Σας είπα χτες πως θα δώσω 50 απλές συμβουλές για τη σωτηρία του πλανήτη. Να λοιπόν και οι υπόλοιπες. Προσπαθώ να μη τα βάλω όλα μαζί, ώστε να μη γεμίσω το χώρο. Υπάρχουν κι άλλα σωρό θέματα τέτοια όπως βλέπετε. Οι αναρτήσεις δίνουν και παίρνουν και καλά κάνουν. Λειτουργώ συνήθως όπως η Κική και προσπαθώ όσα συμβουλεύει και η Εύη.Θέλω τη συμβουλή σας στο εξής:Πως μπορώ να συμμορφώσω την απέναντι καλή (γενικώς ) γειτόνισσα ώστε να μη βάζει μόνο λάστιχο,χωρίς σκουπα,και να προσπαθεί μόνο μ αυτό να πλύνει πεζοδρόμια κι όχι μόνο και χωρίς να μου κόψει την καλημέρα?Θέλω την πολιτικώς ορθή σας πρόταση δηλαδή.
Τα βράδια του χειμώνα, κλείνετε τα παντζούρια και τις κουρτίνες για να κρατήσετε τη ζέστη στο χώρο σας.
Χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία για την αποθήκευση τροφών στο ψυγείο σας αντί να τις καλύπτετε με αλουμινόχαρτο.
Η ποδηλασία βοηθάει στη διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης, μειώνει την όξινη βροχή και επιβραδύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Φυτέψτε ένα δέντρο.
Ανακυκλώστε τις εφημερίδες και τα περιοδικά
Εάν τρώτε σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού (fast food), να ζητάτε πάντα χάρτινα πιάτα και ποτήρια.
Χρησιμοποιήστε λεβάντα για το σκώρο. Αποφύγετε τα τοξικά εντομοκτόνα.
Επιλέξτε, όπου είναι δυνατόν, υδροχρώματα και όχι λαδομπογιές.
Μειώστε, επαναχρησιμοποιήστε, ανακυκλώστε.
Μην αγοράζετε εντομοκτόνα σε σπρέυ. Υπάρχουν ασφαλέστερες λύσεις.
Μην ξεχνάτε να σβήνετε όσα φώτα δε σας χρειάζονται.
Αντί για κλιματιστικές συσκευές, αξιοποιήστε τις δυνατότητες φυσικού δροσισμού.
Προτιμάτε χαρτιά που δεν έχουν προηγουμένως υποστεί λεύκανση με χλώριο.
Προτιμάτε να αγοράζετε βιολογικά προϊόντα.
Μην αφήνετε άσκοπα τις εστίες της ηλεκτρικής κουζίνας ανοιχτές.
Μην αφήνετε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής (stand-by). Θα εκπλαγείτε εάν μάθετε πόση ενέργεια καταναλώνουν σε αυτή την κατάσταση.
Μην αγοράζετε ψάρια πολύ μικρού μεγέθους. Δώστε μια ευκαιρία στη φύση να αναπαραχθεί.
Φροντίστε για τη συντήρηση του λέβητα – καυστήρα στο σπίτι σας δυο φορές το χρόνο. Εξοικονομήστε ενέργεια και χρήματα.
Μειώστε, όσο αυτό είναι δυνατό, την κατανάλωση χαρτιού και υλικών συσκευασίας.
Προτιμήστε το ντους από το μπάνιο στη μπανιέρα
Αποφύγετε τους πυροσβεστήρες με halon.
Αν ασχολείστε με την καλλιέργεια της γης, αποφύγετε τη χρήση του βρωμιούχου μεθυλίου.
Αποφύγετε όλα τα προϊόντα που περιέχουν χλώριο ή παράγωγά του.
Διαμαρτυρηθείτε και μποϋκοτάρετε τις εταιρίες που προβάλλουν οικολογικό προσωπείο, συχνά διαφημίζοντας δήθεν «πράσινα» προϊόντα, ενώ η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Υποστηρίξτε τη Greenpeace.
