Monday, January 21, 2008

Τάρτα με σπανάκι και ξινομυζήθρα

Γιατί είμαστε πολλοί στο blog που αγαπάμε την ξινομυζήθρα...

Υλικά
1 δόση ζύμη τάρτας (για ταρτιέρα Νο30)
2 κούπες ξινομυζήθρα
½ κιλό σπανάκι ελαφρά ζεματισμένο
μοσχοκάρυδο
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
1/3 κούπας κρέμα γάλακτος
1/3 κούπας γάλα εβαπορέ
1 ντομάτα σε ροδέλες
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε τη ζύμη τάρτας που προτιμάτε και την προψήνετε ελαφρά κατά τα γνωστά.
Για να φτιάξετε τη γέμιση ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί, πλην της ντομάτας. Απλώστε στην ταρτιέρα τη γέμιση, κόψτε την ντομάτα σε λεπτές ροδέλες και στολίστε.
Ψήνετε στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.

28 comments:

kiki said...

Λέω τη λέξη ξινομυζήθρα και τρέχουν τα σάλια μου...Και με σπανάκι...μιαμ!

Juanita La Quejica said...

Είμαστε πολλοί, καλά λες!
Άψογες οι φωτογραφίες, γεια στα χέρια σου! Αν είχα σκούφο τώρα, θα τον πέταγα από ενθουσιασμό!

ΕΛΕΝΑ said...

Ξινομυζήθρα, ταρτούλα, γέμιση με σπανάκι, φωτογραφίες, ....όλα τέλεια!!!!!
Μπράβο βρε elie, super!!!
Kαι λίγο κρεμμυδάκι φρέσκο, δεν θα πήγαινε στην γέμιση λες??
Εν τω μεταξύ, μέχρι να βρει η Juanita σκούφο, πετάω εγώ τον δικό μου;-))

heart n soul said...

σλουρπalicious! :p

elie said...

Έχεις απόλυτο δίκιο, Έλενα, οτιδήποτε θα έμπαινε σε μια σπανακόπιτα νομίζω ότι θα ταίριαζε και σε αυτήν την τάρτα.

Alkmini said...

βρε κοριτσια τι νοικοκυρες εισαστε εσεις καλε!
αποφευγω να μπω εδω γιατι μου τρεχουν τα σαλια. προχθες ομως μου δωσατε τα φωτα σας και για 1η μου φορα ζυμωσα και εκανα ενα τυροψωμο.
καλουτσικο βγηκε.
την επομενη ομως θα γινει πιστευω καλυτερο γιατι κρατησα και προζυμι.

Anonymous said...

Πολύ ωραία !! :)
Ενθουσιάστηκα με τη συνταγή και με τις φωτο !!
Νομίζω και με φέτα (για να μην αρχίσω τις γκρίνιες που να βρω ξινομυζήθρα) θα γίνεται πολύ νόστιμη !
Λεω μάλιστα να την δοκιμάσω σήμερα κιόλας!

Penelope said...

Τι καλά... τι καλά... σκίζει βάρκα τα νερά!
Όπςςςςςς.
Λάθος. Παρασύρθηκα από τα τραγούδια στον μπέμπη, αλλά το "τι καλά, τι καλά"...πάει παντού.
Με καλύψατε πλήρως Elie.
Και σύντομα θα την τιμήσω, μιας και ως γνωστό έχω κι' εγώ παρόμοιες αδυναμίες.

Anonymous said...

oyf!!eskasa!!!me to pc-ko mou problhma!!kai tha ftiaksw shmera thn tarta!!!fusika edw me feta!!alla kai me kati liga akomh prostheta!!!mou aresei polu h idea ths tartas!!!nasai kala Elie mas!!!

Anonymous said...

takana thalassa ksana!!!xaxa!!
kleiw!!

Anonymous said...

Ξινομυζήθρααα;;;
ΞΙΝΟΜΥΖΗΘΡΑΑΑΑ;;;;;
ΑΑΑΑΧΧΧΧΧ!!!!!

Μάγια said...

εγώ νομίζω ότι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ ξινομυζίθρα, οπότε θα την κάνω την ερώτηση της αδαούς: είναι πολύ ξινή;

Αγγελική Ν said...

