Thursday, October 18, 2007

Καταλάνικο Σπανάκι

Σε παλαιότερο post είχα αναφερθεί στο σπανάκι μαγειρεμένο με καταλάνικο τρόπο. Μιας και δεν είχα δώσει τότε αναλυτική συνταγή και επειδή μου έκανε το πρωί σχετική ερώτηση η Νένα, ευκαιρία να την γράψω να την έχουμε στο blog μας.
Υλικά
2 κ.σπανάκι
100 γρ.χοιρινό καπνιστό
150 γρ.σταφίδες
100 γρ.κουκουνάρια (σιγά... βάλτε κάτι παραπάνω καλέ!)
2 σκελ.σκόρδο
ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
κόλιανδρος (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βράζουμε το σπανάκι σε ελάχιστο νερό, το σουρώνουμε καλά και το κόβουμε (αν θέλουμε).
Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε sherry ή ένα γλυκό κρασί Σάμου.
Τσιγαρίζουμε το σκόρδο στο ελαιόλαδο και το αφαιρούμε από το τηγάνι (εκτός αν θέλουμε να το ψιλοκόψουμε και να το αφήσουμε στα υλικά μας).
Προσθέτουμε χονδροκομμένο το καπνιστό χοιρινό και μόλις πάρει λίγο χρώμα, ρίχνουμε και τις σταφίδες (αφού τις έχουμε πρώτα στραγγίσει).
Τέλος ρίχνουμε τα κουκουνάρια.
Αφού τα φέρουμε μερικές βόλτες και αρχίσουν και παίρνουν χρώμα τα υλικά, προσθέτουμε το σπανάκι, το αλατοπίπερο και τον κόλιανδρο. Αφήνουμε μέχρι να μαγειρευτεί το φαγητό, αν χρειαστεί προσθέτουμε και ελάχιστο νερό.
ΥΓ. Εντυπώσεις από αυτό το φαγητό-συνοδευτικό μπορεί να σας πει κυρίως ο άνδρας της Νένας, που το έχει εκτιμήσει δεόντως.

18 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Θέλω κι εγώ να το φτιάξω και να το εκτιμήσω δεόντως:)
Φρέσκο κόλιαντρο βάζεις??

Αγγελική Ν said...

Μμμμ! Υπέροχο! Θα του κάνω κρας τεστ!

Anonymous said...

Καπνιστό χοιρινό = σύγκλινο;;;

Juanita La Quejica said...

Έλενα εγώ βάζω το μπαχαρικό, οι Καταλανοί τίποτα παρόμοιο. Και το φρέσκο πιστεύω ότι θα του πηγαίνει, κάπου είχα διαβάσει ότι οι Αρχαίοι Ημών Πρόγονοι έβαζαν κόλιανδρο στο σπανάκι και στο λάχανο και από τότε το καθιέρωσα.
Αγγελικούλα, ταιριάζει συνοδευτικό με πολλά πιάτα.
Ιωάννα, θα ταίριαζε πιστεύω θαυμάσια και το σύγλινο, το οποίο φάγαμε την κυριακή με στραπατσάδα σε ένα μαγαζί στο Περιστέρι και ήταν εξαιρετικό! Όχι βέβαια τόσο όσο της Σταυρούλας μας, αλλά αξιοπρεπέστατο.

elie said...

Το έχω δοκιμάσει και μου αρέσει πολύ. Αλλά πού τη βρήκα τη συνταγή? Την είχες δημοσιεύσει και πιο παλιά Juanita, κάπου αλλού ίσως?

Juanita La Quejica said...

Ωχ! Το έχω ξαναβάλει και δεν το βρήκα στην αναζήτηση η χαζή; Λες; Πάω να το τσεκάρω, αν την έχω ξαναβάλει να την σβήσω.

elie said...

Καλέ μην σε τρέχω τζάμπα... Μπορεί απλώς να το είχαμε συζητήσει σε τσατ ή κάπου αλλού.

Juanita La Quejica said...

