Monday, December 10, 2007

Κέϊκ πορτοκαλιού με ανθότυρο

Σε μια προσπάθεια να φτιάχνω όσο το δυνατόν πιο άγλυκα γλυκά, μιας και πολλά αγαπημένα μου πρόσωπα έπασχαν και πάσχουν από ζάχαρο, αλλά τα γλυκά τους άρεσαν ιδιαίτερα (όπως και μένα άλλωστε), καθώς και όσο το δυνατόν πιο λίγες θερμίδες (πολλές συνταγές για κέϊκς, γράφουν από 5 αυγά και πάνω, εγώ τα μειώνω όσο μπορώ, το ίδιο και το βούτυρο, που βάζω πολλές φορές μισό-μισό με λάδι), βγήκε τούτη η συνταγή με παραλλαγές από διάφορα που κατά καιρούς έχω διαβάσει.
Θα χρειαστείτε :
1 μεγάλο φλιτζάνι αμύγδαλο ωμό, ξασπρισμένο και αλεσμένο στο multi,
1 & μισό φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
1 ποτήρι νερού χυμό πορτοκάλι (4 πορτοκάλια περίπου ανάλογα με το μέγεθος) ,
το ξύσμα των πορτοκαλιών γι’ αυτό και φροντίστε να τα έχετε πλύνει καλά και να μην έχουν στίγματα, αν είναι και βιολογικής καλλιέργειας ακόμη καλύτερα δηλαδή.
½ κοφτό κουταλάκι σκόνη βανίλιας,
1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ,
1 μικρό κεφαλάκι ανθότυρο ανάλατο,
1 πακέτο 250 γραμμαρίων βούτυρο επίσης ανάλατο,
2 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια που θα χτυπήσετε σε μαρέγγα)
1 μέτριο φλιτζάνι ζάχαρη (άντε λίγο παραπάνω, αν εσείς τα θέλετε πιο γλυκά)
και τέλος ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ (πιπερόριζας) και ελάχιστη κανέλα σκόνη.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το αμύγδαλο το αλεσμένο. Επίσης σ’ άλλο μπολ λιώνουμε με το πιρούνι το ανθότυρο και το ανακατεύουμε καλά με τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού.
Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, μαζί με τη ζάχαρη προσθέτοντας έναν-έναν τους κρόκους, όταν ασπρίσουν προσθέτουμε το μείγμα τυριού-πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη (σύρμα). Προσθέτουμε την βανίλια, την πιπερόριζα και την κανέλα και τελευταίο βάζουμε το μείγμα αλευριού-αμύγδαλου.
Τελική πινελιά, η προσθήκη της μαρέγγας με απαλές κινήσεις με μια ξύλινη κουτάλα.
Βάζουμε το μείγμα μας σε φόρμα με τσέρκι και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο (στους 170-180 βαθμούς) για 45 λεπτά περίπου.
Κάνουμε την δοκιμή με το μαχαίρι, κι’ αν χρειάζεται ψήνουμε λίγο ακόμη.
Ένα εξαιρετικό εύγεστο αποτέλεσμα και πολύ αρωματικό χάρη στο πορτοκάλι και τα μπαχαρικά του.Εάν εσείς τώρα θέλετε μπορείτε να το στολίσετε και άσπρο γλάσο, ή γλάσο πορτοκαλιού, ακόμη και σοκολάτα οι πιο φανατικοί.

16 comments:

heart n soul said...

με γλάσο και μοτίφ έλατου το φαντάζομαι penelope, καλά κάνω?:)
πόσο βάρος είναι το ανθότυρο που χρησομοποιείς? και το φλυτζάνι που μέτρησες το αμύγδαλο και το αλεύρι είναι το ίδιο (δοσομετρική κούπα?)

ΕΛΕΝΑ said...

Oυάου!!!!!!!!!!
Ξέρεις πόσο μου αρέσει το τυρί στα γλυκά!! Και βέβαια θα το δοκιμάσω:)
Ηθελα κι εγώ να ρωτήσω πόσο τυράκι βάζεις??

Katerina ante portas said...

Mας εντυπωσιάζεις Penelope! Σου αφήνει χρόνο ο γυιόκας σου; Θα το δοκιμάσουμε χριστουγεννιάτικα!

witchofdaffodils said...

