Tuesday, October 23, 2007

"Αλλιώτικο από τ΄άλλα"

Μία από τις αγαπημένες συνταγές της πατρικής και μητρικής μου οικογένειας είναι και αυτό το λαχανόρυζο, το "αλλιώτικο από τ΄άλλα"!
Έτσι το είχε αποκαλέσει η μαμά μιας στενής μου φίλης, όταν χρειάστηκε να τους το φτιάξω για κάποια δύσκολη οικογενειακή στιγμή τους που δεν μπορούσαν να μαγειρέψουν οι ίδιοι, δεν έπρεπε να φάνε κρέας, αλλά δεν ήθελαν να φάνε και ψάρι. Εκείνη είχε συνδέσει στο μυαλό της το λαχανόρυζο με τις λαχανίδες που έτρωγαν στην Κατοχή και την εποχή της μεγάλης πείνας και έτσι ήταν ένα φαγητό που το είχε αποκλείσει από την κουζίνα και το σπιτικό της. Μέχρι που δοκίμασε -με τα χίλια ζόρια είναι η αλήθεια- τη συγκεκριμένη εκδοχή και αναθεώρησε.
Το μυστικό της επιτυχίας αυτού του πιάτου βρίσκεται νομίζω το μπέϊκον.
Ας τα πάρουμε από την αρχή.
Θα χρειαστούμε ένα μεγαλούτσικο λάχανο, 1 φλυτζάνι του τσαγιού μισογεμάτο ρύζι (εγώ βάζω πλέον Barba Ben), 4-5 κρεμμύδια χονδροκομμένα, 250 γρ.μπέϊκον, άνιθο, χυμό από αρκετά λεμόνια, ελαιόλαδο, μπράντυ, λευκό κρασί, worcestershire sauce, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, κόλιανδρο και ρίγανη, καθώς και προαιρετικά 1 κύβο βοδινού.
Αφού σωτάρουμε χωρίς άλλα λιπαρά το μπέϊκον, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το λάδι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα.
Όταν σκουρήνουν ελαφρά σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε το λάχανο.
Σωτάρουμε αρκετή ώρα,προσθέτουμε το κρασί, την worcestershire, τον λεμονοχυμό, τα μπαχαρικά, τον άνιθο, αρκετό νερό και αφήνουμε να μαλακώσει.
Στο τέλος προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Δεν το αφήνουμε να μαλακώσει πολύ γιατί ο βρασμός συνεχίζεται και αφού σβήσουμε το μάτι της κουζίνας.
Μπορούμε να σερβίρουμε με ένα νόστιμο λουκάνικο ψημένο στο γκριλ ή στην ψηστιέρα και έτσι θα καλύψουμε όλα τα γούστα. Και εκείνων που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς κρεατικά, αλλά και εκείνων που τρελλαίνονται για λαχανικά.
ΥΓ.Το "στόλισμα" των φωτογραφιών είναι της Έλενας.

Update: Η Μαρίνα και ο CGP έβαλαν και πλευρώτους στο λαχανόρυζό τους και μας στέλνουν την φωτογραφία. Εξαιρετική ιδέα, θα έχει ακόμα πιο μεστή γεύση το φαγητό!

13 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Αυτό το φαγάκι θέλω οπωσδήποτε να το κάνω, μου έχεις πει πολλές φορές ότι είναι νοστιμότατο και έχω περιέργεια να το δοκιμάσω.
Σίγουρα το μπέικον θα κάνει την διαφορά, αλλά και η sauce πιστεύω:)
Το λάχανο το βάζεις όλο?? Και τα σκληρά μέρη δηλαδή??

Juanita La Quejica said...

Κόβω μόνο ένα μεγάλο κομμάτι από το κάτω μέρος, οριζόντια.
Αλλά γενικά βάζω τα πάντα και δεν το παραβράζω κιόλας, δεν μου αρέσει νιανιά.
Δεν έρχεσαι επιτόπου να δοκιμάσεις; Έχω φτιάξει για 1 εβδομάδα ποσότητα, χαχα!

