Thursday, October 18, 2007

Καραμέλα

Η αγαπημένη γεύση των παιδικών μας χρόνιων (και όχι μόνο)!
Πολλές φορές την χρησιμοποιούμε στα γλυκά μας. Για να φτιάξουμε καραμέλα υπάρχουν δυο τρόποι:
Η «ξηρή» μέθοδος είναι να βάλουμε την ζάχαρη στο τηγάνι (με όσο το δυνατόν πιο βαρύ πάτο) και να το ζεστάνουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και να περιμένουμε να λιώσει και να γίνει καραμέλα. Δεν ανακατεύουμε την καραμέλα πριν να λιώσει εντελώς. Αν χρειαστεί μπορούμε να κουνήσουμε το τηγάνι. Αυτή η μέθοδος χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί, η ζάχαρη μπορεί να λιώσει διαφορετικά μέσα στο τηγάνι και να αρχίσει να καίγεται σε κάποια μεριά και να χαλάσει, να γίνει πικρή!
Η δεύτερη μέθοδος είναι «υγρή». Διαλύουμε την ζάχαρη σε κάποιο υγρό, όπως νερό ή λεμόνι ή γάλα. Αλλά η αναλογία υγρού στο διάλυμα είναι πολύ μικρή. Ανακατεύουμε ελαφρά και απλώνουμε την ζάχαρη στο τηγάνι. Βάζουμε σε ένα βαρύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σταματάμε να ανακατεύουμε. Το υγρό, σταδιακά εξατμίζεται και η ζάχαρη γίνεται καραμέλα πιο εύκολα. Μην ανακατώστε αφότου αρχίσει να βράζει. Για να δείτε αν η καραμέλα είναι εντάξει ή για να ελέγξετε την θερμοκρασία βγάλτε το τηγάνι από την φωτιά και γυρίστε γύρω- γύρω. Μόλις αρχίσει η καραμέλα να παίρνει χρώμα χαμηλώνουμε την φωτιά. Η καραμέλα είναι έτοιμη, όταν το χρώμα της είναι χρυσό καφετί. Μη ρίξετε ποτέ νερό μέσα στην καραμέλα την ώρα που λιώνει. Θα την καταστρέψετε. Προσοχή, επειδή η θερμοκρασία στην οποία λιώνει η ζάχαρη είναι πάνω από 180ο C, καίει υπερβολικά!
Την καραμέλα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε με χίλιους δυο τρόπους. Αναφέρω ενδεικτικά:
Είναι απαραίτητη για την σως στην κρέμα καραμελέ.
Την χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε γλυκά διακοσμημένα με καραμέλα. Την απλώνουμε, σε λεπτό στρώμα, πάνω σε λαδόκολλα, την αφήνουμε να σταθεροποιηθεί και να πάρει θερμοκρασία περιβάλλοντος. Σπάμε σε γουδί το φύλλο της καραμέλας και χρησιμοποιούμε τα κομμάτια καραμέλας (μικρά ή μεγάλα σύμφωνα με την αισθητική μας) για να διακοσμήσουμε γλυκά ή τούρτες. Ή απλώνουμε την ρευστή καραμέλα με σχέδιο πάνω σε λαδόκολλα και όταν σταθεροποιηθεί η καραμέλα την χρησιμοποιούμε ολόκληρο το κομμάτι για να διακοσμήσουμε παγωτά, γλυκά.
Φτιάχνουμε καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Ρίχνουμε μέσα καβουρδισμένους ξερούς καρπούς στην ρευστή καραμέλα. Απλώνουμε το μείγμα καραμέλας-καρπών σε λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσουν.
Φτιάχνουμε butterscotch Sauce ανακατεύοντας καραμέλα με κρέμα γάλακτος, ζεστή και βούτυρο.
Φτιάχνουμε σιρόπι καραμέλας: καραμελώνουμε δύο κουταλιές ζάχαρης και αφού κρυώσει αρκετά, το διαλύουμε σε ένα κουταλάκι ζεστό νερό.
Καραμελώνουμε φρούτα (μήλα, ροδάκινα, ανανά κλπ) και φτιάχνουμε τάρτες, Upside Down Cake, αλλά και τα γνωστά μηλαράκια-γλειφιτζούρια.
Φτιάχνουμε Toffees, γλειφιτζούρια κλπ
Σήμερα χρησιμοποίησα καραμέλα για να φτιάξω ένα καλαθάκι-μπολ.Χρησιμοποίησα για φόρμα ένα μεταλλικό μπολ, που το είχα περάσει με σπρέι λαδιού (non stick spray). Έριξα επάνω καραμέλα με κουταλάκι, ώστε να δημιουργηθεί ένα «καλάθι». Το άφησα να κρυώσει η καραμέλα εντελώς και προσεκτικά το ξεφορμάρισα. Γέμισα το καλάθι με φράουλες και να το αποτέλεσμα!