ΞΙΝΟΜΥΖΗΘΡΑΑΑΑ;;;;;
Ενθουσιάστηκα και εγώ με τη συνταγή και με τις φωτο !!
Έλα όμως, να κάνεις την συνταγή στην Ν Αφρική! Elie μου, τι μου κάνεις!

Anonymous said...

Την έκανα την ταρτούλα :)
Βεβαια με τοσες αλλαγές (αναγκαστικές) που έκανα , εμφανισιακά μοιάζει μεν αλλά γευστικά δεν το νομίζω !
Ειναι πεντανόστιμη όμως και αυτό εχει σημασία :)
Έκανα την βάση που κάνω σε όλες μου τις τάρτες (αληθεια εσύ ελιε ποια βάση κάνεις?) και αντί ξινομυζήθρα έβαλα βαρελίσια φέτα πικάντικη και γιδοτύρι . Αντί για γάλα και κρέμα γάλακτος έβαλα γιαουρτάκι και ένα μόνο αυγό . Στο σπανάκι πρόσθεσα λίγα μυρωδικούλια και κανα δυο φρέσκα κρεμμυδάκια .
Αλλη τάρτα φαγαμε ε?:) χαχαχα

Anonymous said...

thn eftiaksa kai egw shmera!!xaxa!!thn apolausame!!!ebala feta,Ellhnikh,myzhthra pou gtiaxnw freskia giati aresei ston nearo mou,kai ekstra apo ta dikasou ulika freska kremmudakia kai anhtho!!!fusika den einai idia!!!sxedon!!!alla mas edwses thn idea!!!naxeis panta kala mageiremata Elie mou!!!

elie said...

@μάγια
Δεν είναι πολύ ξινή. Εμείς στα Χανιά τη λέμε σκέτα μυζήθρα, επειδή όμως στην υπόλοιπη Κρήτη υπάρχει μια σύγχιση και όλα τα μαλακά τυριά τα λένε μυζήθρες, το γράφω έτσι για να ξεχωρίζει.

@λαμπρινή
Πράγματι, με δεδομένη τη δυσκολία ανεύρεσης ξινομυζήθρας στα ξένα, το γιαούρτι με γιδοτύρι-φέτα είναι πολύ καλή επιλογή... προσομοίωσης (τώρα βέβαια για την αγγελική ν. μάλλον ούτε αυτά τα τυριά είναι προσιτά... sorry)

@kleiw
Χαίρομαι που πήρες ιδέα Κλειώ μας! Για πες πώς φτιάχνεις τη μυζήθρα, ξέρς κάποιες που θα το εκτιμήσουν σίγουρα!

@all
Χαίρομαι που σας άρεσε, είπαμε είμαστε πολλοί οι... μυζηθρολάγνοι!

witchofdaffodils said...

α elie, τα χρώματα τέλεια, σα ζωγραφιστή!

Nena said...

Είχα απαντήσει και χτες αλλά ο δαίμων της μπλογκόσφαιρας το κατάπιε. ΄Ελεγα ότι οι ξενιτεμένοι/ες μας, νομίζω θα βολευτούν με φέτα ή γενικώς άσπρο τυρί. Για τους Αθηναίους, έχω βρει πολύ καλή ξινομυζήθρα στην οδό Τοσίτσα στα Εξάρχεια. Ο ίδιος φτιάχνει φύλλο κάθε λογής καθώς κι έτοιμα προς ψήσιμο λιχούδικα με φύλλο. Μαθαίνω γενικώς ότι μεγάλωσε και φέρνει κι άλλα πράγματα κυρίως από Κρήτη.

Juanita La Quejica said...

Α! Καλά που μας τον θύμησες, καιρό έχω να περάσω από εκεί.
Δεν είναι τέλεια η ξινομυζήθρα του Νένα; Και οι βάσεις του για μεζεδάκια, οι βαρκούλες, όλα του τα προϊόντα είναι από συμπαθητικά ως εξαιρετικά. Το κακό είναι ότι βρίσκεται κάπως μακριά... μάλλον καλό είναι, τώρα που το ξανασκέφτομαι, χιχι!

Anonymous said...

