Wednesday, November 14, 2007

Το ψωμί του αρτοπαρασκευαστή!

Ο αρτοπαρασκευαστής μου έλυσε το πρόβλημα του φρέσκου ψωμιού, χωρίς κόπο! Είπα λοιπόν, να σας τον παρουσιάσω. Είναι μια συσκευή πολύ βολική, που το μόνο κακό της είναι, ότι είναι αρκετά ογκώδης!
Eκτελεί δυο λειτουργίες: ζυμώνει και ψήνει.
Αποτελείται από έναν θερμικά μονωμένο χώρο ψησίματος, με καπάκι, στο οποίο υπάρχει παραθυράκι, για να παρακολουθούμε την προετοιμασία του ψωμιού. Εκτός από το θερμαντικό στοιχείο, που ψήνει το ψωμί, έχει και ένα μοτέρ, που λειτουργεί το ζυμωτήριο. Στο επάνω μέρος της συσκευής είναι τοποθετημένος ο πίνακας ελέγχου. Εσωτερικά έχει μια φόρμα, με χειρολαβή, που προσαρμόζεται στην συσκευή. Στην βάση της, η φόρμα στερεώνεται με το μοτέρ και έχει ένα πτερύγιο, που περιστρέφεται και ζυμώνει.
Επιλέγουμε ανάμεσα σε 12 προγράμματα, το είδος του ψωμιού, που επιθυμούμε να ετοιμάσουμε (πολυτελείας, γαλλικό, ολικής άλεσης, γρήγορο, κέικ, ζύμη, μαρμελάδα, ψήσιμο, ψωμί χωρίς γλουτένη, σάντουιτς, κλπ). Επίσης, από τον πίνακα ελέγχου, έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε το βάρος της φρατζόλας, που θέλουμε (700 ή 900 γραμμάρια, ανάλογα με το αλεύρι που βάζουμε) και το χρώμα της κόρας.
Ρίχνουμε μέσα στην φόρμα νερό, αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη, λάδι, ξηρή μαγιά, ελιές, ντομάτες λιαστές, τυρί, μυρωδικά και ξηρούς καρπούς, σύμφωνα με την συνταγή μας. Διαλέγουμε το πρόγραμμα, πατάμε έναρξη και αυτό είναι όλο! Ανάλογα το πρόγραμμα σε 1 έως 3.40 ώρες το ψωμί μας είναι έτοιμο!
Α! Ξέχασα να πω ότι ο αρτοπαρασκευαστής μπορεί να προγραμματιστεί, ώστε να έχει έτοιμο ψωμί μια συγκεκριμένη ώρα. Πχ θέλουμε φρεσκοψημένο ψωμί στις 7 το πρωί! Βάζουμε τα υλικά, το βράδυ στην φόρμα, τον ρυθμίζουμε και το μηχάνημα μπαίνει σε λειτουργία την κατάλληλη ώρα, ώστε στις 7 να είναι έτοιμο, ζεστό, το ψωμάκι μας!
Επίσης, μας ζυμώνει ότι θέλουμε και στην συνέχεια, το ψήνουμε στον κλασσικό φούρνο της κουζίνας μας (πχ ετοιμάζουμε την ζύμη της πίτσας ή τα κουλουράκια μας).
Για το ψωμί που έφτιαξα χρησιμοποίησα:
270 ml νερό
1 κουταλιά της σούπας λάδι
400 γρ αλεύρι λευκό για κάθε χρήση
1 κουταλιά της σούπας γάλα σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
1 ½ κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
Τα έβαλα στην φόρμα με την σειρά που τα έγραψα, διάλεξα το πρόγραμμα για ψωμί πολυτελείας, 700γρ βάρος, με μέτρια κόρα και σε 3 ώρες ήταν έτοιμο!
Εδώ, το αλεύρι ολικής άλεσης που βρίσκω, δεν είναι καταπληκτικό, γιαυτό προτιμώ το λευκό. Στην Αθήνα έφταχνα καταπληκτικό ψωμί ολικής άλεσης εμπλουτισμένο με ξηρούς καρπούς!
Δοκίμασα... την ποιότητά του με μαρμελάδα φράουλα που έφτιαξα με οδηγίες της Χουανίτας!

57 comments:

Anonymous said...

Kαλημέρα Αγγελική. Ανοιξα πρωί να δω τι κάνετε και έπεσα σε ζεστό ψωμάκι. Πράγματι ο αρτοπαρασκευαστής είναι εξαιρετικό εργαλείο. Το σημαντικότερο ότι δεν γεμίζεις τον τόπο και σκεύη για μια φραντζόλα ψωμί.Και όπως είπες είναι πολύ καλό ζυμωτήριο και μέρος για να φουσκώσουν οι ζύμες. Περσι τον χρησιμοποίησα πολύ αλλά φέτος τον είχα λίγο ξεχάσει με την πίεση της δουλειάς. Καιρός να ξανακατέβει από το βάθρο του. Αλλά θα έλεγα είναι ενδιαφέρον να δώσουμε tips και συνταγές γιατί πολλοί εξαιτίας κάποιας αρεχικής αποτυχίας τον εχουν στα αζήτητα.

Αγγελική Ν said...

Έχεις δίκιο Σταυρούλα! Στην Αθήνα είχα αγοράσει έναν αρτοπαρασκευαστή, με ελάχιστες ως κακές οδηγίες χρήσης. Η πρώτη προσπάθεια ήταν αποτυχημένη. Άρχισα να ρωτώ και να ψάχνω για συνταγές... Θυμάσαι που με είχες βοηθήσει να τον αξιοποιήσω? Τον συνήθισα τόσο, που πήρα εδώ και δεύτερο!
Αν υπάρξει ενδιαφέρον θα περάσουμε σε περισσότερες ιδέες tips κλπ!

elie said...

