Tuesday, December 11, 2007

Kasseler mit Rotkohl und Salzkartoffeln ....

... καπνιστές μπριζόλες με κόκκινο λάχανο και πατάτες βραστές :) Ένα νόστιμο , μυρωδάτο και χειμωνιάτικο φαγητό της Γερμανικής κουζίνας .Υλικά :
4 καπνιστές μπριζόλες (ανάλογα τα άτομα)
1 μέτριο κόκκινο λάχανο
2 μήλα
1 κρεμμύδι
2-3 φύλλα δάφνης
3-4 γαρύφαλλα (το μπαχαρικό!)
1 κουταλιά καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά μαρμελάδα δαμάσκηνο (προαιρετικά)
2 κουταλιές ξύδι
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
Αλάτι , πιπέρι , ελαιόλαδο ή βούτυρο ή μαγειρικό λίπος
Ξεκινάμε με το λάχανο , το καθαρίζουμε και το κόβουμε σε λωρίδες χοντρότερες απ΄οτι το κόβουμε για σαλάτα . Βάζουμε στην κατσαρόλα μας το ελαιόλαδο (ή βούτυρο) , προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμυδάκι και τέλος το λάχανο . Το γυρίζουμε να αχνιστεί καλά και μετά προσθέτουμε τα μήλα σε κομματάκια , την δαφνη , τα γαρύφαλλα , τη ζάχαρη , το ξύδι και το κρασί . Αλατοπιπερώνουμε , ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε το φαγητό μας να μαγειρευτεί . Πότε πότε του ρίχνουμε μια ματιά και κάνα ανακάτεμα , δεν το αφήνουμε στην τύχη του :) Θα χρειαστεί περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα να μαγειρευτεί . Τις μπριζόλες μπορείτε να τις ψήσετε στη σχάρα ή σε τηγάνι με σχάρα ή στον φούρνο . Εγώ τις ψήνω στο τηγάνι με ελάχιστο λάδι και για 3-4 λεπτά απο κάθε πλευρά . Στα ζουμάκια που αφήνουν οι μπριζόλες στο τηγάνι προσθέτω ένα φλιτζάνι κρασί ή/και ένα φλιτζάνι ζωμό λαχανικών . Αφήνω λίγο να βράσει και δένω την σαλτσούλα με λίγο βούτυρο ή ελάχιστο κορν φλάουρ . Ε , δεν νομίζω να χρειάζεται να πούμε και για τις πατάτες βραστές σε νερό με αλάτι :)

35 comments:

Lina said...

σ αυτο το πιάτο οι Γερμανοί βάζουν αντί για απτάτα ένα άλλο.... που μοιάζει μα βραστή πατατούλα αλλά είναι σαν κροκέτα κ πουρές μαζί στο στόμα.. "μαστιχωτής" υφής... ξέρεις μήπως γι αυτο;

Juanita La Quejica said...

Μου αρέσει πολύ και το λάχανο (όχι μόνο για τις καπνιστές μπριζόλες, αλλά γενικά σαν συνοδευτικό) και το τελικό σύνολο! Γιάμι!
Το πέρασα στις συνταγές μου, μιας και μου αρέσουν πολύ αυτοί οι συνδυασμοί, ευχαριστώ Λαμπρινάκο!
Και είναι και απλό στην παρασκευή, οπότε με ένα σμπάρο 2 τρυγόνια!
Δίνε μας τέτοιες συνταγές, αρέσουν πολύ στον καλό μου, του θυμίζουν τους Βαυαρούς φίλους του και τα νιάτα του...

Λαμπρινη said...

lina , ναι αυτα είναι τα Knödel . Οι βραστές πατάτες , το ξινολάχανο , το κόκκινο λάχανο και τα Knödel είναι κλασσικά συνοδευτικά των γερμανικών πιάτων :)
Τα Knödel (που υπάρχουν διαφορα είδη ) πρέπει να συνοδεύονται απο πλούσια σάλτσα , απο μόνα τους δεν είναι (για μένα) τιποτα ιδιαίτερο . Θα βάλω συνταγή ελπίζω εντός των επομένων ημερων :)

Juanitaki , χαίρομαι που σου φάνηκε χρήσιμη η συνταγή :) Θα κάνουμε και κάτι πιο εορταστικό μέρες που είναι :))

heart n soul said...