ΕΛΕΝΑ said...

Ε, μα γι αυτό ρωτάω η καϋμένη. Μπας και φιλοτιμηθείς και με καλέσεις να το δοκιμάσω και μου δώσεις και ένα ταπεράκι φεύγοντας:))

Anonymous said...

Πολύ ωραίο! Να φάμε και κάτι με λαχανικά.
Πώς γίνεται να σας βλέπω τις στιγμές που έχω φοβερές πείνες!
Ή μήπως πεινάω μονίμως;
Να το "κοιτάξω";

Έλενα, έχεις αφήσει πίσω τα σεμινάρια φωτοσύνθεσης που μου υποσχέθηκες.

CGP said...

Πρόσφατα, μαγειρέψαμε με λάχανο (http://eatingoutingreece.blogspot.com/2007/10/blog-post_14.html) και διαπίστωσα με έκλπληξη οτι το κύμινο (όπως και ο άνιθος υποθέτω) εξαφανίζουν την "βαρειά" μυρωδιά του λάχανου. Αν σου αρέσει το κύμινο, δοκίμασε το.... στην "αλλοιώτικη".

Juanita La Quejica said...

Μάλλον διαβάζεις το μπλογκ ώρες φαγητού Ρωξάνη.
CGP, Χρόνια Πολλά!
Και κίμινο, και κάρο (caraway seed) αλλά και γλυκάνισο ταιριάζει στο λάχανο. Ωραία συνταγή αυτή με τον μπακαλιάρο, η Σταυρούλα μας την είχε κάνει σε μια "λακωνική βραδιά" με μαρούλι και μας είχε κάνει πολύ θετική εντύπωση.

kiki said...

Εμένα πάλι που πέφτει βαρύ το λαχανάκι για το στομαχάκι μου κλαψ...

Λαμπρινη said...

Εμεινε τιποτα για μας ή το μοιρασες όλο Jua? :)))

Δεν μπορώ να πω οτι μου αρέσει το λαχανόρυζο αλλα η συνταγή αυτή κάτι μου κάνει και σε πρωτη ευκαιρία θα το δοκιμάσω :))

Anonymous said...

Η συνταγή φαίνεται εξαιρετική. Ένα δεν καταλαβαίνω: Πώς θεωρείς ότι απευθύνεται σ' αυτούς που δεν πρέπει ή δεν θέλουν τα κρεατικά, από τη στιγμή που έχει μέσα μπέικον και κύβο βοδινού;

Juanita La Quejica said...

Κικίτσα, τότε εσένα θα σου φτιάξουμε κάτι άλλο.
Λαμπρινή μου, έλα εσύ και σιγά μην σου βγάλω μόνο λαχανόρυζο!
Ανώνυμε... γενικά δεν μου αρέσει να απαντώ σε "ανώνυμα" σχόλια. Επειδή την περίμενα όμως αυτήν την ερώτηση, ας πούμε ότι δεν τους ενδιέφερε απόλυτα το τί θα έχει το φαγητό μέσα, αρκεί η πρώτη κύρια ύλη του να μην ήταν κρεατικό.

witchofdaffodils said...

κυρία, εγω που τρελαίνομαι για λαχανικά μπορω να αφαιρέσω το μπέικον;)

Anonymous said...

Το έφτιαξα και έγινε εξαιρετικό. Δεν περίμενα από το λάχανο τόσο φινετσάτη γεύση. Βέβαια παίζουν ρόλο τα διάφορα μυρωδικά. Και ενώ δεν είμαι οπαδός του μπέηκον σε αυτή την συνταγή πραγματικά ταιριάζει πολύ.

Juanita La Quejica said...

Το κάνει πιο "ολοκληρωμένο" στην γεύση, σπάει κάπως η ... λαχανίλα, χαχα! Χαίρομαι που σας άρεσε Ειρήνη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...