Εγώ δεν έχω ενδώσει ακόμα, κυρίως λόγω όγκου αλλά και κάποιων προβληματισμών λόγω τεφλόν (δεν έχω ξεκάθαρη άποψη, ακόμη). Πέρυσι επένδυσα σε ένα καλό μίξερ (θέλει κι αυτό το χώρο του) που ζυμώνει πολύ καλά, και έχω βολευετεί (αν και συχνά ζυμώνω με τα χέρια, μου αρέσει η επαφή με τη ζύμη).
Αυτό που φαίνεται δελεαστικό είναι η δυνατότητα προγραμματισμού. Επίσης είναι καλή λύση για να αποφεύγει κανείς το έτοιμο ψωμί του τοστ (λόγω σχήματος και υφής που έχει το ψωμί από τον αρτοπαρασκευαστή). Στο χέρι (και στο μίξερ) δεν έχω καταφέρει να πετύχω υφή "ψωμιού τοστ".

Ωραίο άρθρο Αγγελική. Ελπίζω να ακουστούν πολλές γνώμες (όταν γίνεται αυτό μ' αρέσει πολύ!)

Anonymous said...

Πολύ ωραίο άρθρο! Συγχαρητήρια! Μία φίλη μου είπε ότι αφού τελειώσει το ψήσιμο, το ξαναπρογραμματίζει για να το ψήσει άλλη μισή ώρα. Υπάρχει ειδικό πρόγραμμα που είναι μόνο ψήσιμο. Μου είπε ότι γίνεται τέλειο.... Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη...
Μπορείτε να μας πείτε λεπτομέρειες για τις μαρμελάδες;;
Ευχαριστώ. Βίκυ

Αγγελική Ν said...

Elie μου, η επαφή με την ζύμη, όπως λες, είναι κάτι που μου αρέσει και μένα υπερβολικά! Όμως, όταν θέλω και όχι γιατί δεν έχουμε ψωμί. Και εδώ στο Jbg δεν είναι απλό να "πεταχτείς" στο φούρνο... Το ψωμί του σούπερ μάρκετ είναι σαν ψητός αφρός ξυρίσματος!

Το Τεφλόν! Μεγάλη ιστορία! Αφού διάβασα και συμπέρασμα δεν έβγαλα, κατέληξα σε δυο λύσεις. Μείωσα τα σκεύη τεφλόν που χρησιμοποιώ. Το τηγάνι, την τοστιέρα και τον αρτοπαρασκευαστή, που τα προσέχω, να μη χαραχτούν. Αν αποκτήσουν χαρακιές, αντικαθίστανται άμεσα! Επομένως, προσέχω την μάρκα και σε ποια χώρα παράγονται οι συσκευές (μήπως και...)
Όταν αγοράζεις ψωμί ελέγχεις τίποτα? (όπως αμίαντο κλπ?)

Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο ψωμί που ζυμώνεται στο χέρι και στον αρτοπαρασκευαστή. Είναι αλλιώτικα φουσκωμένο. Το ψωμί που γίνεται στο χέρι έχει περισσότερο «σώμα». Στο μηχάνημα είναι πιο αρφάτο. Όταν το αλεύρι είναι ολικής άλεσης γίνεται πιο καλό. Βέβαια αυτά είναι θέματα προσωπικού γούστου. Στον αντρούλη μου αρέσει το αφράτο ψωμί και το προτιμά από την μηχανή. Εμένα μου αρέσει το χειροποίητο, αλλά βαριέμαι την καθημερινή φασαρία. Το ψωμί του τοστ γίνεται υπέροχο, δεν έχει σχέση με το αγοραστό (που επίσης είναι ψητός αφρός ξυρίσματος)

Αγγελική Ν said...

Βίκυ, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το θέμα του χρόνου ψησίματος νομίζω ότι έχει να κάνει με την συσκευή (πόσα watt). Αυτή που χρησιμοποιώ τώρα είναι πιο δυνατή από την πρώτη που είχα στην Ελλάδα. Ψήνει πολύ καλά στον προγραμματισμένο χρόνο. Αφού δεν την ρυθμίζω στην σκούρα κόρα γιατί «αρπάζει» εξωτερικά.
Μαρμελάδα δεν έχω φτιάξει ποτέ σε αρτοπαρασκευαστή. Φοβάμαι μην γεμίσει το μηχάνημα πιτσιλιές φρούτου και έχω να καθαρίζω με τις ώρες! Τις φτιάχνω στην κατσαρόλα και μου φαίνεται απλό. Οδηγίες για μαρμελάδα φράουλα θα βρεις στο ποστ της Χουανίτας «Γλυκά, ξινά, γλυκόξινα... για όλα τα γούστα»

popelix said...

Χρησιμοποιώ και εγώ αρτοπαρασκευαστή από το καλοκαίρι και ομολογώ ότι τώρα πια τον έχω βολευτεί. Στην αρχή βέβαια δεν είχα απόλυτη επιτυχία και αυτό γιατί οι δοσολογίες που είχε το βιβλιαράκι δεν είναι πάντα σωστές για κάθε αλεύρι. Η αναλογία που που αρέσει καλύτερα είναι 3 μέρη κίτρινο αλεύρι και 1 μέρος ολικής άλεσης. Πολύ ωραίο γίνεται και το ολικής άλεσης με σίκαλη και κίτρινο σε συνδυασμό με σίκαλη. Έχω παρατηρήσει ότι πρέπει το νερό να είναι τόσο ώστε η μπάλα της ζύμης να είναι σφικτή, να μην κολάει καθόλου στα τοιχώματα και ο αρτοπαρασκευαστής να ζορίζεται ελαφρώς. Με αυτό τον τρόπο φουσκώνει σωστά χωρίς να πέφτει. Έχω αρχίσει επίσης να μειώνω τη μαγιά γιατί μου φαίνεται ότι είναι πολύ δύο κουταλάκια του γλυκού για μια φρατζολίτσα! Ζυμώνω επίσης εύκολα ζύμη για πίτσα και πίτες όπως και το μίγμα για τα μίνι-πιτσάκια και το τυροκεκάκι.

Ξέρει κανείς που μπορούμε να βρούμε καλής ποιότητας κίτρινο αλεύρι με το κιλό; Υπήρχε παλιά κάποιος στη λαϊκή αλλά τον χάσαμε!

Anonymous said...