Το τσέκαρα, δεν την έχω ξαναγράψει τελικά τη συνταγή.
Ρεβύθια με σπανάκι έχω δώσει εδώ, ίσως γι αυτό μπερδεύτηκες.
Ή ίσως όπως λες στο chat ή στο hungry... είναι απλό φαγητό, οπότε περιγράφεται και με δυο λόγια. Αλλά πεντανόστιμο και πολύ "βολικό" συνοδευτικό.

Anonymous said...

Σπανάκι με ξεροψημένο μπεικον κάνω συχνά και μας αρέσει πολυ ! Φαντάζομαι θα είναι σούπερ με τις σταφιδούλες και τα κουκουνάρια (αν και δεν τα αγαπά ιδιαίτερα ο καλος μου) !!
Στα υπόψιν :))

prasino liker said...

Υπεροχα ,Υπεροχα
καλα ειπα οτι πρεπει να μας προμηθευσετε και κουπονια bodyline.

kiki said...

Καλεεεεεεεεεεεέ! Ακόμα κι εδώ έβαλες ξηροκάρπια;

Juanita La Quejica said...

Άντε βρε! Δεν τα έβαλα εγώ, η καταλάνικη συνταγή τα έχει και εγώ τα εντόπισα!
Λαμπρινή, αν δεν του αρέσουν στο φαγητό, τότε μην το δοκιμάσεις και παραπονιέται σε εμένα μετά, χαχα!
Πράσινο λικέρ, αυτό δεν είναι ιδιαίτερα παχυντικό πιάτο πάντως.
Αλλά τα κουπόνια δεν είναι κακή ιδέα, χαχα!

Anonymous said...

Ε λοιπόν είσαι κα τα πλη κτι κή !!! (Άσε που έχει καταντήσει εθισμός το site σου - τί να πω! )
Τόσο καιρό που σε διαβάζω και δεν έχω γράψει ποτέ γιατί δεν τα κατέχω και τόσο αυτά τα μηχανήματα του διαβόλου, θέλω να στο πω: είσαι φο βε ρή! Keep walking!!!

Μαρία

Υ.Γ. Ευχαριστώ για όλα όσα έχω κατά καιρούς διαβάσει εδώ μέσα

witchofdaffodils said...

μόνο κουκουνάρια και σταφίδες sweet Jua? φτωχό, πολύ φτωχό.. :))

Juanita La Quejica said...

Μαρία σε ευχαριστούμε όλα τα μέλη του Hungry For Life για τα καλά σου λόγια, καλώς ήρθες στην παρέα μας!
Μαγισσούλα, τί να κάνω; Αναγκάστηκα να υποκύψω στην απλότητα της αυθεντικής συνταγής, χαχα! Αν αυτοσχεδίαζα, θα είχα σίγουρα ... άσε, δεν λέω, χαχα!

Penelope said...

Juanita να παραλείψω τις σταφιδούλες; Μην μου βγει πολύ γλυκό και δεν το γλωσσιάσει ο καλός μου. Γιατί όντως φαίνεται νοστιμότατο και πρέπει να το είχα κι' εγώ δοκιμάσει.

Nena said...

Λοιπόν, ο άντρας μου όχι μόνο το εξετίμησε αλλά το ξαναζήτησε.Το περίεργο είναι πως ενώ δεν τρώει κρέας, δεν το πήρε χαμπάρι το καπνιστό γιατί στο σύνολό της η συνταγή έχει φοβερή αρμονία χωρίς να "ακούγεται" κάποιο υλικό.
Την Κυριακή θα το κάνω αλλά με μπέικον διότι αυτό είχα καταλάβει ότι θέλει κι αυτό έχω αγοράσει. Το κόλιαντρο, ως σπόρος μ αρέσει πολύ.Φρέσκο όμως με τίποτα.Παρ όλα αυτά δεν θυμάμαι να μου είχες δώσει τη συνταγή ΚΑΙ με κόλιαντρο.
΄Ετσι κι αλλιώς είναι υπέροχη και ευχαριστώ Jua.

Juanita La Quejica said...

Λόπε μου, χρειάζονται οι σταφίδες για να γλυκάνει, αλλά αν δεν τις τρώει, λιώστες του, χαχα! Αστιεύομαι βέβαια ε;
Νενάκι, το κόλιαντρο είναι η δική μου προσθήκη, γι αυτό και γράφω ότι είναι προαιρετικό.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...