Είδατε τη φωτό κυρίες μου; Θαυμάσατε ομορφιά; Είναι η τρίτη κατά σειρά συνταγή που μου κατέστρεψαν οι προκόπηδες στο σπίτι (προκόπης elder & προκόπης son).
Οι δύο προηγούμενες, ένα κέικ κάστανο και ένα μελένιο, δεν ευτύχησαν καν να φωτογραφηθούν, τσακίστηκαν αλύπητα παρά τη σκοτεινή λάμψη στο βλέμμα μου. Μετά από ένα τρικούβερτο καβγά (τι ήθελα και παντρεύτηκα, κανείς δε με καταλαβαίνει εδώ μέσα) το αποτέλεσμα είναι το παραπάνω: εκτός από την τεράστια τρυπάρα, εκτός του ότι μου έφαγαν τη ντεκορασιόν (μια μαργαρίτα από αμύγδαλα), άφησαν τα ψίχουλα, τα φωτογράφησαν και προσπάθησαν να κλείσουν την ψιχουλότρυπα με φώτοσοπ!
- Καλύτερα έτσι, είπε ο elder, τώρα θα πιστέψουν πως τρώγεται!
Τα υλικά
- ¾ της κούπας ηλιέλαιο ΒΙΟ
- ½ κούπα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και τριμμένα πολύ λεπτά
- 1 αυγό
- ¼ της κούπας cointreau
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. ξύσμα ποροκαλιού και μανταρινιού
- αλεύρι για όλες της χρήσεις (εγώ έβαλα μαλακό). Η ποσότητα είναι 1 ½ με 2 κούπες ανάλογα.
- 2 κ.σ. κρύο νερό
- μαρμελάδα πορτοκάλι, 500γραμ .περίπου
Επί τω έργω:
- Στο μπλέντερ χτυπάμε τη ζάχαρη με το ξύσμα των εσπεριδοειδών για να πάρουμε τα αιθέρια έλαιά τους.
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και τα ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τόσο αλέυρι όσο να πάρουμε μια θρουλιαστή (??) ζύμη
- Θρουλιαστή= μτχ. ενεστ.του ρήματος θρουλιάζω=σβολιάζω, δημιουργώ ανώμαλον ζύμην δια τάρταν <εθρούλιαζον, θρουλιάσω, εθρούλιασα, τεθρούλακα, ετεθρουλάκειν>!
- Βάζουμε τη θρουλιαστή στο ψυγείο για μισή ώρα
- Στρώνουμε τα ¾ της ζύμης στην ταρτιέρα, καλύπτουμε την επιφάνειά της και τα πλαϊνά
- Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με μαρμελάδα.
- Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε κορδελάκια και τσαλίμια
- Ψήνουμε την τάρτα σε μέτριο φούρνο για 35 λεπτά περίπου
- Η μαρμελάδα που έβαλα δεν ήταν πολύ γλυκειά, είχε λίγη ζάχαρη και πηκτίνη και ταιριάζει στη τάρτα πολύ. Η ζύμη είναι μπισκοτοειδής.
- Τελικά τρώγεται..
27 comments:
Η δημιουργία ανωμάλου ζύμης δια τάρταν δεν σας τρόμαξε καθόλου; Δεν σας έκοψε τη φόρα;
Δεν σας ψύλλιασε;
Έπρεπε να υποστούμε τη λάγνα τάρτα
καταμεσήμερο με την πείνα στο ζενίθ;
Μόλις είδα αυτή την τέλεια αμυγδαλόπιτα άρχισαν να μου τρέχουν τα σάλια και είμαι και στη σχολή!!!
Μόλις διάβασα τα υλικά είπα οκ,είναι το επόμενο...
Τι μας κάνετε τέτοιες ώρες;;;;
χαχαχαχχαχα Μαγισσα μου με τα βότανα :) Υπάρχει καλύτερο πράγμα να τιμώνται τοσο πολυ τα γλυκά σας απο τους προκόπηδες?:)))
Η τάρτα μοσχομυρίζει εξαιρετικά !!
Εχω δοκιμάσει αμύγδαλο στην βάση σε τάρτα λεμονιού και πραγματικά ειναι πολύ νοστιμο !
Γειά στα χέρια σου Μαγισσα μου με τα βότανα και χαρά στους προκόπηδες σου :)))
Η τάρτα ωραιότατη και όχι μόνο τρώγεται, αλλά και καλοτρώγεται θα έλεγα:)
Εγώ όμως κόλλησα σ΄αυτό το κέικ κάστανο. Καλέ πέστε μας πως το κάνετε, δεν θέλουμε φωτό, το φωτογραφίζουμε και μόνες μας;-) Καστανάκι…η αδυναμία μου. Μου έφερε ο καλός μου από Θεσσαλονίκη μεριά τσουρεκάκι με κρέμα κάστανο, το οποίο τσακίσαμε. Το ίδιο αναμένεται να κάνουμε και στο καστανοκεκάκι σας, αν μας δώσετε τα φώτα σας:)
Και για να επενέλθουμε στο θέμα μας, εμένα η ταρτούλα μ’ αρέσει με την ψυχουλότρύπα , είναι πιο …φυσική. Επίσης εξάπτει και την φαντασία, διότι φανταζόμαστε και την ντεκορασιόν.
