Καππαρίτσα ξερή αλλά και τουρσί φέραμε μπόλικη από τη Σίφνο. Ευκαιρία λοιπόν για μια εύκολη τυρόπιττα, με άρωμα κυκλαδίτικων διακοπών.
Υλικά
150 γρ.βιτάμ
110 γρ.αλεύρι
800 γρ.αραιωμένο (αρκετά) εβαπορέ
4 αυγά
700 γρ.φέτα μαλακή (από λάθος, μαλακό τυρί ή ξυνομυζήθρα ζήτησα, καθώς και φέτα, αλλά έγιναν 2 σε 1 οι παραγγελίες και προέκυψε μια μαλακή φέτα που προσωπικά μου φαίνεται ελαφρώς αηδία, οπότε η πίττα ήταν μονόδρομος!)
200 γρ. γκούντα
15 (στο περίπου) λιαστές ντομάτες ξαρμυρισμένες
4 κ.σ. κάππαρη ξαρμυρισμένη
άνιθος ψιλοκομμένος
ξερός δυόσμος τριμμένος
αλατοπίπερο, μοσχοκάρυδο
έτοιμο φύλλο κουρού (αν και πολύ θα ήθελα να έχω σπιτικό...)
1 αυγό και λίγο γάλα για την επάλειψη του φύλλου Εκτέλεση
Κάνω μια ελαφριά αραιή μπεσαμέλ.
Ζεσταίνω σε μέτρια θερμοκρασία το βιτάμ, στο μεταξύ έχω ήδη ζεστάνει το γάλα να είναι έτοιμο. Μόλις λειώσει το βιτάμ προσθέτω γρήγορα το αλεύρι και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα πολύ γρήγορα, για να μη γίνουν μεγάλοι σβώλοι. Προσθέτω λίγο λίγο το γάλα, μόλις αρχίσει να διαλύεται το αλεύρι ανακατεύω με σύρμα πλέον, πριν χύσω στην κατσαρόλα ακόμα όλο το γάλα. Γερό ανακάτεμα και έτοιμη η ελαφριά μπεσαμέλ. Αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο, τραβάω την κατσαρόλα από το μάτι για να κρυώσει το περιεχόμενο.
Προσθέτω ψιλοκομμένη τη φέτα και το τριμμένο γκούντα.
Κόβω στα 4 τις λιαστές ντομάτες (αφού τις έχω σουρώσει καλά από το νερό που τις είχα για 3 ώρες για να μαλακώσουν και να ξαρμυρίσουν) και σουρώνω και την κάππαρη (επίσης 3 ώρες και 4 νερά αλλαγή για να ξαρμυρίσει) από το νερό. Τα προσθέτω στο μείγμα. Το ίδιο και τον ψιλοκομμένο άνιθο καθώς και τον ξηρό δυόσμο.
Χτυπάω τα αυγά (κανονικά θα έπρεπε ίσως να χτυπήσω σε μαρέγκα τα ασπράδια για πιο αφράτο αποτέλεσμα, αλλά τα χτυπάω απλά όλα μαζί) και τα προσθέτω στο μείγμα, που έχει ήδη αρχίσει να κρυώνει.
Λαδώνω το ταψί καλά, απλώνω το ένα φύλλο κουρού και το τεντώνω ελαφρά να γεμίσει το ταψί. Ρίχνω προσεκτικά το μείγμα και καλύπτω με το δεύτερο φύλλο. Αλείφω με αυγό χτυπημένο με γάλα την επιφάνεια και πασπαλίζω με σουσάμι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 70', τσεκάροντας κατά διαστήματα. Αλλάζω θέση το ταψί στο φούρνο 2 φορές, ώστε να ψηθεί όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα. Έτοιμη, εύκολη και μυρωδάτη η πιττούλα!
Καλό Φθινόπωρο!
Tuesday, September 04, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
20 comments:
Ότι πιο πρωτότυπο έχω ακούσει σε πίτα!!
Αλήθεια η κάπαρη είναι αυτή που αγοράζουμε εδώ στα S/M ή πρέπει να είναι μη κονσερβοποιημένη? Αν κρίνω απο το ξαρμύρισμα μάλλον μπορεί.
Ευχαριστούμε για τη συνταγή Juanita.
Μύρισε Σίφνος...
Juanitaki mou!!!h epistrwfh sou einai:gemati kefi kai geush!!nase kala!!!kai geia sta xeria sou!!
filakia!!!
Καλώς σας βρίσκω και με συνταγούλα.
Κλειώ, πώς τα περάσατε τον Αύγουστο;
Ρένα, στη Σίφνο υπάρχει η κάππαρη σαν αυτή που αγοράζουμε από το sm και που χρησιμοποίησα σε τούτη την πιττούλα, το τουρσί ουσιαστικά κάππαρης. Υπάρχει όμως και η ξερή κάππαρη, με την οποία οι Σιφνιοί κάνουν μια εκπληκτική καππαροσαλάτα, πολύ ιδιαίτερη γεύση, προσωπικά με ξετρελλαίνει, άλλοι δεν την προτιμούν.