14 comments:

kiki said...

Wow! Αγγελική μου μας γλυκανες! Τι ειναι αυτό στο ποτήρι;

Anonymous said...

Μα είσαι , αλήθεια σου λεω , Αγγελικούλα μέλι :))))

Πολυ ωραία τα πέτυχες και το καλαθάκι με τις φράουλες μμμμ λαχταριστό !! Μπράβο Αγγελικούλα μέλι :)))

Δεν ξέρω αν θυμάσαι με ειχε πιάσει πριν κατι μήνες καραμελομανία . Ειναι άτιμη η καραμέλα αλλα υπέροχη !:)))

Anonymous said...

Εξαιρετική! Μπράβο!
Ένας άλλος τρόπος για να μην καεί είναι να βάλεις την ζάχαρη να λιώσει σε μπεν μαρί ή πιο απλά σε κατσαρολάκι το οποίο βυθίζεις σε κατσαρόλα με νερό που βράζει.
Μπορείς γρήγορα να την κρυσταλοποιήσεις αν την αδειάσεις σε μια κατσαρόλα με παγωμένο νερό.
Μετά εγώ κάτι το εξής:
Την σπάω σε γουδί, μαλάζω με χέρι φρέσκια μαλακή μυζήθρα (περίπου 400γρ.) και ρίχνω και τη θρυμματισμένη καραμέλα. Κάνω μπαλίτσες από μυζήθρα – καραμέλα.
Ανακατεύω και βάζω στο ψυγείο. Σερβίρω μετά από 1- 2 ώρες.
Εξαιρετικός συνδυασμός και με φράουλες.

Nena said...

Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω

Tι άλλο να πω. Μόνο αυτό και με υπόκλιση.

Penelope said...

Χάρμα οφθαλμών!
Σαν να λέμε, κάντε ένα οφθαλμόλουτρο, μπας και γλυτώσετε καμμιά σταλιά κρεπάλης :-)))))

Nena said...

καραμέλα
100 γρ. ζάχαρη
30 γρ. νερό
30 γρ. γλυκόζη (1 κ.γλ. γεμάτο)

Αυτή είναι μια πολύ σίγουρη καραμέλα που έμαθα απ΄τον κ.Παρλιάρο.Πολύ καλά μετρημένα υλικά, σε τηγανάκι, ανακατεύεις μόνο λίγο στην αρχή και μετά το αφήνεις μέχρι να πάρει χρυσοκαφετί χρώμα και ή την απλώνεις σε χαρτί και τη σπας όπως θες ή την φτιάχνεις όπως υπέροχα τη φτιάχνει η Αγγελική μας.

Juanita La Quejica said...

Τί καλλιτέχνημα είναι αυτό το καλαθάκι;
Και πολύ χρήσιμο κείμενο, της καραμέλας το ανάγνωσμα! Μπράβο Αγγελική, ωραιότατο!