ωραίο λαχανάκι, γλυκόξινο και χριστουγεννιάτικο (μ'εχουν χτυπήσει τα Χριστούγεννα κατακούτελα, όλα χριστουγεννιάτικα τα βλέπω:)Όσο δε για το καπνιστό, ο,τιδήποτε καπνιστό φέρτε το δώθε!

heart n soul said...

και μια που το θυμήθηκα: πήρα χτες μια πολύ ωραία (χριστουγεννιάτικη!:) σαλάτα, με κόκκινο λάχανο, πατζάρι, κόκκινο κρεμμύδι και σταφίδες, με ντρέσινγκ βινεγκρέτ με κόκκινο ξύδι, χυμό πορτοκάλι, χυμό κράνμπερι, μέλι και κανέλα και πόρτ, ξύσμα πορτοκάλι και σκόρδο, βέρι νάις, αν θέτε να την κάνετε, μια που μιλάμε για κοκκινολάχανα και μια που, ναι, έρχονται Χριστούγεννα:))

Λαμπρινη said...

χαχα :)) Ωραία ειναι που νιώθεις τόσο πολύ το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα heart n soul :)))
Η σαλάτα , εκτος απο το κρεμμυδάκι που τελευταία με πειράζει ωμό , μου φαινετε εξαιρετική !!! Θα συμφωνήσει και η Jua μαζί μου είμαι σιγουρη :)))

ΕΛΕΝΑ said...

Τι λαχταριστό "πιάτο"!!!
Λοιπόν, δίνε μας τέτοιες συνταγές, να τις φτιάχνει η Jua για τον καλό της, να με καλεί να τις δοκιμάσω για να της πω την γνώμη μου (αν της πέτυχε δηλαδή),εγώ θα της φτιάχνω cheesecake και θα περνάμε ωραία και καλά:))
Lina τα knodel τα δοκίμασα (μου έφερε η Λαμπρινή δηλαδή). Εμένα μου άρεσαν πάρα πολύ. Οι γιοι μου είπαν ότι "δεν τρελάθηκαν κιόλας", ο καλός μου τα βρήκε παντελώς αδιάφορα.Σίγουρα θέλουν μια πλούσια σάλτσα πάντως για να "δείξουν":)

kiki said...

Ααααααχ...μου θύμισες τα φαγητά που έτρωγα στη Νελλούκο μου στη Γερμανία....Μιαμ!!!

Juanita La Quejica said...

Αυτό το port με χτύπησε στην heart, heart! Μεγάλη αδυναμία μου για πολλά χρόνια! Ένα υπέροχο matured cheddar (ή κάπως έτσι, δεν θυμάμαι και καλά), ποτισμένο σε port μου έφερε πέρισυ ο καλός μου από την Σκωτία και... τί να σας λέω. Πάρτυ έκανα, εγώ, αυτό και ένα port reserva που μου είχε στείλει δώρο πριν 4 χρόνια ο φίλος μου ο Vasco από το Aveiro.
Ευτυχώς ο Δ. δεν αντέχει τη γλυκιά γεύση του port και έτσι δεν χρειάστηκε να παλέψουμε! ΧΑΧΑ!

heart n soul said...

έτσι, έτσι, καλά θυμάστε Χουανίτα! συμμερίζομαι τον πόνο και τον καημό σας!:)

Anonymous said...

kala!Lamprinaki!!!mporeis na mou peis ti na kanw?//bradiatika,pou mou trexoun ta salia???kapnisto...porto...kai esu kardoula me thn thaumasia saltsa sou!!!exw anakatepsei ta ths Germanias!Agglias!Ellados!kai klapsourizw!giati einai edw peripou 12kai fusika den prepei na faw estw kai kati ftxon!fia thn ligoura!!!filakia se oles sas!!!
den sas kratw kakia!!!xaxaxaxa!!!

Anonymous said...