Εμένα πήρε ο καλός μου αρτοπαρασκευαστή πριν λίγους μήνες με την υπόσχεση ότι θα ετοιμάζει πολλά καλούδια και φυσικά μετά απο 2-3 φορές δεν το κσαναπλησίασε.
1-2 φορές τη βδομάδα κάνω ψωμί αλλά τη συνταγή για το βασικό που είχε μέσα το manual οι άλλες συνταγές που είχε μέσα είναι χάλια οπότε αν υπάρχουν συνταγές είναι ευπρόσδεκτες να δοκιμαστούν.
Όσο για μαρμελάδα οι οδηγίες λένε ότι πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο jellifying sugar την οποία δεν έχω βρεί σε κανένα σούπερ μαρκετ.

kiki said...

Να απαντήσω βιαστικά και θα επανέρθω αργότερα γιατί φεύγω για δουελιά. Ζάχαρη ειδική για μαρμελάδες έχει το ΑΒ δίπλα στις άλλες ζάχαρες. Θα σας πω την εμπειρία μου και για τον αρτοπαρασκευαστή και για τις δυνατότητές του το μεσημέρι που θα γυρ'ισω από τη δουλειά...

Αγγελική Ν said...

Popelix έχεις δίκιο! Για την επιτυχία του ψωμιού παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες. Πρώτο και κύριο είναι το αλεύρι. Καλό αλεύρι έβρισκα σε ένα μαγαζί πίσω από το Δημαρχείο της Αθήνας, αλλά και στη Ευριππίδου. Επίσης είχα βρει στο Μαρούσι κοντά στην Μητρόπολη.
Στην συνέχεια παίζει ρόλο η μαγιά. Πρέπει να είναι φρέσκια, γιαυτό όταν την ανοίξω, την διατηρώ στο ψυγείο. Σε μαγαζιά οικολογικών προϊόντων είχα βρει προζύμι σε σκόνη και ήταν εξαιρετικό.
Άλλο που παίζει ρόλο είναι η ποσότητα νερού (που σχετίζεται με την υγρασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα του αλευριού). Όπως λες το ζυμάρι που σχηματίζεται πρέπει να είναι σφικτό και να μη κολλά, αυτό το μαθαίνεις με παρατήρηση και διορθώνεις την επόμενη φορά. Αν το ψωμί που ετοιμάσεις είναι βαρύ και το σχήμα ακανόνιστο, με λακκούβα στο κέντρο, έχεις βάλει πολύ νερό (ή μαγιά περισσότερη από το κανονικό).
Επίσης προβλήματα δημιουργούνται αν δεν βάλεις αλάτι. Το αλάτι δημιουργεί ενώσεις με την μαγιά και φουσκώνει η ζύμη.
Ρόλο παίζει και η ζάχαρη που σταματά το υπερβολικό φούσκωμα!
Βέβαια πρέπει να τοποθετείται σωστά η φόρμα στη θέση της, το ίδιο και ο αναδευτήρας. Να μην ανοίγουμε την συσκευή την ώρα που ψήνουμε το ψωμί και χαμηλώνει η θερμοκρασία, να μη γίνει διακοπή ρεύματος και άλλα προφανή…
Αγαπητή ανώνυμη, πειραματίσου! Όταν λες χάλια τι δεν σου αρέσει? Υφή, γεύση, ποιότητα? Η Κική σου έδωσε μια κατεύθυνση για την ζάχαρη.
Κική μου περιμένω!

ΕΛΕΝΑ said...

Mετά από όλα αυτά, νομίζω πρέπει να "ξεσκονίσω" τον αρτοπαρασκευαστή μου, που εδώ και 3χρόνια που τον έχω αγοράσει δεν τον έχω χρησιμοποιήσει ούτε μία φορά (!!!!)
Για μαρμελάδες (και όχι μόνο) εχω βολευτεί πάρα πολύ το Thermomix, όπως και για ζύμωμα ψωμιού, οπότε ξέμεινε ο καϋμένος ο αρτοπαρασκευαστής στο ντουλάπι:)
Αγγελικούλα ευχαριστούμε για τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες:)))

Αγγελική Ν said...

Έλενα, το thermomix είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα μηχανή! Είναι πανάκριβη όμως! Γιαυτό παρά τις καλές πληροφορίες, που μου έχουν δώσει, δεν τόλμησα να αγοράσω!
Όταν έρθω, θα με καλέσεις να την δοκιμάσω!

tassoula said...

Πω-πω ωραίο φενεται.
Να μας πείτε και κάτι για τις μηχανές να μάθουμε και εμείς τις καλές!

Juanita La Quejica said...

Πωπω, χαρές η μαρμελάδα! Να ξαπλώνει πάνω σε τέτοιο στιβαρό και νόστιμο ψωμάκι! Πολύ περιγραφική η συνταγή, δεν αφήνει άλυτες απορίες.
Και εμένα με ενδιαφέρει το θέμα με τους αρτοπαρασκευαστές. Δεν έχω ακόμα, και σίγουρα δεν μου περισσεύουν ούτε χώρος ούτε χρήμα. Αλλά όσες φορές έχω δοκιμάσει ψωμί από φίλους, είναι πάντα πολύ καλό το αποτέλεσμα. Εντωμεταξύ ο φούρνος της γειτονιάς μου έχει αηδία ψωμί, απαράδεκτο... και έτσι... "ψήνομαι" να την κάνω την αγορά.

Anonymous said...

Μόλις χθες έβλεπε μια διαφήμιση για αρτοπαρασκευαστή σε περιοδικό και το σκεφτόμουν.
Ο χώρος που πιάνει με προβληματίζει κι εμένα αλλα θα ήθελα τόσο πολύ να φτιάχνω εγώ το ψωμί μας έτσι εύκολα.
Από τιμές τώρα, μάλλον θα πρεπει να παω να πάρω μια ιδέα.Πιστεύω να μην είναι απαγορευτικές.
Ευχαριστώ πολύ πάντως για το ποστ.Ήρθε πάνω στην ώρα :)

ΕΛΕΝΑ said...