Κάποια στιγμή θα την φτιάξω και θα βάλω διεξοδικά τη συνταγή στο μπλογκ μας με φωτογραφίες και τα σχετικά.
Εχετε βαλθεί να μας τρελάνετε αυτες τις μέρες με τις πίτες??
Τι ωραία , ζουμερή και μυρωδάτη πιτούλα φαινετε αυτή ???
Μοσχοβολησε το blog !!:)))
Πολύ μεσογειακή πίτα. Θα τη δοκιμάσω με κάπαρη από Σύρο που μου έφεραν (σπιτική παρακαλώ) και με ζύμη κουρού. Εύκολη ζύμη είναι η ακόλουθη: 250 φαρίνα, 1/2 πακέτο βιτάμ, 3/4 γιαούρτι στραγγιστό. Δοκιμάστε τη! Καλημέρα
πραγματικά πρωτότυπο!
η Σίφνος έχει και μια παράδοση στις μαγειρικές και τους σεφ..
αλλά αυτή η πρώτη φωτό με ξεμυάλισσε τα μάλλα :)
ΥΓ λαμπρινη, nice to see you again!
Δοκίμασα σας λεω!!! Εξαιρετική!!!
Ζηλεύετε ε; Ετσι είναι αυτά. Δινεις παραγγελία για τσουκάλι από τη Σίφνο και σου ερχεται συνοδεία αμυγδαλωτών και πιτούλας.
Ευχαριστώ
Λαμπρινάκο, όταν έρθεις Αθήνα για τη βάφτιση, θα σου φτιάξω καππαροσαλάτα να δοκιμάσεις.
Μαγισσούλα, κάνε λίγη υπομονή και θα δεις και άλλες ομορφιές από τη Σίφνο (αν και φέτος λιγότερες από άλλα χρόνια, η ανοικοδόμηση και τα νέα ενδιαφέροντα των κατοίκων γύρω από τον τουρισμό τους κάνουν να ... δεν ξέρω ... υπάρχει μια διαφορά πλέον).
Μαργαρίτα, την καταγράφω τη συνταγή, ευχαριστώ πολύ!
Σου άρεσε καρδιά μου; Γιατί άκουσες το παλιόπαιδο χθες, ένα κομμάτι έφαγε και ... προτίμησε τα μακαρόνια με κιμά.
Μου αρεσε λεει; Πολυυυυ.
Νομίζω πως αλλοιώς εγιναν τα πράγματα. Αφού το παιδί εφαγε μια κατσαρόλα μακαρόνια προφανώς η πίτα μυριζε μετα "χορτασίλας" (εκ του χορταίνω) που ελεγε και η γιαγιά μου. Διευκρίνηση για να τίθενται τα πράγματα στη σωστή βάση.
Juanitaki ευχομαι με το καλό να ανταμωθούμε και να φάμε και να πιούμε:)))
Αγαπημένη μου Μάγισσα με τα βότανα !!
Γυρίσατε ανανεωμένη και μαυρισμένη?:) Καλως μας ήρθες :))))
Τι λες τώρα!!!
Ένα κομματάκι για τον δρόμο; (Ξέρεις...)
Πρωτότυπη πραγματικά...
sweet Juan, περιμένω τις φωτό!
Λαμπρινή, ναι γύρισα
μαύρη!!!
Να σου πω...Δε βάζεις ένα κομματάκι στην κατάψυξη για όταν έρθω; :-)
Μάγισσα με τα βότανα...δεν υποφέρεσαι...χαχαχαχαχα!
Καλό φθινόπωρο, καλά μαγειρέματα!
Το κομματάκι που έφαγα ήταν πολύ καλό. Ήταν καλέ από τούτην την πιτούλα; Για κοίτα να δεις.....
Αντε καλό Χειμώνα να έχουμε και όχι άλλα δύσκολα μαζεμένα.
Θέλω κι εγώ κομματάκι λέμεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε!!!!!
Ουααααααααααααααααααααα!
ΧΑΧΑ! (Για το "μαύρη" γελάω!)
Σας χρωστάω σε όλους από ένα κομματάκι,ελπίζω μόνο να σας αρέσει τελικά, γιατί ο Δ. δεν την τίμησε ιδιαίτερα.
Τρελοβοτανομαγισσουλα :)) χααχαχαχα
Καλά φιλενάδα βλέπω ότι γύρισες πολύ φορτσάτη από τις διακοπές. Τι λαχταριστή πιτούλα είναι αυτή!! Αφού βλέπω ότι μοιράζεις κομμάτια, φύλαξε και το δικό μου, έτσι?? Φιλια πολλά, επιστρέφω μεθαύριο και θα τα πούμε.
Post a Comment