Ελενα , σωστά και δίκαια τα λες :))))

Κικίτσα :)) Καλά φαντάζομαι απο τα χέρια της Νελλούκο θα ναι πεντανόστιμα !!!

heart δεν σου είπα εγώ θα τσιμπήσει η Jua? :)))

Κλειούλα μου καλημέρα σου :))

Maria B. said...

Πόσο ομορφη φανταζει η συνταγή σου Λαμπρινάκι μου!!! καλά για την φωτο δεν βρίσκω λόγια, είναι τέλεια.

σε γλυκοφιλώ

witchofdaffodils said...

αν και fun των παραδοσιακών συνταγών σας, μου άρεσε πολύ αυτή, κόρη εξαγώγιμη :)
ιδιαίτερα ο τρόπος που φερθήκατε στο κόκκινο λάχανο!

Anonymous said...

Μαράκι μου χαθήκαμε !! Πολλά φιλιά καλές γιορτές να περάσετε με την οικογένεια :)))

Μαγισσα μου με τα βότανα , είπα να βάλω κάτι το παραδοσιακό γερμανικό να σας δείξω ότι κάτι έμαθα τον τελευταίο 1 1/2 χρόνο που είμαι εδω:)
Η γλώσσα μου πάει ροδάνι μόνο οταν τρώω τα γερμανοφαγητά και οχι οταν τα μιλώ:))

Anonymous said...

Μμμμ, υπέροχη φαίνεται η συνταγή. Ο συνδυασμός κρέατος με φρούτο μου αρέσει πολύ. Στα προσεχώς λοιπόν...
Προσωπικά, μου θυμίζει Φρόιδ και Βιέννη από ένα σημείο στο Όταν έκλαψε ο Νίτσε, όπου ο δρ.-πώς-λεγόταν γυρίζει στο σπίτι και το πλούσιο τραπέζει που τον περιμένει περιλαμβάνει χοιρινό με μήλα...
Λαμπρινή, μήπως έχεις συνταγή για appfel torte mit eier liquor (sorry για το umlaut, δεν ξέρω πώς μπαίνει). Την έψαξα στο ίντερνετ, αλλά με πενιχρά αποτελέσματα. Έχω ξεχάσει και τα λίγα γερμανικά που ήξερα... Είναι φοβερή συνταγή και επίσης ωραία για τα Χριστούγεννα.
Κορίτσια, οι συνταγές σας γενικώς είναι η μία καλύτερη από την άλλη. Είμαι τακτική σας αναγνώστρια. Συνεχίστε ακάθεκτες.

Αγγελική Ν said...

Ωραίοοοοο! Χρυσοχέρα, ωραία πρόταση! Υπέροχος ο συνδυασμός λάχανου, μήλου, κλπ
Εδώ στο νότο, το λάχανο το φτιάνουν σε πιο… ζούλου έκδοση! (http://hungryforhungry.blogspot.com/search?q=zulu) Και προφανώς (δεν το συζητάμε) το σερβίρουν ως συνοδευτικό σε ψητό σε BBQ (θα «αυτοκτονούσαν» αν κάποιος το σέρβιρε από τηγάνι! Τέτοια τρέλα….)
Φιλιά από το καλοκαιρινό Γιοχάνεσμπουργκ!

elie said...

Την περασμένη εβδομάδα, σε ένα σπιτικό κάλεσμα για φίλους, έκανα μεταξύ άλλων καπνιστές μπριζόλες και τη ζεστή σαλάτα με το κόκκινο λάχανο και έλεγα να τα ποστάρω μάλιστα! Στο μυαλό μου είσαι Λαμπρινή. Πολύ ωραίες γεύσεις που σηκώνουν λίτρα μπύρας!
:)))

Anonymous said...

observer , σε ευχαριστούμε για τα καλά λόγια :)
Συνταγές για μηλογλυκά υπάρχουν πολλές , έχει και στο μπλογκ κάποιες απο την Νελλούκο που με προσθήκη Eierlikör μήπως μοιάζουν με αυτό που ξέρεις? Πως ήταν αυτό που έφαγες? Σαν τάρτα , σαν κέικ ??
Εγω δεν ξέρω καποια συνταγή αλλά θα το ψάξω :)))

Αγγελικούλα μέλι καλοκαιρινή :)))
Το χα δει το ζουλου λαχανακι και πολυ μου χε αρέσει :)) Αν μπορουσα και γω να αναβω φουφου να ψήνω μεχρι και φασολάδα στην φουφου θα έκανα :))

Α σε πρόλαβα elitsa μου:)) Αν έχεις αλλη συνταγή δεν πειράζει να την ποστάρεις :)
Μάλλον σηκώνουν μπύρα τι να πω? Δεν ήμουν ουτε θα γίνω φαν της μπύρας :)

Anonymous said...