Από νοστιμιά δεν αμφιβάλουμε καθόλου, όπως εξάλλου δεν αμφέβαλαν και οι τυχεροί προκόπηδές σας:))
"η ζύμη είναι μπισκοτοειδής" --> εγώ εδώ κόλλησα! τυχεροί indeed οι προκόπηδες!
@zambia,
έτσι είναι, οι λάγνες το μεσημέρι τρώγονται!
@ δώρα,
σας άρεσε? καλη επιτυχία!
@ χεχ, είδατε Λαμπρινή τι υφίσταμαι? Α, τώρα θυμήθηκα, είναι και τα σοκολατάκια καρύδας, είχε έρθει και ο manos και τάιζαν ο ένας τον άλλον..
Πραγματικά το αμύγδαλο λέει.
@ 'Ελενα, μπορείτε να περιμένετε ως το σουκου? δεν προκάμω! θα το βγάλω και φωτό, το εσωτερικό του είναι βαθύ καφετουλί. Κρατήστε καβάντζα γύρω στα 750 γραμ. κάστανα ως τότε..
@Μαγια, κι εμένα μου αρέσουν οι μπισκοτοειδείς ζύμες :)
"Κούκλα" η δημιουργία σας Μάγισσα κι' ας της δημιούργησαν "πλήγμα"!!!
Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω στην Έλενα μας, μ' ένα post για καστανόταρτα...
Έχω απορίες και παρατηρήσεις:
Απορία:Τι κλίσεως είναι το ρήμα; :-))
Παρατήρηση: Είδες τι παθαίνει κανείςι για να μη φωτογραφίζει μόνος του τα καλούδια του και να περιμένει από elder & co?
Μας λείψατε μοναδική μάγισσα με τις μοναδικές συνταγές σας. Σμακ!
μερσι Penelope, φυσικά να απαντήσετε! αφού δεν θα δώσετε κέικ! :)
deli, είναι α συζυγίας!
α, δε θέτε να καταλάβετε πόσο φριχτές φωτό βγάζω..Κανένας ξενύχτης σε μπαρ δε συναγωνίζεται τις κουνημένες μου.
Σας έλειψα για να καταλάβετε (εσείς προσωπικά) την αξία μου;-)
Σόρυ μάγισσα, αλλά θα πάρω το μέρος των προκόπηδων, πήγατε γυρεύοντας! υποκλίνομαι στη δημιουργία θρουλιαστής:) ζύμης χωρίς βούτυρο! Θα την επιχειρήσω χωρίς αυγό, γιατί είμαι και άφοβη εκτός από χειμαρώδης, και θα σας ενημερώσω:) Με κέρδισε ακόμα η αρωματισμένη και ελάχιστη ζάχαρη, το μύγδαλο, τα ΄χει όλα αυτή η τάρτα! Έχω και μια μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη (μόνο συμπυκν. μηλοχυμό), το απόλυτο sinless γλυκάκι μας φτιάξατε και μας φτιάξατε!:)
My dear witch...την αξία σας την γνωρίζω προκαταβολικά...δε χρειάζεται να με βασανίζετε...
heart, ούτε εγώ έβαλα αβγό αλλά μη το πείτε σε κανέναν! θα χρειαστείτε λίγο νερό παραπάνω.
Α γειά σας, αυτές είναι μαρμελάδες, και με σταφυλοχυμό γίνονται, η φυσική πηκτίνη μήλου βοηθάει αλλά θέλουν μετά ψυγείο και γρήγορη κατανάλωση.
σμακ deli :)
Μου φαίνεται ότι στην κουζίνα σας κατοικοεδρεύουν άτακτα καλλικατζαράκια!
Έχουν όμως μία λογική, κάποια επιχειρήματα... δεν μπορούμε να το αρνηθούμε αυτό!
θα το πω και θα το διαλαλήσω, αυτά πρέπει να μαθεύονται!
γρήγορη κατανάλωση? νο πρόμπλεμ! (και ούζο πάουερ, μη με παρεξηγείτε, παιρνώ μια σουρεάλ περίοδο:)
Για το ούζο νομίζω ότι μπορεί να μας κάνει αυτήν την στιγμή η Έλενα μια εμπεριστατομένη ανάλυση! Χιχι!
Χα χα χα, καλά, με δουλεύει κι από πάνω το παλιοκόριτσο !!
Εγώ της λέω τον ...πόνο μου κι αυτή μου λέει να κάνω ανάλυση για το ούζο.
