Friday, November 23, 2007

Μπουρέκια της Σάτchης

΄Οχι, ο τίτλος δεν είναι λάθος γραμμένος. Είναι για να τα προφέρετε σωστά. Με παχύ το τσ! Είναι κυπριακό τυροπιττάκι ας πούμε κι επειδή είναι νοστιμότατο, τώρα που γύρισα καί φόρτωσα μπαταρίες και θερμίδες είπα να το δοκιμάσετε κι εσείς.
Μπουρέκια της Σάτchης
Υλικά για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ νερό χλιαρό
Υλικά για τη γέμιση:
2-3 χαλούμια τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2-3 αυγά ολόκληρα κι αχτύπητα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο (προαιρετικά τσιγαρισμένο)
δυόσμο αρκετό, φρέσκο και ξερό
Εκτέλεση της ζύμης:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί κάνουμε ένα μαλακό ζυμαράκι που να ξεκολλάει απ το μπολ που το ανακατέψαμε και το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί, όσο να κάνουμε τη γέμιση. ΄Οταν θά 'ναι η ώρα να το χρησιμοποιήσουμε, το ανοιγουμε σε χοντρουλό φύλλο. Σχεδόν μισού εκατοστού.
Εκτέλεση γέμισης:
Σε λεκανίτσα ανακατεύουμε το τριμμένο χαλούμι, το δυόσμο, το μπέικιν πάουντερ, το κρεμμύδι και το αλεύρι. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά ώστε να γίνει το μείγμα πλαδαρό, όχι όμως υγρό. Γι αυτό λέω 2-3 αυγά.
Βαζουμε το φύλλο στον πάγκο δουλειάς μας, τοποθετούμε κουταλιές από το μείγμα σε κάπως αραιά διαστήματα και ή γυρίζουμε την άκρη του φύλλου, ώστε να σκεπαστεί το μείγμα τυριού, ή σκεπάζουμε με άλλο φύλλο. Κόβουμε με κόφτη ή ποτήρι ή μαχαίρι, σε μισοφέγγαρα ή σε τετράγωνα τα πιττάκια μας και το καλό σημείο είναι εδώ: Δεν τα ψήνουμε στο φούρνο ούτε τα τηγανίζουμε. Βάζουμε στη φωτιά τηγάνι με ραβδώσεις ή σχάρα με ραβδώσεις και αφού κάψει τοποθετούμε μέσα τα πιττάκια μας. Κατά καιρούς τα γυρνάμε κι είναι έτοιμα όταν οι ραβδώσεις έχουν πάρει χρώμα. Είναι ωραία ζεστά και ζεσταίνονται και στα μικροκύματα εκ των υστέρων.
Συμβουλές: Μπορείτε να παραλείψετε το χυμό αλλά να προσθέσετε κι άλλο νερό για τη ζύμη. Μπορείτε ακόμα εκτός από χαλούμι να βάλετε μαζί και γραβιέρα ή - ακόμα καλύτερα - ανθότυρο. Προσωπικά την πρώτη φορά που κάνω κάτι το κάνω ολόκληρο και μετά παραλλάσσω τη συνταγή. Καλοφάγωτα!

20 comments:

Nena said...

΄Αντε και το πρώτο σχόλιο δικό μου γιατί νευρίασα. Ζητώ συγνώμη αν τα βλέπετε αραιά γραμμένα. Σας βεβαιώνω το επεξεργάστηκα σωστά, μου το έδειχνε όπως το ήθελα στην προεπισκόπηση και μου τα σκόρπισε στην ανάρτηση. Λυπάμαι.

Anonymous said...

mi skas!!Nena mou!!!mera einai tha perasei!!!
to thema einai h syntagoula sou!!!pou einai.....geia sta xeria sou!!!
filakia!!!

kiki said...

Νουνούκα μου στο διόρθωσα. Δες μήπως έφαγα τίποτα (κανά μπουρεκάκι) με τη διόρθωση.

Δώρα said...

Νενάκι μου τι νόστιμα που φαίνονται!!!Θα τα βάλω στο πρόγραμμα με τα υπόλοιπα κυπριακά.

witchofdaffodils said...

πολύ χαριτωμένα είναι, στρουμπουλούτσικα!
πάντως το χαλούμι που πωλείται στα σούπερμαρκετ δεν εχει καμμια σχέση με το οριτζιναλ...

christoforos said...

Καλοί μου άνθρωποι,
Η συνταγή μου γράφει για κυβάκι ή φακελάκι (;) ψαρόζουμου. Ξέρω ότι θα έπρεπε να είχα προνοήσει κρατώντας κάτι στην άκρη από το παρελθόν αλλά δεν ήμουν φρόνιμος.
Στα σούπερ μάρκετ δεν βρίσκω τίποτα ετοιμαντζίδικο. Μπορεί να μου προτείνει κάποιος κάτι.
Συγνώμη για το άσχετο του θέματος αλλά ζητώ την κατανόησή σας.

υ.γ.: Η συνταγή είναι πέρκα φουρνιστή με λευκή σως. Καίγομαι.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

kiki said...

Κρις, εγώ θα έβαζα ζωμο λαχανικών αν δεν είχα ψαριού. Ρώτησε στο chat box μήπως σε βοηθήσει κάποιος άλλος που θα το δει εκεί πιο ευκολα.

ΕΛΕΝΑ said...