Λαμπρινή, σ'ευχαριστώ κατ'αρχήν για την προθυμία σου να ψάξεις, αν και δεν θα ήθελα να σε βάλω σε κόπο. Θα περιγράψω λοιπόν αυτό που έφαγα μήπως σου θυμίζει κάτι: έχει μια βάση από παντεσπάνι-κέικ, μαλακή πάντως που δεν θυμίζει τη ζύμη της τάρτας. Η βάση αυτή έχει ψηθεί όμως όπως η βάση μιας τάρτας, δηλαδή με τοιχώματα ώστε να μπορεί να συγκρατήσει μια ρευστή κρέμα. Γεμίζεται λοιπόν με κρέμα, η οποία περιέχει κομμάτια μήλου. Από τη γεύση του μήλου είχα υποθέσει ότι προτού μπει στην κρέμα βράζεται σε σιρόπι. Από πάνω μπαίνει το λικέρ αυγού ή κρέμα με λικέρ αυτού, αυτό δεν το θυμάμαι. Την έφαγα σε σπίτι Ελλήνων που είχαν ζήσει ένα διάστημα στην περιοχή της Στουτγάρδης.

Θα ψάξω και τις δημοσιεύσεις της Νέλλυς, όπως μου προτείνεις.

Καλημέρα σε όλους!

Penelope said...

Και εγώ στην παρασκευή του λάχανου "κόλλησα" Λαμπρινούλα και το διαβάζω και το ξαναδιαβάζω για να το εμπεδώσω, έχω μπόλικο κοκκινο εχω και μπριζολίτσες, θα το φτιάξω μέσα στο ΣΚ.

kiki said...

Η Νέλλυ έχει δημοσιεύσει κέικ με αυγολικέρ και μηλόκεκο αλλά δε νομίζω ότι είχε δημοσιευσει κάποιο συνδυασμό και των δύο. Θα τη ρωτήσω όμως μήπως ξέρει τη συνταγή που ζητάς observer.

Anonymous said...

Θενκς, oneiromageiremata.
Πράγματι, είδα κι εγώ τις συνταγές της Νέλλυς που αναφέρεις και δεν είναι αυτό που περιγράφω.
Με την ευκαιρία, το ξανασκέφτηκα και η τελευταία στρώση με το αυγολικέρ είναι μια λεπτή στρώση κρέμας με λικέρ αυγού.
Να ρωτήσω: τελευταία τελειοποιώ μια συνταγή για υπέροχα pains aux raisins, γαλλικά σταφιδοτσουρεκάκια γεμιστά με κρέμα. Μπορώ να σας τη στείλω κάπως; Έχω πάρει τόσες συνταγές από σας που θα ήθελα κι εγώ κάπως να ανταποδώσω.
Φιλάκια, κορίτσια.

Juanita La Quejica said...

Observer, μπορείς να μας την στείλεις στο mail του blog μαζί με την αντίστοιχη φωτογραφία και εμείς θα χαρούμε να την δημοσιεύσουμε, πάντα βέβαια με το όνομά σου στη συνταγή.

Juanita La Quejica said...

Ξέχασα. Το mail μας είναι
hungryforlifeblog@yahoo.gr

Anonymous said...

Έγινε. Επιφυλάσσομαι λοιπόν να τη φτιάξω, να τη φωτογραφήσω και να σας τη στείλω.
Λίνα Β.

Anonymous said...