Αγγελικούλα μου με πολλή χαρά και πολλή αγάπη όταν έρθεις θα σε περιμένω:))))
Να πω μιας και πιάσαμε την κουβέντα για τα διάφορα μαραφέτια αυτού του είδους (και χωρίς προς Θεού να θεωρηθεί ότι κάνω την παραμικρή διαφήμηση) ότι το Thermomix είναι στ' αλήθεια πανάκριβο. Για μένα όμως αξίζει τα λεφτά του και με το παραπάνω. Το χω βολευτεί πάαααρα πολύ, το χρησιμοποιώ καθημερινά και νοιώθω πια μετά από τόσα χρόνια που το χρησιμοποιώ ότι έχω κάνει απόσβεση των χρημάτων του.
Νομίζω ότι είναι πως θα βολευτεί ο καθένας μας τα διάφορα τζάτζαλα μάτζαλα της κουζίνας του, για κάποιον κάτι που μπορεί να είναι άχρηστο και περιττό, κάποιου άλλου μπορεί να είναι το δεξί του χέρι:))

kiki said...

Επανέρχομαι και έχω πολλά να πω.
Λοιπόν...αγόρασα αρτοπαρασκευαστή φτηνό από το λινλτ εδώ και 2 χρόνια γιατί δεν ήξερα κατά πόσο θα τον χρησιμοποιούσα.
Δεν το μετάνιωσα γιατί βγήκε καλός.
Στην αρχη ομολογώ τον χρησιμοποιούσα συχνότερα από ό,τι τον χρησιμοποιώ τώρα.

Αν αγοράσετε αρτοπαρασκευαστή, προτιμήστε αυτόν με τους 2 κάδους (2 μισόκιλα) αφού όσοι έχουν με έναν κάδο, λένε πως δεν ψήνει ικανοποιητικά και ισομερώς το ψωμί. Αγγελική απ' ό,τι κατάλαβα έχεις με έναν κάδο. Εχεις τέτοιο πρόβλημα; Μάλλον όχι ε; Ίσως να παίζει ρόλο και η μάρκα.

Ο δικός μου επίσης, έχει ικανοποιητικές οδηγίες τις οποίες έχω δώσει κατά καιρούς σε διάφορους γιατί είτε είχαν χάσει τις δικές τους είτε για άλλον λόγο. Αν θέλετε, τις σκανάρω και τις βάζω σε ποστ σαν φωτογραφία έτσι ώστε να μπορείτε να τις τυπώσετε. Έχω κάνει 4 νομίζω συνταγές απο κει μέσα μέχρι που βολεύτηκα με μια συγκεκριμενη. Επίσης, είχε καλή συνταγή για σταφιδόψωμο.

Μαρμελάδα έφτιαξα μια και μόνη φορά και δε θα το ξανακάνω. Αφού έκανα τη μαρμελάδα, θεώρησα ότι ήταν άδετη και έτσι την έβαλα να βράσει λίγο ακόμα. Μέγα λάθος. Φούσκωσε και γέμισε ο πάτος και οι αντιστάσεις μαρμελάδα που κολλούσε και δεν καθάρισε εύκολα.

Ποπελίξ, εμένα η συνταγή μου για ένα κάδο (μισό κιλό ψωμί) λέει ποσότητα μαγιάς λιγότερη από μισο κουταλάκι του γλυκού (έχει δοσομετρητη) αλλιώς το ψωμί φουσκώνει πολύ και ξεχυλίζει.
Γενικά τις πρώτες φορές θέλει να πειραματιστείτε μέχρι να βρείτε ακριβώς τη συνταγη που σας ταιριάζει αλλά και να βάλετε ακριβώς τα υλικά που θέλει.

Είναι σημαντικό αυτό που είπε η Ποπελίξ: το αλεύρι θα πρέπει να μην κολλάει στα τοιχώματα και να γίνεται σφιχτή μπάλα καθώς γυρνάει. Αλλιώς θα κάνει πολλές τρύπες το ψωμί και ίσως χυθεί. Προσθέστε λίγο αλευράκι αν το δείτε πολύ νερουλό.

Τώρα πια δεν τον χρησιμοποιώ συχνά (πιο πολύ το καλοκαίρι) γιατί φτιάχνω ζυμωτό με προζύμι που κρατάει μια βδομάδα και βάλε.
Επίσης με προβληματίζει το εξης: Ενώ μπορώ να τον προγραμματίσω, δεν το κάνω και προτιμώ να είμαι σπίτι όσο γίνεται το ψωμί επειδή, κατά τη διάρκεια της παρασκευής και πριν ψηθεί το ψωμί, πρέπει να βγάζουμε τους αναδευτήρες (δεν είναι απαραίτητο αλλά αν δεν το κάνω, μετά κολλάει και βγαίνει δύσκολα) Οπότε, θέλω να ειμαι εδώ σε συγκεκριμενη χρονική στιγμή για να τους βγάλω.

Τέλος, να σας πω, οτι μέσα στον 1ο χρόνο μου χάλασε ο ένας αναδευτήρας αλλά επειδή ήταν μέσα στην εγγύηση μου τον αντικατέστησαν δωρεάν χωρίς κανένα πρόβλημα και γρήγορα παρολο που ήταν μια φτηνή μάρκα. Μου έκανε πολλή θετική εντύπωση γιατί ξέρετε πως γίνονται αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα...Είχα κρατήσει την απόδειξη του λιντλ η οποία παίζει και το ρόλο της εγγύησης.
Αυτά...

kiki said...

Ιιιιιιιιιιιιιιιιι σεντόνι έγραψα!!!

popelix said...

Καλή ιδέα να βγάζουμε τους αναδευτήρες! Ιδιαίτερα όταν το ψωμί χρειάζεται για τόστ ή να κοπεί όμορφα για τραπέζι. Αυτό το προζύμι σε σκόνη επίσης είναι πολύ ενδιαφέρον. Σε ποιό κατάστημα το βρήκες "αγγελική ν";

witchofdaffodils said...

κόρες έμπειρες για πέστε, είναι όλοι ίδιοι, που τους βρίσκουμε? θέλει η μητέρα και δεν ξέρω που να ψάξω,
μερσί:)

Anonymous said...

Να συνεισφέρω στην συζήτηση δεν μπορώ γιατι δεν έχω γνωσεις επι του θέματος μιας και δεν εχω αρτοπαρασκευαστή και δεν νομίζω να πάρω .
Να συνεισφέρω να φάμε το ψωμάκι πιάνω πρώτη θέση Αγγελικούλα μελι :))))

kiki said...