Ωραία ιδέα! η προσθήκη ανθότυρου μου φαίνεται ενδιαφέρουσα, δεν την έχω δοκιμάσει ως τώρα.
Επειδή αναφέρατε και την υγιεινή διάσταση του θέματος, το βούτυρο μπορεί να αντικατασταθεί με ηλιέλαιο ΒΙΟ, με επιτυχία. Εκτός αν θέλετε και το άρωμα..

Πάντως, πάνω στο ψάξιμο για να βρω αρώματα για τα..σαπούνια, βρήκα σε κατάστημα βοτάνων εσανς ζαχαροπλαστικης με άρωμα βούτυρο ή μέλι. Φαντάζομαι πως τα έτοιμα γλυκά θα έχουν αρκετά από αυτά..

Anonymous said...

esans!!!bouturou kai meliou???
kai ti afairei apo thn ygeia mas???
oso gia ta etouma gluka!...mhn to fantazesai!!!kalh mou!!!tha exoun!!
Phneloph mou mia akoma nostimia apo sena!!anthotyro einai duskolo na brw sthn Ollandia!ma an balw fresko tyri???filakia!!!
otan tha to ftiaksw tha grapsw,edw to sxolio!!!

kiki said...

Κι εμένα μου αρέσει το τυρί στα γλυκά!

Anonymous said...

Χμ πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή...

Λέτε να μπορώ να αντικαταστήσω το ανθότυρο με γιαούρτι; Λέμε τώρα... :-))

Ή θα βγει ΕΝΤΕΛΩΣ άλλο γλυκό;;;

Nena said...

Δίαιτα, δίαιτα αλλά το γλυκάκι να μη μας λείψει. Μπράβο Λόπε μου καλή εναλλακτική και μ αρέσει η τελική πινελιά σου!

Αγγελική Ν said...

Πηνελόπη μου, πολύ ωραία πρόταση το τυράκι στο κέικ! Πως τα προλαβαίνεις όλα, μωρό, δουλειά, γλυκά,…! Το τυροκεκάκι σου θα δοκιμαστεί στις γιορτές!

Όμως, τα λιπαρούλια του τα έχει... Τελικά, αν οποσδήποτε κάποιος θέλει κέικ, για αποφυγή "κακών" λιπαρών και χοληστερόλης, έχω καταλήξει, ότι η φανουρόπιτα είναι η λύση- μονόδρομος!

Penelope said...

heart h soul, καλά κάνεις και το φαντάζεσαι με το μοτιφ έλατου και γλάσου, θα είναι πολύ όμορφο πραγματικά. Η κούπα που χρησιμοποιώ ως μετρητή είναι μια κούπα κοινή, που χρησιμοποιούσε για να πίνει τον καφέ της η μάνα μου, και την έχω κρατήσει για να την θυμάμαι, κάθε φορά που φτιάχνω οτιδήποτε (με συνδέει μαζί της με αυτόν τον τρόπο). Είναι λίγο πιο μεγάλη, από ένα μέτριο φλιτζάνι για τσάϊ.

Ελενά μου, το ανθότυρο ήταν μια μέτρια μπαλίτσα συσκευασμένη. Να σου πω περιπου 280 γραμμάρια το υπολογίζω.

Κατερίνα μου & Αγγελικούλα μου, τα ωράριά μου πλέον έχουν ξεφύγει από κάθε κανονικό ρυθμό. Σήμερα για παράδειγμα είμαι από τις 4.30 και πάω για 12 τα μεσάνυχτα.... :-))) Οπότε, είμαι στην φάση "και όποιος αντέξει!!!"

Μαγισούλα μου, να είσαι σίγουρη ότι όλα τα έτοιμα γλυκά έχουν πολλά εσανς, γιατι διαφορετικά δεν κρατούν την "γαργαλιστική" μυρωδιά τους. Λίγοι ζαχαροπλάστες παίρνουν άρωμα από την φυσική διαδικασία, και αυτό κάνει το γλυκό πολύ πιο ακριβό.

Kleiw moy, καλημέρα στην Ολλανδία. Θα πρέπει να βρεις κάποιο τυράκι, έτσι ανάλατο και με την υφή του ανθότυρου για να πετύχεις το αποτέλεσμα.

Anonymous, το γιαούρτι στα γλυκά, για να χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι τύπου "στραγγιστό" γιατί διαφορετικά υπάρχει κινδυνος να κόψει, ειδικά με την προσθήκη του χυμού πορτοκαλιού.

