Wednesday, November 14, 2007

Μπαμπαγκανούς

Λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα, από τα πολυεθνικά κιτάπια της πεθεράς μου.
Υλικά
2 μελιτζάνες φλάσκες
2 κουταλιές ταχίνι (± ανάλογα τα γούστα)
χυμό ½ λεμονιού
λίγο ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξίδι
1 μικρή σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ψήνετε τις μελιτζάνες στο μάτι της κουζίνας* (για καπνιστή γεύση). Μόλις τσουρουφλιστούν καλά καλά τις ξεφλουδίζετε (προσεκτικά) και τις ραντίζετε με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσει πολύ η σάρκα. Μόλις κρυώσουν τις πολτοποιείτε στο γουδί ή στο μούλτι, προσθέτετε το ταχίνι και λίγο ελαιόλαδο. Αν βάλετε το σκόρδο προτείνω να το ψήσετε πρώτα για λίγο στο φούρνο πριν το πρεσάρετε (και να αφαιρέσετε την πράσινη ουρίτσα, βέβαια).
Στο τέλος ελέγχετε τη γεύση και διορθώνετε με λίγο αλάτι και ξίδι.
Μπορεί να διατηρηθεί και στο ψυγείο, κλεισμένο σε βαζάκι.
Σερβίρεται πολύ ωραία με ψημένες αραβικές πιτούλες σαν της Λαμπρινής αλλά και με διάφορα ψωμάκια όπως τα υπέροχα αρωματικά της Έλενας. Εμένα μ’ αρέσει και με φοκάτσια (συνταγή, αύριο), όπως βλέπετε στη φωτογραφία.

*δείτε πώς και γιατί, στη Μελιτζανοσαλάτα της Νένας.

9 comments:

Nena said...

Είχα την τύχη να το δοκιμάσω, μαζί με άλλες νοστιμιές, στη Δαμασκό. Πάει εξαιρετικά με τα ψωμάκια που μας έδωσε προ ημερών η Λαμπρινουλα. Τα εφτιαξα σε πιο μικρά και γίναν "κουταλάκια" για τη μελιτζανοσαλάτα και το ντιπ της πιπεριάς/φέτας που φτιάχνω.

oneiromageiremata said...

Εμενα μου αρεσει το εξωτικόν όνομα...

elie said...

@nena
Έχεις απόλυτο δίκιο. Έβαλα και το link για τα πιτοψωμάκια της Λαμπρινής, μοιάζουν πολύ με αραβικές πιτούλες...

@oneiromageiremata
Κάτι είναι κι αυτό... :)

ΕΛΕΝΑ said...

Mπορώ να βουτήξω λίγο από το ψωμάκι μου στην μπαμπαγκανούς σας please???

ΕΛΕΝΑ said...

Ξέχασα!!! Περιμένουμε και την αυριανή συνταγή, μην ξεχνιόμαστε, έτσι???

Λαμπρινή said...

elie που θα βρω ταχίνι??? :)
Μας αρέσει πολυ η μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ.

Νενάκι πολύ καλή η ιδέα που είχες δώσει και απο οτι βλέπω πέτυχε άριστα:)

Juanita La Quejica said...

Και εμένα μου αρέσει πολύ με ταχίνι, μάλιστα βάζω αρκετό για να "ξεχωρίζει" στο τελικό αποτέλεσμα. Αν την θέλω πιο κρεμώδη, προσθέτω και γιαούρτι.
Elie, περιμένουμε -όταν βρεις χρόνο- και τη συνταγή της φοκάτσια που φαίνεται ΟΡΕΚΤΙΚΟΤΑΤΗ στην φωτογραφία. Με ελιά είναι; Γιάμι!
Λαμπρινάκο, μήπως στον Τούρκο βρεις; Ή σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα;

elie said...

@ελενα
Μπι μάι γκεστ!

@λαμπρινή
όπως τα λέει η juanita. Εγώ προτιμώ το βιολογικό.

@juanita
Ναι, με ελιές (κρητικές) είναι η φοκάτσια. Έλεγα να τη βάλω σήμερα τη συνταγή αλλά έχουν "ανέβει" ωραία πράγματα και λέω να το καθυστερήσω λίγο, να τα αφήσω να... αναπνεύσουν.

witch of daffodils said...

με ταχίνι, ωραίος συνδυασμός, θα το κάνω άμεσα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...