ΕΛΕΝΑ said...

Α πα πα βρε Αγγελικούλα μου:))
Αυτό το καλαθάκι κάθομαι και χαζεύω κι εγώ!!!! Suuuuupperrr!!!!!
Υπέροχο και χρησιμότατο το καραμελοποστάκι σου:)))

Juanita La Quejica said...

Gianni, όταν βρεις χρόνο να φτιάξεις αυτές τις μπαλλίτσες, ρίξε ένα τηλεφώνημα να σε επισκεφτούμε!

Kalliope said...

Ωραιότατο ποστ, ευχαριστούμε Αγγελική! Μπορώ να κρατήσω κομμάτια καραμέλας διπλωμένα σε λαδόκολλα φαντάζομαι,ε; Στο ψυγείο καλύτερα για να μην λιώσουν και κολλήσουν;

Anonymous said...

T E Λ Ε Ι Ο !!!!!!!!!!!!1

elie said...

Ωραίο και χρήσιμο ποστ, έχει ένα σωρό πληροφορίες μαζεμένες!

Katerina ante portas said...

Tι προκλητικό μπωλ, σκέψου να κάνεις ας πούμε δίαιτα, τρως και εκείνο μετά το φρούτο και ούτε γάτα ούτε ζημιά!
Αγγελική μου μας καταπλήσσεις!!

Αγγελική Ν said...

Πολύ χαίρομαι που το βρήκατε ενδιαφέρον!
Τις κατασκευές με καραμέλα τις άρχισα μια μέρα που είχε ξυπνήσει μέσα μου, ο βαθιά κοιμισμένος, αρχιτέκτονας και ήθελα μια εικόνα πιο «εικαστική», σε ένα γλυκό, που ήθελα να προσφέρω! Η πιο ταπεινή κρέμα με μια καραμελοκατασκευή επάνω της και μια σύνθεση φρούτων αποκτά άλλη εικόνα (και γεύση)
Κικίτσα, στο ποτήρι είναι μια κουταλιά παγωτό βανίλια. Για να δείτε την ιδέα μου με λίγη περισσότερη λεπτομέρεια!
Χρυσοχέρα μου, σε ευχαριστώ! Νομίζω η δική σου καραμελομανία με οδήγησε στις μορφολογικές ανησυχίες μου…με το συγκεκριμένο υλικό!
Gianni, πολύ καλή πρόταση με το τυρί και την καραμέλα! Βέβαια αντί για μαλακή μυζήθρα θα χρησιμοποιήσω το πιο άνοστο ανθότυρο, που βρίσκω εδώ. Εξαιρετικό ελαφρύ γλύκισμα!
Νένα μου, θα κρατήσω την συνταγή καραμέλας, που μας λες! Αλλά δεν έχω βρει γλυκόζη σε Σ/Μάρκετ. Μου έχει περάσει από το μυαλό να ψάξω σε φαρμακείο… Που θα πάει θα βρω! Σ ευχαριστώ!
Πηνελόπη, όπως λέει και η Κατερίνα, τρως τις φράουλες σπας και λίγη καραμέλα και δεν κάνεις κραιπάλη… Αισθητική προσέγγιση απλά!
Χουανίτα, Μαρία, elie και Έλενα σας ευχαριστώ!
Κάλλη, δεν έχω δοκιμάσει να τα διατηρήσω! Ιδιαίτερα τώρα, που εδώ είναι περίοδος βροχών και έχει ψηλή υγρασία, θέλουν άμεση χρήση. Άλλωστε επειδή είμαι άσχετη, με τα περί την συντήρηση, (άσε που έχω έμμονες ιδέες ότι θα χαλάσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) προτιμώ να τα ανακυκλώνω άμεσα.
Κατερίνα, χαχα το θέμα της δίαιτας σε εμάς έχει εντελώς υποθετική βάση!Πως με καταλαβαίνεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...