Wednesday, January 16, 2008

Γαλέος με Εστραγκόν

Μιας και η heart n soul άρχισε να μας "ταϊζει" τοπία μαγευτικά, με άριστα υλικά και φάτε μάτια ψάρια… για δίαιτα και όχι μόνον, εγώ απλώς σκέφτηκα να σας περιγράψω μια απλή συνταγή με ψάρι που έχει σήμερα το menu στο σπίτι μας, μπας και κάνουμε και εμείς καμμιά αποτοξίνωση.
Γαλέος λοιπόν με εστραγκόν και θα χρειαστείτε:
2 πακέτα ροδέλες γαλέου (4-5 κομμάτια το πολύ να έχουν μέσα)
1 μεγαλούτσικη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, 1 πολύ «καλή» κουταλιά της σούπας ξερό εστραγκόν 3 κουταλιές σούπας μουστάρδα ελαφρώς πικάντικης, 1 σφηνάκι κονιάκ,
1/2 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ με λίγα λιπαρά, αλάτι, πιπέρι (εγώ έβαλα αυτό με τα λουλούδια – ευγενική προσφορά της άλλης Αγγελικής) καθώς και λίγο μαύρο και λίγο λαδάκι για το σοτάρισμα.
Ξεπαγώνετε το ψάρι, το πλένετε και το αφήνετε στο σουρωτήρι να στραγγίζει τα νερά του καλά. Σε βαθύ τεφάλ σκεύος βάζετε το λαδάκι να ζεσταθεί μαζί με την ψιλοκομμένη σκελίδα του σκόρδου. Όταν ελαφρώς ροδίσει το σκόρδο, βάζετε τις φέτες του γαλέου για να σοταριστούν για 2 λεπτάκια και από τις δύο πλευρές.
Ρίχνετε αμέσως μετά το αλάτι και τα πιπέρια, συμπληρώνετε με το κονιάκ και αφήνετε να πάρει μια βράση. Στην συνέχεια ρίχνετε την μουστάρδα, το εστραγκόν και το γάλα και αφήνετε να σιγροβράσει για 5-6 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν σας βγει λίγο αραιή η σάλτσα μια μικρή κουταλιά κορν φλάουρ, θα βοηθήσει.
Είστε έτοιμοι για να σερβίρετε με σαλάτα της αρεσκείας σας ή βραστά λαχανικά εποχής.

14 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Νομίζω το εστραγκόν κάνει την διαφορά στο φαγάκι σου Πηνελόπη μου. Το οποίο το χρησιμοποιώ κι εγώ πολύ σε ψαρικά αλλά και ψαρόσουπες, ταιριάζει πολύ ωραία:)
Ωραίο φαγάκι έκανες!! Νόστιμο, γρήγορο και ....να φάμε και λίγο ψαράκι βρε παιδί μου;-)

Anonymous said...

Πολύ ωραίο φαγάκι μην σας πω οτι βρήκα τι θα φάμε σήμερα :)))
Ευχαριστώ Πηνελόπη !! :)

Penelope said...

Ναι Ελενά μας. Το εστραγκόν δίνει ιδιαίτερη και άκρως αρωματική γεύση. Το χρησιμοποιώ και σε πουλερικά κυρίως φιλέτα, που όπως λέει ο καλός μου τα κάνει να μοιάζουν με "κρέας" που πολύ το αγαπά.
Οσο για το γρήγορο...μην το συζητάμε καθόλου! Αυτό είναι και το ζητούμενο, μιας και ο χρόνος στην κουζίνα εύκολα πια εμένα δεν μου "φτουράει" που 'λεγε και η μάνα μου.

Λαμπρινή μου, νόστιμο, υγιεινό και "τσαχπίνικο" ... αν έχεις χρόνο να συνδυάσεις με όμορφα παρουσιασμένα λαχανικά.

heart n soul said...

εξαιρετικόν! Ώστε τέτοια φαγητά κάνετε στον Οδυσσέα σας μις Πηνελόπη, αμ έτσι πες μου. Θα το μαγειρέψω! (Χουανίτα πώς λεμε τον γαλέο?:))))
Κάνει να αντικαταστήσω το γάλα με ζωμό Κυρία?

Penelope said...