Νενάκι με πρόλαβε η μαγισσούλα. Ηθελα να πω, πως προφανώς το χαλούμι που έβαλες στα τυροπιτάκια σου (μιαααμμ!!!) το χεις φέρει από την Κύπρο??? Γιατί αυτό που πουλιέται στα εδώ Σ/Μ είναι πολύ μαλακό για να τριφτεί, άρα μάλλον δεν κάνει για την συνταγή που μας δίνεις, δεν είναι έτσι???
Υποθέτω βέβαια ότι θα υπάρχουν κάποια μαγαζιά στα οποία θα μπορείς να βρεις και το "ορίτζιναλ", but who knows???

ΕΛΕΝΑ said...

chris, στο ΑΒ, στο ράφι με τα μπαχαρικά, υπάρχει ένα βαζάκι με μείγμα για ψάρι (fish spices), με το οποίο πασπαλίζεις το ψάρι πριν το μαγείρεμα. Δεν ξέρω αν κάνει για τον σκοπό που το θέλεις.

christoforos said...

Συγκινούμε από την άμεση ανταπόκριση!

Θα δοκιμάσω το chat box αλλά δε μου φαίνεται να γλυτώνω τη ψαρόσουπα πρωινιάτικα!

Juanita La Quejica said...

Chris, δεν ξέρω που μένεις. Αν μένεις Αθήνα, στο Μπαχάρ στην Ευρυπίδου έχει σε σκόνη έτοιμο ζωμό ψαριού. Το έχω χρησιμοποιήσει, δεν είναι και ό,τι καλύτερο, αλλά είναι μια εύκολη εναλλακτική λύση.
Νενάκι μου, τί καλούδια έφερες από την Κύπρο; Πωπω!

heart n soul said...

νένα πολύ ωραία φαίνονται τα πιταράκια:) εδώ εγώ βρίσκω ένα χαλούμι που λέγεται Pittas νομίζω, το ξέρετε?

άλλη Αγγελική said...

Πω πω τι βλέπουν τα ματάκια μου και τι ονειρεύομαιιιιι....

Τα έφτιαξες εσύ, βρε θηρίο; Μπράααβοοο!

Αλλά πες μας και τι σημαίνει το όνομά τους, please! Ποια είναι η Σάτchη;; Είναι γνωστά τα συγκεκριμένα μπουρεκάκια σ΄όλη την Κύπρο μ΄αυτό το όνομα;

Anonymous said...

Τα κυπριακά τυροπιτάκια φαινονται εξαιρετικά και διαφορετικά :) Καλοπέρασες Νενάκι στο νησί :))
Αλήθεια η Σάτση (θησαυρούλα?!) ποιά είναι ??? :)

Μάγια said...

αχ και να 'χα το πιάτο της φωτογραφίας! (*με* το περιεχόμενο παρακαλώ!)

christoforos said...

Ευχαριστώ για την υποστήριξη!

Το μενού είχε:

Μανιτάρια τηγανιτά

Ταλιατέλες με μπρόκολο και ζωντανή ντομάτα

Πέρκα φούρνου με σως αντζούγια και κάπαρη

Καραμελωμένα φρούτα εποχής


υ.γ.: Τελικά έβαλα ζωμό λαχανικών ;)

Juanita La Quejica ευχαριστώ για την πληροφορία, χρήσιμη για το μέλλον, δυστυχώς μένω αρκετά μακριά από κέντρο.

Nena said...

Ξανάγραψα απάντηση αλλά ο δαίμων του τυπογραφείου την έφαγε. ΄Ελεγα ότι η λαιμαργία μου δεν μ άφησε να μάθω ποια είναι η Σάτση.΄Ελεγα στη Χουά ότι έφερα χαλούμια,λουκάνικα, σουτζούκι γλυκό που γίνεται από μούστο και φυσικά τραχανά. Επίσης έφερα και παπούτσια που αγόρασα!
Chris, αν έχεις γνωστό σ άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ζήτα να σου φέρει κύβους knorr ψαριού.Εκεί κυκλοφορεί στα s/m.

elie said...

Πολύ λαχταριστά! Και η ζύμη ακούγεται πολύ ωραία. Τώρα για το χαλούμι... το έχω ξανακούσει ότι αυτό που βρίσκουμε εδώ δεν έχει καμία σχέση με το ορίτζιναλ, δεν έχω άποψη (όταν πήγα στην Κύπρο ήμουν μικρή και δεν με πολυαπασχολούσαν οι γεύσεις...)

Anonymous said...

Κορίτσια, από χτες προσπαθώ να αφήσω το σχόλιο μου αλλά δεν το δέχεται... :(
Ήθελα να πω ότι "σάτζιη" ήταν στα παλιά τα χρόνια, ένα σκεύος που έμοιαζε με wok, το οποίο τοποθετούσαν αναποδογυρισμένο σε αναμένα κάρβουνα και έψηναν τα μπουρεκάκια που μας δίνει η Νένα ή πίττες (φύλλα από ζυμάρι) και μετά τους έβαζαν ζάχαρη ή μέλι. Αυτά...

Nena said...

Προσωπικά σ ευχαριστώ πολύ Χάιντη. Δεν περίμενα ότι πρόκειται για σκεύος. Το ότι το αποκαλούν σαν κάτι θηλυκό με παρέπεμπε σε πρόσωπο κι όχι σκεύος.Νάσαι καλά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...