Friday, October 19, 2007

Τουρσί

Αν θέλω να κάνω (που δεν θέλω, έκανα παλιότερα), βάζω 1 λίτρο νερό με 1/2 λιτρο ξίδι και 1-2 Κ.σ. αλάτι για κάθε λίτρο νερού και τα ζεματάω όταν το μείγμα κοχλάζει.
Τ' αφήνω να ξαναπάρουν μια βράση για 2-3 λεπτά και τα βάζω σε αποστειρωμένα βάζα. Περιχύνω με το ζουμί στο οποίο έβρασαν.
Ζεστό βάζο - γιάλα, ζεστό ζουμί. Ως πάνω πάνω.
Κλείσιμο αμέσως και αφήνω να κρυώσουν.
Προσωπικά τα βάζω σε ντουλάπια μέχρι ν ανοίξω κάποιο απ αυτά οπότε μετά μπαίνει ψυγείο.
Αποστείρωση γίνεται και στα μικροκύματα.
Δηλαδή βάζω με άδεια τα βάζα να "ψηθούν" για 2-3 λεπτά. Επειδή όμως συνήθως τα βάζα που έχω είναι από κάτι άλλο με μεταλλικό καπάκι, προτιμώ τη μέθοδο βρασμού.
Τα τοποθετώ δηλαδή χύμα, γιάλες και καπάκια, σε κατσαρόλα κι όταν αρχίσει να βράζει το νερό μετρώ 1/4 της ώρας και τα βγάζως με μια κουτάλα ανάποδα για να στραγγίσουν/στεγνώσουν αμέσως. ΄Εχω το υλικό έτοιμο και σερβίρω.

Αν όμως θέλω λαχανικά στο λάδι -οι μελιτζάνες γίνονται ωραιότατα έτσι- θα πρέπει πρώτα τα λαχανικά να μαριναριστούν στο αλατονερόξιδο και μετά να μπούν σε γιάλες με λάδι. Τότε για να τα γευτούμε σωστά πρέπει να μείνουν 2 μήνες κλεισμένα στα βάζα.
Ειδικά οι μελιτζάνες, αφού κοπούν σε φέτες, πρέπει να μείνουν σε ταψί να πασπαλιστούν με αλάτι και να σταθούν 6 ώρες έτσι.
Μετά να ζεματιστούν όπως παραπάνω, να τις ακουμπήσουμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγουν όλα τα νερά και μετά να μπούν στο λάδι.

8 comments:

Juanita La Quejica said...

Πολύ πολύ χρήσιμες οδηγίες, ευχαριστούμε!

ΕΛΕΝΑ said...

Μπράβο βρε Νενάκι, χρησιμότατα όσα μας είπες!!!
Ιδιαίτερα σ' ευχαριστώ για τις πληροφορίες για τις μελιτζανούλες:)))

Penelope said...

Το θέμα της μελιτζάνας σε φέτες τουρσί, πολύ ενδιαφέρον.
Καταγράφεται στα αρχεία μας, Νένα.

Kalliope said...

Πάρα πολύ χρήσιμο! Αλήθεια, για ρίχτε τίποτα ιδέες, ποια λαχανικά "λένε" περισσότερο για τουρσάκι;

kiki said...

Στο νερό με το ξύδι δηλαδή τα βράζεις; Καλά κατάλαβα; χρήσιμες οι συμβουλές σου.

Nena said...

Ναι στο νερό με ξύδι τα βράζω για λίγο όμως.
Κάλλη μου, κουνουπιδάκια, καρότα, πατζάρια, μανιτάρια (αυτά μάλλον καλύτερα στο λάδι τουρσί).

kiki said...

Η μάνα μου έβραζε καρότα για λίγο και μετά τα έβαζε στο ξυδόνερο αφού έμπηγε και σκόρδα στα πλαινά τους. Τα καρότα μου αρέσουν πιο πολύ απ' όλα.

luna said...

An katalava kala auto egine me aformi tin erwtisi mou gia ta pantzaria? euxaristw poli. sta upolipa pou mou miname tha to kanw. auta pou eixa ta mirasa se gitones kai sigenis vrasmena kai katharismena . o kipos einai foul opote, ston epomeno giro.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...