Κικίτσα & Νένα μου, το τυράκι δίνει μια άλλη νότα στα γλυκά και κάνει πιο "ανάλαφρη" την γεύση.

Και μια πρόταση, για πιο έντονο άρωμα πορτοκαλιού ή μανταρινιού στα κεϊκς μπορείτε να κάνετε το εξής: να πλύνετε καλά ένα μέτριο πορτοκάλι, να αφαιρέσετε πιθανά στίγματα ή χτυπήματα απο την φλούδα του, να το τρυπήσετε σε μερικές μεριές μ' ένα πιρούνι και να το βάλετε να βράσει με νερό, μέχρι να μαλακώσει. Το αφήνετε να κρυώσει και με λίγο από το ζουμάκι του το περνάτε από το Multi. Την πούλπα αυτήν θα την χρησιμοποιήσετε ως "υγρό" στοιχείο στο μείγμα του κεϊκ και το ζουμάκι που έβρασε μπορείτε να το δέσετε σε σιρόπι με την προσθήκη ζάχαρης ή μελιού, για να το σιροπιάσετε.
Είπαμε, δεν πετάμε τίποτε στην κουζίνα σήμερα.

Λαμπρινη said...

Ειναι ένα cheesecake!! :)))
Πολύ ωραίο διαβάζεται Πηνελόπη μου !!:)

Πάντως παιδιά , μιας και ανοίχτηκε συζήτηση για τις εσάνς , πρόσφατα πηρα εσανς βουτύρου μιας και μου αρέσει η μυρωδιά του στα γλυκά αλλα δεν έχω (θέλω) συνηθίσει να το χρησιμοποιώ ειδικά στα κέικ .
Δεν ξέρω τι έχει μέσα αλλά την πιο απλή συνταγή να δοκιμάσετε με 2-3 σταγόνες ...εξαιρετικό! Μια μυρωδιά , μια μοσχοβολιά που δεν είχα ξαναμυρίσει ειδικά σε οικιακό κέικ.

Sophie said...

Μμμμ. Αν εξαιρέσω το τυρί μοιαζει λίγο με τη συνταγή της μαμάς μου για βασιλόπιτα. Μήπως να της έλεγα να προσθέσει ανθότυρο φέτος;
http://scarletflower.wordpress.com

heart n soul said...

penelope μ'αρέσει πολύ η ιδέα του φρουτοπολτού στο κέικ! πικρίζει καθόλου? το κάνεις και με μανταρίνι? χρειάζεται πέρασμα από σίτα?

Juanita La Quejica said...

Πωπω! Όσο πάει γίνεται και πιο αρωματικό και πιο νόστιμο!
Με το ανθότυρο και με τον φρουτοπολτό, να τρώει η μάνα και του παιδιού να μην δίνει!
Λόπε!!!!!!!!!
Πότε θα το ... φωτογραφήσουμε αυτό;
Να την ακούτε την Λόπε στα γλυκά με τα φρούτα, χωρίς υπερβολή, ό,τι έχω δοκιμάσει από τα χέρια της μου φαίνεται άψογο!

Penelope said...

O φρουτοπολότος δεν πικρίζει καθόλου Heart h soul μου, σου δίνει όμως αυτό το κάτις τις που λένε... Όπως όταν τρως γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, περγαμόνο, νεράτζι. Δεν έχουν ένα ιδιαίτερο άρωμα; Αυτό ακριβώς!

Sophie, η βασιλοπιτα είναι άλλο πράγμα και δεν έχει μέσα σίγουρα τζιντζερ (και ανθότυτο φυσικά). Εκτός και το κάνει η μαμά σου γιατί της αρέσει η γεύση;

Juanita, το απόγευμε που σε περίμενα και δεν ήρθες λόγω υδραυλικών είχα κάνει ένα κέϊκ με πολτό πορτοκαλιού, κανελίτσα και φαρίνα ολικής αλέσεως και τελικά... το έφαγα σχεδόν όλο μόνη μου, γιατί και η άλλη φιλενέδα δεν έφαγε παρά μόνον τα αλμυρά που είχα φτιάξει.
Τι να σου κάνω κόρη μου;

Juanita La Quejica said...

Σνιφφφφφφφφφ!!!!!!!!!!!
Ευτυχώς, ελπίζω σήμερα να λυθεί οριστικά αυτό το πρόβλημα. Αλλά έχασα τέτοιο καλούδι; Πωπω!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...