Tuesday, October 16, 2007

Γλυκό ψωμί με μαύρη ζάχαρη και κανέλα

Υλικά - ingredients
2 κούπες (των 250cc) αλεύρι
1 κούπα χλιαρό γάλα
2 κουτ.σουπ. βούτυρο

4 κουτ.σουπ. ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

1 φακελάκι μαγιά
5 κουτ.σούπ. μαύρη ζάχαρη
1 κουτ.σουπ. κανέλα
1 αυγό για το γυάλισμα

επιπλέον 2-3 κουτ. βούτυρο λιωμένο για το βουτύρωμα
Εκτέλεση : Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από την μαύρη ζάχαρη και την κανέλα, και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια. Την σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει έως ότου γίνει τουλάχιστον διπλάσια σε όγκο.
Ντύνουμε μια μακρόστενη φόρμα με χαρτί και βουτυρώνουμε.

Aπλώνουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο, πάχους 1 εκ. περίπου. Βουτυρώνουμε σπάταλα και πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη και την κανέλα.

Τυλίγουμε σε ρολό βουτυρώνοντας και την έξω πλευρά καθώς τυλίγουμε.
Κόβουμε το ρολό σε 5-6 κομμάτια, και τα βάζουμε στη σειρά στη φόρμα, με τις κομμένες πλευρές πάνω-κάτω.
Αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να ξαναδιπλασιαστεί σε όγκο, αλείφουμε με αυγό χτυπημένο, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη ή/και λίγο σησάμι, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, 30-35' λεπτά.

9 comments:

Anonymous said...

Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον! :-)

Juanita La Quejica said...

Πολύ ωραία ιδέα, αυτό το κόψιμο σε ρολλά και ψήσιμο μετά ενωμένα όλα μαζί! Οπότε κόβεται και εύκολα κάθε ρολλάκι χωριστά και είναι και εντυπωσιακό στο μάτι!
Ωραιότατο!

Αγγελική Ν said...

Αρχοντία, πολύ ωραίο το ψωμάκι σου! Δηλαδή υπέροχο! Θυμίζει λίγο τα Cinnamon Rolls!
Εδώ στην Ν. Αφρική, στο εμπορικό κέντρο Sandton City, υπάρχει ένα μαγαζάκι (πρέπει να είναι αλυσίδα καταστημάτων) το Cinnabon, που πουλά Cinnamon Rolls. Κάνει χρυσές δουλειές! Περιμένει ουρά ο κόσμος για να αγοράσει! Και μοσχοβολά όλο το εμπορικό κέντρο. Οπότε μπορώ να φανταστώ πως μοσχοβολά το δημιούργημά σου!
Τα Cinnamon Rolls έχουν ένα ωραίο icing που θα ταίριαζε στο ψωμάκι σου! Το φτιάχνουν, όπως μου έχουν πει φίλες, ανακατεύοντας μαργαρίνη (περίπου 8 κουταλιές της σούπας) άχνη (1 ½ κούπα) τυρί κρέμα πχ φιλαδέλφεια (¼ της κούπας), βανίλια και μια πρέζα αλάτι. Το περιχύνουν στα ζεστά ρολά και το καταναλώνουν επιτόπου.
Θα φτιάξω την συνταγή σου τώρα που θα έρθουν τα παιδιά μου να με δουν! Σ ευχαριστώ!

Αγγελική Ν said...
This comment has been removed by the author.
kiki said...

Καλή επιτυχία. Ολοκλήρωσε τη συμμετοχή σου με το μπάνερ μέσα στο ποστ. Νόστιμα που μοιάζουν!!!

Katerina ante portas said...

Ελπίζω να λάβει μέρος και ΑΥΤΗ η υπέροχη συνταγή!
Μπράβο Αρχοντία!

Anonymous said...

wow!!!!!!!...δεν έχω λόγια.... περιπτωση που θες να το φας όλο μονος σου...
καλή επιτυχια :)

Θυμήσου πως με λένε… said...

super η συνταγή. Η μαμά μου κόντεψε να το φάει όλο.

sr said...

Καταπληκτική συνταγή! Έγινε το αγαπημένο μου, το φτιάχνω και το πάω στους φίλους μου (αν κρατηθώ...). Το δοκίμασα προχτές σε αλμυρή παραλλαγή: ανακάτεψα λίγο βούτυρο με ροκφόρ, το άλειψα πάνω στην ανοιγμένη ζύμη, και το πασπάλισα με τριμμένο καρύδι, πριν το τυλίξω. Έγινε υπέροχο!
Ευχαριστούμε πολύ, Αρχοντία
Συλβί :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...