Tuesday, September 18, 2007

Σιφνέϊκη καππαροσαλάτα

Ένα από τα παραδοσιακά μεζεδάκια της Σίφνου είναι η καππαροσαλάτα.
Για όποιον δεν έχει δοκιμάσει ποτέ, πρέπει να τονίσω ότι πρόκειται για μια πολύ ξεχωριστή γεύση, αρκετά ασυνήθιστη, που κάποιοι την λατρεύουν και κάποιοι δεν αντέχουν ούτε στην μυρωδιά της. Χρειάζεται απαραιτήτως ξερή κάππαρη, που στην Αθήνα δεν γνωρίζω από που μπορούμε να την προμηθευτούμε. Και που κοστίζει μια μικρή περιουσία, συγκεκριμένα φέτος αγοράσαμε προς 10 ευρώ τα 200 γραμμάρια σε μπακάλικο-χασάπικο της Απολλωνίας. Στο μποστάνι των παππούδων του Ναρλή, πριν το Κάτω Πετάλι, είχαν πάντα ωραιότατη ξερή κάππαρη και σε καλύτερη τιμή, αλλά όταν τους επισκεφτήκαμε για να δούμε τα πήλινα του εγγονού, είχαμε ήδη εφοδιαστεί με την κάππαρη της χρονιάς.
Ξεκινάμε λοιπόν.
Τα υλικά λίγα.
Κάππαρη, κρεμμύδια, λάδι, ξίδι, προαιρετικά κρασί κόκκινο, αλατοπίπερο.
Τί κάνουμε τώρα;
Για 2 μέρες βάζουμε την ξερή κάππαρη να κολυμπήσει στα βαθειά και φροντίζουμε να αλλάζουμε 3 φορές την ημέρα το νερό, για να ξεπικρίσει. Ας πούμε ότι χρησιμοποιούμε 1 φλυτζάνι ξερής κάππαρης, για να έχουμε μια πιο συγκεκριμένη εικόνα για τις ποσότητες.
Στην συνέχεια την στραγγίζουμε και ανακαλύπτουμε ότι επειδή "ασθένησε" από κατακράτηση υγρών, το 1 φλυτζάνι έχει αυγατήσει και έχουν γίνει 2.
Η αναλογία κάππαρης (μετά το κολύμπι) προς κρεμμύδια είναι 1 προς 3, άρα θα κόψουμε σε φέτες 6 φλυτζάνια ξερά κρεμμύδια.
Βράζουμε ελάχιστα την κάππαρη σε λίγο νερό 3 φορές και πετάμε το νερό, για να σιγουρευτούμε ότι έχει ξεπικρίσει τελείως. Δοκιμάζουμε για να είμαστε και σίγουροι.
Στραγγίζουμε και πάλι.
Και αρχίζουμε το μαγείρεμα.
Σωτάρουμε σε μπόλικο λαδάκι το κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτουμε και την κάππαρη.
Αν θέλουμε σβήνουμε με κόκκινο κρασί και σιγομαγειρεύουμε για αρκετή ώρα με κλειστό το καπάκι.
Ρίχνουμε και το ξύδι, αν μας αρέσουν οι πιο γλυκιές γεύσεις ρίχνουμε και βαλσαμικό, αλλά προσοχή, γιατί το κρεμμύδι ούτως ή άλλως γλυκαίνει ιδιαίτερα.
Αν θέλουμε προσθέτουμε και δάφνη, εκτός από το αλάτι και λίγο πιπέρι.
Προσθέτουμε νερό όσο χρειαστεί (εμένα πάντα μου χρειάζεται αρκετό γιατί κάνει κοντά 2 ώρες να μαλακώσει η κάππαρη, ιδιαίτερα αν είναι και πολλών χρόνων, πιο ξερή και από τις ξερές, χαχα!) όσο μαγειρεύεται η καππαροσαλάτα μας. Συνήθως λειώνει ελαφρά η κάππαρη αλλά δεν πρέπει να φοβηθούμε, τότε είναι έτοιμη.
Συνοδεύεται με ... όλα!

ΥΓ.Φωτογραφίες από τη Σίφνο μπορείτε να δείτε εδώ.

18 comments:

Λαμπρινη said...

Πολυ ωραίο το ποστ Juanitika!
Δεν έχω φάει ποτέ καππαροσαλάτα ,ούτε το φυτό ήξερα .
Πάρα πολύ ωραία παρουσίαση !!!

Anonymous said...

Χουά δεν γίνεται με κάππαρη τουρσί; Αν την αφήσουμε λίγο στο νερό να "υποχωρήσει" το ξύδι;

ΕΛΕΝΑ said...

Με πρόλαβε η Σταυρούλα. Κι εγώ αυτό ήθελα να ρωτήσω.
Η παρουσίαση τέλεια:)))

Juanita La Quejica said...