Ξέχασα και κάτι ακόμα. Εχει σημασία να βάλετε το αλάτι και τη ζάχαρη που λέει και μάλιστα με τη σειρά που λέει. Το αλάτι και η μαγιά δεν πρέπει να συναντηθούν. Είναι τσακωμένα. Με τα υγρά, ζάχαρη και αλάτι. Πάνω από το αλεύρι η μαγιά.

heart n soul said...

τον χρυσαφένιο, ονειρικό και παραμυθένιο φωτισμό της πρώτης και της τελευταίας φωτό που με κάνει να θέλω να έρθω στην κουζίνα σας πώς τον πετύχατε? :)

Αγγελική Ν said...

@Tassoula δεν μπορώ να μιλήσω για αρτοπαρασκευαστές, γιατί δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό να πω ποια είναι η καλύτερη! Την πρώτη μηχανή την είχα αγοράσει από το Μάκρο ήταν εντελώς άγνωστη μάρκα και σχετικά φθηνή (μάλλον 40€). Έχει μια φόρμα και δυο μικρότερους αναδευτήρες. Είναι ογκωδέστερη από αυτή που βλέπεις στην φωτογραφία και πρέπει να είναι λιγότερα watt. Την δούλεψα 2 χρόνια μια χαρά ήταν. Δεν είχε καθόλου καλές οδηγίες χρήσης, ούτε συνταγές. Συνταγές βρήκα από φίλες, από ίντερνετ κλπ
Η καινούργια είναι νοτιο αφρικάνικη Kenwood, με φόρμα πιο ψηλή και πιο στενή με ένα μεγαλύτερο αναδευτήρα 800watt. Στην ευρωπαϊκή αγορά υπάρχουν καλύτερα και πιο σύγχρονα μοντέλα, από ότι έχω δει στο site της εταιρίας. Αλλά πολύ ακριβά. Δεν ξέρω αν αποσβένει κανείς το κόστος τους. Εδώ κάνει περίπου 55€.
@ Juanita ρωτάς κάποια που έχει πληρώσει 2 φορές για αρτοπορασκευαστή? Προφανώς θα σου πω κάνε το! Αλλά αν έχεις χώρο να τον αποθηκεύεις σχετικά εύκολα! Αν τον καταχωνιάσεις…θα τον πάρεις άδικα!
@ amo Οι τιμές που έχω δει στην Αθήνα είναι από 40€ και όσο πάνω θες. Τον προσφέρει και το σ/μ που λέει η Κική κατά καιρούς σε λογική τιμή. Και τόσο η Κική όσο και μια άλλη φίλη μου είναι ευχαριστημένες.
@ Έλενα μην τάζεις… Πλησιάζουν οι μέρες…
Και για τον αρτοπαρασκευαστή είναι όπως το λες: για κάποιον μπορεί να είναι άχρηστο και περιττό, κάποιου άλλου μπορεί να είναι το δεξί του χέρι!
@ Κική μου, είχα την τύχη και τα δυο μηχανήματα που έχω να έχουν ένα κάδο και να ψήνουν ισομερώς! Πιστεύω ότι κάποιες νοικοκυρές είναι συνηθισμένες να κάνουν τα δικά τους, δεν εκτελούν πιστά την συνταγή, βάζουν περισσότερο νερό, ανοίγουν και κλείνουν ενδιάμεσα τον φούρνο και μετά τους φταίει η συσκευή! Τα κάνω και εγώ αυτά αλλά δεν τα χρεώνω σε robot (έτσι λένε οι Γάλλοι τους αρτοπαρασκευαστές… και οι Ν. Αφρικανοί τα φανάρια της κυκλοφορίας)!
Για την μαρμελάδα λες αυτό περίπου που φοβόμουν!
Στην φωτογραφία που έχω βάλει φαίνεται η μπάλα της ζύμης πόσο σφικτή είναι. Αν ζύμωνα στο χέρι θα πρόσθετα νερό!
Αν έβγαζα τον αναδευτήρα από την μηχανή θα έψηνα το ψωμί στο φούρνο της κουζίνας! Μου αρέσει το σχήμα της φρατζόλας! Θεωρώ μειονέκτημα το σχήμα του ψωμιού που μοιάζει με τοστ.

@popelix το προζύμι το είχα αγοράσει από την Κηφισιά, απέναντι από το παλιό ταχυδρομείο. Αλλά νομίζω ότι τα μεγάλα μαγαζιά με οικολογικά το έχουν.

Μαγισσούλα όλα τα μαγαζιά που έχουν ηλεκτρικά είδη το έχουν. Ακόμα και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ (πχ Θανόπουλος, περιοδικά το Λιντλ) Το Μάκρο κλπ

Χρυσοχέρα, πάντα στην πρώτη θέση σε έχω! Και για ψωμάκι και για όλα!

@Heart n soul το φως στην Αφρική είναι κάτι μαγικό! Θα έχεις δει το "Πέρα από την Αφρική"! Η φωτογραφία τραβήχτηκε χθες που είχε ένα (ακόμα) υπέροχο καλοκαιρινό απόγευμα. Κόπιασε δεχόμαστε! Κατακαλόκαιρο περιμένουμε τον Άγ Βασίλη στην πισίνα!

Αγγελική Ν said...
This comment has been removed by the author.
heart n soul said...

αμ, ξέχασα πως είστε στο νότιο ημισφαίριο! μια στιγμή να πάρω το μπανιερό μου κι έρχομαι :)

elie said...

(για το τεφλόν κι εγώ δεν έχω βγάλει άκρη, όπως λες Αγγελική, μόνο το τηγάνι χρησιμοποιώ ακόμα και τη θήκη για μάφινς (στρωμένη με χαρτάκια) και ψάχνομαι ακόμα...)

Για τον αμίαντο που με ρωτάς, δυστυχώς δεν νομίζω ότι μπορώ να το ελέγξω. Απλά από τότε που ενημερώθηκα σταμάτησα να αγοράζω αρτοσκευάσματα του εμπορίου, σχεδόν όλα τα φτιάχνω στο σπίτι. Ιδίως το ψωμί που είναι στο καθημερινό τραπέζι. Έτσι τώρα (σχετικά με το ψωμί) ανησυχώ μόνο για τον παράγοντα αλεύρι, προσπαθώ κι εκεί να βρω τις "άκρες" μου... μέχρι τότε, βολεύομαι από τα βιολογικά καταστήματα.
Ό,τι μπορούμε να γλιτώσουμε καλό είναι, αρκεί η πληροφόρηση να είναι αντικειμενική, κι εδώ παίζεται το μεγάάάλο παιχνίδι...