Αναμένουμε οbserver και φυσικά ψάχνουμε και μεις :))

Αν και μάλλον η Νελλούκο θα δώσει λυση γιατι εγώ ακομα δεν ...:))

heart n soul said...

observer αυτή τη συνταγή για pains aux raisins σας παρακαλώ να μην τη παραλείψετε, τη Θέλω! είναι ονειρικά:)

kiki said...

Observer, το γλυκό που ψάχνεις λέγεται eierlikörtorte (Νέλλη λέει). Ψάξε αν θες έτσι ή αν έχεις υπομονή περίμενε μέχρι να βρει λίγο χρόνο η Νέλλη και να μας τη γράψει.

Anonymous said...

Αυτό που με μπερδεύει ειναι πως ζητά eierlikörtorte με μήλα η observer .
Όσες συνταγές έχω δει δεν έχουν μήλα .
Εγώ έχω τεράστια υπομονή και περιμένω την συνταγή της γλυκιάς Νελλούκος :)))

Penelope said...

Λαμπρινή μας,
το λαχανάκι σας το έφτιαξα την Παρασκευή και πολύ το φχαριστήθηκα παρέα με μπιφτεκάκια σχάρας αντί για μπιζόλες καπνιστές. Το έφαγε και ο καλός μου που δεν τα πάει "καλά" με τα γλυκόξινα.
Θα το επαναλάβω άμεσα, γιατί όπως καταλαβαίνεις ήταν μια υπέροχη συνοδευτική σαλατά.

Penelope said...

Λαμπρινή μας,
το λαχανάκι σας το έφτιαξα την Παρασκευή και πολύ το φχαριστήθηκα παρέα με μπιφτεκάκια σχάρας αντί για μπιζόλες καπνιστές. Το έφαγε και ο καλός μου που δεν τα πάει "καλά" με τα γλυκόξινα.
Θα το επαναλάβω άμεσα, γιατί όπως καταλαβαίνεις ήταν μια υπέροχη συνοδευτική σαλατά.

Anonymous said...

Καθυστερημένη απάντηση, αλλά τώρα είδα τα ποστ σας.
Λοιπόν, για την eierlikortorte ας περιμένουμε τη Νέλλη. Όντως με μήλα την έχω φάει, αλλά μη σας πονοκεφαλιάζω, μπορεί να μην είναι κάποια διαδεδομένη συνταγή.
Heart n soul, ελπίζω σύντομα να μπορέσω να σας στείλω τη συνταγή για τα pains aux raisins. Με το που τα υποσχέθηκα βάλθηκα να τα φτιάξω αμέσως. Αμ' έπος, αμ' έργον. Τα έφτιαξα που λέτε, φωτογράφιζα και στα διάφορα στάδια της διαδικασίας, αλλά στο τέλος ήταν τα χειρότερα που είχα φτιάξει! Όπως έγραψα και στο αρχικό μου μήνυμα, θέλουν κάποια τελειοποίηση, αλλά αντί να τα τελειποιήσω τα έκανα χειρότερα. Το τι σκασίλα (frustration αγγλιστί) τράβηξα, δε λέγεται. Έτσι, αναβάλλεται η προσπάθεια για μετά τις γιορτές. Ελπίζω να προκύψει μια δημοσιεύσιμη συνταγή για να τη μοιραστώ μαζί σας.
Καλά Χριστούγεννα σε όλες και όλους! Ό,τι επιθυμείτε και με το καλό να μπει η καινούρια χρονιά.

Anonymous said...

Λαμπρινουλα
τι συνταγη!!!θα την δοκιμασω εξ'άπαντος γιατι με τρελλαινει ο συνδυασμος...
χιλιαδες ευχες για καλές γιορτές και για ένα νέο χρόνο που θα φέρει ό,τι θελει η καρδούλα σου :)

Anonymous said...

Το έφτιαξα χθες και έγινε ονειρεμένο. Όλη η οικογένεια ξετρελλάθηκε με το λάχανο στο οποίο πρόσθεσε λίγο ξύδι παραπάνω και σταφίδες. Το συνόδεψα με πουρέ πατάτας και καρότου. Είχε και πολύ ωραία εμφάνιση το πιάτο μέ χρώματα καφέ, μωβ, πορτοκαλί. Ευχαριστούμε Λαμπρινή:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...