Αν το πεις σε Σιφνιά νοικοκυρά θα σε κοιτάξει με τέτοιο βλέμμα που ... θα σου λυθεί η απορία μια και καλή! ΧΑΧΑ!
Τί να σου πω; Μια δοκιμή θα σε πείσει, δεν έχω ιδέα. Δεν είναι μόνο το ξύδι, είναι και το αλάτι στην κάππαρη τουρσί που είναι έντονο. Για να την επαναφέρεις σε κάποια ισορροπία, φοβάμαι ότι θα χαθεί τελικά το άρωμα της κάππαρης.
Σε ευχαριστώ Λαμπρινάκο. Όταν μας επισκεφτείς σου φτιάχνω να δοκιμάσεις!

Juanita La Quejica said...

Έλενα, μαζί γράφαμε!
Πιστεύω πως όχι, γιατί είναι τελείως διαφορετική η διαδικασία του να ξεραθεί η κάππαρη από το να γίνει τουρσί.

kiki said...

Η κάπαρη μου αρέσει πολύ! Τώρα βέβαια με 6 φλυτζάνια κρεμμύδια, το στομάχι μου δεν ξέρω σε τι κατάσταση θα είναι μετά. Θα έχω όμως σιμέκο, οπότε φτιάξε και για μένα ε;

ΕΛΕΝΑ said...

Aν είναι να μας αγριοκοιτάξει η Σιφνιά νοικοκυρά, θα έρθουμε σπίτι σου να την δοκιμάσουμε :))

Crazy Tourists said...

Αντε βρε!Και την περίμενα πως και πως...Έφτιαξα το ψαρονέφρι με την κάππαρη και περίσσεψε μπόλικη από αυτή που φέραμε από τη Σίφνο!Οπότε να τη θα την κάνω..Επι τη ευκαιρία, Το ψαρονέφρι ήταν πολύ καλό αν και κάποιοι είπαν ότι ήταν λίγο αλμυρο!Εμένα μου άρεσε...
CrazyTourist1

Penelope said...

Αν σε προμηθεύσω με μπόλικα κρεμμυδάκια (που έχουμε πολλά πίστεψέ με) μπορεί να γίνει κάτι, για να την δοκιμάσουμε και εμείς;

Juanita La Quejica said...

Κρεμμυδάκια από το κυνήγι ε; ΧΑΧΑ!
Μα για σας εννοείται ότι θα την φτιάξω, έχει και κάποια χρονοβόρα διαδικασία οπότε αφού την ξαναθυμήθηκα τώρα, την επόμενη φορά θα την φτιάξω για να "πιάσει τόπο"!

Juanita La Quejica said...

Crazy tourist1, είχατε παραλείψει όπως μου έγραψε η crazy tourist2 το ένα από τα 3 βασικά υλικά, τις ντομάτες. Οπότε μάλλον ήταν αναμενόμενο να ξεχωρίζει έντονα η κάππαρη, αφού δεν ήταν και ξαρμυρισμένη.
Όταν λες περίσσεψε, εννοείς τουρσί έτσι; Ή αγοράσατε και ξερή κάππαρη, που αυτή μόνο είναι κατάλληλη για την καππαροσαλάτα;

Juanita La Quejica said...

Κική, πες μας πότε θα έρθεις Αθήνα για να οργανωθούμε, έτσι Έλενα;

Crazy Tourists said...

Δε στα είπε καλά η τρελοτουρίστρια. Έφτιαξα για εκείνη ξεχωριστό πακετάκι χωρίς τομάτα!Για τους υπόλοιπους το έφτιαξα πλήρες.
:( Δεν έχω ξερή!Δεν θα φτιάξω καππαροσαλάτα φέτος!Δεν πειράζει!Του χρόνου!
CrazyTourist1

Juanita La Quejica said...

Έκανες ξεχωριστό για την καλή σου; Είσαι ΤΕΛΕΙΟΣ! Crazy tourist2 είσαι πολύ τυχερή!

witchofdaffodils said...

δεν έτυχε να δοκιμάσω ποτέ, πρέπει να πάω Σίφνο άμεσα:)

Nena said...

Αυτά πρέπει να μας τα γράφετε στις αρχές του καλοκαιριού ώστε βγαίνοντας στα νησιά να ξέρουμε τι μαζεύουμε/ζητάμε. Τέλος πάντων επειδή δεν θα χαλάσω το χατήρι σου Χουά μου, μόλις είσαι έτοιμη έρχομαι.

Juanita La Quejica said...

Κοπιάστε, με το καλό Νενάκι!

Juanita La Quejica said...

Μαγισσούλα, ευκαιρία ψάχνεις για Κυκλάδες ε;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...