Αγγελική Ν said...

@Heart n soul, μη ξεχάσεις το αντιηλιακό!

@elie μου ανοίγεις και πάλι ένα θέμα καυτό! Νοιώθω τόσο αδύναμη να προστατεύσω την οικογένειά μου από όλα αυτά που δεν ξέρω τι να πρωτοκάνω! Για το τεφλόν τα είπαμε (εγώ ακόμα και την θήκη των μάφινς την πήρα σε… ασημί). Αλεύρι αγόραζα από έναν αλευρόμυλο σε ένα χωριό μέχρι που μου είπαν ότι ο μάστορας αλέθει μέχρι και κουμπιά! Τα βιολογικά καταστήματα δεν τα ελέγχει κανείς! Τώρα, που ήρθα και στην Αφρική, ο Θεός να βάλει το χέρι του…. Εδώ, δεν υπάρχει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία που προστατεύει τους πολίτες… κάπως! Όλα τα πειράματα εδώ γίνονται. Σε ελάχιστα προϊόντα υπάρχει σήμανση… Άρα τα γενετικά τροποποιημένα κυκλοφορούν χωρίς προειδοποίηση. Και σαν πρώτες ύλες και σαν οτιδήποτε…
Άρα, πες μου τι να κάνω? (τι είπες? Τον Σταυρό μου?)

Anonymous said...

Να ρωτήσω και κάτι ακόμα;
Μπορεί ο αρτοπαρασκευαστής να κάνει κέικ, δηλ. έτοιμο ψημμένο και να ετοιμάσει ζύμη για φύλλο;
Επίσης μήπως μπορει να μου καθαρίσει το σπίτι... πλάκα κάνω :)))
Η πρωτη ερώτηση όμως είναι σοβαρή :)

Anonymous said...

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που διάβασα κορίτσια και μου άνοιξαν την όρεξη να πειραματιστώ με διάφορα είδη ψωμιών,ονοιρομαγειρέματα θα ήμουν υπόχρεη αν μπορούσες να ποστάρεις τις συνταγές από τον αρτοπαρασκευαστη σου.
Έυχαριστω εκ των προτέρων.
Ελ1Λ1

Anonymous said...

αγγελική
πιο πολύ απο οτιδήποτε, αυτη η πρωτη φωτο με εντυπωσίασε....ώστε μένεις Αφρική!!!wow :))
κατά τ'αλλα,με βαλατε σε σκεψεις σχετικά με το ψωμι...
βροχέρες και ψιλο-κρυες καλησπέρες απο το σκοτεινιασμενο Αγρίνιο :)

kiki said...

Ελ1Λ1 ευχαρίστως να βάλω τις συνταγές σε ποστ εδώ.

Αμο να σου πω εγώ τι πιστεύω μέχρι να απαντήσει η Αγγελική.
Κέικ όχι, γιατί φουσκώνει πολύ και η ποσότητα που πρέπει να βάλεις μέσα στον κάδο είναι μικρή γιατί διογκώνεται. Φύλλο όμως για πίτα γιατί όχι; Θα το βάλεις να στο ζυμώσει μόνο. Μετά, άνοιγμα με το χεράκι.

Αγγελική Ν said...

amo, κέικ δεν έχω φτιάξει στον αρτοπαρασκευαστή. Έχω κάνει όμως ωραίο τσουρέκι!

popelix said...

αγγελική_ν,
οδηγίες για το τσουρεκάκι παρακαλώ!!!!!!!!!!!!!!!!

Αγγελική Ν said...

popelix, με την μετακόμιση στην Υποσαχάρια Αφρική, έχω χάσει συνταγές (όπως και πολλά άλλα).
Θα πειραματιστώ, να πετύχω καλό αποτέλεσμα και θα επανέλθω!

apostolia said...

καλημέρα κορίτσια.Αγόρασα κι εγώ αρτοπαρασκευαστή με σκοπό να ταϊζω την οικογένειά μου καθαρό και φρέσκο ψωμάκι ,αλλά σε πέντε συνεχόμενες προσπάθειες,δεν κατάφερα ικανοποιητικό σχήμα.Φουσκώνει μέχρι άνα σημείο και μετά ,λίγο πριν το ψήσιμο "καθεται".Έχω αυξομειώσει την ποσότητα και τη θερμοκρασία του νερού αλλά τίποτα.Συμβουλή επειγόντως,γιατί το ψωμάκι είναι νόστιμο αλλά με τέτοι ο σχήμα με κοροϊδεύουν!

kiki said...

Αποστολία, όταν λες με τη θερμοκρασία του νερου, τι εννοείς; Τα υλικά που βάζουμε τα βάζουμε σε θερμοκρασσία δωματίου. Δλδ, όχι νερό από το ψυγείο ή ζεστό, όχι αλεύρι φυλαγμένο στο ψυγείο κλπ. Μήπως ανοιγοκλείνεις τον αρτπαρασκευαστή από περιέργεια; Δεν πρέπει γιατί αυξομειώνεται η θερμοκρασία και μπορεί να πέσει.

popelix said...

Αποστολία, εμένα μου συνέβαινε αυτό επειδή προσέθετα περισσότερο νερό απ' ότι έπρεπε. Όπως γράφω και παραπάνω, το νερό πρέπει να είναι τόσο ώστε η μπάλα της ζύμης να είναι σφικτή, να μην κολλάει καθόλου στα τοιχώματα και ο αρτοπαρασκευαστής να ζορίζεται ελαφρώς. Βάλε λιγότερο νερό από αυτό που λέει η συνταγή και αν χρειαστεί, πρόσθεσε λίγο ακόμα. Όσο για το ζεστό νερό που αναφέρεις, μάλλον είναι περιττό.

Καλή επιτυχία!

Anonymous said...