Το γάλα καλή μου heart n soul κάνει πιο "κρεμώδη" την σάλτσα και του ταιριάζει ιδιαίτερα. Ο ζωμός μάλλον θα την αραιώσει και θα χρειαστείς οπωσδήποτε κορν φλαουρ για να την δέσεις. Έτσι νομίζω τουλάχιστον.
Όσο για τον δικό μου Οδυσσέα,άστα να πάνε... Τρώει ότι μπορείς να φανταστείς και τις περισσότερες φορές αδιαμαρτύρητα. Δικαιολογεί και το μέγεθος του με τον τρόπο αυτά χα,χα,χα...

Juanita La Quejica said...

ΧΑΧΑ! Το δικαιολογεί, τί να λέμε τώρα, ζωή να έχει Λόπε μου!
Ό,τι πρέπει θα ήταν ένα πιατάκι από το φαγητό σου τώρα, για να μπούμε σε ένα πιο μαζεμένο πρόγραμμα διατροφής, μετά τις όποιες κρεπάλες του Γενάρη.

Heart, δεν τον έχει το link που μου έδωσε χθες η Μαρίνα. Κοίτα όμως πόσες επιλογές, αμάν!http://iate.europa.eu/iatediff/SearchByQuery.do?method=search&query=γαλέος&sourceLanguage=el&targetLanguages=en&targetLanguages=es&domain=0&matching=&typeOfSearch=s&start=0&next=1

Με την ευκαιρία, πολλά ευχαριστώ στον Παναγιώτη, την Μαρίνα, την Γητεύτρια και τον Μηθυμναίο για την βοήθειά τους στην χθεσινή μου αναζήτηση της ελληνικής ονομασίας της merluza. Βρε τί έχουμε πάθει με τα ψάρια και τις ονομασίες τους...

heart n soul said...

Juanita εδώ θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος, στο λινκ που δίνετε, ο γαλέος παρατίθεται ως...σκύλος, αλλά ταυτόχρονα και ως...γάτα! :)))))))) Vive la confusion!

μαριάννα said...

Αυτό μάλιστα! Διαιτητικό. Μετά την αχαλίνωτη βουτυρογαλακτική, χριστουγεννιάτικη πανδαισία! Ευχαριστούμε Πηνελόπη!

Χουανιτάκι, σιγά τη βοήθεια... μακάρι να ήταν ουσιαστική. Αλλά τα λεξικά δεν δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια βρε παιδί μου... :)

Marina said...

Ο Γαλέος με τον μπακαλιάρο σαν ψάρια δεν έχουν καμμία σχέση. Ο γαλέος είναι σκυλόψαρο (γι αυτό τους λένε σκύλους και γάτους), ο μπακαλιάρος..είναι αυτός που είναι.

Juanita La Quejica said...

Δεν ψάξαμε συγγένεια Μαρινάκι γαλέου και μπακαλιάρου, απλά μιας και μπήκε εδώ συνταγή ψαριού βρήκα την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω για την χθεσινή βοήθεια, "μιλώντας" με την Heart.

Anonymous said...

na kai to psaraki mas to lateyto!!!programmatisthke h saltsa gia thn pempth!den kserw ti psari tha brw??
geia sta xeria sou!!!Phneloph mou!!

Anonymous said...

Το κάναμε χτες το ψαράκι και το καταευχαριστηθήκαμε :)
Το συνοδέψαμε με φασολάκια στρογγυλα (πως λεγονται?) που αν και εκτός εποχής ήταν μυρωδάτα και πεντανόστιμα! Ουτως ή άλλως σε αυτή την χώρα δεν ξερω τι ειναι εντός και τι εκτός εποχης .

Penelope said...

Λαμπρινή μου,
χαίρομαι που σας άρεσε τούτη η εκδοχή του ψαριού. Οσο για τις εποχές καλή μου (στις διάφορες χώρες που είσατε σκορπισμένες) μας έχουν προσφέρει ένα καλό! Να έχουμε εικόνα για το συμβαίνει στον κόσμο. Και οι φωτογραφίες σας να μας ταξιδεύουν κάθε φορά.
Λίγο το έχεις αυτό;

kiki said...

Πράγματι το εστραγκόν δίνει ωραία γεύση στα ψάρια. Άντε να δούμε και λίγο ψαράκι εδώ μέσα...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...