Sunday, September 09, 2007

ΣΟΥ

Πάντα είχα την εντύπωση ότι τα σου είναι χρονοβόρα στην παρασκευή τους, με τη δοκιμή όμως διαψεύστηκα. Χρειάστηκε συνολικά μόνο μία ώρα, μαζί με το ψήσιμο της ζύμης και την παρασκευή της κρέμας και της καραμέλας, και το αποτέλεσμα πεντανόστιμο.
Χρειάστηκα
Για τη ζύμη
¾ κούπας νερό
½ κούπας βούτυρο
1 κούπα αλεύρι
2 αυγά
1 σφηνάκι γάλα
1 κ.γ. αλάτι
Για την κρέμα
1 φάκελο άνθος αραβοσίτου βανίλια
3 ¼ φλιτζάνι γάλα
5 κ.γ ζάχαρη
1 κ.γ. ανθόνερο
Για την καραμέλα
¾ κούπας ζάχαρη
1 κουταλιά βούτυρο
5 κ.σ νερό
Ξεκίνησα φτιάχνοντας τη ζύμη. Σε μια κατσαρόλα έβαλα το νερό με το βούτυρο μέχρι να κοχλάσουν. Κατέβασα από τη φωτιά και έριξα το αλεύρι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια έριξα τα αυγά και το γάλα. Συνέχισα να ανακατεύω, μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. Η ζύμη μου ήταν έτοιμη και είχε μια γυαλιστερή και παχύρευστη μορφή χωρίς όμως να είναι νερουλή, στεκόταν. Την έβαλα σε κορνέ και έστρωσα ένα λαδόχαρτο στο ταψί μου. Σχημάτισα μπαλίτσες μεγέθους μικρής βανίλιας και τις έψησα σε προθερμασμένο φούρνο (πάνω και κάτω αντίσταση) για 15 λεπτά στους 200ο C και για άλλα 15 λεπτά στον αέρα στους 150ο C. Είχαν πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Άφησα τις μπαλίτσες να κρυώσουν και ξεκίνησα να ετοιμάζω την κρέμα.
Σε μισό ποτήρι γάλα διέλυσα το άνθος αραβοσίτου και έβαλα το υπόλοιπο γάλα να βράζει. Όταν άρχισε να κοχλάζει το έβγαλα από τη φωτιά και έριξα μέσα το άνθος, τη ζάχαρη και το ανθόνερο (αυτό αν δε σας αρέσει το παραλείπετε).
Στη συνέχεια ξαναασχολήθηκα με τα σου, τα οποία είχαν στο μεταξύ κρυώσει. Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα έκοψα φτιάχνοντας μια τσέπη (δηλαδή τα έκοψα χωρίς να τα χωρίσω τελείως μεταξύ τους). Τα γέμισα με την κρέμα και έτοιμα.
Τώρα ήταν η σειρά της καραμέλας.
Έριξα τη ζάχαρη με το βούτυρο και το νερό σε ένα κατσαρολάκι και ανακατεύοντας συνέχεια περίμενα μέχρι να πάρει η καραμέλα ένα χρώμα σαν του ουίσκι. Όταν χρύσισε και η καραμέλα μου την έριξα καυτή κουταλιά κουταλιά πάνω στα σου.
Ήταν έτοιμα και μάλιστα πολύ γρήγορα μη σας μπερδεύει το μεγαλούτσικο κείμενο π.χ για την κρέμα οι οδηγίες υπάρχουν και πάνω στο πακέτο, δε χρειάζεται να τις δείτε από εδώ.
Να σημειώσω ότι τα σου μπορούν να γίνουν και με αλμυρή γέμιση για όσους δεν αρέσκονται στα γλυκά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ροκφόρ, κρεμώδη τυριά ή ακόμη κι αλλαντικά.
Υ.Γ.1. Βγαίνουν περίπου 18 κομματια στο μέγεθος που σας είπα..φουσκώνουν με το ψήσιμο.
Υ.Γ.2. Επιτέλους έβγαλα κι εγώ νορμάλ φωτογραφίες.. έμαθα πως παίζει η ψηφιακή..:)

15 comments:

witchofdaffodils said...

τι βλέπουν τα μάτια μου πρωι-πρωι..
γλυκειες καλημέρες :)

Anonymous said...

Καλημέρα,

κι εγώ δεν περίμενα να είναι τόσο εύκολη συνταγή! Εντυπωσιαστηκα!!
Μια ερώτηση μόνο: πόσο αλεύρι βάζουμε στη ζύμη?

Ευχαριστώ

Arience

ΕΛΕΝΑ said...

Καλημέρα Ρενάκι και καλή βδομάδα.
Πολύ ωραία φαίνονται τα σου και εύκολα όπως τα περιγράφεις.
Αυτό το αλεύρι ψάχνω κι εγώ να βρω που μπαίνει στη ζύμη. Πες μας ποσότητα, για να μπορέσουμε να τα φτιάξουμε κι εμείς.

Anonymous said...

Εμένα άλλο με ενδιαφέρει να μάθω ...το μέγεθος βανίλιας ! Του φρούτου ή κάτι άλλο? Ποια ειναι αυτή η βανίλια?:))

Ωραία τα σουδάκια Ρενάκι , καλοφάγωτα :))))

Rena said...

