Wednesday, October 17, 2007

Κοτόπουλο με μέλι και πορτοκάλι

Ένα εύκολο φαΐ, για όσους αγαπούν τις γλυκόξινες γεύσεις, είναι το κοτόπουλο με μέλι και πορτοκάλι! Το είχα βρει δημοσιευμένο σε κάποιο περιοδικό, το δοκιμάσαμε, μας άρεσε ιδιαίτερα και το καθιερώσαμε! Όπως θα δείτε δεν έχει καθόλου λάδι! Yλικά
15 μπούτια κοτόπουλο
2 ποτηράκια του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
4 κουτ. της σούπας λευκό ξίδι
3 κουτ. της σούπας μέλι
3 κουτ. του γλυκού δεντρολίβανο ή ξύσμα πορτοκαλιού
1 και 1/2 κούπα πορτοκάλι χυμό
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Διαλύουμε στο χυμό του πορτοκαλιού το μέλι, προσθέτουμε το κρασί και το δεντρολίβανο (αυτή τη φορά έβαλα ξύσμα πορτοκαλιού). Μαρινάρουμε τα μπουτάκια του κοτόπουλου, βάζοντας στο μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, ή καλύτερα μια νύχτα.
Δεν ξεχνάμε να γυρίζουμε τα κοτομπουτάκια, κατά διαστήματα, να αρωματιστούν! Ψήνουμε τα μπουτάκια, με το πορτοκάλι, το κρασί και το μέλι, αφού ρίξουμε αλατοπίπερο, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 1 ½ ώρα.
Ρίχνουμε στα κοτομπουτάκια το ξίδι και συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλα 10 λεπτά, παρακολουθώντας να τραβήξει τα υγρά και να γλασαριστεί, χωρίς να καεί το κοτόπουλο. Διακοσμούμε με φέτες πορτοκάλι. Είναι ωραίο να συνοδευτεί με ρύζι μπασμάτι ή πατατούλες τηγανητές.

19 comments:

Anonymous said...

Πολύ λαχταριστό το κοτοπουλάκι σου Αγγελικούλα μέλι:)

Οι υπόλοιπες εδώ κάνουν δίαιτα οπότε ας τσιμπήσω λίγο κρατσανιστή πετσούλα εγώ :))

ΕΛΕΝΑ said...

Αυτό το "Αγγελικούλα μέλι" πολύ μου άρεσε Λαμπρινή:)))
Αγγελικούλα μέλι τι ωραία που σου έχει ροδοκοκκινίσει το κοτοπουλάκι σου!! Και χωρίς καθόλου λάδι!!!
Και νόστιμο και υγιεινό:))

Αγγελική Ν said...

Αχ, e-φιλενάδες! και εμένα μου άρεσε! Μου θύμησε τα παιδικά μου χρόνια, που τολμούσαν να μου απαγγέλουν ποιηματάκια!
Δοκιμάστε το κοτόπουλο είναι νόστιμο!

Juanita La Quejica said...

Τί ωραίο χρώμα! Και εγώ θέλω πετσούλα, ευτυχώς Λαμπρινή έχει φτιάξει μπόλικα η Αγγελική και φτάνουν για όλους.
Σουσαμάκι πότε μπορούμε άραγε να προσθέσουμε για να κολλήσει και αυτό στην πέτσα και να κάνει ακόμα πιο νόστιμη την κρούστα;

Αγγελική Ν said...

Κοπιάστε! Τι είναι 9 ώρες ταξίδι....για μια πετσούλα!
Χουανίτα μου, συνήθως τα κοτοπουλάκια τα κάνω με δεντρολίβανο (μη κοιτάς που αυτή τη φορά δεν είχα), οπότε το σουσαμάκι δεν του πάει. Αν όμως τα κάνουμε χωρίς αυτό τα χαρακτηριστικό άρωμα, ωραίο ακούγεται...

elie said...

Όποιος κάνει το 9ωρο ταξίδι για τις πετσούλες θα μου φέρει εμένα το υπόλοιπο?
Πολύ ωραίο φαίνεται, θα το φτιάξω σύντομα!

Katerina ante portas said...

Tι συνταγή! Μέλι και πορτοκάλι σχεδόν εξωτική!
Υιοθετείται!

popelix said...

Καλημέρα!