Λιγότερα σκουπίδια – Καλύτερη ζωή
Μήπως πετάμε λεφτά στα σκουπίδια; Πράγματι, αυτό ακριβώς κάνουμε. Επιλέγοντας προϊόντα για τη φανταχτερή αλλά συνήθως περιττή συσκευασία τους, αγοράζοντας περισσότερα τρόφιμα από όσα πραγματικά χρειαζόμαστε, γεμίζοντας το σκουπιδοντενεκέ μας με κουτιά, μπουκάλια και δοχεία μιας χρήσης, τα οποία έχουμε προηγουμένως ακριβοπληρώσει, δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να ξοδεύουμε χρήματα και παράλληλα να «βομβαρδίζουμε» τον πλανήτη μας με απορρίμματα.
Παρόλα αυτά, κάνοντας μερικώς ανώδυνες αλλαγές στις καταναλωτικές μας συνήθειες, μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τη στάση μας και να συμβάλουμε στη σωτηρία του πλανήτη. Παραθέτουμε μερικές απλές και ανέξοδες ενέργειες που μπορούμε όλοι μας να κάνουμε, εάν θέλουμε να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών:
Ø Μην αγοράζετε περισσότερα τρόφιμα από αυτά που έχετε απολύτως ανάγκη. Έχει αποδειχθεί ότι ένα 10-20% των ειδών που αγοράζονται από τα σούπερ-μάρκετ, πηγαίνουν κατευθείαν στα σκουπίδια πριν ακόμη καταναλωθούν.
Η συνέχεια ... στην επόμενη ανάρτηση.
Wednesday, November 07, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
5 comments:
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες κι εδώ...
Ποτε πια θα καταλαβομε οτι πρεπει να αλλαξομε πολλα πραγματα της καθημερινοτητας μας για μια μελλοντικη καλυτερη ζωη.
Πολύ χρήσιμα και ενδιαφέροντα όλα αυτά Νένα μου!
Θα πρέπει όλοι να τα σκεφτούμε σοβαρά.
Σχετικά με την ανακύκλωση: το δίκτυο τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) ξεκίνησε μια φοβερή προσπάθεια, με τη συμμετοχή 350 δήμων (άρθρο Focus). Ωστόσο, σε άλλο άρθρο (Βημagazino)διάβασα ότι, όταν πάρεις τηλέφωνο, ελάχιστοι δήμοι είναι αυτοί που το απαντάνε-γνωρίζουν σχετικά- σε κατευθύνουν στον κατάλληλο κάδο ή στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Πρέπει λοιπόν να ασκούμε πιέσεις στους δήμους μας, γιατί δεν αρκεί ένας κάδος, χρειάζεται τακτικό άδειασμα, χρειάζεται και υπηρεσία για ανακύκλωση μεγαλύτερων απορριμάτων (πχ ηλεκτρικές συσκευές).
Και κάτι που ξέχασα για τις συσκευασίες φαστ φουντ: μπορούμε να ζητήσουμε γυάλινα ποτήρια, που θα πλυθούν. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα, τότε μόνο προτιμούμε τα χάρτινα (βιοδιασπώμενα γαρ), αντί των πλαστικών. Αλήθεια, στο γραφείο μας έχουμε ένα γυάλινο ποτήρι για να γεμίζουμε από τον ψύκτη ή χρησιμοποιούμε το πλαστικό ποτηράκι μιας χρήσης;
Και τι πρόβλημα αυτά τα μπουκαλάκια για το νερό! Όταν γυρνάω σπίτι πάντα τα φέρνω μαζί μου στην τσάντα άδεια, για να τα ανακυκλώσω στη γειτονιά μου, αντί να καταλήξουν άδοξα σε κάποιον τυχαίο κάδο!
Post a Comment