Έχετε δίκιο, παράλειψή μου. Το αλευρι είναι 1 φλιτζάνι.

Βανίλια Λαμπρινούλα εννοώ το φρούτο.

kiki said...

Τα αφήνεις να κρυώσουν μέσα ή έξω από το φούρνο Ρένα; Τα σουδάκια έχουν μια ευαισθησία ως προς το στέγνωμα. Αν δεν κρυώσουν σωστά κάθονται μετά. Πολύ χρήσιμη η συνταγή για την καραμέλα!

Anonymous said...

Καλή ιδέα Ρενα. Μου αρέσουν τα σου και γλυκά και αλμυρά. Θα πρότεινα για γεμισμα κρεμα ζαχαροπλαστικής.

Rena said...

Κική τα άφησα 5 λεπτά μέσα στο φούρνο με πόρτα μισάνοιχτη και μετά εκτός. Δεν ξέρω αν καθονται γιατι τα έφτιαξα πρώτη φορά και βγήκαν μια χαρά.

Σταυρούλα καλή η ιδέα για κρεμα ζαχαροπλαστικής. Ίσως να γίνονται και καλύτερα.

Επίσης μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν βάση για προφιτερόλ.

Juanita La Quejica said...

Τρελλαίνομαι για σουδάκια με αλμυρή γέμιση. Τα πιο ωραία που έχω δοκιμάσει ποτέ τα φτιάχνει η Καίτη του Στέφανου στην Ξάνθη. Μου είχε δώσει τη συνταγή αλλά δεν τα επιχείρησα ποτέ, έχει χαλάσει το κορνέ μου και δεν αξιώθηκα να πάρω καινούργιο.
Φαίνονται πολύ όμορφα και λαχταριστά στις φωτογραφίες! Με την πρώτη και σου πέτυχαν μια χαρούλα, μπράβο Ρένα.

Anonymous said...

Ωχ ευτυχώς και χαλασε το κορνέ σου γιατί θα διαβάζαμε ενα ακόμη τεύχος του "Οι περιπετειες της Χουανίτας στο δρόμο της Ζάχαρης".

Περεπιπτόντως αν δεν έχετε κορνέ χρησιμοποιήστε μια σακούλα poly bag που θα κοψετε λίγο σε μια γωνιά της.

Juanita La Quejica said...

Με αλμυρή γέμιση πουλάκι μου ήθελα να τα δοκιμάσω! Δεν τρελλάθηκα να δοκιμάσω να παίξω με ζάχαρη και να χάσω δόντια, κατσαρολικά κλπ κλπ!
ΧΑΧΑΧΑ!!!!!!!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Kαι ένα tip για αφράτα σου:
Βάλτε στον φούρνο την ώρα που ψήνονται ένα ταψάκι με λίγο νεράκι. Η υγρασία που θα δημιουργηθεί μέσα στον φούρνο, κάνει τα σου πολύ αφράτα.

Anonymous said...

WOW!!!!!χρειαζομαι επειγόντως...πόσα;;2-3 για αρχή καλά είναι :)
θαυμασια και πολύ κατατοπιστική η συνταγή :)

Nena said...

Λοιπόν δεν θυμάμαι ακριβώς τις αναλογίες απέξω, αλλά τα σουδάκια που φτιάχνω γίνονται έτσι απλά και εύκολα. Μάλιστα επειδή δεν χρησιμοποιώ κορνέ, τα βάζω με κουταλιές στο ταψί και γίνονται εξίσου κούκλα. Δεν τα φτιάχνω με καραμέλα γιατί συνήθως τα γεμίζω με παγωτό βανίλια και τα περιχύνω με καυτή σοκολάτα (προφιτερόλ). ΄Η πάλι τα γεμίζω με κάποια κρέμα τυριού ή και μαγιονέζα με κάτι τι.
Εκείνο που είναι σημαντικό είναι ότι φτιάχνω ποσότητα που καταψύχω και βγάζω όσα θέλω και πάντα γίνονται υπέροχα. Δεν μαλακώνουν.

Rena said...

Νένα μου έχεις απόλυτο δίκιο. Όπως είπα παραπάνω, τα σου είναι η ιδανική λύση για προφιτερόλ και μάλιστα για το γνήσιο, που όπως λες γεμίζεται με παγωτό και περιχύνετε με καυτή σοκολάτα.
Ένας άλλος τρόπος παρουσίασης και βεβαια διαφορετικής γευστικής απόλαυσης ειναι το croquembouche, ένα γαλλικό χριστουγεννιατικο γλυκό με σου, καβουρντισμένα αμύγδαλα, σοκολατα, βανίλια και άφθονο λικερ αμαρέτο. Το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει με χριστουγεννιατικο έλατο και είναι κατ' εξοχήν απολαυστικό και εντυπωσιακό.

Όσο για την ποσότητα θα συμφωνήσω σε αυτό που λες, η φίλη που μου έδωσε τη συνταγή, τα καταψύχει μια χαρά για κανα εξαμηνο και τη βγαζουν παντα ασπροπροσωπη σε διαφορά event που κάνει. Τα ετοιμάζει απο πριν και απλα τελευταια στιγμή γεμιζει με αλμυρή ή γλυκια γέμιση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...