Thursday, October 25, 2007

Υπενθυμίσεις για τα Μέλη του Hungry For Life

Φίλοι και Φίλες,

Αφού γιορτάσαμε τα πρώτα γενέθλια του Hungry For Life, είναι ευκαιρία να θυμηθούμε τις οδηγίες σχετικά με τη συγγραφή και ανάρτηση κειμένων στο blog μας, ειδικά τώρα που χειμωνιάζει σιγά σιγά και η παρέα μας επανέρχεται στους φυσιολογικούς της ρυθμούς αλλά και μεγαλωνει.

Έχουμε γράψει κατά καιρούς οδηγίες περί κενών ανάμεσα στα κείμενά μας. Είναι προτιμότερο να μην αφήνουμε κενά μεταξύ των γραμμών, ακόμα και αν έτσι μπορεί να φαίνονται κάπως στριμωγμένα τα posts μας. Όταν υπάρχουν κενές γραμμές, τα κείμενα "μακραίνουν" πολύ και πιάνουν περισσότερο από τον απολύτως απαραίτητο χώρο, στέλνοντας αναγκαστικά στον πάτο τα κείμενα των υπολοίπων. Μιας και είμαστε πλέον αρκετοί/ές που γράφουμε εδώ, ας κάνουμε μια προσπάθεια να "χωράμε" όλοι χωρίς να χρειάζεται να φτιάχνουμε μύες στο δαχτυλάκι που ανεβοκατεβάζει το ποντίκι για να δούμε όλη την σελίδα. Τα κενά, οι πολλές παράγραφοι και οι μεγάλες φωτογραφίες δυσκολεύουν την κατάσταση.

Καλό είναι να υπάρχει και μία τουλάχιστον φωτογραφία συνοδευτική στο κάθε κείμενο. Το κάνει πιο ευχάριστο, πιο ξεκούραστο και πολλές φορές πιο κατατοπιστικό. Οι φωτογραφίες που βάζουμε, λόγω περιορισμένου «χώρου» στον blogger, θα πρέπει να έχουν πρώτα σμικρυνθεί ώστε να μην είναι πάνω από 60kb. Επίσης, όταν επιλέγουμε το μεγάλο μέγεθος προβολής της φωτογραφίας στον blogger, πρέπει να έχουμε τσεκάρει από πριν ότι το πλάτος της φωτογραφίας όταν κάνουμε σμίκρυνση δεν είναι πάνω από 350 pixels και αφού την δημοσιεύουμε, να επιβεβαιώνουμε ότι το πλάτος της είναι μικρότερο από αυτό της αριστερής στήλης του blog, όπου δημοσιεύονται και τα κείμενα.

Χρησιμοποιούμε γραμματοσειρές μεγέθους μεταξύ 11 και 12, ξεκινάμε με κεφαλαία, καταλήγουμε σε τελείες, χρησιμοποιούμε τόνους και γενικότερα ας προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να τηρούμε τους κανόνες της γραμματικής και του συντακτικού, για να είναι τα κείμενά μας πιο ευανάγνωστα.

Επίσης, επειδή δημοσιεύονται αρκετά κείμενα σε μια μέρα, καλό θα είναι να μην δημοσιεύουμε περισσότερα από ένα το κάθε μέλος ημερησίως, έτσι ώστε να προλαβαίνουμε να τα διαβάσουμε όλα με την προσοχή που τους αξίζει, να τα σχολιάζουμε, να κάνουμε τις ερωτήσεις μας κλπ.

Είναι πιο βολικό για την ανάγνωση αλλά και για την συχνότητα με την οποία εμφανίζονται οι τίτλοι των κειμένων μας στα διάφορα sites τύπου http://www.blogspace.gr/aggregator και http://www.greekbloggers.com/feed, να αφήνουμε ένα δίωρο από την στιγμή που δημοσιεύει κάποιος ένα κείμενο πριν δημοσιεύσουμε το δικό μας. Έτσι η κάθε συνταγή (ή ό,τι άλλο επιλέγουμε να γράψουμε) θα έχει την ανάλογη προσοχή αλλά και τον χρόνο που της αξίζει, για να προλάβουμε να την απολαύσουμε. Ας προσπαθήσουμε να μην "καπακώνουμε" τα άλλα κείμενα από τη βιασύνη και τον ενθουσιασμό μας.

Επειδή αυτό μερικές φορές δεν είναι εύκολο και κάποια από τα μέλη μας μπορεί να μην έχουν το χρόνο να περιμένουν ένα δίωρο, μπορούν με ένα email στο hungryforlifeblog@yahoo.gr ή με κάποιο μήνυμα στο chat box, να μας ζητήσουν να ανεβάσουμε εμείς το κείμενο από τα drafts, σε περίπτωση που δε θα έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή τους μετά 2 ώρες. Γι αυτό, είναι σκόπιμο πριν ανεβάσουμε στο Hungry For Life ένα κείμενο που έχουμε ήδη γράψει στα drafts, να ελέγχουμε αν κάποιο άλλο μέλος έχει ήδη δημοσιεύσει κείμενο σε χρονικό διάστημα μικρότερο του δίωρου. Καμμιά φορά, τυχαίνει να ανακαλύπτουμε εκ των υστέρων ότι δημοσιεύσαμε ταυτόχρονα ένα κείμενο με κάποιον ή κάποια από τους άλλους φίλους. Σε αυτήν την περίπτωση, προτείνουμε σε όποιου το κείμενο υπάρχει η πιο πρόσφατη ώρα να το κατεβάζει για 2 ώρες ή να επικοινωνεί με τις διαχειρίστριες, αν δεν μπορεί να το κάνει ο ίδιος ή η ίδια και σε 2 ώρες θα έχει δημοσιευτεί και πάλι το κείμενό του.

Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να προσέχουμε, είναι όταν ανεβάζουμε ένα κείμενο που το είχαμε στα drafts για κάποιες ώρες ή μέρες. Πρέπει σε αυτήν την περίπτωση πάντα να αλλάζουμε την ώρα και την ημερομηνία προσαρμόζοντάς τις ανάλογα με την στιγμή δημοσίευσης, γιατί στα drafts το κείμενο σώζεται με την αρχική ώρα και ημερομηνία που ίσχυε όταν άρχισε να γράφεται.

Κλείνοντας, θέλουμε άλλη μια φορά να ευχαριστήσουμε όλες και όλους τους συμμετέχοντες στο Hungry For Life και να ευχηθούμε ένα χειμώνα γεμάτο όμορφα αρώματα και δυνατές γεύσεις.

ΥΓ.Αυτό το post θα κρατηθεί πάνω από όσα μπουν τις επόμενες 2-3 μέρες, για να μπορέσουν να το διαβάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα Μέλη του Hungry For Life.

2 comments:

popelix said...

Αγαπητή administrators καλή εβδομάδα!

Βρήκα έναν κατα τη γνώμη μου καλύτερο τρόπο να παραπέμπω τους αναγνώστες του blog μου σε ενδιαφέρουσες συνταγές του Hungry For Life. Ρίξτε μια ματιά στην αριστερή στήλη του http://popelix.blogspot.com

Αν έχετε καμιά παρατήρηση, δεκτή!

popelix

kiki said...

Πολύ ωραίος τρόπος! Ευχαριστούμε popelix!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...