαγειρέματα για να μην αλλοιωθεί η γευση του.

Penelope said...

Πολύ νόστιμο τούτο το πιατάκι, καλή μου Σταυρούλα.
Όσο για το ηλιοβασίλεμα, χάρμα οφθαλμών. Όμως χθες που το έβλεπα και εγώ στην Πάχη (που θυμίζει τόσο πολύ νησάκι), κατάλαβα ότι περισσότερο κοιτούσα τον μπέμπη - παρά το ηλιοβασίλεμα!!! Πως αλλάζουν οι οπτικές μας με τον καιρό. Φαντάζομαι ότι θα "επανέλθω" όταν το αγοράκι πια μεγαλώσει και τρανέξει.

Anonymous said...

Μία παραλλαγή στη συνταγή με σολωμό που γράφει η Σταυρούλα.
Κατ΄αρχή αυτή της Σταυρούλας είναι η σωστή. Απλά την πειράζω στην εκτέλεση ως εξής:
Βάζω τον μισό σολωμό σε μπλέντερ μαζί με την κρέμα γάλακτος πριν την ρίξω στο τηγάνι, ενώ τον υπόλοιπο σολωμό τον προσθέτω για λίγο στο τέλος απλά για να ζεσταθεί και να ανταλλαγούν τα αρώματα. (μετά την κρέμα δηλαδή)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...