Ετοιμάζομαι να πάω οδοντίατρο, αφού έχω ήδη καταναλώσει μισό μπουκάλι ούζο. Από τον πόνο που νοιώθω, δεν είμαι σε θέση να κάνω την παραμικρή ανάλυση, πέραν του ότι το ουζάκι πάει μια χαρά με μεζεδάκια, αλλά στον πονόδοντο ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ:)
Χαχα!
Καλό Κουράγιο στον οδοντίατρο, Περαστικά! Χικ!
κι εγώ που πήγα να ζηλέψω, ντροπή μου, περαστικά έλενα!
Ααααααχχχ, ευχαριστώωωω:))
@sweet Jua,
αυτοί δεν είναι καλλικαντζαράκια, είναι καλλικαντζαραίοι ολκής!
@ heart, pas mal le sur-real, pas mal :)
@έλενα,
μα σα δε ντρεπονται να παίζουν με τον πόνο σας, περα..χικ.στικά!
Ααααα, έκανα κι εγώ κέικ κάστανο με σοκολάτα την περασμένη εβδομάδα, βασισμένο σε συνταγή του Παρλιάρου. (Τι μας έπιασε με το κάστανο όλες;).
Αν είναι αρκούντως διαφορετικό από το δικό σου witch θα το βάλω κι εγώ, ούτως ή άλλως για ποστ το είχα. Αν μοιάζει, έχω φωτογραφία για τη συνταγή σου, να με προτιμήσεις, χαχαχα!
*Η απόπειρα συγκάλυψης με Photoshop με άφησε άφωνη!
Μαγισσούλα ....χικ...thanks:))
Δυστυχώς δεν πρόλαβα την Juanita, που πήγε και με έγραψε στους Α.Α;-)
μη μου πεις elie, και εγώ που νόμιζα πως είχα την πατέντα :(
Bλέπεις είχα πουρέ κάστανο από τις γιορτές, και τι φτιάχνω εγώ? ή σορμπε ή κέικ!
τώρα που είπα σορμπε, αν εχει κι ο Παρλιάρος σορμπε κάστανο θα του κάνω μήνυση :)
Έλενα ελπίζω να είστε καλύτερα :)
λοιπόν λύθηκε το πρόβλημα. Έφτιαξα την τάρτα και έχει περισσέψει ένα κομμάτι ακριβώς σαν αυτό που σας λείπει, να το στείλω?:)
Η εμπειρία μου πιο λεπτομερώς: έβαλα 2 δοσ. κούπες αλεύρι και δεν χρειάστηκα ούτε αυγό ούτε τις 2 κ.σ. νερό, μόνο το 1/4 της κούπας κουαντρώ. Η ζύμη έγινε όσο μαλακιά έπρεπε μ'αυτή τη ποσότητα υγρού μόνο, αν έβαζα και αυγό και νερό θα χρειαζόμουν κι άλλο αλεύρι. Τώρα, κουαντρώ δεν είχα, έτσι αντ'αυτού, έστιψα πορτοκάλι και μανταρίνι και πρόσθεσα και μια σταγόνα αιθέριο. Επίσης η ταρτιέρα μου ήταν μάλλον τεράστια, έτσι δεν περίσσεψε ζύμη για κορδελάκια και τσαλίμια από πάνω:(, στόλισα λοιπόν με αμύγδαλο φιλέ. Τα σχόλια κολακευτικά, η ταχύτητα με την οποία καταναλώθηκε κολακευτικότερη. Περνάω ή μένω μεταξεταστέα κυρία?
(Τι λέτε για παραλλαγή αμύγδαλο-κεράσι την επόμενη φορά (εδώ το λένε bakewell tart), θα βάλω και πικραμύγδαλο, αντί για μάρζιπαν)
α, την ευχή μου να΄χετε, στείλτε το λειπούμενο..
Αμύγδαλο τριμμένο δε βάλατε? Δεν ξέρω τι γίνεται με το αλεύρι κάθε φορα, έβαλα μαλακο ΒΙΟ, το ζητούσε το νεράκι του για να γίνει θρουλιαστή :)
Γίνατε καθηγήτρια ήδη και αυτή την ψησε-καλά τάρτα την περιμένουμε απ'τα χεράκια σας.
εμ, δε προλάβατε, μοιράστηκε σε τρία λυσσασμένα πιτσιρίκια!
μύγδαλο δε θα 'βαζα? την άλλη φορά θα βάλω κι άλλο μου φαίνεται! you're as sweet as your tart dear:)
χαχαχα για σορμπέ δεν ξέρω, ειλικρινά.
Το κέικ του είναι είτε με πουρέ κάστανο είτε με κομμάτια. Εγώ έκανα με τα κομμάτια (είχα επίσης περισσεύματα από τις γιορτές!)
Περιμένω (όπως και πολλοί άλλοι) τη συνταγή σου, όταν βρεις χρόνο!
Post a Comment