κορίτσια, ευχαριστω!Έβαλα 270γρ νερό, 300γρ λευκό σκληρό αλεύρι,100γρ κίτρινο αλεύρι ζάχαρη αλάτι μαγιά και συμλήρωσα δύο κουταλίτσες αλεύρι για να μη κολλάει στα τοιχώματα όπως μου είπατε.Ήταν τέλειο.Βραδιάτικα ψωμοτύρι είχαμε καιρό να φάμε!Έχετε πρόταση για ολικής που μου αρεσει περισσότερο? Έχω καδο για 1,5lb ή 2,0lb.

kiki said...

Αποστολία χαίρομαι που σου πέτυχε. Για ολικής κάνε το εξής: Κατ' αρχήν ρίξε μια ματιά εδώ. Οι συνταγές αναφέρονται σε κάδους του μισού κιλού. Εγώ όμως, σου προτείνω το εξής: Βάλε ίδιες αναλογίες αλευριού και νερού που έβαλες αλλά, στα βαριά αλεύρια όπως το ολικής, να αντικαθιστάς το 1/3 του αλευριού με λευκό αλέυρι ή σταρένιο. Να μην είναι όλο ολικής δλδ. Μπορείς να βάλεις μόνο ολικής βέβαια απλά δε θα είναι τόσο φουσκωτό και αφράτο. Να βάλεις επίσης λίγη παραπάνω μαγιά. Όταν αρχίσει να το ζυμώνει, δες αν είναι μια σφιχτή μπάλα. Αν κολλάει στα τοιχώματα πρόσθεσε λίγο αλεύρι, αν είναι πολύ σφιχτό (βλέπεις δλδ να δυσκολεύεται να το γυρίσει και δεν έχει πάρει όλο το αλεύρι) ριξε 1-2 κουταλιές νερό. Με δοκιμές θα πετύχεις αυτό που θες. καλή επιτυχία!

Anonymous said...

Κορίτσια γειά, το ολικής που έφτιαξα με τις συμβουλές σας βγήκε αφράτο και πολύ νόστιμο.Ξεφούσκωσε λίγο,αλλά όχι σε σημείο που να είναι άσχημο.Ερώτηση:αν βάλω μέσα ηλιόσπορο θα πρέπει να αλλάξω καθόλου τη δοσολογία?
Η μαγιά που χρησιμοποιείτε είναι η ξηρή στο φακελάκι ή η νωπή από το φούρνο?
Και τελευταίο για σήμερα ...προζύμι.Πού το βρίσκουμε και αν έχετε φτιάξει ψωμί με αυτό?
Bye!!

kiki said...

Αποστολία, χαίρομαι που πήγε καλά. Με δοκιμές θα πάει και καλύτερα.
Αν βάλεις ηλιόσπορο, όχι, δεν αλλάζει η δοσολογία. Μην τους βάλεις από την αρχή γιατί θα τους λιώσει.
Η μαγιά στους αρτοπαρασκευαστές είναι απαραίτητα ξηρή. Αφού έχεις μάθει να τον χειρίζεσαι καλά, μετά θα πειραματιστείς και με φρέσκια.
Τώρα...συνταγές για προζύμι και για ψωμί με προζύμι, θα βρεις παρακάτω ή στην κατηγορία που έχουμε για ψωμί.
Εδώ σε θέλω μαστόρισσα...

Προζύμι

Ψωμί με προζύμι

Anonymous said...

Διαβασα τη διαδικασία για το προζύμι και τρόμαξα!! Αποποιούμαι το χαρακτηρισμό "μαστόρισα" καθώς αν μπω στη διαδικασία να φτιάξω κάτι,θέλοντας να γίνει τέλειο καταναλώνω πολύ ενέργεια και χρόνο, που ως εργαζόμενη συζυγος και μητέρα δεν περισσεύουν. Μεταθέτω επ αορίστου την παρασκευή ψωμιού με προζύμι και συμβιβάζομαι με το τους πειραματισμούς στο μηχάνημα.Τέλος, υποκλίνομαι στις μαγειρικές σου γνώσεις, oneirimageiremata!

kiki said...

Είναι λογικό σαν εργαζόμενη μαμά που είσαι (όπως κι εγώ) να έχεις περιορισμένο χρόνο. Πάντως, κάποια στιγμή πειραματίσου. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Ούτως ή άλλως το προζύμι δε γίνεται σε μια μέρα. Θα το ξεκινήσεις μια μέρα και μετά, κάθε μέρα θα το "ταΐζεις".
Όσο για τις μαγειρικές μου γνώσεις... καμιά φορά τα φαινόμενα απατούν! :-)))

Unknown said...

Γεια σας! Συνταγή για τσουρέκι σε αρτοπαρασκευαστή βρήκα εδώ:
http://www.recipelink.com/cookbooks/2000/0385477775_3.html

Δεν την έχω δοκιμάσει, αλλά μου φαίνεται πιο πειστική από άλλες που έχω δει.

p.s. Συγχαρητήρια για το blog!

Αγγελική Ν said...

Georgia, σε ευχαριστούμε για το λιγκ!
Διαβάζοντάς την δείχνει πολύ καλή! Ένα θα πρόσεχα: Στο 2ο φούσκωμα θα στεκόμουν από πάνω, μη ξεχειλίσει η ζύμη!
Στο τσουρέκι που είχα κάνει είχα βάλει 3 μεζούρες αλεύρι για να μη περάσω καρδιοχτύπι …
Που θα πάει δεν θα βρω τις σημειώσεις που είχα κρατήσει…

Ευχαριστούμε όλες για τα καλά σου λόγια!

Anonymous said...

Εγω κοριτσια φτιαχνω τα παντα πλεον στον αρτοπαρασκευαστη.Οτι εχει σχεση με ζυμη φυσικα.Και τρωμε καλο ψωμι πλεον.Θα ηθελα να μου πειτε μια συνταγη για μαρμελαδα αν γινεται.

Anonymous said...

Αγγελική και γω μόλις πήρα τον Kenwood ο οποίος είναι ωραίος αλλά τα χω πάιξει στα πειράματα .Τελικά πήρα την κυρία η οποία σε συμβουλευει από την εταιρέια και μου είπε ότι το λάθος που δεν φουσκωνει είναι οτι το αλευρι το μετράω στο κυπελάκι γι αυτό επειδη ειναι σε ml .Να πάρω λεει μια ζυγαρια κουζινας για να βαζω ακριβως τα υλικα !!! Τι λες γι αυτό ?