Afierwmeno!sthn Elie!!!!!!!kai se oles tis tempeles pou diabazoun auto to blog!!!!!!!!!!!!!!!Muzhthra:3litra probeio gala kai 1litro katsikisio h ageladino!!!edw "sthn Ollandia"thn ftiaxnw mono me ageladino plhres kai katsikisio!!ena pothraki oxi gemato ksydi leuko apo krasi!alati!kai kefi gia doulia!!!
diadikasia!se mia katsarola bazoume to gala na parei mia brash!!"an to gala einai gresko fusika to brazoume kala"molis brasei tou prosthetoume to ksudikai anakateyoume polu kala!me metries kinhseis,gia na ksexwrisei to nero apo to gala!!!kai na einai to tyri san xondrotrimmenh feta!
bgazoume apo thn fwtia!!exoume ston neroxyth mas,ena sourwthri kai mesa to ntynoume me ena touloupani duplo"gia megalhterh antwxh"rixnoume to meigma ths katsarolas kai molis fugei to nero,pianoume apo ta plaina to touloupani kai to mazeuoume me sthn xougta mas,to striboume gia na mazeutei to tyri mas sto kentro,kai to denoume me mia apo tis akres tou touloupaniou!
topothetoume thn mpala ston neroxyth kai bazoume apo panw mia katsarola gemati nero gia baros.
etsi tha mporesoun na fygoun ta ygra kai na thaymasoume thn muzhthra mas!!!
meta apo 3wres peripou petame katsarola kai touloupani!"twra thaymazoume thn myzhthra mas" thn alatizoume kala kai thn bazoume se ena piato kai sto psygeio!
gyrizoume to panw-katw kathe mera!kai se 3meroules!"an mas aresei freskeia den menei oute trimma!!!
ti kanoume meta???ksanaftiaxnoume!!!xaxxa!!

elie said...

@λαμπρινή
Με ρώτησες τι βάση χρησιμοποιώ και δεν σου απάντησα, συγγνώμη. Μπριζέ φτιάχνω, και αυτή έχω και στη φωτό.

@kleiw
Α! Και παλιότερα είχαμε αναφορές στο blog για σπιτικά τυράκια (Κικήήήή, εσύ νομίζω;). Μόλις βρω λίγο χρόνο θα γράψω τη συνταγή σου με ελληνικούς χαρακτήρες να τη βάλουμε χωριστά να υπάρχει, τι λες kleiw;

Anonymous said...

meta xaras!!!filakia!!!

elie said...

Καλή ξινομυζήθρα στην Τοσίτσα; Θα σπεύσω να τη δοκιμάσω!

Nena said...

@Χουά: Κι αυτόν τον ξέρεις βρε αθεόφοβη. Αφού δεν έχει ξηροκάρπια!Εύγε. Τέλειωνε με τις εξετάσεις και τις εργασίες σου.Επιτέλους να βγούμε πρωϊνή βόλτα αλα παλαιά.

Juanita La Quejica said...

Είχα γράψει στο μπλογκ αρκετά γι αυτό το μαγαζί Νενάκι, με διεύθυνση και όλα τα σχετικά, πριν κανένα χρόνο. Είναι το αγαπημένο της κουμπάρας μου, που μένει σε εκείνα τα μέρη. Ακόμα και τα spring rolls του είναι θαυμάσια, ό,τι έχουμε πάρει είναι από συμπαθητικό ως εξαιρετικό.

Nena said...

@ Χουά Δώσε στοιχεία για να μη ψάχνεται η elie γιατί εγώ πάω τυφλά. Από Σπυρίδωνος Τρικούπη φάτσα Τοσίτσα το τρίτο μαγαζί αριστερά. Κάπως έτσι.

Juanita La Quejica said...

Λέγεται Γιώργος Ρουμπάκης, Εργαστήριο Φύλλου (αλλά όχι μόνο) και βρίσκεται στην Τοσίτσα 18. Τηλέφωνο 2103815236. Κάνει και κάποιο μικρό catering από ό,τι μου έχει πει.

Juanita La Quejica said...

Και αν βρεθείτε μέχρι εκεί, υπάρχει και ο Σπόρος με τον εξαιρετικό καφέ του, καθώς το Θυμάρι του Στρέφη λίγο πιο πάνω.
http://juanitalaquejica.blogspot.com/2007/05/blog-post.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...