Έχω μια πάπια στην κατάψυξη και έψαχνα έναν ιδιαίτερο τρόπο να τη μαγειρέψω. Αν της κάνω αυτή τη μαρινάδα θα γίνει καλή; Αν ξέρει κανείς απο παπιά, ας μου δώσει καμιά συμβουλή, έτσι για να προκύψει κάτι διοαφορετικό.

kiki said...

Πολύ ωραία ιδέα για μένα που μου αρέσουν τα μπουτάκια! Και το μέλι...μιαααμ!

Αγγελική Ν said...

Popelix, για δες μια συνταγή που είχα δημοσιεύσει για πάπια πορτοκάλι: http://www.hungry.gr/get.asp?table=faghta&id=730 μπορεί να σου αρέσει!

Κικίτσα μου, ελπίζω να σου αρέσει!

Anonymous said...

θα κάνω ανόητη ερώτηση τώρα. Όταν λέμε, 1,5 κούπα, πόσο περίπου εννοούμε? Ποτέ δεν κατάλαβα αυτή την κούπα. :-(

Αγγελική Ν said...

Ioanna μου, η μια κούπα αντιστοιχεί σε 250ml. Έχει χωρητικότητα αντίστοιχη με τα κλασσικά φλιτζάνια του τσαγιού! Βάλε 1 και 1/2 φλιτζάνι, αρκεί να μην είναι από τα μεγάλα!
Εδώ, στο Jbg που ζω, πουλούν παντού ογκομετρικά δοχεία της 1 κούπας, της μισής, 3/4, 1/4,κλπ, τόσο που απορώ πως τόσα χρόνια ζούσα χωρίς τέτοια βοηθήματα... Και έφτασα να τα αναφέρω ως αυτονόητα!

Anonymous said...

Σέυχαριστώ Αγγελική, είμαι καινούρια "μαγείρισσα" και δεν ξέρω και πολλά. Θα δοκιμάσω τη συνταγή σου και θα σε ενημερώσω αν .... την πετύχω! :-)

Anonymous said...

Σέυχαριστώ Αγγελική, είμαι καινούρια "μαγείρισσα" και δεν ξέρω και πολλά. Θα δοκιμάσω τη συνταγή σου και θα σε ενημερώσω αν .... την πετύχω! :-)

elie said...

Χθες το φτιάξαμε. Πολύ ωραίο και αρωματικό!

Anonymous said...

Προσπάθησα να το φτιάξω χθες αλλά δεν είχε γλυκόξινη γεύση! Απογοητεύτηκα. :-( Και το είχα όλο το βράδυ στο ψυγείο μέσα στο χυμό. Τί να φταίει άραγε? Μάλλον εγώ που είμαι λίγο γκα γκα στο μαγείρεμα! :-D

elie said...

ioanna, ούτε το δικό μου είχε γλυκόξινη γεύση (αλλά δεν με πείραξε καθόλου). Για να βγει γλυκόξινο φαντάζομαι ότι θα πρέπει να είναι πολύ ξινά τα πορτοκάλια, διαφορετικά δεν έχει κάποιο άλλο υλικό ξινό (το ξιδάκι είναι πολύ λίγο για να "χαρακτηρίσει" τη συνταγή)

Αγγελική Ν said...

Ιωάννα μου, άργησα να σου απαντήσω γιατί έλειπα!
Το γλυκόξινο του φαγητού είναι θέμα προσδοκίας, υλικών και ποσοτήτων. Αν θες κάτι σαν το ασιατικό γλυκόξινο δεν θα το πετύχεις με αυτά τα υλικά. Χρειάζεται χυμό ανανά, καστανή ζάχαρη, και με ένα λόγο άλλη συνταγή.
Τα υλικά και μάλιστα τα πορτοκάλια, άλλοτε είναι ξινούτσικα και άλλοτε όχι. Αν λοιπόν σου αρέσουν τα ξινά και τα πορτοκάλια σου δεν ξινίζουν, πρόσθεσε λεμονάκι. Για πιο γλυκό περισσότερο μέλι. Αυτή η συνταγή είναι πιο ουδέτερη για ένα αρωματικό και "γλασαρισμένο" αποτέλεσμα.

Anonymous said...

Mήπως διασώζει κανείς τη συνταγή με τα "μπουτάκια" του Παναγή; (απ το παλιο Ηungry..)
Eυχαριστώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...