Cressida said...

Καλημέρα!
Εψαχνα λύση στο google για το ψωμί μου που... "πέφτει" και "έπεσα" στο blog.
Πολύ κατατοπιστικό, μου άνοιξε την όρεξη για ζεστά ψωμάκια.
Αγόρασα αρτοπαρασκευαστή izzy πριν από 3 μέρες και έχω πορωθεί! Το μόνο πρόβλημα είναι οτι παρόλες τις οδηγίες το ψωμάκι ενώ φουσκώνει καλά, στο ψήσιμο πέφτει και η τελική του εμφάνιση είναι σαν τον ...Βεζούβιο.
Εχετε να προτείνετε κάτι;

popelix said...

Λιγότερο νερό όπως αναφέρω και παραπάνω! Καλή επιτυχία ;-)

Anonymous said...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΕΣ/ΟΛΟΥΣ.

ΜΟΛΙΣ ΠΡΟΧΘΕΣ ΑΠΕΚΤΗΣΑ ΤΟΝ ΚΕΝWOOD 350 ΚΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΗΚΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΨΩΜΙ ΣΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ 58 ΛΕΠΤΩΝ. ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ, ΑΝ ΚΑΙ ΗΘΕΛΕ ΛΙΓΑΚΙ ΨΗΣΙΜΟ ΑΚΟΜΗ.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΓΡΑΤΣΟΥΝΙΣΕ ΤΟ ΕΞΑΡΤΗΜΑ ΖΥΜΩΜΑΤΟΣ ΚΑΘΩΣ ΕΚΟΒΕ ΤΟ "ΚΑΡΒΕΛΙ" ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΕΧΕΙ ΦΥΓΕΙ ΣΕ ΕΝΑ-ΔΥΟ ΣΗΜΕΙΑ.

ΠΑΝΤΩΣ ΟΙ ΕΓΓΛΕΖΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΙΓΟΝ ΟΥΦΟ ΜΕ ΣΚΟΥΦΟ, ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ ΤΟ ΕΞΑΡΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ (ΜΕΤΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ, ΠΡΙΝ;)
ΕΠΙΣΗΣ, ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΤΕ, ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ (ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΚΑΛΕ, ΤΟ ΨΩΜΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑ;!!! ΕΤΣΙ ΤΟ ΤΡΩΓΑΝΕ ΣΤΟ LONDINIUM ΚΑΤΙ ΑΙΩΝΕΣ ΠΡΙΝ;)

ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ, ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΠΕΙΡΑΜΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΑΚΡΗ...
ΦΟΥΡΝΑΡΙΤΣΕΣ ΜΟΥ, ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ.

Anonymous said...

Γεια σας και από μένα, έψαχνα σχετικά με αρτοπαρασκευαστές και έπεσα σε σας, διάβασα ότι στο ψωμί μπαίνει αλάτι και ζάχαρη, κάτι που πρέπει να μην τρώω λόγω κορτιζόνης, για αυτό και έψαχνα σχετικά με σπιτικό ψήσιμο, εάν δεν μπει ζάχαρη και αλάτι θα γίνει ψωμάκι ή τζάμπα θα αγοράσω το μηχάνημα? Έχει φτιάξει κανείς ψωμί χωρίς αλάτι?

popelix said...

Δεν νομίζω ότι θα αποτύχει το ψωμί χωρίς αλάτι/ζάχαρη, δοκίμασέ το!

Unknown said...

Αγαπητή φίλη,

Η μόνη συνταγή ψωμιού που ξέρω χωρίς αλάτι και ζάχαρη, είναι για τα πρόσφορα!

Ο αρτοπαρασκευαστής ωστόσο, παίρνει ξηρή μαγιά και νομίζω οτι η "χημεία " της απαιτεί ζάχαρη και αλάτι.

Πάντως, έχω φτιάξει ψωμί και με τις μισές ποσότητες από τις προτεινόμενες και ήταν επιτυχημένο το αποτέλεσμα - ειδικά όταν το φακελάκι της μαγιάς είναι φρεσκοανοιγμένο και δεν έχει έρθει σε πολλή επαφή με τον αέρα, είναι πιο δραστική.

Σχόλιο για την κορτιζόνη + αρτοπαρασκευαστη. Σίγουρα τα ψωμιά του εμπορίου έχουν πολλή ζάχαρη. Δυσανάλογα μεγάλες ποσότητες, έχουν και τα ψωμιά του τοστ, όπως και οι αραβικές πίτες. 'Οτι προσπαθούν να κρύψουν σε λιπαρά το αναπληρώνουν σε ΄γλυκοαλμυρά'...

Με τον αρτοπαρασκευαστή, θα έχεις περισσότερο έλεγχο σε ποσότητες ζάχαρης και αλατιου μεν, αλλά μην ξεχνάς ότι και το ίδιο το αλεύρι διασπάται σε γλυκόζη που δε θες! Δυστυχως, το προβλημα με την κορτιζόνη είναι ότι πρέπει να ελέγχεις - όπως ένας διαβητικός - συνολικά τις ποσότητες υδατανθράκων (και ζάχαρης βέβαια) που παίρνεις.

Εύχομαι ότι καλύτερο!

Γεωργία

Anonymous said...

το 2001 αγορασα τον αρτοπαρασκευαστη μετα απο ενα φανταστικο ψωμι που εφαγα σε φιλους.δεν ειχαμε internet τοτε.μετα απο μια μικροετη παυση χρησης και μετα απο μετακομιση το μηχανημα ξαναχρησιμοποιείται ,και μετα απο περιπου 9 χρονια το ψωμι ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ ΠΙΑ λιγο πριν το ψησιμο!!!!ευχαριστω για της συμβουλες σας.και μη ξεχασω,στα σπατα στο κεντρο ,εχει ενα μυλο που δινει χυμα αλευρι (σταρενιο-ολικης) προς 0,80 ευρο το κιλο
Γιωργος

Anonymous said...

You have really great taste on catch article titles, even when you are not interested in this topic you push to read it

Jasmine said...

Καλησπέρα, έχει φτιάξει κανείς τσουρέκι στον αρτοπαρασκευαστη;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...